Het debat is afgelopen. Daarmee is dit liveblog gesloten.
Premier Rutte en minister De Jonge reageren nu op de moties. Later vanavond wordt over de moties gestemd.
Het debat is tien minuten geschorst, tot 19.45 uur.
Kamerlid Van Haga (ex-VVD) noemt in recordtempo zijn moties. Hij heeft maar veertig seconden, dus hij moet razendsnel praten. Van Haga wil onder meer dat Nederlanders vaker mondkapjes gaan dragen.
Forum voor Democratie komt met drie moties. Zo wil Thierry Baudet dat de btw structureel wordt verlaagd. Ook vraagt hij het kabinet om mkb-bedrijven extra te steunen, 'om zo een faillissementsgolf in Nederland te voorkomen'.
PvdA en GroenLinks dienen nu de motie in om het kabinet op te roepen tot landelijke coördinatie bij de verdeling van beschermingsmiddelen in de zorg buiten het ziekenhuis. Aan die beschermingsmiddelen is een gigantisch gebrek.
Een ruime Kamermeerderheid steunt een motie van D66 om goed op de privacy te letten bij de invoering van corona-apps in Nederland.
PVV-leider Geert Wilders dient drie moties in. Hij wil dat er snel een einde komt aan 'de grote schande' van het tekort aan beschermingsmiddelen in de zorg. Verder wil Wilders dat op termijn iedereen in Nederland getest kan worden op corona.
Ook plaatst hij vraagtekens bij de RIVM-cijfers over het aantal coronadoden. Nu zijn veel overledenen niet getest op corona. Wilders wil daarom dat artsen met terugwerkende kracht coronadoden gaan registreren, zodat de cijfers beter kloppen.
© ANP — Geert Wilders (PVV) Het debat gaat de tweede termijn in. Dat betekent dat de Kamerleden nog even kort hun zegje mogen doen. Ook worden er moties ingediend.
Kamervoorzitter Arib vraagt minister De Jonge een eind te breien aan zijn verhaal. Het is niet voor het eerst dat hij tot snellere antwoorden wordt gemaand. Dit debat staat ingepland tot 19.00 uur, maar het gaat sowieso langer duren.
© ANP — Kamervoorzitter Khadija Arib Nu pas komt minister De Jonge toe aan het bespreken van de toestand op de ic-afdelingen van ziekenhuizen. Heel anders dan de afgelopen weken toen dit nog het allerbelangrijkste debatonderwerp was. Vandaag is bekend geworden dat het aantal ic-patiënten in Nederland voor het eerst is afgenomen. Goed nieuws dus!
,,We moeten de getallen goed op een rij zetten", zegt minister De Jonge (Volksgezondheid) in reactie op de nieuwe cijfers over de toestand in de verpleeghuizen. ,,De ramp is niet stil", aldus De Jonge. ,,De ramp staat op het netvlies van dit kabinet. We zijn volop bezig om deze ramp zo klein mogelijk te houden."
De Jonge zegt een week nodig te hebben om betrouwbare cijfers te krijgen over de situatie in de verpleeghuizen. ,,Alle getallen die nu worden genoemd zijn niet volledig en brengen slechts een deel van de werkelijkheid in beeld."
Tijdens dit debat komen nieuwe cijfers naar buiten over zieke ouderen in verpleeghuizen. Volgens Verenso, de beroepsvereniging voor specialisten in de ouderengeneeskunde, is het aantal inwoners van verpleeghuizen met verdachte ziekteverschijnselen binnen twee dagen met meer dan een kwart gegroeid.
Verschillende Tweede Kamerleden noemden de situatie in verpleeghuizen eerder vandaag 'een stille ramp'.
Minister De Jonge legt nu uit wat het kabinet van plan is met testen. Het heeft alleen zin om op grote schaal te testen als coronapatiënten vervolgens geïsoleerd worden en in kaart wordt gebracht met wie een patiënt contact heeft gehad, zegt De Jonge. Daar zijn de door het kabinet aangekondigde apps voor nodig. ,,Privacy hoort daarbij bovenaan te staan", aldus de minister.
© ANP — Minister Hugo de Jonge (links) CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma zegt dat er 'heel veel verdriet' is over het bezoekverbod in verpleeghuizen. Hij stelt dat er nog altijd verpleeghuizen zijn waar bijna niets gebeurd aan vernieuwende contactmogelijkheden, zoals beeldbellen. Het CDA wil dat daar meer werk van wordt gemaakt.
Minister De Jonge is ook bezorgd over de situatie in de Nederlandse verpleeghuizen. ,,De verpleeghuizen worden hard geraakt. Dat maakt ook dat we met elkaar voor een duivels dilemma staan." Hij wijst op het bezoekverbod, waarvan sommige partijen in de Tweede Kamer zeggen dat dit te streng is.
,,We weten dat een corona-uitbraak in verpleeghuizen veel slachtoffers maakt." Daarom kan de bezoekersregeling voorlopig niet versoepeld worden, zegt De Jonge.
Minister De Jonge (Volksgezondheid) zegt tegen SP'er Marijnissen dat hij 'werkelijk waar niet weet' wat het kabinet nog méér kan doen om voldoende beschermingsmiddelen te regelen voor zorgmedewerkers.
,,Ik heb nog niks gehoord waar zorgverleners nu wat aan hebben", klaagt SP-leider Lilian Marijnissen. Zij vindt dat minister De Jonge meer moet doen om te zorgen dat zorgpersoneel genoeg beschermingsmiddelen krijgt.
Half april begint Nederland met de eigen productie van mondkapjes, zegt minister De Jonge (Volksgezondheid). Dat gaan drie fabrikanten doen. Er moeten miljoenen mondkapjes van de band rollen.
Geert Wilders (PVV) wil weten wanneer zorgmedewerkers hun beschermingsmiddelen krijgen. ,,Ook morgen is er die krapte, ook overmorgen is er die krapte", reageert minister De Jonge. ,,Die krapte kan ik niet wegtoveren. Ik doe er wel alles aan om de spullen goed te verdelen." De PVV-leider is niet blij met dat antwoord.