1. 10/04/2020

  Meerderheid Schotse clubs wil einde seizoen

  Een grote meerderheid van de profclubs in Schotland wil de nationale voetbalcompetities niet meer uitspelen. Er ontbreekt echter nog één stem om het seizoen in de drie divisies onder het Premiership nu al voor beëindigd te verklaren. Op het tweede niveau, het Championship, is de benodigde meerderheid van 75 procent nog niet binnen.

  Op het hoogste niveau hebben tien van de twaalf clubs al goedkeuring gegeven aan het voorstel om de competitie op het tweede, derde en vierde niveau te beëindigen. Van de twintig clubs in de derde en vierde klasse zijn er ook al zestien akkoord. In het Championship, die uit tien clubs bestaat, zijn er zeven voor en twee tegen. Eén club, naar verluidt Dundee FC, heeft nog niet gestemd. Dundee FC denkt dat de financiële consequenties groot zijn als het seizoen wordt beëindigd. De club doet mee om promotie naar de hoogste klasse.

  Over het al dan niet beëindigen van de hoogste afdeling wordt later een beslissing genomen. De Europese voetbalbond UEFA dreigt landen die hun competitie nu al afblazen minder toegangsbewijzen te geven voor de Europese bekertoernooien van volgend seizoen. Celtic heeft in het Premiership een flinke voorsprong op Rangers FC.

  De Schotse bond maakte gisteren bekend dat er in elk geval tot 10 juni niet wordt gevoetbald in het land.

 2. 10/04/2020

  #racefortheworld

  Charles Leclerc, Alexander Albon, Lando Norris, George Russell, Antonio Giovinazzi en Nicholas Latifi racen in een simkampioenschap om geld in te zamelen voor coronapatiënten. Ze willen tijdens drie avonden met in totaal zes virtuele wedstrijden zo'n 100.000 euro inzamelen voor een hulpfonds voor coronapatiënten.

  Ook coureurs uit de de Formule E, Formule 2 en Formule 3 doen mee. Ook de Belgische doelman Thibaut Courtois van Real Madrid doet mee. In totaal gaan negentien sporters met elkaar de strijd aan op de virtuele circuits.

 3. 10/04/2020

  Bijval voor trainende Ronaldo

  Op Madeira is ophef ontstaan omdat Cristiano Ronaldo in het stadion van Nacionál met twee begeleiders een balletje trapte. Ze leken allemaal enkele meters afstand van elkaar te houden. Portugese functionarissen namen het op voor de Juventus-ster. ,,Cristiano heeft maar een paar minuten getraind en dat kan geen kwaad. Wij maken geen uitzonderingen. Alle burgers kunnen buiten wat fysieke oefeningen doen zolang ze niet in grote groepen bijeenkomen en afstand houden van andere mensen die ze tijdens het sporten kunnen tegenkomen", aldus Pedro Ramos, het hoofd van de volksgezondheid op Madeira.

  Portugal verkeert al drie weken in een noodtoestand. Mensen moet vooral thuis blijven, maar mogen wel individueel sporten. Het land heeft meer dan 15.000 bevestigde gevallen van COVID-19 en 435 sterfgevallen.

 4. 10/04/2020

  Financiële injectie voor West Ham

  De aandeelhouders van West Ham United pompen 30 miljoen pond, omgerekend bijna 35 miljoen euro, in de Engelse voetbalclub. De twee voorzitters David Sullivan en David Gold, die samen ruim 86 procent van de aandelen in bezit hebben, proberen de Engelse voetbalclub zo door de coronacrisis heen te helpen. Trainer David Moyes neemt genoegen met 30 procent minder salaris, net als de vicevoorzitter en financieel directeur van de club.

  De voetballers van West Ham hebben ook toegezegd een bijdrage te willen leveren aan het voortbestaan van de club. Ze nemen genoegen met wat minder salaris zolang er niet gevoetbald kan worden. West Ham, dat in de Premier League net boven de degradatiestreep staat, wil er met al die maatregelen voor zorgen dat er geen personeelsleden ontslagen hoeven worden. De club kan ook de salarissen van de werknemers zelf blijven doorbetalen.

  ,,Bij West Ham vormen we één team", zegt aanvoerder Mark Noble. ,,Onze prioriteit is ervoor te zorgen dat de personeelsleden hun volledige salaris kunnen krijgen terwijl wij niet voetballen."

  Instanews image
  © REUTERS — Mark Noble
 5. 10/04/2020

  Van Ginkel traint in z'n eentje op Stamford Bridge

  In het stadion waar normaal gesproken bij elke thuiswedstrijd van Chelsea ruim 40.000 mensen zitten, werkt Marco van Ginkel soms helemaal in z'n eentje aan zijn herstel. De voetballers van Chelsea mogen gebruik maken van Stamford Bridge om hun conditie tijdens de coronacrisis op peil te houden. ,,Ik woon heel dicht bij het stadion, dus dit is voor mij ideaal", zegt Van Ginkel op PSV TV, het medium van zijn oude club.

  ,,Van de Engelse regering mag je één keer per dag naar buiten om te sporten. Als je maar afstand bewaart. Het trainingscomplex van Chelsea ligt voor mij net even te ver weg, maar ik kan in het stadion terecht. Alleen trainen is saai, maar het is niet anders", aldus Van Ginkel, die vanwege een reeks operaties aan zijn knie nu al bijna twee jaar niet heeft gevoetbald. Aan het einde van dit seizoen loopt zijn contract bij Chelsea af.

  Instanews image
  © Action Images — Marco van Ginkel op archiefbeeld in het Chelsea-shirt.