Steeds meer werkgevers hebben lak aan de geldende coronaregels. Dat stelt Vakbond CNV, meldt BNR. De vakbond krijgt er wekelijks tientallen klachten over binnen. Zo worden werknemers volgens het CNV regelmatig gevraagd om gewoon te komen werken, terwijl zij met verkoudheidsklachten kampen. Iets wat volgens de regels nu niet is toegestaan.
Agenten hadden een paar uur voor de anti-racismedemonstratie op de Dam al door dat het te druk zou worden. Die informatie zou zijn doorgegeven aan de leiding, maar daar is weinig mee gedaan. Dat meldt de NOS op basis van politiebronnen.
© ANP — Protest op de Dam. Het is de Spaanse premier Pedro Sánchez opnieuw gelukt de noodtoestand met twee weken te verlengen. Die duurt nu tot 21 juni. En die wordt niet nog een keer verlengd, aldus de regering. De Spaanse Tweede Kamer, die 350 zetels telt, ging woensdag met 177 stemmen akkoord.
De sociaaldemocratische Sánchez hoefde zich over de stemming geen zorgen te maken. Zijn linkse twee-partijen-coalitie heeft geen meerderheid, maar slaagde er telkens in de 14 maart uitgeroepen noodtoestand te verlengen met steun van onder meer een liberale oppositiepartij en regionale partijen.
Suriname gaat vanaf morgenavond 18.00 uur (elf uur Nederlands tijd) tot en met 12 juni 06.00 uur in de ochtend in totale lockdown, heeft vicepresident Ashwin Adhin vanmiddag in een televisietoespraak gezegd.
Surinamers mogen tijdens de lockdown alleen hun huis uit voor noodzakelijke dingen. Verder mogen in auto's maximaal twee personen zitten. Daarnaast mogen Surinamers niet met meer dan vijf personen samenkomen en moeten alle niet-essentiële bedrijven dicht.
De lockdown volgt na een stijging van de geregistreerde coronapatiënten en besmettingsgevallen. Dat zijn er nu respectievelijk 44 en 54. Tot nu toe is een coronapatiënt overleden.
Opmerkelijk is dat terwijl Frankrijk voor Nederlanders nog even 'oranje' gebied blijft, het land wel de grenzen voor Nederlanders wil openen.
Verpleeghuisbewoners mogen al vanaf 15 juni meerdere bezoekers ontvangen. Dat is een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. De corona-epidemie is inmiddels zo beteugeld dat de snellere verruiming mogelijk is, zegt minister Hugo de Jonge.
Rutte laat zich ook uit over de Black Lives Matter-demonstratie op de Amsterdamse Dam, waar 1,5 meter afstand houden onmogelijk bleek. Hij noemt de demonstratie 'onverantwoord' en is geschrokken van de enorme drukte. In een epidemie moeten mensen zich aan de afspraken houden, zegt hij.
Hij begrijpt de behoefte om te demonstreren tegen racisme. Discriminatie is immers ook in Nederland een 'systemisch probleem', erkent de premier. Maar op dezelfde manier waarop we "collectief weerstand moeten bieden" tegen racisme, moeten we ook collectief 1,5 meter afstand houden.
De premier wilde niet ingaan op de demonstratie in Rotterdam vanmiddag. Die werd beëindigd vanwege de grote opkomst, wat leidde tot een aantal opstootjes. Een verbod ziet Rutte niet zitten. ,,Je hebt in Groningen en Den Haag gisteren gezien dat het wel kan.''
© ANP — Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en gebarentolk Irma Sluis Het kabinet raadt reizen naar het Verenigd Koninkrijk en Zweden ook na 15 juni af. Het reisadvies blijft oranje, kortom: niet gaan als het niet noodzakelijk is.
Premier Rutte gaat er vanuit dat vanaf 15 juni een geel reisadvies geldt voor twaalf Europese landen, zoals Duitsland, België, Italië en Kroatië. Een maand later zouden daar dan Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland aan moeten worden toegevoegd, als dat kan.
Reizen buiten Europa raadt het kabinet af. De reisadviezen buiten Europa blijven oranje, wat betekent: ga er alleen heen als het echt moet. ,,En kom je thuis, ga dan twee weken in quarantaine'', zegt Rutte.
Hij voegt eraan toe dat Nederlanders in het buitenland waar de corona-epidemie oplaait niet worden gerepatrieerd.Hij gaat meteen door met de vakantie. ,,Iedereen vraagt zich af: kan ik weg deze zomer, en waar kan ik dan heen?''
Het korte antwoord: We kunnen deze vakantie inderdaad op vakantie, maar niet overal en zonder bepaalde maatregelen. ,,Denk goed na wat je doet, en ga je toch op vakantie: ga wijs op reis'', aldus de premier. Hij wijst er op dat Nederlandse toeristen nog niet in alle landen welkom zijn, of dat er sprake is van een quarantaineperiode.
Daar is Rutte. Hij maakt bekend dat de basisscholen vanaf 8 juni weer open kunnen. ,,Dat is ook in het belang van de leerlingen, om weer een volle week les te krijgen.''
De persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over de regels rond de zomervakantie staat op het punt van beginnen.
Binnen gezinnen met coronagevallen raken kinderen minder vaak besmet. Ook hebben besmette kinderen minder klachten dan volwassenen. Dat concludeert het RIVM op basis van eigen onderzoek. Opvallend: de kinderen díe besmet raken dragen een even grote hoeveelheid van het virus bij zich als besmette volwassenen.
Vion heropent morgen het slachthuis in Groenlo. Dat gebeurt met instemming van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, meldt het bedrijf op de website.
Vorige week sloot de vestiging van het vleesverwerkingsbedrijf toen bleek dat 147 van de 657 medewerkers waren besmet met het coronavirus. De besmette medewerkers moesten in quarantaine.
In Groenlo en bij alle andere vestigingen wordt nu gewerkt met een aangescherpt nalevingsprotocol om medewerkers zonder gezondheidsklachten te kunnen laten werken. Daarbij hoort onder meer een dagelijkse gezondheidscontrole, aldus Vion. De GGD houdt in de gaten of alles gaat zoals is afgesproken.
© ANP — Cafés, bars en restaurants in België kunnen vanaf maandag na een kleine drie maanden verplichte sluiting weer klanten ontvangen. Ze mogen tot 01.00 uur ‘s nachts openblijven. ,,Alles zal worden toegestaan behalve activiteiten die specifiek worden uitgesloten", vatte premier Sophie Wilmès het samen.
Hangen en bestellen aan de toog in cafés is overigens niet toegestaan. Tafels moeten anderhalve meter van elkaar staan en het personeel moet een mondkapje dragen.
Transavia breidt haar vluchtschema in juni verder uit met twintig bestemmingen. Eerder werd al bekend dat de Nederlandse luchtvaartmaatschappij vanaf 4 juni gaat vliegen vanaf Amsterdam op zes bestemmingen in Griekenland, Portugal en Spanje. Daar komen op 18 juni bestemmingen bij in Spanje, Griekenland, Italië, Frankrijk, Slovenië, Kroatië, Servië en IJsland.
De vluchten naar die bestemmingen vertrekken dan niet alleen vanaf Schiphol, maar ook vanaf de luchthavens in Rotterdam en Eindhoven.
Basisscholen, die nu nog met halve bezetting open zijn, kunnen vanaf 8 juni weer álle schooldagen álle leerlingen ontvangen. Het kabinet ziet geen reden om het eerdere besluit om de scholen te heropenen terug te draaien.
Sinds 11 mei gaan scholieren al wel een paar dagen of dagdelen naar school, maar vanaf volgende week kan dat weer elke dag. Het kabinet laat monitoren of de gedeeltelijke heropening voor een toename aan coronabesmettingen zorgt. Dat is niet het geval, zeggen ingewijden.
© ANP — Een 31-jarige Angolese man is vanochtend op het busstation in Roosendaal aangehouden omdat hij meerdere buschauffeurs zou hebben mishandeld, die hem weigerden te vervoeren. Hij wilde geen mondkapje dragen.
Het aantal patiënten op de intensive care is met 38 gedaald naar 116. Het is de grootste daling in lange tijd. Alle ic-patiënten liggen in Nederland, niemand ligt meer in Duitsland, laat het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) weten.
De luchthaven van Brussel voert in verband met het coronavirus vanaf 15 juni systematische temperatuurcontroles van alle passagiers in. Reizigers worden voor de vertrekhal door thermische camera's gescand. Hun kan de toegang worden geweigerd als de lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden, meldt de luchthaven waar doorgaans ook veel Nederlanders gebruik van maken.
Brussels Airport, ook bekend als Zaventem, is door het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) gekozen als een van de luchthavens waar wordt gezocht naar praktische oplossingen voor een veilige herstart van het passagiersverkeer, meldt de luchthaven.
Thermische camera’s zijn het veiligste, betrouwbaarste en snelste systeem om de temperatuur te controleren, en ook om passagiers zonder mondkapje te detecteren, stelt Brussels Airport. Het dragen van een mondmasker is verplicht sinds 11 mei. Personen die zelf niet reizen of die niet op de luchthaven werken, worden niet toegelaten in de terminal.
© AP — Met een thermische camera kan op afstand de temperatuur van mensen gemeten worden.