1. 17/06/2020

  In Duitsland zijn in de afgelopen 24 uur 30 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is duidelijk meer dan in de voorgaande dagen, toen steeds minder dan tien doden werden geregistreerd. Dat meldt het Robert Koch Institut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM.

  Het aantal nieuwe besmettingen was met 345 iets lager dan de voorgaande dag toen 378 nieuwe infecties werden gemeld. Sinds het begin van de coronacrisis zijn tot dusver 186.184 mensen in het land besmet geraakt met het longvirus. Het Duitse dodental als gevolg van Covid-19 bedraagt volgens het RKI 8830.

  Ongeveer 173.600 mensen zijn volgens het RKI genezen van de infectie. Dat zijn er 500 meer dan een dag eerder. De Duitse regering heeft dinsdag de corona-app gelanceerd en verwacht dat deze door de bevolking breed zal worden gebruikt. De app waarschuwt deelnemers als ze langere tijd binnen twee meter in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Zij kunnen zich dan laten testen.

 2. 17/06/2020

  Het stadsbestuur van de Chinese hoofdstad Beijing heeft op 16 juni 31 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Een dag eerder had de stad bericht over 27 nieuwe besmettingen met het coronavirus. In totaal is er sprake van 137 bevestigde besmettingen.

  Volgens de gezondheidsinstanties in Beijing zijn 19 van de 31 gevallen afkomstig uit het zuidwestelijke district Fengtai, waar vorige week een nieuwe virusuitbraak was geconstateerd op een lokale voedselmarkt.

  De stad neemt strenge maatregelen uit de angst voor een nieuwe golf van besmettingen in het land. Meerdere woonwijken zijn in quarantaine geplaatst en niet toegankelijk voor bezoekers. Veel vluchten in en uit de hoofdstad zijn geannuleerd. Volgens staatszender CGTN hebben vliegmaatschappijen zeker 850 vluchten geschrapt. 

  04:41:46

  Na twee dagen met minder dan 400 doden door het coronavirus zijn in de Verenigde Staten weer fors meer doden door het corinavirus geregistreerd. De Johns Hopkins Universiteit in Baltimore meldt dat 740 mensen zijn overleden door Covid-19 waardoor het totaalaantal doden in de VS op 116.854 is gekomen.

  Ook werden er ruim 23.000 nieuwe besmettingen in 24 uur tijd vastgesteld. Enkele Amerikaanse staten, zoals Arizona en Texas, noteerden met respectievelijk 2392 en 2622 gevallen het hoogste aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie.

  De VS en buurlanden Mexico en Canada hebben dinsdag besloten de restricties bij de grenzen met een maand te verlengen tot 21 juli. De landgrenzen van de VS zijn sinds 21 maart grotendeels gesloten.

  04:35:24

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt van een 'wetenschappelijke doorbraak', nu blijkt dat een geneesmiddel uit de familie van de steroïden de levens van ernstig zieke Covid-19-patiënten kan redden.

  ,,Dit is de eerste behandeling waarvan blijkt dat ze de sterfte vermindert bij Covid-19-patiënten die beademd worden”, zei Tedros Adhanom Ghebreyesus, algemeen directeur van de WHO, in een persverklaring. ,,Dit is goed nieuws en ik feliciteer de Britse regering, de Universiteit van Oxford en de talrijke ziekenhuizen en patiënten in het Verenigd Koninkrijk die bijgedragen hebben aan deze wetenschappelijke doorbraak, die mensenlevens redt.”

  04:27:38

  Dat twee onlangs naar Nieuw-Zeeland teruggekeerde Britse vrouwen die waren vrijgesteld van de coronaquarantaine nu toch ziek blijken te zijn, is een ‘onacceptabele fout van het systeem’, zei de premier Jacinda Ardern. De vrouwen hadden moeten worden getest en dat is niet gebeurd, aldus de premier.

  De vrouwen waren naar het land gekomen om afscheid te nemen van een familielid dat op sterven lag en hoefden zich daarom niet aan de verplichte zelf-isolatie van veertien dagen te houden. Inmiddels zijn 320 mensen geïdentificeerd die contact met het tweetal heeft gehad, voordat ze positief werden getest en alsnog in quarantaine moesten. De vrouwen maken het goed, aldus het Nieuw-Zeelandse ministerie van Volksgezondheid.

  Volgens Ardern moet vanaf nu iedereen die het land binnenkomt twee weken in quarantaine. Ze gaat het hulp van het leger inroepen bij het reguleren van dit proces, zei ze tijdens een persconferentie over de nieuwe besmettingen.

  In het land met vijf miljoen inwoners waren tot dusver 1504 bevestigde ziektegevallen en 22 doden.

  03:30:10

  Curaçao heeft vanaf dinsdag de verplichte quarantaine ingekort van veertien dagen naar acht dagen. Ingezetenen die nu terugkeren op het eiland moeten veertien dagen in een hotel in quarantaine zitten. Volgens de Curaçaose regering kan dat worden ingekort zonder dat er grote risico's ontstaan. Op het eiland is dinsdag de 23ste coronabesmetting geregistreerd.

  Sinds ingezetenen begin mei terug mogen keren, met de verplichte quarantaine, zijn er in de quarantainehotels zeven gevallen van corona geregistreerd. Daarbuiten zijn al meer dan een maand geen nieuwe gevallen vastgesteld. Per 1 juli mogen Nederlanders op vakantie komen, die hoeven niet in quarantaine, maar moeten wel vlak voor vertrek een coronatest ondergaan, de zogenaamde PCR-test.

  De directeur van het Arubaanse toerismebureau heeft dinsdag aangegeven dat er veel interesse is van luchtvaartmaatschappijen om weer passagiers naar het Caribische eiland te vervoeren. Aruba opent op 1 juli de grenzen voor Nederlandse toeristen en 10 dagen later ook voor Amerikanen en Canadezen. In totaal acht maatschappijen uit Amerika, Canada en Nederland hebben al aangegeven zo snel mogelijk weer op Aruba te gaan vliegen.

  Gisteren om

  23:05:03

  Mensen die op bezoek gaan bij de Russische president Vladimir Poetin moeten door een 'desinfectietunnel' waar ze van boven tot onder worden bespoten met desinfectiemiddel. Zo moet worden voorkomen dat Poetin besmet wordt met het coronavirus. Dat meldt het staatspersbureau RIA.

  De tunnel is geïnstalleerd in de officiële presidentiële woning in Novo-Ogarjovo, net buiten Moskou. Daar verblijft Poetin momenteel en daar ontvangt hij bezoekers. Mensen die de president spreken zijn ook verplicht om een mondkapje te dragen.

  Gisteren om

  22:24:29

  Wie jarig was in maart, april of mei en een feestje wilde geven, had flinke pech. Door de toen geldende coronamaatregelen binnen de intelligente lockdown was het niet mogelijk om vrienden uit te nodigen. Nu veel regels versoepeld zijn en de horeca weer open is, lijkt het erop dat ook feestjes geven weer is toegestaan. Maar is dat ook zo? En welke regels gelden er dan nog wel? Lees hier meer.

  Gisteren om

  21:53:43

  Horecaondernemer Frank Streefland (34) mocht coronaproof weer open met zijn restaurant De Nieuwe PolderKeuken in Stolwijk. Maar vond het ongezellig dat mensen aan tafel zo’n eind uit elkaar moeten zitten. Dus bedacht hij tafelschermen van glas. Tafelgenoten kunnen veilig, maar knus dineren en daarbij toch de wijnfles aan elkaar doorschuiven. In het scherm zit een speciale opening daarvoor. Lees hier het hele verhaal.

  Frank Streefland

  In het tafelscherm zit een opening voor een wijnfles en een amuseplankje.

  Gisteren om

  21:19:10

  Als het aan de gemeente Noordwijk ligt mogen tijdelijke strandpaviljoens deze winter blijven staan. Op die manier wil ze strandtenthouders tegemoetkomen voor de verliezen die ze hebben geleden door de coronacrisis. De ondernemers hebben dan voor volgend seizoen geen opbouw- en stallingskosten.

  Wethouder Roberto ter Hark bevestigt in het Leidsch Dagblad dat de gemeente toestemming wil geven om de paviljoens te laten staan. Maar er zijn wel voorwaarden: ,,Zo moeten de containers wel weg en dient ook het terras te worden verwijderd. Daarnaast mogen deze paviljoens in de wintermaanden niet open, maar dat hadden de ondernemers zelf al toegezegd."

  De tijdelijke paviljoens moeten normaal voor 1 november weg zijn. In februari begint het opbouwen van de strandtenten voor het volgende seizoen.

  Gisteren om

  20:57:32

  Het leven van Floor, Harm, Hanneke, Andy, Benthe en Jaimy staat op zijn kop. Floor Hoendervangers maakt haar pindarotsjes niet meer in de chocolaterie. Hanneke van Esch en Harm de Ruiter moeten 1,5 meter afstand houden van elkaar in huis. En terwijl Andy Kleiren weer tijdelijk thuis bij zijn ouders woont, hebben de vriendinnen Jaimy de Graaf en Benthe van Wees vooral online contact met anderen. Hoe beleven mensen met een verstandelijke beperking deze coronatijd? Lees hier hun verhaal.

  Amy Wouters/Tilburg Mediafonds

  Het leven van Andy staat op zijn kop door de coronacrisis.

  Gisteren om

  20:39:08

  In het ISVW hotel aan de Dodeweg in Leusden verblijven op dit moment twintig daklozen. Zij hebben daar een eigen kamer met badkamer en balkon, krijgen ontbijt, lunch en avondeten van het keukenpersoneel van het hotel en hebben onbeperkt toegang tot het bos. ,,Ik heb rust in mijn hoofd", zegt Michel (44). Lees hier het hele verhaal.

  Gisteren om

  20:20:05

  Kinderen van 0 tot 6 jaar met snottebellen, maar zonder koorts mogen gewoon naar de kinderopvang en naar de basisschool. Alleen als ze contact hebben gehad met een coronapatiënt moeten ze thuisblijven. Dat is zojuist aangepast in de richtlijnen van het RIVM. Lees hier meer.

  Gisteren om

  20:10:30

  Corendon was op weg naar het beste jaar ooit, tot het coronavirus roet in het eten gooide. Nu dreigt ontslag voor een kwart van het personeel en hangt de reisorganisatie aan het infuus bij de banken en de overheid. Baas Steven van der Heijden vertelt over de grote worsteling. Lees hier het hele verhaal.

  Pim Ras Fotografie

  Corendon-baas Steven van der Heijden.

  Gisteren om

  19:54:23

  Nederland gaat naar verwachting binnen enkele weken met Duitsland, Ierland en Polen een proef beginnen met grensoverschrijdende corona-apps die (de geanonimiseerde) contacten vastleggen die een coronapatiënt recent heeft gehad. Die personen kunnen dan gewaarschuwd worden dat ze mogelijk besmet zijn, zodat de verspreiding van het coronavirus verder kan worden tegengegaan. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie zijn de lidstaten het eens over 'de blauwdruk' van het systeem en volgt in de komende weken de pilot van de vier landen.

  ANP

  Gisteren om

  19:32:17

  De cliëntenraad van het Amsterdamse verpleeghuis Vondelstede wil dat de bezoekregeling en andere maatregelen die in verband met het coronavirus zijn genomen uiterlijk komende vrijdag verder worden versoepeld. Als dat niet gebeurt, neemt de cliëntenraad juridische stappen tegen zorginstelling Amsta. Vondelstede is onderdeel van die zorginstelling.

  Volgens de cliëntenraad worden de bewoners al ruim drie maanden in ernstige mate beperkt in hun vrijheid. ,,Ze voelen zich gegijzeld. Een belangrijk deel van de bewoners is de afgelopen maanden ernstig achteruitgegaan in zowel hun fysieke als hun cognitieve conditie. Ze kwijnen weg", stelt Anja Marbus, voorzitter van de cliëntenraad van Vondelstede.

  Gisteren om

  19:12:28

  De Amerikaanse internationale hotelketen Hilton Worldwide Holdings is van plan wereldwijd ongeveer 2100 kantoorbanen te schrappen door de coronacrisis. Naast het wereldwijde banenverlies gaat Hilton ook personeel langer op verlof sturen, werknemers korter laten werken en salarissen langer verlagen.

  De maatregelen zijn volgens het bedrijf nodig om de financiën te versterken en kosten te besparen om de crisis door te komen. De onderneming en haar dochtermerken hebben duizenden hotels door de hele wereld. In Nederland gaat het om dertien hotels, waaronder het Waldorf Astoria in het centrum van Amsterdam.

  ANP

  Gisteren om

  18:51:48

  Luchtvaartmaatschappijen hebben nog veel langer steun nodig. Er wordt deze zomer namelijk nauwelijks iets verdiend en dus kan ook geen buffer voor de traditioneel magere wintermaanden op worden gebouwd. Dat zegt brancheorganisatie IATA die eerder al voorspelde dat de wereldwijde luchtvaartbranche ruim 84 miljard dollar verlies lijdt dit jaar.

  IATA roept overheden op om luchtvaartmaatschappijen langer vrijstellingen te geven voor het niet gebruiken van landingsrechten. Ook moet er meer steun worden gegeven die niet zorgt voor hogere schulden. IATA wijst bijvoorbeeld op de mogelijkheid van het kwijtschelden van luchthavenbelasting en bijdragen aan de kosten voor de luchtverkeersleiding.

  ANP

  Vliegtuigen staan geparkeerd op Schiphol.

  Gisteren om

  18:30:02

  Een speciaal soort UV-licht uit lampen van het Nederlandse verlichtingsbedrijf Signify is effectief gebleken bij het uitschakelen van het coronavirus. Tot die conclusie kwamen wetenschappers van een Amerikaans onderzoekscentrum voor infectieziekte.

  De onderzoekers, werkzaam aan het geneeskundefaculteit van de Boston University, onderzochten het effect van zogeheten UV-C uit een lamp van Signify op het nieuwe coronavirus. Na zes seconden was het virus voor 99 procent verdwenen.

  De onderzoeksresultaten zijn nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Dat betekent dat andere wetenschappers dan de onderzoekers zelf nog geen oordeel hebben geveld over de kwaliteit van het onderzoek.

  Gisteren om

  18:13:10

  In de meeste landen zijn grote evenementen voorlopig uit den boze, maar in Servië vindt deze zomer gewoon een festival plaats. De organisatie van Exit Festival in Novi Sad heeft vandaag de eerste namen van de line-up bekendgemaakt. Onder meer Robin Schulz en Paul Kalkbrenner zullen optreden.

  Het festival vindt plaats van 13 tot en met 16 augustus. Het vierdaagse evenement zou eerst geannuleerd worden, maar na een gezamenlijk besluit van de Servische overheid en de festivalorganisatie kan het feest toch doorgaan. Wel worden er minder podia opgebouwd en minder bezoekers toegelaten.

  Gisteren om

  18:05:20

  Om zoveel mogelijk levens te redden bij een extreem beddentekort komen er speciale selectiecriteria. Wie het kortst een IC-plek bezet zal houden, krijgt voorrang. Daarna maken zorgpersoneel en jongeren de meeste kans op behandeling. Als er dan nog te veel patiënten voor een plek zijn, wordt er geloot of geldt ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Lees hier het hele verhaal.

  Gisteren om

  17:41:12

  Het Rijense echtpaar Mieke (70) en Ad Brouwers (68) zit al vijf maanden vast op de Canarische eilanden vanwege het coronavirus. Vluchten van Lanzarote naar Nederland worden telkens geannuleerd. ,,We hebben heimwee, zijn het zo zat, slapen slecht.” Lees hier hun verhaal.

  Privéfoto

  Ad en Mieke Brouwers in betere tijden aan het strand bij Playa Honda op Lanzarote.

  Gisteren om

  17:16:18

  Er komt een tussentijd onafhankelijk onderzoek naar de aanpak van de coronacrisis. De coalitie stemde vanmiddag onverwacht in met het voorstel van SP en PvdA, dat ook door de gehele oppositie gesteund werd. De andere belangrijke motie, over salarisverhoging voor zorgpersoneel, eindigde opnieuw in een gelijke uitkomst en wordt mogelijk opnieuw in stemming gebracht. Lees hier het hele verhaal.

  Gisteren om

  16:55:01

  Fabrikanten van professionele handdesinfectiemiddelen mogen hun producten tijdelijk ook aanbieden aan werkgevers buiten de gezondheidszorg. Dat meldt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

  Voor iedereen blijft het advies gelden dat handen wassen met water en zeep het beste is. ,,Maar niet iedereen heeft daar op zijn of haar werk altijd direct de mogelijkheid toe", zegt Van Veldhoven. "Denk aan beveiligers of mensen die in de bouw werken. Voor hen is het belangrijk dat zij ook toegang hebben tot professionele desinfectiemiddelen."

  De middelen waren tot nu toe voorbehouden aan de zorg, maar daar zijn inmiddels voldoende voorraden aanwezig. ,,Mocht er toch schaarste in de zorgsector ontstaan, dan kan dit vrijstellingsbesluit geheel of gedeeltelijk worden teruggedraaid."

  ANP

  Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

  Gisteren om

  16:48:09

  Werknemers die geen vakantiegeld krijgen, een loonoffer moeten brengen of verplicht vakantiedagen moeten opnemen: de eerste ‘coronazaken’ kwamen de afgelopen weken voor de rechter. ,,Tot nu toe worden arbeidsvoorwaarden door de rechter gerespecteerd”, vertelt Hans Kamerbeek, advocaat arbeidsrecht. Lees hier het hele verhaal.

  Gisteren om

  16:37:59

  Een speciale app om lange wachtrijen en ophopingen van wachtende mensen bij winkels te voorkomen. Eric Huisman en zijn partner Wendy van Wijk uit het Gelderse Veenendaal bedachten het, tot hun eigen verbazing. Lees hier het hele verhaal.

  Frank De Roo

  Wachtrij voor een marktkraam, foto ter illustratie.

  Gisteren om

  16:31:46

  De Franse politie heeft traangas afgevuurd op een demonstratie van zorgmedewerkers in Parijs. Dat meldt een verslaggever van het Britse persbureau Reuters die ter plaatse is. Volgens de lokale politie is de demonstratie gekaapt door relschoppers.

  In heel Frankrijk gaan zorgmedewerkers vandaag de straat op om te demonstreren voor betere werkomstandigheden. De zorgmedewerkers, door president Emmanuel Macron nog geprezen als 'helden in witte jassen', willen dat hij zijn bewondering voor hun werk tijdens de coronacrisis omzet in daden.

  De sfeer bij de Parijse demonstratie werd grimmig nadat de protestmars aankwam bij het park Esplanade des Invalides. Daar werd onder meer een auto op zijn kant geduwd en werden vuren aangestoken.

  Gisteren om

  16:09:58

  Na drie dagen van toename is het aantal coronapatiënten op de intensive care vandaag gedaald. Intensivisten behandelen momenteel 78 patiënten, negen minder dan op maandag. ,,Dat is gunstig. Dat is het gevolg van een laag aantal nieuwe besmettingen, los van lokale kleine uitbraken", aldus voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

  De ic's behandelen 570 mensen met andere aandoeningen, vijftig meer dan op maandag. Dat betekent dat de intensive cares in totaal 648 mensen behandelen.

  Op de verpleegafdelingen van de ic's liggen 280 coronapatiënten, eentje minder dan op maandag.

  Gisteren om

  15:52:40

  Een topadviseur van de Britse regering voor gezondheidszaken, Chris Whitty, spreekt op Twitter over het belangrijkste onderzoeksresultaat in de strijd tegen het coronavirus tot nu toe. ,,Aanzienlijke vermindering van sterfte bij mensen die zuurstof of beademing nodig hebben door een algemeen verkrijgbaar, veilig en bekend medicijn. Het zal over de hele wereld levens redden."

  Gisteren om

  15:32:40

  Een goedkope ontstekingsremmer verbetert de overlevingskansen van ernstig zieke coronapatiënten. Het is als zodanig de eerste behandeling, melden onderzoekers van de universiteit van het Britse Oxford. Het gaat om het medicijn dexamethason. De wetenschappers spreken over een enorme doorbraak.

  De sterfgevallen bij patiënten die hulp nodig hadden bij het ademen waren in een periode van vier weken lager bij diegenen die een lage dosis van de ontstekingsremmer kregen, in vergelijking met patiënten met standaardzorg. De studie is voortijdig stopgezet door de belangrijke voorlopige resultaten.

  Gisteren om

  15:29:51

  De industriële productie in de Verenigde Staten is in mei langzamer opgekrabbeld dan verwacht. In april kende de sector door de coronacrisis een historische daling van de productiviteit, en dat dal was volgens herziene cijfers bovendien dieper dan aanvankelijk gemeld.

  De productie steeg vorige maand met 1,4 procent ten opzichte van april, zo meldde de Federal Reserve. Economen rekenden in doorsnee op een stijging met 3 procent. In april ging de productie in de Amerikaanse industrie volgens een herzien cijfer met 12,5 procent onderuit omdat veel Amerikaanse fabrieken stil lagen vanwege de virusuitbraak. Eerder werd nog een daling van 11,2 procent gemeld. Ook in maart was krimp te zien.

  Gisteren om

  15:11:45

  Het slachthuis van het bedrijf Van Rooi Meat in Helmond mag weer op normale capaciteit gaan werken. De Veiligheidsregio heeft groen licht gegeven voor de herstart van het abattoir, dat op 28 mei moest sluiten nadat medewerkers positief waren getest op het coronavirus. Toen vervolgens bij een steekproef 17 procent van tweehonderd medewerkers positief testte, besloot de Veiligheidsregio het bedrijf langer dicht te houden.

  Vorige week mocht het slachthuis met een testgroep de productie hervatten. Omdat die proef goed is verlopen, is toestemming gegeven om het bedrijfsproces weer helemaal op te starten, zodat in de loop van deze week de normale capaciteit weer wordt benut.

  Volgens de Veiligheidsregio heeft Van Rooi Meat aangetoond dat het bedrijf aan alle veiligheidsmaatregelen voldoet, ook als het bijvoorbeeld gaat om het vervoer van medewerkers en hun woonomstandigheden. De GGD en de Veiligheidsregio blijven wel controleren of alle afspraken worden nageleefd.

  ANP

  Van Rooi Meat

  Gisteren om

  14:03:50

  Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn over de afgelopen 24 uur vijf sterfgevallen, 140 nieuwe besmettingen en vier ziekenhuisopnames gemeld. Gisteren was er sprake van 6 overlijdens, 165 infecties en 3 opnames.

  In totaal zijn in ons land 6070 personen aan het coronavirus overleden. Van de 49.087 vastgestelde besmettingen kwamen tot nu toe 11.834 mensen met ernstige klachten in het ziekenhuis terecht.

  Gisteren om

  13:52:16

  In het multiculturele Berlijnse stadsdeel Neukölln moeten honderden huishoudens in quarantaine, nadat tientallen personen besmet blijken met het coronavirus. Van enkele appartementscomplexen moet iedereen binnenblijven. Onder de geïnfecteerden zijn ook kinderen. Vooralsnog zijn 369 huishoudens op zeven plekken geïsoleerd.

  Veel huishoudens bestaan uit grote gezinnen of groepen van mogelijk tot tien personen. Zij leven vaak in kleinere huurwoningen, maar om hoeveel personen het precies gaat is nog niet bekend. Niet alle inwoners staan ook ingeschreven. Tot nu toe hebben 57 mensen positief getest op het virus.

  De uitbraak is op 5 juni ontdekt via een besmet kind op een school, waarbij inmiddels drie scholen en een kinderdagverblijf in de wijk zijn getroffen. Om besmetting tegen te gaan worden hele woongebouwen nu uit voorzorg in quarantaine geplaatst. Er worden hulppakketten verstrekt.

  In de zogenaamde huurkazernes van Berlijn wonen de 'zwaksten van de samenleving', aldus de burgemeester. Als gebaar van saamhorigheid verzamelden zich begin april zo'n 300 moslims en christenen in het stadsdeel bij de Dar-as-Salam moskee voor een interreligieus gebed. Ondanks het contact- en samenscholingsverbod.

  Geïnteresseerden werden via sociale media opgeroepen om aan de gebedsactie deel te nemen. Het probleem was dat bij de eerste oproep niet vermeld werd dat het om een 'digitale gebedsactie' ging, waarbij iedereen individueel zijn steun kon betuigen. Persoonlijk op komen dagen was nooit de bedoeling.

  Het gemeentebestuur van Neukölln riep mensen via onlinevideo's en berichten nog op om thuis te blijven, maar er ontstond bij de moskee toch een forse toeloop van geloven en toeschouwers. Het lukte de aanwezige politie niet om iedereen tot het houden van afstand aan te sporen, waarna de imam van de moskee de samenkomst beëindigde.

  Getty Images

  Het wooncomplex is uit voorzorg compleet in quarantaine geplaatst.

  Gisteren om

  13:38:46

  Tussen de 12.000 en 48.000 van de in totaal 2,4 miljoen Nederlandse huurders zitten financieel zo in de knel door de coronacrisis dat zij hun huur niet meer kunnen betalen. Sociale en private verhuurder geven aan dat 0,5 tot 2 procent van hun huurders zich heeft gemeld voor hulp. In driekwart van de gevallen zijn de huurders inmiddels tegemoetgekomen.

  Betalingen zijn uitgesteld of er wordt een tijdelijke korting gegeven. Bij 5 procent is de huur verlaagd, aldus minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Ook worden mensen begeleid naar een woning die beter bij hun nieuwe financiële situatie aansluit. De minister schort de jaarlijkse huurverhoging niet op, maar heeft verhuurders nadrukkelijk gevraagd om maatwerk te leveren.

  Gisteren om

  13:15:00

  Luchtvaartmaatschappij Transavia heeft een schikking getroffen met 85 klanten die een zaak aanspanden om het geld van een geannuleerde vlucht vergoed te krijgen. De klanten hadden tegen hun zin een zogenaamde coronavoucher ontvangen, maar wilden het volledige bedrag terug.

  Claimstichting Aviclaim spande namens de groep een zaak aan die in totaal om 21.000 euro draaide. Door de schikking komt de zaak die morgen zou dienen te vervallen. De eisers krijgen hun geld teruggestort. KLM waartegen ook een zaak loopt, houdt wel voet bij stuk.

  Gisteren om

  12:50:48

  113.800 Nederlanders hebben zich de afgelopen twee weken laten testen op het coronavirus in een van de speciale GGD-teststraten. Het merendeel van de testen blijkt negatief. Van de ruim 103.400 testuitslagen die tot nog toe binnen zijn, is 1,7 procent positief, aldus het RIVM.

  Sinds 1 juni kan iedereen zich laten testen, ook als sprake is van milde klachten. De uitslag is doorgaans binnen 48 uur bekend. Kinderen blijken het minst vaak positief. Slechts 0,5 procent van de 6000 kinderen tussen 0 en 12 jaar die werden getest was besmet. Van 2002 jongeren tussen de 11 en 18 jaar testte 1,8 procent positief.

  Mensen die zich lieten testen na in contact te zijn gekomen met iemand die het virus draagt, zijn vaker positief. Van ruim 1700 mensen die na bron- en contactonderzoek werden getest, had 15.8 procent het virus onder de leden. Deze cijfers zijn niet opgenomen in de nu gepubliceerde teststraatcijfers.

  Gisteren om

  12:41:24

  De vooruitgang laat zich niet stuiten door het coronavirus. Ook in India niet. Voor het eerst in de geschiedenis heeft een Indiase rechter een scheiding uitgesproken tijdens een beeldgesprek. Het echtpaar legde online een gezamenlijke verklaring af en hun digitaal ondertekende paperassen werden toegevoegd aan het scheidingsdossier.

  Het scheidende stel, dat in 2017 trouwde maar al een jaar later uit elkaar ging, zat elk in de eigen woning. Sinds 13 juni kunnen documenten digitaal worden aangeleverd. Een advocaat trad vanuit haar kantoor in New Delhi op als raadsvrouw. Ook rechter Deepak Garge en de rechtbankmedewerkers deden hun werk vanuit huis.

  'Ik heb beide partijen en hun woordvoerder via video aangehoord, omdat de rechtbanken wegens Covid-19 zijn gesloten', aldus de magistraat die vooral blij was dat de voormalige echtelieden hun huwelijk zonder heisa afsloten. 'Er was geen druk, geen dwang of invloed van buiten. De aanvraag is gedaan in een goede verstandhouding.'

  Mogelijk blijft het ook na de coronacrisis mogelijk echtscheidingen online af te handelen. 'Het kan anderen in soortgelijke situaties overhalen hun scheiding met een muisklik te regelen', aldus een rechtbankmedewerker. tegen Times of India. 'Beide partijen waren enorm opgelucht. Het was een eenvoudige en probleemloze oplossing.'

  Gisteren om

  11:30:25

  België rapporteert vier sterfgevallen, 55 nieuwe besmettingen en 11 ziekenhuisopnames over de afgelopen 24 uur. Het dodental bij onze zuiderburen staat nu op 9663. Het officiële aantal besmettingen op 60.155. In de ziekenhuizen liggen nog 395 coronapatiënten, waarvan 76 op de intensive care.

  Gisteren om

  11:19:45

  Duitsland heeft vandaag de corona-app in gebruik genomen. De verwachting is dat het stukje software, dat gebruikers waarschuwt als ze in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met corona, breed zal worden gebruikt. De app is sinds vanochtend vroeg te downloaden op smartphones.

  Wie langere tijd binnen twee meter afstand van een besmette persoon is geweest, kan zich laten testen. Het gebruik van de app is vrijwillig. De minister van Volksgezondheid, Jens Spahn, wijst erop dat de app geen vervanging van de maatregels is. Afstand van elkaar houden en mondkapjes dragen blijft belangrijk.

  Gisteren om

  10:49:02

  Spanje denkt erover een verplichte quarantaine voor Britse bezoekers in te stellen als komende week de grenzen weer opengaan. Daarmee zou de Spaanse regering precies dezelfde maatregel nemen die de Britten hebben genomen. Wie naar het Verenigd Koninkrijk afreist, moet eerst veertien dagen verplicht in isolatie.

  De Spanjaarden hopen dat de Britten de quarantaineplicht opheffen. ,,We zullen in gesprek blijven om te bepalen of we wel of geen wederkerigheid in maatregelen gaan introduceren, aangezien in Groot-Brittannië andere maatregelen gelden dan in de rest van de Europese Unie'', zegt buitenlandminister Arancha Gonzalez Laya tegen de BBC.

  EPA

  In Groot-Brittannië geldt een verplichte isolatie van 14 dagen.

  Gisteren om

  10:41:43

  Het officiële aantal coronabesmettingen in Rusland nadert de 550.000. Vandaag melden de gezondheidsautoriteiten 8248 nieuwe gevallen. De teller staat nu op 545.458. Ook worden 193 sterfgevallen door toedoen van Covid-19 gemeld, wat het totaal op 7284 brengt.

  Critici hebben twijfels geuit over het relatief lage sterftecijfer in Rusland en de overheid ervan beschuldigd de omvang van de crisis te bagatelliseren. Onderwijl worden de virusbeperkende maatregels op veel plaatsen opgeheven. Op 1 juli houdt Rusland een referendum met als doel president Poetin langer aan de macht te houden.

  Gisteren om

  10:16:08

  De Oekraïense president, Volodimir Zelenski, kreeg de afgelopen weken flink wat kritiek omdat hij in het openbaar geen mondkapje droeg. Zo werd hij al koffiedrinkend gespot in een restaurant, terwijl de overheid alleen gebruik van terrassen toestaat.

  Uitgerekend zijn vrouw Olena Zelenska is nu met een coronabesmetting opgenomen in een ziekenhuis. Haar toestand is stabiel. Zelenska zei vorige week dat zij positief had getest op het coronavirus, terwijl haar man en twee kinderen negatief hadden getest.

  Gisteren om

  09:41:20

  India heeft vandaag opnieuw bij meer dan 10.000 personen besmetting met het coronavirus geconstateerd. De afgelopen 24 uur werden er 10.667 om precies te zijn nieuwe infecties gemeld. Het totale aantal in het land komt daarmee op 343.091, wat India het op drie na zwaarst getroffen land ter wereld maakt. Alleen de Verenigde Staten, Brazilië en Rusland hebben meer infecties vastgesteld. Het dodental nam met 380 sterfgevallen toe tot 9.900.

  Het werkelijke aantal doden en besmettingen ligt vermoedelijk aanzienlijk hoger, omdat niet iedereen getest wordt op het virus. Vanwege de goede gezondheidszorg in de grote steden trekken veel mensen van het platteland naar Mumbai, Chennai en hoofdstad New Delhi. Van de 10.000 ziekenhuisbedden die zijn gereserveerd voor Covid-19-patiënten is inmiddels al de helft bezet. De lokale overheid overweegt nu om hotels en stadions te gebruiken als veldhospitaals.

  Gisteren om

  09:20:07

  De Johan Cruijff Arena gaat volgende maand weer open voor voetbalsupporters. Een wedstrijd kijken zit er voorlopig nog niet in, maar de fans kunnen wel dineren op het gras van de Arena. Aan de rand van het veld komt een pop-uprestaurant te staan waar vier avonden per week steeds maximaal honderd mensen kunnen eten.

  Gisteren om

  09:05:10

  Voor mensen die om medische redenen of een beperking geen mondkapje kunnen dragen in het openbaar vervoer zouden een alternatief moeten hebben, bepleit reizigersvereniging Rover en Ieder(in), de koepelorganisatie voor personen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte.

  Reizigers met onder meer longproblemen of met andere fysieke beperkingen aan bijvoorbeeld handen en armen moeten het openbaar vervoer nu noodgedwongen mijden omdat zij geen mondkapje kunnen dragen, aldus de organisaties. Rover en Ieder(in) hebben bij de betrokken ministeries om ontheffing gevraagd.

  ,,Iedereen moet een noodzakelijke reis met het openbaar vervoer kunnen maken, maar mensen die geen mondkapje verdragen zitten nu noodgedwongen thuis", stellen de organisaties. De organisaties pleiten ervoor dat mensen zelf een passend alternatief kunnen kiezen, zoals bijvoorbeeld een spatscherm.

  Gisteren om

  08:54:11

  De antiracismebetogingen in Amsterdam en Rotterdam leiden begin deze maand tot ergernis, vanwege het massale karakter waarbij de coronaregels soms in het gedrang kwamen. Potentiële virushaarden, zo voorzagen experts. De drukbezochte demonstraties hebben echter niet tot grote verspreiding van het virus geleid. Volgens de GGD bleef het coronavirus weg na de massademonstraties.

  Gisteren om

  08:23:44

  De Nederlandse Spoorwegen zetten een proef met de aanmeldservice, waarmee reizigers een treinreis kunnen boeken en kunnen zien welke trein het drukst is, na vijf weken testen door. De afgelopen weken namen 5000 reizigers deel aan de test. In die tijd maakten ze bijna 150.000 aangemelde treinreizen. De ervaringen met het systeem waren 'overwegend positief', aldus de NS, die de informatie gebruikt om de treincapaciteit in coronatijd aan te passen.

  Gisteren om

  06:34:57

  Door de coronacrisis hebben 54.000 studenten meer dan in 2018 een studieachterstand opgelopen. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) heeft dat laten uitzoeken door ResearchNed. De vertraging hangt samen met het wegvallen van lessen, laboratorium- en practicumonderwijs en stages, en thuis geen goede faciliteiten hebben.

  Hbo'ers kampen vaker met een achterstand dan studenten aan de universiteiten. ISO-voorzitter Kees Gillesse: ,,In elk klaslokaal op de universiteit zit wel iemand met extra studieachterstand. Op de hogescholen zijn die cijfers hoger: dan gaat het om bijna drie studenten per klaslokaal. We vermoeden dat dit verschil veroorzaakt wordt doordat er in het hbo meer praktijkonderwijs en stages in het curriculum verweven zitten."

  Volgens ISO geeft driekwart van de studenten aan dat ze onlineonderwijs slechter vinden dan normaal. Meer dan 20 procent van de studenten zegt dat een deel van hun onderwijs gestopt of uitgevallen is, bij studenten met veel laboratorium- of practicumonderwijs is dit zelfs 40 procent. Ruim 30 procent zegt minder studiepunten te hebben gehaald door de coronamaatregelen.

  Studentenorganisatie ISO noemt de cijfers problematisch. ,,Dit is voor ons aanleiding om ons zorgen te maken over de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs. Niet alle lessen gaan door en onlineonderwijs is niet altijd een goede oplossing." Daarnaast wijst de studentenorganisatie op de kosten. ,,Een maand studievertraging kost een uitwonende student al gauw ruim 1000 euro extra. Het is echt belangrijk dat studieachterstanden zoveel mogelijk worden voorkomen."

  ISO pleit ervoor om weer meer fysiek onderwijs mogelijk te maken. Dat mag op dit moment alleen tussen 11.00 en 15.00 uur en na 20.00, om zo studenten zoveel mogelijk in de spits uit het openbaar vervoer te houden.

  Gisteren om

  05:36:12

  In Duitsland zijn in de afgelopen 24 uur 378 nieuwe infecties met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt het Robert Koch Institut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM. Sinds het begin van de coronacrisis zijn tot dusver 186.839 mensen in het land besmet geraakt met het longvirus.

  Het Duitse dodental als gevolg van Covid-19 bedraagt volgens het RKI 8800, een toename van negen sterfgevallen ten opzichte van een dag eerder. Het instituut meldt dat ongeveer 173.100 patiënten tot nu toe zijn genezen van het virus.

  Gisteren om

  04:42:49

  In de Verenigde Staten zijn voor de tweede dag op rij minder dan 400 coronadoden geregistreerd. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. In de afgelopen 24 uur werden er 385 sterfgevallen gemeld. Zaterdag waren dat er 382, het laagste dagelijkse dodental sinds eind maart.

  In totaal zijn nu 116.135 mensen in de VS overleden aan het virus. Het land telt ruim 2,1 miljoen vastgestelde besmettingen. De VS hebben van alle landen verreweg de meeste besmettingsgevallen van het virus en sterfgevallen door Covid-19.

  Het prominente onderzoeksinstituut IHME, verbonden aan de Universiteit van Washington in Seattle, voorspelt dat het totaalaantal Amerikaanse coronadoden begin oktober op meer dan 200.000 uitkomt. Dat zijn ruim 30.000 doden meer ten opzichte van de laatste schatting die het instituut deed. Florida en Californië zullen tot de zwaarst getroffen staten behoren, blijkt uit de ramingen van het IHME.

  Gisteren om

  04:04:34

  In Nieuw-Zeeland zijn voor het eerst in 24 dagen tijd nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Twee mensen die onlangs terugkeerden uit het Verenigd Koninkrijk testten positief, maakten de autoriteiten dinsdag bekend.

  Nieuw-Zeeland draaide vorige week een groot deel van de ingestelde coronamaatregelen terug, nadat premier Jacinda Ardern meldde dat er geen nieuwe of actieve gevallen meer bekend waren in het land. Er gelden geen restricties meer voor openbare en privé-evenementen, de detailhandel en horeca kunnen weer normaal draaien en ook het openbaar vervoer is hervat. Wel zijn er nog beperkingen van kracht aan de grens. Zo zijn niet-ingezetenen alleen in bepaalde gevallen bij uitzondering welkom en moet iedereen die Nieuw-Zeeland binnenkomt twee weken in quarantaine.

  Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn de twee nieuwe gevallen aan elkaar gerelateerd. In het land met vijf miljoen inwoners waren tot dusver 1504 bevestigde ziektegevallen en 22 doden.

  Premier Ardern zei vorige week dat er vrijwel zeker nieuwe gevallen van het virus zullen opduiken, maar dat zolang die uit het buitenland komen en snel ontdekt en geïsoleerd worden, nieuwe coronamaatregelen niet nodig zijn.

  Gisteren om

  03:39:09

  In de Chinese hoofdstad Beijing zijn 27 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. In de miljoenenstad vond vorige week een nieuwe virusuitbraak plaats die gekoppeld is aan een lokale voedselmarkt. De afgelopen vijf dagen werden er 106 infecties vastgesteld.

  De uitbraak voedt de angst voor een nieuwe golf van besmettingen in het land. De binnenlandse uitbraak in China was grotendeels onder controle dankzij een strenge lockdown die begin dit jaar werd ingesteld door de regering. Tot de recente uitbraak ging in het gros van de nieuwe gevallen om Chinezen die na een verblijf in het buitenland positief testten op het virus.

  Tienduizenden mensen in Beijing zijn volgens de regering inmiddels getest op het virus. Onder hen zijn ruim 8000 mensen die op de markt werken waar de nieuwe uitbraak zou zijn ontstaan. Zij zijn in quarantaine geplaatst. Meer dan twintig woonwijken zijn op slot gegaan om verdere verspreiding te voorkomen. Ook alle sporthallen en uitgaansgelegenheden in de stad zijn maandag gesloten.

  Gisteren om

  03:32:54

  Op de dag dat Suriname twee coronadoden te betreuren heeft en er 21 nieuwe besmettingen zijn, zijn er ook 39 mensen genezen verklaard. In totaal zijn dat er nu 48. Het aantal positieve gevallen staat nu op 229. Het aantal doden staat op vijf, blijkt uit de laatste cijfers op de Surinaamse Covid-19-website. Hoewel er nog steeds positieve gevallen bijkomen, lijkt de piek voorbij te zijn.

  Suriname heeft de eerste week van een totale lockdown achter de rug. Net als in veel andere landen ligt ook in Suriname de economie voor een groot deel plat. Steeds meer mensen doen daarom een beroep op de steun van de regering. Die is maandag begonnen met het verstrekken van pakketten met voedsel en andere eerste levensbehoeften.

  Bij het complex van goud-multinational IamGold in het zuidelijke district Brokopondo zijn drie medewerkers positief getest. Volgens nieuwssite Starnieuws heeft de rest van de werknemers het werk inmiddels neergelegd omdat ze vinden dat het bedrijf te weinig doet om alle coronamaatregelen in orde te brengen. Het management is het hier niet mee eens en overweegt een gang naar de rechter.

  Gisteren om

  01:29:14

  Een 45-jarige Curaçaose man die zaterdag ontsnapte uit een hotel op Curaçao waar hij verplicht in quarantaine zat, is maandag weer teruggekeerd. Dat heeft de Curaçaose minister van Justitie, Quincy Girigorie, maandag bevestigd.

  De man was een week eerder uit Nederland aangekomen en moest veertien dagen in een zogenaamd quarantainehotel blijven. Hij is onder begeleiding van familieleden teruggebracht. De man moet nog worden getest op het coronavirus. Na de ontsnapping is op het eiland de bewaking van de vijftien quarantainehotels verhoogd.

  Gisteren om

  01:26:07

  Het aantal bekende besmettingen van het coronavirus is wereldwijd de grens van acht miljoen gepasseerd. Dat blijkt uit een telling van persbureau Reuters.

  Ongeveer een kwart van alle gevallen, zo'n twee miljoen infecties, werd vastgesteld in de Verenigde Staten. De VS zijn daarmee koploper wat het aantal bekende besmettingen betreft. De snelst groeiende uitbraak van het longvirus doet zich echter voor in Latijns Amerika, dat volgens de telling goed is voor 21 procent van alle coronagevallen.

  Met name in Brazilië blijft het aantal coronadoden en nieuwe besmettingen stijgen. Volgens de officiële cijfers liep het dodental in het land maandag op tot 43.959, een toename van 627. Er werden ongeveer 20.000 nieuwe infecties geregistreerd, in totaal zijn daardoor nu ruim 888.000 besmettingen bekend in Brazilië. Experts verwachten dat dat aantal hoger ligt, omdat er een gebrek aan testen is.

  Gisteren om

  00:12:29

  Twee Belgische vakorganisaties voor zorgpersoneel dagvaarden de Belgische staat en minister Maggie De Block (Volksgezondheid) wegens nalatigheid ten opzichte van zorgmedewerkers tijdens de coronacrisis. Dat maakten de twee vakorganisatie, Fédération Nationale des Infirmières de Belgique (FNIB) en de Fédération des Infirmières indépendants de Belgique (FIIB), maandag bekend. Ook 56 verplegers sloten zich aan bij het initiatief.

  Behalve nalatigheid, verwijten de organisaties de overheid ook een gebrek aan inzicht tijdens de coronacrisis. De federaties hebben meermaals geprobeerd om minister De Block en de betrokken instanties in te lichten over 'moeilijke en gevaarlijke situaties' in de zorgsector, zowel in het ziekenhuis en zorgcentra als in de thuiszorg. 'Al deze pogingen waren tevergeefs', aldus FNIB en FIIB.

  De vakorganisaties zochten naarstig naar maskers en beschermingsmateriaal, vroegen om systematische testen en psychologische ondersteuning, 'zonder enige consideratie door de minister', hekelen ze. De FNIB en de FIBB schreven ook een officiële brief naar minister Daniel Bacquelaine (Pensioenen), om te eisen dat het beroep van verpleegkundige erkend wordt als zwaar beroep.

  Eergisteren om

  22:46:21

  Na twee weken van voornamelijk waarschuwen, gaan de burgemeesters in het hele land strenger optreden als klanten in de horeca zich niet aan de coronaregels houden. Dat zei burgemeester Hubert Bruls vandaag na afloop van het beraad van de burgemeesters van de 25 Veiligheidsregio's. ,,Als stelselmatig niet aan de basisregel - anderhalve meter afstand - wordt gehouden, treden wij als overheid op", aldus Bruls die voorzitter is van het beraad.

  Hij benadrukt dat boetes alleen worden uitgedeeld in horecabedrijven waar bijvoorbeeld al een aantal avonden is gewaarschuwd dat mensen te dicht op elkaar staan. Niet alleen de ondernemers, maar ook de klanten die zich fout gedragen, krijgen dan een boete. De uiterste maatregel is sluiting. ,,We treden niet bij elk wissewasje op, maar we gaan wel consequent zijn."

  Eerder liet de burgemeester van Nijmegen weten alleen bij excessen te handhaven. "Wij zien dat het voor mensen steeds moeilijker wordt om afstand te bewaren. We kunnen zo niet doorgaan. De basisregel mogen wij niet laten versloffen", stelt Bruls na "twee weken ervaring".

  Eergisteren om

  21:42:12

  Busondernemers gaan woensdag in Den Haag actievoeren voor versoepeling van de coronamaatregelen. Zij willen op dezelfde manier worden behandeld als het openbaar vervoer en de luchtvaart. ,,Er mogen wél volle vliegtuigen van Schiphol vertrekken, maar een halfvolle touringcar loopt de kans aan de kant gezet te worden", aldus de actievoerders.

  Ze willen met veertig bussen in colonne een rondrit maken door de stad. Daarna staat een korte manifestatie bij het Malieveld en het aanbieden van een petitie aan een Tweede Kamerlid op het programma.

  De touringcarondernemers hebben zelf een protocol opgesteld met maatregelen die ervoor moeten zorgen dat passagiers voldoende afstand van elkaar houden, onder meer door maar de helft van de zitplaatsen in een touringcar te gebruiken. Het protocol voorziet ook in het verplicht dragen van mondkapjes, net als in het ov. De ondernemers stellen ook dat de luchtverversing in touringcars minstens van dezelfde kwaliteit is als in vliegtuigen.

  Brancheorganisatie Busvervoer Nederland waarschuwt dat busondernemers massaal om dreigen te vallen. Naast het versoepelen van de maatregelen pleit de organisatie daarom ook voor financiële steun van de overheid. In totaal is 240 miljoen euro nodig om de hele branche te laten overleven, becijferde Busvervoer Nederland.

  Eergisteren om

  21:15:21

  De uitreiking van de Oscars vindt volgend jaar twee maanden later dan gepland plaats. De prestigieuze filmprijzen worden in plaats van op 28 februari op 25 april uitgereikt, maakte organisator The Academy of Motion Picture Arts and Sciences maandag bekend.

  De belangrijkste reden om de Oscars te verplaatsen, is om filmmakers die vanwege de coronacrisis vertraging opliepen toch een kans te geven. ,,Onze hoop is door de periode dat films in aanmerking kunnen komen te verlengen en de datum te verplaatsen, filmmakers de flexibiliteit te geven om hun films af te maken en uit te brengen zonder ze te straffen voor iets waar ze geen controle over hebben", aldus het hoofd van The Academy of Motion Picture Arts and Sciences in een verklaring.

  De uitreiking werd slechts drie keer eerder uitgesteld. In 1938 vanwege een overstroming in Los Angeles, in 1968 na de moord op Martin Luther King en in 1981 na de mislukte moordpoging op president Ronald Reagan.

  Eergisteren om

  20:56:07

  Mensen die komende zaterdag de campagnebijeenkomst bijwonen van president Donald Trump, krijgen te maken met maatregelen die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen. Bezoekers moeten hun temperatuur laten meten, krijgen mondkapjes en kunnen hun handen reinigen, zegt zijn campagneteam.

  Trump houdt in Tulsa (Oklahoma) zijn eerste grote campagnebijeenkomst in maanden. Zijn campagne zegt dat meer dan 1 miljoen keer is geprobeerd daar een kaartje voor te bemachtigen, ondanks de vrees dat het virus verder om zich heen kan grijpen.

  De lokale autoriteiten zijn er niet gerust op en ook het team van Trump lijkt zich daar zorgen over te maken. Mensen die een kaartje aanschaften, moesten ook toezeggen geen rechtszaak te beginnen als ze het besmettelijke virus oplopen.

  Eergisteren om

  20:53:46

  Opnieuw zijn twee besmettingen op nertsenbedrijven gemeld, in de Brabantse gemeenten Gemert-Bakel en Sint Anthonis. Op deze bedrijven is het coronavirus aangetroffen, melden ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Carola Schouten (Landbouw) aan de Tweede Kamer.

  Vorige week zijn 570.000 nertsen op 13 bedrijven vergast wegens besmettingen met het coronavirus. Uit onderzoek is gebleken dat nertsen ook mensen kunnen besmetten. Uit angst dat er 'reservoirs' ontstaan onder nertsen waarin het virus blijft bestaan, ook als het coronavirus onder mensen straks nauwelijks meer voorkomt, is besloten dat besmette bedrijven worden geruimd.

  Houders die ademhalingsproblemen of oversterfte constateren bij hun nertsen, zijn verplicht dit te melden. Vervolgens wordt onderzocht of er daadwerkelijk sprake is van een besmetting.

  Eergisteren om

  20:04:12

  Amsterdamse onderzoekers denken twee stoffen gevonden te hebben die misschien kunnen helpen in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat om antilichamen die zijn aangetroffen in het bloed van Amsterdammers die zijn genezen van het virus. Volgens onderzoeksleider Marit van Gils zijn de antistoffen 'honderd keer sterker dan de antistoffen die er lagen'.

  De antistoffen kunnen pas op de markt worden gebracht als ze zijn getest, eerst bij proefdieren en daarna op mensen. De onderzoekers hopen dat de eerste proeven op mensen na de jaarwisseling kunnen beginnen. Bovendien blijven ze het bloed van ex-patiënten bestuderen om te kijken of ze nog meer antistoffen kunnen vinden.

  Onderzoekers uit Utrecht en Rotterdam hadden eerder een andere antistof gevonden. Die stof werkte tegen SARS, een dodelijke ziekte die begin deze eeuw rondging. SARS is de 'oudere broer' van het nieuwe coronavirus. Bij tests in het lab bleek de antistof het coronavirus onschadelijk te kunnen maken. Verdere experimenten moeten duidelijk maken of de stof ook bij mensen werkt tegen het coronavirus en of dit op de markt kan worden gebracht. Daarvoor werken ze samen met de Amerikaanse farmaceut Abbvie.

  Eergisteren om

  19:32:27

  Italië heeft de geringste stijging van het aantal overleden coronapatiënten gemeld sinds 2 maart. Het dodental door de virusuitbraak steeg vandaag met 26 naar 34.371.

  Italië behoort tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie. Bij ruim 237.000 mensen is de afgelopen maanden vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen. Ruim 177.000 patiënten zijn alweer genezen.

  Het Zuid-Europese land heeft na de Verenigde Staten, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk het hoogste officiële dodental. Italië staat veel lager in de lijst van landen die de meeste besmettingen hebben gemeld. De Italiaanse autoriteiten zeggen dat in totaal 2,864 miljoen mensen zijn getest op het virus.

  Eergisteren om

  19:09:14

  Ouderen in Zweedse verzorgingstehuizen zullen het vanwege de coronacrisis nog maanden zonder bezoek moeten stellen. De Zweedse regering gaat het verbod, dat op 30 maart werd ingevoerd, verlengen tot 31 augustus. Dat betekent zeker vijf maanden zonder familie of bekenden.

  De Zweedse overheid noemt het bezoekverbod een van de vele harde maatregelen die moeten blijven bestaan. Toch nam Zweden in het algemeen minder strikte stappen tegen het coronavirus dan de meeste andere landen. Zo bleven cafés en restaurants open.

  Eergisteren om

  18:53:32

  De Amerikaanse overheid trekt zijn handen af van de vermeende coronabestrijders hydroxychloroquine en het verwante chloroquine. De medicijnenwaakhond FDA heeft besloten dat de twee middelen niet meer mogen worden toegediend in noodgevallen bij behandelingen tegen het coronavirus.

  Volgens de instantie, die zegt zich te baseren op nieuw bewijs, is het onwaarschijnlijk dat de medicijnen effectief zijn tegen corona. Zo blijkt hydroxychloroquine infecties niet te voorkomen. Het medicament is eigenlijk bedoeld tegen malaria, en was door de Amerikaanse president Trump nog de hemel in geprezen. In combinatie met een antibioticum zou het een van de grootste doorbraken in de geschiedenis van de geneeskunde kunnen worden, aldus de president. Hij zou de twee middelen ook zelf hebben genomen uit voorzorg na enkele coronabesmettingen in zijn omgeving.

  In Nederland werd het onderzoek naar chloroquine en hydrochloroquine stilgelegd met de verwachting dat andere medicijnen beter zullen werken.

  Eergisteren om

  18:42:10

  Nederland, Italië, Duitsland en Frankrijk betalen samen 750 miljoen euro voor 300 miljoen doses van een coronavaccin van medicijnenfabrikant AstraZeneca. Dat meldt het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid, dat ook zegt dat de landen een optie hebben genomen op de aankoop van nog eens 100 miljoen doses van het middel.

  Het gaat om een vaccin dat nog in ontwikkeling is en uiteindelijk ook gedeeld moet worden met andere Europese landen. Italië zou zelf ongeveer 185 miljoen euro betalen voor 75 miljoen doses. Het land zou dan een kwart van het verschuldigde bedrag neerleggen, voor een kwart van de bestelde partij vaccins.

  Of de vier leden van de 'vaccin-alliantie' de order en de rekening in vier gelijke delen hebben verdeeld, wil het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid niet zeggen. Dat zou betekenen dat ook Nederland ruim 185 miljoen euro in het vaccin uit Oxford zou steken. Het ministerie zwijgt in alle talen over de prijs, om andere fabrikanten met wie het vaccinverbond onderhandelt niet in de kaart te spelen.

  Eergisteren om

  18:40:20

  Hotel- en congrescentrumketen Postillion ontslaat ongeveer een derde van het personeel. Het bedrijf voorziet door de coronacrisis een omzet die 60 procent lager ligt dan vorig jaar en zegt noodgedwongen te moeten inkrimpen. Van de 350 werknemers worden ongeveer 110 werknemers ontslagen. Samen zijn deze mensen goed voor ongeveer zestig voltijdsbanen.

  Postillion moet deze ingreep doen omdat het sterk afhankelijk is van de zakelijke markt, zegt topman Erik-Jan Ginjaar in een toelichting tegen het ANP. ,,We kunnen zeker tot 1 september geen congressen organiseren en ook daarna zal het niet helemaal worden vrijgegeven." Dat kost de hotelketen, die twee hotels met congrescentrum, vier gewone hotels en een 'los' congrescentrum uitbaat, zoveel geld dat er wat moet gebeuren, zegt Ginjaar. ,,We bereiden ons voor op het ergste, maar hopen op beter. Alleen op hoop kunnen we niet draaien."

  De ontslagen zijn afgestemd met de vakbond en er ligt een sociaal plan. Ook is er een 'sterke' terugkeergarantie. ,,We moeten wettelijk mensen 26 weken lang terugnemen als het beter gaat, maar we blijven zo lang mogelijk contact houden met onze mensen. Hopelijk kunnen we ze vanzelf weer gaan bellen."

  ANP

  Hotel- en congrescentrumketen Postillion ontslaat ongeveer een derde van het personeel.

  Eergisteren om

  18:29:42

  De Tweede Kamer wil geen bezuiniging op ontwikkelingshulp, maar een miljard euro extra steun voor Afrika om de coronacrisis daar te bestrijden lijkt er niet te komen. Dat kwam vandaag naar voren uit een overleg met minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking).

  De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) kwam op verzoek van de Kamer vorige maand met een spoedadvies. Daarin staat dat er een miljard extra vrijgemaakt moet worden om de gevolgen van het coronavirus in kwetsbare landen aan te pakken.

  Regeringspartijen ChristenUnie, CDA, D66 en oppositiepartij SGP vragen het kabinet in een motie het AIV-advies als 'leidraad' te gebruiken. ,,We pinnen ons op dit moment niet vast aan een bedrag", zei Joël Voordewind van de ChristenUnie toen de PvdA om een toelichting vroeg.

  De coalitie is verdeeld over het AIV-advies, waardoor een kabinetsreactie tot ergernis van de Kamer op zich laat wachten. De VVD wil geen extra geld vrijmaken. ,,Wij zijn al genereus", verklaarde de liberaal Arne Weverling. Hij wees erop dat Kaag al 100 miljoen heeft vrijgemaakt voor steun aan kwetsbare landen en dat de Europese Commissie ook miljarden heeft gereserveerd om die landen door de crisis te loodsen.

  Eergisteren om

  18:08:27

  Dat het aantal coronapatiënten op de intensive care voor de derde dag op rij is gestegen, is nog geen reden tot paniek of extra maatregelen, zegt 'corona-minister' Hugo de Jonge. Het gaat om een van de vele cijfers waar het kabinet zich op baseert, en komt bovendien nog niet in de buurt van de 'signaalwaarde': bij drie dagen achter elkaar gemiddeld tien ic-opnames gaan de alarmbellen af.

  ,,Wat we doen is elke dag in de gaten houden hoe het zich ontwikkelt", zegt minister De Jonge. "Je kijkt naar ic-opnames, maar ook naar ziekenhuisopnames en testresultaten. Je kijkt juist naar meerdere indicatoren tegelijk." Zolang die cijfers onder de 'signaalwaarden' blijven, is het kabinet niet van plan ineens maatregelen te nemen. ,,We hebben die signaalwaarden niet voor niets ontwikkeld", zegt de bewindsman. "Als we over drie dagen gemiddeld onder de tien blijven, dan is dat op zichzelf genomen geen reden om in te grijpen."

  Sinds begin april is het niet voorgekomen dat het aantal nieuwe coronapatiënten op de ic drie dagen achter elkaar toenam. Het aantal opnames nam het afgelopen etmaal toe met acht, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding vandaag. De twee dagen ervoor kwamen er ook enkele coronapatiënten meer bij op de ic dan er weggingen.

  Eergisteren om

  18:05:56

  Rotterdamse hotelkamerboekingen zullen niet heel snel gaan, ook niet nu de nieuwe data voor het Eurovisiesongfestival bekend zijn. Dat verwacht voorzitter Roel Dusseldorp van de Stichting Rotterdamse Hotel Combinatie. ,,Ik denk dat een run op Rotterdamse hotelkamers uitblijft, omdat veel nog onzeker is vanwege het coronavirus."

  Alle hotelkamers die waren geblokkeerd voor de organisatie en delegaties voor de afgelaste songfestivaleditie van 2020 zijn doorgezet naar volgend jaar. ,,Dit zijn circa 3000 kamers, zodat alle landendelegaties een plekje hebben", aldus de voorzitter van de lokale brancheorganisatie. ,,Naast het 'grote blok' zijn er ook kamers beschikbaar voor vaste gasten, maar ik denk niet dat dat heel hard gaat. Mensen durven nog niet te boeken voor iets wat pas volgend jaar plaatsvindt."

  Volgens Dusseldorp is er geen beleid voor eventuele garanties of aanbetalingen, het verschilt per hotel of er een aanbetaling wordt gevraagd.

  Eergisteren om

  16:05:28

  Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt is met 8 gestegen naar 87. Hiermee is er voor de derde dag op rij sprake van een stijging. ,,Het gaat om kleine aantallen, waarbij we niet zien dat één specifieke regio eruit springt. We hebben voldoende capaciteit om deze lichte stijging op te vangen”, aldus Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

  Eergisteren om

  15:50:44

  Op veel middelbare scholen lukt het scholieren niet goed om de voorgeschreven 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren. In een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb) geeft 62 procent van de ondervraagde medewerkers aan dat het afstand houden 'niet goed lukt'. Van de 2787 respondenten zegt 35 procent dat de leerlingen op hun school zich 'wel grotendeels, maar niet helemaal' aan de regel houden, 3 procent vindt dat het helemaal goed gaat.

  Personeelsleden lukt het over het algemeen wel - of in elk geval grotendeels - om afstand te houden van elkaar en de leerlingen. Van de ondervraagden is 87 procent sinds de openstelling weer fysiek op school geweest, de overige 13 procent bleef thuiswerken. Ook de meeste medewerkers die aangeven binnen een risicogroep te vallen, zijn weer naar school gegaan.

  ANP

  Archiefbeeld ter illustratie

  Eergisteren om

  15:05:17

  De kans dat Afro-Amerikanen een familielid of vriend hebben verloren aan Covid-19 is ongeveer twee keer zo groot als bij de blanke bevolking of bij Amerikanen in het algemeen, blijkt uit een aantal onderzoeken dat sinds april is verricht.

  Elf procent van de ondervraagde Afro-Amerikanen zegt wel iemand in zijn naaste omgeving te kennen die is bezweken aan het virus, tegenover slechts 4 procent bij niet gekleurden en 5 procent van de doorsnee Amerikanen

  De bevindingen zijn gebaseerd op drie onderzoeken die werden verricht door de universiteit van Chicago naar de effecten van de pandemie op de geestelijke, fysieke en sociale gezondheid onder bewoners van de Verenigde Staten.

  Eerder onderzoek door persbureau AP en de universiteit had al aangetoond dat donkergekleurde Amerikanen harder worden getroffen door het virus, ingegeven door onderliggende aandoeningen en beperkte toegang tot gezondheidszorg.

  ,,De ongelijkheid die we hier zien, is niet nieuw'', zei voormalig universitair hoofddocent, dokter Uché Blackstock van de University School of Medicine in New York. ,,Ons gezondheidszorgsysteem is gebaseerd op racisme. We zaten al in een crisis.''

  De kloof tussen blank en gekleurd, zo blijkt uit de onderzoeken, is in sommige steden nog groter. In de staat Louisiana is de verhouding 16 procent tegenover 6 procent wat betreft iemand die dichtbij een Covid-slachtoffer staat, volgens de enquête.

  In Louisiana vertegenwoordigen Afro-Amerikanen 33 procent van de bevolking, maar wel 53 procent van de bijna 3000 coronadoden volgens gegevens van de gezondheidsdiensten. Andere 'zwarte' steden laten vergelijkbare cijfers zien.

  AFP

  Een man met een mondkapje loopt lang een protestposter van kunstenaar Alexsandro Palombo, dat een eerbetoon aan de omgekomen George Floyd is.

  Eergisteren om

  14:10:56

  Alle winkels en bedrijven op Sint Maarten mogen weer open, meldt minister-president Silveria Jacobs. Met de heropening zijn alle coronamaatregelen die op 5 april werden ingesteld weer opgeheven. De afgelopen weken werden ze stapsgewijs versoepeld, maar sinds er geen coronabesmettingen meer zijn op het eiland mogen bars, nachtclubs en masagesalons hun deuren weer openen. Ook festivals, evenementen en conferenties zijn, onder voorwaarde dat iedereen zich aan de hygiënemaatregelen houdt, weer toegestaan.

  Eergisteren om

  13:54:00

  Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldt dat er het afgelopen etmaal 6 sterfgevallen, 3 ziekenhuisopnames en 165 nieuw vastgestelde besmettingen door corona zijn gemeld. Het totaal aantal doden door Covid-19 in ons land komt daarmee op 6065. Officieel raakten 48.948 personen besmet met het longvirus en 11.831 daarvan belandden met ernstige klachten in het ziekenhuis.

  Eergisteren om

  13:53:21

  Gedetineerden in alle gevangenissen kunnen weer bezoek ontvangen. Ook is er weer 'incidenteel' verlof mogelijk, laat minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming weten. Het bezoek moet voorlopig wel achter plexiglas blijven.

  De bezoeken die drie gevangenissen de afgelopen twee weken op proef hebben toegestaan, hebben goed uitgepakt, schrijft Dekker aan de Tweede Kamer. Er zijn geen gedetineerden besmet geraakt. Iedereen houdt zich aan de regels.

  Volgens Dekker zijn 'bezoekers en justitiabelen verheugd' nu er weer bezoek in de gevangenissen toegestaan is. Ook blijft het 'digitale bezoek', zoals dat de afgelopen maanden gebeurd en dat kennelijk goed bevallen is, volgens de minister mogelijk.

  Eergisteren om

  13:10:59

  Sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), de Financial Intelligence Unit (FIU) en de UWV ruim tweehonderd meldingen ontvangen over mogelijke fraude met steunmaatregelen van de overheid. Dat bevestigen deze instellingen na een bericht op deze site.

  Eergisteren om

  13:09:00

  Voor het overgrote gedeelte van de Nederlandse huishoudens is er financieel weinig veranderd sinds het uitbreken van het coronavirus, meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Nibud. Uit het onderzoek onder duizend mensen blijkt dat we ons minder zorgen maken over de crisis dan twee maanden terug.

  In april rekende één op de vijf huishoudens door de coronacrisis minder te verteren te hebben. Nu verwacht één op de tien erop achteruit te gaan. Gerekend wordt op zo'n dertig procent minder inkomen. Vooral jongeren, tot 35 jaar, maken zich druk om hun portemonnee en baan. Ook vrezen ze meer dan ouderen hun spaarpot open te moeten breken.

  Eergisteren om

  12:56:54

  Kinderen met een snottebel, loopneus of een kuchje kunnen gewoon naar het kinderdagverblijf, zeggen de Nederlandse Vereniging voor Infectieziektenbestrijding en AJN Jeugdartsen Nederland. Ze mogen als normaal naar de opvang worden gebracht en hoeven niet naar huis te worden gestuurd. Kleine kinderen hebben vaak dergelijke klachten en de risico’s dat ze andere kinderen ziek maken zijn ‘acceptabel laag’, klinkt het.

  Eergisteren om

  12:46:02

  De Noorse overheid stopt met de inzet van een corona-app en wist alle data die tot nog toe met de app zijn verzameld. Het Noorse Instituut voor de Volksgezondheid maakte vandaag bekend dat het die beslissing neemt naar aanleiding van kritiek van 's lands privacywaakhond.

  De Noorse evenknie van de Autoriteit Persoonsgegevens vindt dat het nut van het verzamelen van privacygevoelige gegevens voor het volgsysteem niet meer opweegt tegen de bezwaren daartegen, nu er nog nauwelijks nieuwe besmettingsgevallen met het coronavirus bijkomen.

  Eergisteren om

  12:44:59

  Toeristen en reizigers die zich afvragen hoe het is gesteld met coronamaatregelen in andere EU-landen, kunnen een website met informatie over tal van onderwerpen raadplegen. De Europese Commissie lanceerde maandag het digitale platform Re-open EU, met actuele informatie per lidstaat over zaken als mondkapjes, reisbeperkingen, grenscontroles, toeristische diensten en de regels in het openbaar vervoer. De info is beschikbaar in 24 talen, ook via een mobiele app.

  Eergisteren om

  12:16:00

  De grootstedelijke drukte van voor het uitbreken van het coronavirus was veel Amsterdammers al langere tijd een doorn in het oog. Door de coronacrisis is het momenteel stil in de anders met toeristen overspoelde hoofdstad.

  Een petitie waarin wordt opgeroepen het massatoerisme niet te laten terugkeren in de hoofdstad is in een week tijd al ruim 12.000 keer ondertekend. Als het aan de opstellers ligt, komt er een maximum voor het aantal toeristen per jaar in de stad.

  Eergisteren om

  12:01:53

  Drie basisscholen in het Twentse Glanerbrug blijven de komende dagen dicht, omdat een leerkracht het coronavirus blijkt te hebben. Tien tot vijftien leraren worden getest. Zolang hun uitslag niet binnen is, mogen ze niet werken en dan zijn de lesroosters niet rond te krijgen, aldus bestuurder Andries Mulder.

  De besmette leerkracht werkt op de protestantse basisschool Ouverture. Die deelt een gebouw met de katholieke basisschool De Troubadour en de openbare basisschool Glanerbrug Zuid. De leerkracht ging donderdag ziek naar huis en kreeg zaterdag de bevestiging dat het om het coronavirus ging. Verkouden leraren worden ook getest.

  Eergisteren om

  11:20:10

  België rapporteert 6 coronadoden, 71 nieuwe besmettingen en 17 ziekenhuisopnames door toedoen van het coronavirus over de afgelopen 24 uur. In totaal zijn in België sinds de uitbraak 9661 mensen gestorven aan de gevolgen van Covid-19. Minstens 60.100 mensen hebben een besmetting opgelopen.

  Eergisteren om

  11:15:10

  REUTERS

  Klanten verdringen elkaar in de wachtrij voor de winkel van Nike in Londen.

  Winkeliers in het centrum van Londen stonden te springen om vandaag hun deuren weer te openen, maar of de Britse shoppers ook klaar zijn voor het 'nieuwe normaal' valt te bezien. Niets in Oxford Street oogt na drie maanden sluiting nog normaal. Stoepen zijn verbreed, om te voorkomen dat Londenaren schouder aan schouder lopen. Extra fietsenstallingen moeten mensen uit het openbaar vervoer houden en op de tweewieler zien te krijgen.

  Winkelen in de beroemdste winkelstraat van Engeland lijkt een vreemde, steriele bezigheid te worden. Om vandaag te mogen openen, moesten de eigenaars aan een compleet draaiboek voldoen. Er zijn wachtrijen om binnen te komen, gebruik van desinfectiemiddelen bij de deur is verplicht en zodra je daadwerkelijk binnen bent geldt eenrichtingsverkeer. Plastic 'kuchschermen' houden het winkelend publiek op afstand.

  En hoewel rondsnuffelen een welkome afwisseling van het online winkelen is, wordt het aanraken van de koopwaar niet op prijs gesteld. Ook de meeste paskamers zijn gesloten. Toch iets van je gading gevonden? Dan is elektronisch betalen het devies. Alles bij elkaar reden waarom het - bij de meeste zaken - nog niet echt storm loopt. Een andere oorzaak is het ontbreken van toeristen in de Britse hoofdstad.

  Die blijven weg, omdat iedereen die in het Verenigd Koninkrijk aankomt meteen verplicht veertien dagen in quarantaine moet. En dat is voor een dagje shoppen wat veel gevraagd. De verwachting is daarom dat de winkels in het doorgaans bruisende West End slechts 10 tot 15 procent van hun normale klandizie zullen zien. Het 'nieuwe normaal' in Londen voor nu.

  REUTERS

  Een klant desinfecteert haar handen bij binnenkomst van een Primark-winkel.

  Eergisteren om

  10:53:06

  De maatregelen om het coronavirus te controleren worden stap voor stap versoepeld. Het kabinet besloot eerder om vanaf 15 juni weer wat meer toe te laten. Deze vier coronamaatregelen zijn vandaag versoepeld

  Eergisteren om

  10:52:35

  Reisorganisatie TUI Nederland biedt klanten die een los vliegticket hebben gekocht voor reizen die zijn geannuleerd als gevolg van de coronacrisis nu ook de mogelijkheid op geld terug. Tot nu toe was het alleen mogelijk een voucher te krijgen.

  De overheid trok haar eerdere belofte in om niet handhavend op te treden tegen het louter verstrekken van vouchers, wat tegen de Europese regels is. Daarmee is ook TUI nu overstag gegaan en biedt klanten een geldteruggarantie.

  Mensen die een pakketreis hebben geboekt die niet doorgaat, blijven een voucher ontvangen, benadrukt TUI. Deze is gedekt door de Stichting Garantiefonds Reisgelden. Dit beleid wordt volgens TUI ook ondersteund door de autoriteiten, om de reiswereld door deze 'uitzonderlijke crisis' heen te helpen.

  Eergisteren om

  09:23:09

  Een enquête onder 120.000 mensen in 53 landen, gehouden door het Duitse bureau Dalia Research, wijst uit dat ondervraagden in slechts 3 landen van mening zijn dat Amerika het coronavirus beter heeft aangepakt dan China.

  Het onderzoek werd gedaan in opdracht van de Alliance of Democracies Foundation, een non-profitorganisatie die gericht is op het bevorderen van de democratie. De alliantie heeft het voormalige hoofd van de Navo, Anders Rasmussen, als voorzitter.

  Inwoners van Griekenland (89%), Taiwan (87%), Ierland (87%), Zuid-Korea, Australië en Denemarken (allen 86%) zijn het meest te spreken zijn over de aanpak door hun overheid. Nederland scoort 80 procent, blijkt uit de enquête.

  Onderaan de lijst prijken Brazilië, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Wat betreft de aanpak van het virus hebben alleen Taiwanezen, Zuid-Koreanen en de Amerikanen zelf het idee dat de VS het beter deed dan China.

  Dalia Research

  Slechts drie landen menen dat de VS beter op het virus heeft gereageerd dan China.

  Eergisteren om

  08:52:52

  Of mensen staan te springen om op reis te gaan, moet nog blijken, maar vandaag gaan na drie maanden veel Europese grenzen weer open. Italië deed dat al twee weken geleden en vannacht volgden de meeste andere Europese landen. Hoewel de grenscontroles zijn vervallen, blijven veel restricties van kracht.

  Zo zijn vooralsnog alleen Europese reizigers welkom. Vluchten van buiten het continent worden op zijn vroegst volgende maand en mogelijk pas veel later weer toegelaten in het Schengengebied. Onder anderen Amerikaanse en Aziatische reislustigen zullen nog dus nog even moeten wachten.

  Met het openen van de grenzen krijgen veel Europese economieën de kans na drie maanden afzien weer wat op te krabbelen. ,,Het is tijd om de bladzijde met het eerste bedrijf van deze crisis om te slaan'', verwoordde de Franse president Macron het. ,,Om de smaak van vrijheid weer te ontdekken.''

  Hij waarschuwt er wel voor dat het virus niet weg is uit Europa. Waakzaamheid blijft noodzakelijk. ,,De zomer van 2020 zal niet hetzelfde zijn als andere zomers.'' Er raakten in Europa meer dan 2 miljoen mensen besmet met het virus en er vielen ruim 182.000 doden.

  Eergisteren om

  08:30:05

  Bij de overheid zijn meer dan tweehonderd meldingen binnengekomen over mogelijke fraude met coronasteun. Een deel van het subsidiegeld voor noodlijdende ondernemers verdwijnt op buitenlandse rekeningen, wordt contant opgenomen of zelfs vergokt. De regeling is juist bedoeld voor ondernemers die door corona in problemen zijn gekomen.

  Eergisteren om

  07:51:47

  Italië meldt sinds gisteren 338 nieuwe besmettingsgevallen te hebben geconstateerd, waarmee het totale infectiecijfer vandaag op 236.989 uitkomt.

  Eergisteren om

  07:01:21

  De export van goederen werd in april hard geraakt door de coronacrisis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was op jaarbasis sprake van een daling van de volumes met 11,2 procent.

  Dat betekende de grootste krimp na juni 2009. Verder zijn volgens het statistiekenbureau de omstandigheden momenteel nog minder gunstig dan in april.

  Eergisteren om

  06:49:12

  Reizen naar een aantal landen buiten Europa wordt misschien toch nog mogelijk deze zomer. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds vandaag is het negatief reisadvies voor zestien landen in Europa al opgeheven.

  Lees hier meer.

  Eergisteren om

  06:29:30

  In Peking zijn tien nieuwe woonwijken in quarantaine geplaatst. Dat heeft de burgemeester van de Chinese hoofdstad maandag bekendgemaakt. De afgelopen 24 uur zijn 36 nieuwe besmettingsgevallen in de metropool geregistreerd.

  De autoriteiten hebben nieuwe gevallen van besmettingen ontdekt op een groothandelsmarkt in het noordwesten van de hoofdstad, in het district Haidian. De markt en nabijgelegen scholen zijn gesloten. Vorige week was er een virusuitbraak bij een gigantische markt met verse producten in het zuiden van de stad, in het Fengtai-district. In dit gebied zijn tien woonwijken in lockdown gegaan en de markt is dicht.

  Het virus, dat eind vorig jaar voor het eerst de kop opstak in Wuhan, leek sinds maart grotendeels onder controle gebracht door een strikte lockdown die begin dit jaar werd ingesteld. Maar het afgelopen weekend was er een opleving van het aantal besmettingen. De autoriteiten zijn begonnen met een massale screening van marktmedewerkers en bezoekers, evenals inwoners van het Fengtai-district. Meer dan 10.000 mensen zijn inmiddels getest.

  In de afgelopen 24 uur zijn in het hele land 49 nieuwe gevallen geteld, waaronder 36 in Peking. Sinds vrijdag heeft de hoofdstad 75 nieuwe besmettingsgevallen. Verschillende steden in het land adviseren hun inwoners nu de stad te mijden. De autoriteiten maakten later maandag ook bekend dat alle binnensportlocaties en uitgaansgelegenheden tijdelijk dicht moeten om een verdere uitbraak van het virus te voorkomen. Ook moet vaker op temperatuur gecontroleerd worden in de stad.

  Eergisteren om

  06:18:43

  Niet alleen bij ouderen in verzorgingstehuizen is eenzaamheid flink toegenomen sinds de coronamaatregelen. Ook thuiswonende ouderen kampen met dit probleem. Dat melden de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit Maastricht en de Hogeschool Gent op basis van een onderzoek onder 2011 Nederlanders en 3480 Vlamingen.

  Zo'n 60 procent van de thuiswonende ouderen mist mensen om zich heen en meer dan de helft ervaart een gevoel van leegte. Bij een derde van de deelnemers is vooral het contact met vrienden en kennissen afgenomen tijdens de quarantainemaatregelen. Ook blijkt ongeveer één op de vijf veel minder contact te hebben met de kleinkinderen of met de buren.

  Er is ook positief nieuws. Bij circa 30 procent van de 60-plussers is het contact met de eigen kinderen juist toegenomen en een op de acht heeft ook meer contact met de kleinkinderen. Ook zijn 60-plussers creatief in het onderhouden van hun sociale contacten. Veel ouderen telefoneren en mailen vaker en bijna de helft is meer gaan beeldbellen in de coronaperiode. Slechts 26 procent van de Nederlandse ouderen heeft de weg naar beeldbellen nog niet gevonden.

  Eergisteren om

  05:28:56

  Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Duitsland is met 4 gestegen naar 8791. Ook zijn de afgelopen 24 uur nog eens 192 nieuwe besmettingen gemeld, maakte het Robert Koch Institut (RKI) maandag bekend. In Duitsland is inmiddels bij 186.461 mensen vastgesteld dat ze het besmettelijke virus hebben opgelopen. Het overgrote deel van die mensen is volgens de autoriteiten alweer hersteld.

  Eergisteren om

  04:41:17

  De afgelopen 24 uur zijn in de Verenigde Staten 382 nieuwe doden door Covid-19 geteld. Dat is het laagste aantal sinds weken, zo blijkt uit cijfers van de universiteit Johns Hopkins. De pandemie heeft in de VS al aan 115.729 mensen het leven gekost.

  De Verenigde Staten tellen het hoogste aantal doden wereldwijd, maar ook het hoogste aantal besmettingen (met 2.093.335 gevallen). Dat laatste aantal ligt waarschijnlijk ver onder de realiteit, omdat bij het begin van de pandemie de toegang tot tests moeilijk was. Dagelijks komen er in het land ongeveer 20.000 nieuwe besmettingen bij.

  In de VS is de eerste golf van het virus nog niet voorbij. De epidemie verplaatste zich van New York en het noordoosten van het land naar een grote strook in het zuiden en oosten van het land, naar staten zoals Arizona, Texas en Florida.

  Eergisteren om

  04:31:21

  Nederland deelt maandag in de Universiteitskliniek in het Duitse Münster 4000 nieuwe haringen uit. De traktatie is een bedankje voor de opvang van Nederlandse coronapatiënten op Duitse ic-afdelingen. De 'maatjes-meisjes' die de haringen uitdelen, worden vergezeld door minister Martin van Rijn van Medische Zorg en Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

  Duitsland heeft ongeveer vijftig ernstig zieke Nederlanders opgevangen. Dat kon doordat Duitsland veel meer ic-bedden heeft dan Nederland. Vanuit Münster werden de Nederlanders verdeeld over 28 ziekenhuizen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Duitsland neemt ook de kosten van de verzorging op zich. Er liggen nu geen Nederlandse patiënten meer in Duitse ziekenhuizen.

  Personeel van vier Nederlandse ziekenhuizen heeft donderdag de allereerste vaatjes nieuwe haringen gekregen. De traditionele veiling van de Hollandse nieuwe ging dit jaar wegens de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus voor het eerst in 35 jaar niet door.

  Eergisteren om

  03:59:51

  Reizigers kunnen zich vanaf vandaag weer iets vrijer bewegen binnen Europa. Veel EU-lidstaten versoepelen of beëindigen de grensmaatregelen waarmee ze de verspreiding van het coronavirus wilden tegengaan. Dat gebeurt onder meer in Frankrijk en buurlanden België en Duitsland.

  De Europese Commissie heeft de lidstaten van de Schengenzone, die 26 Europese landen omvat en waarin vrij kan worden gereisd, opgeroepen hun controles aan de binnengrenzen op 15 juni te stoppen. Niet alle landen doen dat gelijktijdig of op dezelfde manier. Zo opende het zwaar getroffen Italië de grenzen eerder deze maand al en wacht Spanje tot 21 juni.

  België opent de grenzen vanaf maandag wel weer voor inwoners van Schengenlanden. De Belgische autoriteiten weerden sinds maart buitenlanders die geen geldige reden hadden om de grens over te steken, onder wie ook Nederlanders. Dat beleid was de afgelopen tijd al iets versoepeld. Zo waren familiebezoeken alweer toegestaan.

  Ook Duitsland was al begonnen met het afbouwen van de grensmaatregelen. De extra controles aan de grenzen met buurlanden worden nu helemaal gestaakt. Dat heeft geen grote gevolgen voor de situatie aan de grens met Nederland, omdat die ondanks de coronacrisis gewoon open is gebleven.

  Niet alle EU-landen hebben mensen tegengehouden aan de grens. Zo hield Zweden de grenzen met EU-landen gewoon open. Andere landen, zoals Denemarken, zijn juist erg selectief over wie ze toelaten. Zo mogen Nederlanders daar nog niet op vakantie. Toeristen uit Duitsland, Noorwegen en IJsland zijn wel welkom.

  Eergisteren om

  00:10:59

  Toeristen die een bezoek willen brengen aan Machu Picchu krijgen na de heropening van de Incastad te maken met allerlei nieuwe beperkingen. De autoriteiten in Peru zullen bovendien veel minder bezoekers toelaten dan voorheen.

  Machu Picchu, een populaire bestemming voor toeristen, is momenteel dicht vanwege de coronacrisis. Komende maand worden weer bezoekers toegelaten, maar wel fors minder dan voorheen. Het gaat volgens gouverneur Jean Paul Benavente om maximaal 675 mensen per dag: ongeveer een kwart van het gebruikelijke aantal.

  De autoriteiten willen dat iedereen voldoende afstand kan houden. Dat betekent ook dat gidsen maximaal zeven mensen tegelijk gaan rondleiden. Het dragen van mondkapjes wordt verplicht.

  In Peru hebben 225.000 mensen positief getest op het virus. Zo'n 6500 patiënten zijn overleden.

  Eergisteren om

  00:03:42

  De Zweedse premier Stefan Löfven heeft zich verdedigd tegen de kritiek op het coronabeleid van zijn regering. De minister-president zei tegen omroep SVT dat het nog te vroeg is om een "definitieve conclusie te trekken over het succes van onze strategie".

  Zweden nam tijdens de coronacrisis minder strenge maatregelen dan veel andere Europese landen. Dat heeft volgens critici geleid tot een relatief hoog sterftecijfer. Het dodental door de virusuitbraak staat er nu op 4874, tegenover 597 in Denemarken en 242 in Noorwegen.

  ,,We hebben op hoofdlijnen dezelfde strategie gevolgd als veel anderen'', zei Löfven. ,,Het aantal besmettingen wordt op een niveau gehouden dat de gezondheidszorg het aankan.'' Hij benadrukte ook dat niet alle landen het sterftecijfer op dezelfde manier berekenen.

  Uit een recente peiling kwam naar voren dat steeds meer Zweden het vertrouwen lijken te verliezen in de corona-aanpak van hun regering. Ook gaf een topepidemioloog van de overheid toe dat de aanpak beter had gekund.

  14/06/2020 om

  21:28:39

  De veiligheidsregio’s maken zich zorgen over de naleving van de coronamaatregelen in de horeca. Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het landelijke Veiligheidsberaad en tevens burgemeester van Nijmegen vanavond.

  Op meerdere plaatsen zijn dit weekend boetes uitgedeeld en op een enkele plaats zijn etablissementen gesloten. ,,Binnen in de horecagelegenheden vinden mensen het steeds moeilijker om onderling 1,5 meter afstand te bewaren en de verplichting om te zitten en niet te staan of rond te lopen, na te komen’’, stelt Bruls.

  ‘Op vrijdag- en zaterdagavond was het met name in de uitgaansgebieden van een aantal steden te vol en werd de onderlinge afstand van 1,5 meter zeker niet gehaald’, staat in verklaring.

  ANP

  Hubert Bruls

  14/06/2020 om

  20:59:16

  De maatregelen worden morgen versoepeld in de Franse hoofdstad Parijs. Dat maakte de Franse president Emmanuel Macron bekend. Hij stelde in een toespraak dat de strijd tegen de epidemie nog niet achter de rug is, maar dat al wel een eerste overwinning is geboekt.

  Macron zei dat vanaf maandag het hele Franse vasteland tot de 'groene' zone zal worden gerekend, waaronder ook Parijs. Dat betekent dat cafés en restaurants daar met minder beperkingen te maken krijgen. Ze mochten de afgelopen tijd alleen klanten ontvangen op terrassen, maar kunnen nu weer helemaal open.

  De Franse autoriteiten gebruikten een kleurensysteem om aan te geven hoe groot het risico was op verspreiding van het coronavirus. Groen geldt als een laag alarmniveau.

  EPA

  Emmanuel Macron gaf een speech op landelijke televisie

  14/06/2020 om

  18:28:11

  Duizenden mensen hebben in het noorden van Engeland de coronaregels genegeerd door illegale dansfeesten te bezoeken. Daar vonden volgens plaatselijke media zeker drie steekincidenten plaats en overleed een 20-jarige man, vermoedelijk door een overdosis drugs.

  Zo'n 4000 mensen waren gisteravond aanwezig bij een dansfeest in de plaats Droylsden. Er kwamen nog eens 2000 feestgangers af op een rave in Carrington. Politiemensen kregen het daar aan de stok met bezoekers van het feest. Die gooiden met spullen en vernielden een politievoertuig.

  14/06/2020 om

  17:22:10

  De autoriteiten in de Amerikaanse staten Alabama en Florida maakten voor de derde dag op rij melding van een recordaantal nieuwe besmettingen. In Oklahoma gebeurde dat voor de tweede dag op rij.

  De Verenigde Staten zijn wereldwijd het zwaarst getroffen door de corona-uitbraak. Bij ruim 2 miljoen mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen en zeker 115.000 patiënten zijn overleden. In het hele land zijn gisteren ongeveer 25.000 nieuwe besmettingen vastgesteld: het hoogste aantal voor een zaterdag sinds 2 mei.

  De stijging van het aantal coronabesmettingen dat aan het licht komt, kan te maken hebben met het feit dat steeds meer mensen worden getest op het virus. Het aantal ziekenhuisopnames neemt echter ook toe, onder meer in staten als Arkansas, Noord-Carolina, Texas en Utah. Dat kan niet worden verklaard door een toename van het aantal testen.

  14/06/2020 om

  16:41:37

  De versoepeling van de bezoekregeling heeft in de eerste verpleeghuizen die onder strenge voorwaarden open mochten, heeft vooralsnog niet geleid tot nieuwe besmettingen. Dat meldt de NOS. Wel blijkt dat uitvoering van de regeling moeilijk is en bovendien veel tijd kost. Ook is het personeel bang voor nieuwe infecties.

  ANP

  Een bewoonster van verpleeghuis Leilinde van Woonzorgcentra Haaglanden krijgt bezoek

  14/06/2020 om

  16:19:25

  Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met twee toegenomen tot 79. Intensivisten behandelen daarnaast 553 mensen met andere aandoeningen. Dat betekent dat er in totaal 632 mensen op een ic liggen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  ,,De COVID-ic-bezetting is voor de tweede dag op rij licht gestegen’’, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. ,,Dat is geen reden tot zorg, het aantal opnames blijft laag.’’

  14/06/2020 om

  15:20:10

  De Duitse politie heeft bij grenscontroles vanaf 16 maart tot 11 juni zo'n 196.000 mensen teruggestuurd. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer tegen de krant Bild am Sonntag.

  Bij de controles zijn ongeveer 6000 politieagenten ingezet. Van hen hebben 122 het coronavirus opgelopen, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn.

  Seehofer beschreef de inzet als een van de moeilijkste tot nu toe. De minister prees de agenten om hun handelen in de 'uitzonderlijke situatie'. Op Twitter dankte Seehofer ook de bevolking. 'Ik ben blij dat we ons nu voorzichtig weer aan meer vrijheid kunnen wagen.' Om middernacht tussen lopen de laatste controles af.

  14/06/2020 om

  14:52:49

  Terwijl Europa langzaam opengaat voor vakantie en ook Aziatische landen weer meer toeristen willen ontvangen, wordt dit toch een ongekend stille zomer. De vraag blijft hoe het verder zal gaan met het zwaar getroffen toerisme. Volgens het Duitse online databureau Statista gaan in 2020 wereldwijd ruim 100 miljoen banen in de toerismesector verloren. Hoe en met hoeveel gaan we straks nog reizen? Een aantal buitenlandse experts kijkt in de glazen bol.

  EPA

  De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis geeft een persconferentie voor het nieuwe toeristenseizoen.

  14/06/2020 om

  14:48:52

  Spelers, trainers en directeuren van de Italiaanse voetbalclub Bologna leveren op jaarbasis één maand aan salaris in. Dat is het bestuur overeengekomen met de betrokken partijen bij de huidige middenmoter in de Serie A. De clubleiding spreekt waardering uit voor het verantwoordelijkheidsgevoel dat de spelers, coaches en directieleden hebben getoond in een lange periode zonder voetbal vanwege de coronacrisis.

  14/06/2020 om

  14:39:39

  Viroloog Marion Koopmans tempert de hoop van velen dat de nog altijd strikte coronamaatregelen verder versoepeld kunnen worden. ,,Er is afgelopen weken al veel versoepeld en er volgen nog een paar spannende momenten. Vanaf volgende week kunnen mensen weer binnen Europa reizen, campings gaan volledig open. Stap voor stap moeten bekijken wat de effecten daarvan zijn voordat we nog meer gaan versoepelen.’’

  Videostill

  Viroloog Marion Koopmans

  14/06/2020 om

  13:54:05

  Het RIVM heeft de afgelopen vierentwintig uur 2 nieuwe meldingen van sterfgevallen door het coronavirus binnen gekregen. Het aantal besmettingen is in het afgelopen etmaal gestegen met 143. Het aantal Nederlanders dat besmet is (geweest) met het virus komt hiermee op 48.783. In het ziekenhuis zijn nu in totaal 11.826 mensen opgenomen (geweest). De GGD'en in het land hebben zes nieuwe ziekenhuisopnames doorgegeven.

  14/06/2020 om

  13:47:08

  De politie heeft rond middernacht een einde gemaakt aan een illegaal feest in een bos in Hoofddorp waaraan honderden mensen meededen.

  Tijdens een surveillance merkten agenten op dat er veel voertuigen stonden op een parkeerplaats bij het Haarlemmermeerse bos. Onderzoek leidde hen vervolgens naar de fuif in het bos.

  Het feest leverde veel rotzooi op, zo is ook te zien op foto's die de politie heeft verspreid via facebook. De politie heeft geen mensen aangehouden of boetes uitgedeeld. Wel volgt mogelijk aanvullend onderzoek naar wie verantwoordelijk zijn voor het organiseren, aldus een woordvoerder van de politie.

  14/06/2020 om

  13:39:39

  De autoriteiten in Peking melden nog eens acht nieuwe coronabesmettingen die zijn terug te voeren op de voedselmarkt waar al tientallen besmettingen zijn vastgesteld. Gisteren waren er 36 nieuwe gevallen. De gezondheidsautoriteiten in Peking bevestigen dat de besmettingen van gisteren en vandaag te koppelen zijn aan een voedselmarkt.

  14/06/2020 om

  13:15:23

  Gabriele Gravina, de voorzitter van de Italiaanse voetbalbond FIGC, hoopt dat in de maand juli weer fans in de stadions welkom zullen zijn. Dat bevestigde hij gisteren op de Italiaanse radio.

  14/06/2020 om

  12:53:07

  De wereldeconomie krimpt dit jaar harder dan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in april verwachtte. Dat heeft IMF-directeur Kristalina Georgieva dit weekend in een speech gezegd. ,,De echte economie is hard geraakt", aldus de Bulgaarse. ,,De meeste landen doen het slechter dan we hadden voorzien."

  In april ging het IMF nog uit van een mondiale krimp van 3 procent. Als het IMF later deze maand met een nieuwe raming komt, wordt er dan ook een hoger krimppercentage verwacht. Voor Nederland ging het IMF in april nog uit van een economische krimp van 7,5 procent dit jaar

  14/06/2020 om

  11:57:29

  Duitsland begint dinsdag te werken met een app die waarschuwingen geeft over de eventuele verspreiding van het coronavirus. De officiële app van de bondsregering blijkt goed te werken en kan worden gebruikt, hebben zegslieden in Berlijn gemeld. De vinding wordt door onder anderen de ministers van Gezondheid en van Binnenlandse Zaken, Jens Spahn en Horst Seehofer, officieel gepresenteerd.

  Het doel van de app is om mogelijke contacten van patiënten in kaart te brengen en afstanden te meten tussen de gebruikers onderling. Zo waarschuwt het apparaat als twee gebruikers zich volgens de metingen van de app te lang te dicht bij elkaar bevinden. Grondslag van het systeem is vrijwilligheid en anonimiteit.

  14/06/2020 om

  11:30:23

  Rusland telt 8835 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dat brengt het totaal op 528.964 besmettingen. Dat is wereldwijd het hoogste aantal na de Verenigde Staten en Brazilië. Het dodental steeg met 119 naar 6948. Volgens de site Worldometer zijn er nu wereldwijd 432,746 doden gevallen en zijn 7.891,289 mensen besmet geraakt.

  14/06/2020 om

  11:08:12

  De grenzen van Spanje gaan op 21 juni open. Dat heeft de regering in Spanje besloten. Eerder werd gesteld dat de grenzen pas op 1 juli open zouden kunnen gaan. Voor reizigers uit Schengenlanden geldt dan geen inreisverbod meer, behalve voor Portugezen. Zij moeten nog wel tot 1 juli wachten.

  De regering van de sociaaldemocratische premier Pedro Sánchez is er in binnen- en buitenland van beschuldigd de afbouw van de lockdown langzaam en rommelig uit te voeren. De toerismesector die goed is voor zeker 12 procent van het bruto binnenlands product heeft naar eigen zeggen dit seizoen al mogelijk circa 90 miljard euro verloren door de coronamaatregelen die de sector hebben platgelegd.

  ANP

  14/06/2020 om

  11:04:46

  Ze zijn aan het aftellen. Dan kunnen David Ockhuijzen en zijn vrouw José-Anne, die al veertien weken gevangen zitten op hun zeilboot voor de kust van Portugal, eindelijk weer voet aan land zetten. Als Portugal maandag inderdaad zijn grenzen weer opent. ,,We zijn het spuugzat. We gaan hoe dan ook maandag van die boot af.”

  14/06/2020 om

  10:27:26

  Het schrappen van de meeste reisbeperkingen die wegens het coronavirus zijn ingesteld, brengt de klanten niet snel terug bij de Europese luchtvaartmaatschappijen. Deze maand bieden luchtvaartmaatschappijen in Duitsland bijvoorbeeld slechts 14 tot 15 procent van hun capaciteit aan en dat is volgens voorzitter Matthias von Randow van de vereniging van de Duitse luchtvaart 'een moedig aanbod'. Gevreesd wordt dat er nog steeds vliegtuigstoelen leeg blijven. Van Randow denkt dat de vraag slechts stap voor stap zal stijgen en dat het belangrijk is dat de reisbeperkingen wereldwijd snel worden ingetrokken.

  14/06/2020 om

  10:16:48

  Dierenasiels bemerken in Duitsland als gevolg van de coronacrisis een stijging van de vraag naar huisdieren. De Duitse dierenbescherming meldt dat er de afgelopen tijd buitengewoon veel aanvragen zijn geweest. De bond denkt dat dit komt omdat mensen thuis door lockdowns mogelijk het gezelschap van dieren meer waarderen. Mensen zouden thuis in de lockdown ook meer tijd voor dieren beschikbaar hebben.

  ,,Onze dieren voelen met ons mee, houden ons gezelschap, leiden ons af en geven troost", zei een woordvoerster van de dierenbescherming. Getallen geeft de bond niet. Een Berlijns dierenasiel kreeg in een weekend vijfhonderd mails en dat was volgens een woordvoerster nog nooit gebeurd.

  14/06/2020 om

  09:41:53

  Het aantal migranten en vluchtelingen dat illegaal Europa probeert te bereiken, neemt weer toe. Na een sterke daling als gevolg van de reisbeperkingen in heel de wereld vanwege het coronavirus, is in mei het aantal flink opgelopen, meldde de Europese grensbewakingsinstelling Frontex.

  In mei zijn volgens Frontex 4300 mensen illegaal de Europese Unie binnengekomen. Dat is bijna drie keer zo veel als in april.

  14/06/2020 om

  09:04:28

  Sinds de corona uitbraak is de vraag naar campers snel toegenomen. Dat stelt een online camper deelplatform. Er is volgens de website nu een nieuwe trend zichtbaar, namelijk dat ook particuliere camper-eigenaren zich massaal op de verhuur storten. Zij zien zo volgens de site een kans om te profiteren van de plotselinge populariteit van de campers.

  Aleid Bos

  14/06/2020 om

  08:32:49

  China meldde zondag 57 nieuwe coronagevallen, het hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds april. De binnenlandse uitbraak in China was grotendeels onder controle gebracht door een strikte lockdown die begin dit jaar werd ingesteld. Een nieuwe virusuitbraak is gekoppeld aan een vlees- en groentemarkt in het zuiden van hoofdstad Peking.

  De nationale gezondheidscommissie zei dat er 36 nieuwe binnenlandse besmettingen in de hoofdstad waren. Twee andere werden vastgesteld in de noordoostelijke provincie Liaoning en houden volgens de gezondheidsfunctionarissen verband met de uitbraak in Peking.

  Elf woonwijken in de buurt van de vlees- en groentemarkt zijn in lockdown gegaan. Ook is besloten leerlingen van basisscholen die de lessen nog niet hadden hervat, voorlopig thuis te houden. Negen scholen en kleuterscholen in de buurt zijn gesloten, sportevenementen en groepsvervoer naar andere provincies zijn verboden.

  Er zijn ook zorgen ontstaan ​​over de veiligheid van de voedselvoorzieningsketen, en ook enkele andere markten in de stad zijn gesloten. Staatsmedia meldden dat het longvirus is aangetroffen op snijplanken die werden gebruikt voor de behandeling van geïmporteerde zalm, en dat grote supermarktketens de voorraden zalm hebben verwijderd.

  Volgens de Chinese staatsmedia ging het bij de meeste nieuwe gevallen in China van de afgelopen maanden om inwoners die in het buitenland waren geweest, die werden getest toen ze naar huis terugkeerden.

  14/06/2020 om

  08:04:30

  Een 70-jarige Amerikaan die COVID-19 had opgelopen en twee maanden was gehospitaliseerd in Seattle, heeft een factuur van meer dan een miljoen dollar gekregen. Dat bericht de krant Seattle Times.

  14/06/2020 om

  07:15:45

  De grootste politievakbond op Aruba, SPA, heeft zaterdagavond een staking van twee uur ingelast. Twee uur lang hield de politie een 'walk-out' en was het niet aan het werk. De vakbond is boos dat de overheid bezuinigt op de salarissen van ambtenaren als gevolg van de coronacrisis.

  Medewerkers van het ziekenhuis op Aruba worden wel doorbetaald. De politievakbond voelt zich daardoor achtergesteld. Volgens voorzitter Jose Dirksz van politievakbond SPA kan het niet zijn dat sommige beroepen wel krijgen betaald en andere niet. ,,Of iedereen moet inleveren, of niemand", aldus Dirksz.

  14/06/2020 om

  06:49:42

  Tot en met 11 juni heeft de Duitse politie ongeveer 196.000 mensen teruggewezen bij de grenscontroles die zijn ingevoerd vanwege de coronacrisis. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer noemt dat cijfer in de Duitse zondagskrant Bild am Sonntag’

  Wie geen Duitser is of in Duitsland woont, moest sinds de grenscontroles werden ingesteld een 'dringende reden' hebben om het land nog binnen te komen. Midden mei zijn de controles bij de grenzen met Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland al versoepeld. Om middernacht in de nacht van zondag op maandag komt een einde aan de tijdens de pandemie ingevoerde controles aan de Duitse grenzen.

  De grenzen met België en Nederland werden niet bewaakt.

  14/06/2020 om

  06:34:30

  Burgemeester Bruno Covas van São Paulo, die sinds vorig jaar kanker heeft, maakte bekend dat hij positief heeft getest op het nieuwe coronavirus. Covas is niet van plan om zijn taken neer te leggen. ,,De aanbeveling van mijn arts, aangezien ik geen symptomen heb, is om thuis te blijven. Het is niet nodig mijn post te verlaten. Ik zal door kunnen gaan met het houden van online vergaderingen”, aldus de 40-jarige burgemeester, die tien dagen in thuisisolatie gaat.

  AFP

  Bruno Covas was al vier keer negatief getest.

  14/06/2020 om

  05:44:30

  Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Duitsland is met 6 gestegen naar 8787. Ook zijn de afgelopen 24 uur nog eens 247 nieuwe besmettingen gemeld, maakte het Robert Koch Institut (RKI) zondag bekend.

  In Duitsland is inmiddels bij 186.269 mensen vastgesteld dat ze het besmettelijke virus hebben opgelopen. Het overgrote deel van die mensen is volgens de autoriteiten alweer hersteld.

  Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, bedraagt 1,02. Daarmee ligt het reproductiegetal boven de cruciale grens van 1. Dat betekent dat elke patiënt gemiddeld nog één andere persoon besmet.

  De Duitse gezondheidsautoriteiten hebben gewaarschuwd dat het reproductiegetal onderhevig is aan dagelijkse schommelingen. Ze meten het daarom ook over een periode van zeven dagen. Die zogenoemde Zeven-Dagen-R staat volgens de laatste tussenstand op 1,09.

  14/06/2020 om

  03:05:58

  De politie in Duitsland heeft tot 11 juni ongeveer 196.000 mensen teruggestuurd bij de grenscontroles die zijn ingesteld vanwege het coronavirus. Dat heeft minister Horst Seehofer van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt in een interview met Bild am Sonntag.

  Sinds 16 maart zijn dagelijks 6000 politieagenten ingezet om de controles uit te voeren. Seehofer spreekt over een van de 'moeilijkste operaties' van de politie. De minister prees de agenten voor hun 'behoedzaam optreden in deze uitzonderlijke situatie. Hiervoor hebben alle politieagenten de dank van de hele federale regering'.

  De controles die tijdens de coronapandemie aan de Duitse grens zijn ingevoerd, eindigen maandagavond om middernacht.

  Wie geen Duitser is of in Duitsland woont, moest sinds de grenscontroles waren ingesteld een 'dringende reden' hebben om de Bondsrepubliek nog binnen te komen. De grenscontroles waren onder meer bij de overgangen met Denemarken, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, en Oostenrijk. Halverwege mei zijn de controles bij de grenzen met Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland al versoepeld. De grenzen met Nederland en België werden niet bewaakt.

  14/06/2020 om

  00:15:32

  Het kabinet is met zo'n acht partijen in gesprek over mogelijke vaccins tegen het coronavirus, zegt minister Hugo de Jonge. De eerste stap is al genomen: Nederland koopt met Duitsland, Frankrijk en Italië 300 miljoen doses van een Brits vaccin waarvan nog moet worden aangetoond dat het werkt en veilig is.

  De Jonge blijft in gesprek met verschillende fabrikanten, zegt hij in een speciale uitzending van talkshow Op1. Hoeveel geld er met de Britse deal gemoeid is 'zeggen we liever niet', aldus de minister.

  Het idee om met de 'kopgroep' de vlucht naar voren te nemen ontstond toen De Jonge op werkbezoek ging met zijn Duitse collega Jens Spahn, vertelt de minister. Samenwerking via de Europese Unie duurt soms erg lang, vonden de bewindsmannen. ,,We dachten: eigenlijk moeten we versnellen. Toen hebben we de stap naar voren gezet."

  Dat hierop kritiek volgde vanuit de Europese Commissie en bijvoorbeeld buurland België, vindt De Jonge 'heel raar'. De vier landen benadrukken juist dat alle EU-lidstaten straks mogen meedelen. Als het vaccin veilig is en blijkt te werken, worden de vaccins eerlijk verdeeld over de landen van de Europese Unie, die samen 446 miljoen inwoners tellen.

  ,,We doen dit vanuit de Europese spirit", zegt de minister. ,,Ze hadden ook dankjewel kunnen zeggen."

  13/06/2020 om

  23:45:40

  De laatste testronde bij voetbalclubs uit de Premier League heeft aangetoond dat twee spelers of personeelsleden besmet zijn met het coronavirus. Het gaat om twee mensen van verschillende clubs.

  De organisatie van de belangrijkste voetbalcompetitie van Engeland testte donderdag en vrijdag maar liefst 1200 personen die bij alle 20 betrokken clubs werkzaam zijn. Het is niet bekend wie positief getest zijn. Het duo wordt wel thuis in quarantaine geplaatst.

  13/06/2020 om

  23:13:51

  Bondscoach Ronald Koeman is voor zijn hartproblemen ook besmet geweest met het coronavirus. Dat vertelt zijn vrouw Bartina in het tijdschrift Libelle. Het echtpaar raakte samen besmet. Volgens Bartina had de bondscoach van het Nederlands elftal behoorlijk last van het virus. ,,Hij is er ook heel ziek van geweest", zegt ze.

  Lees het hele verhaal hier.

  13/06/2020 om

  23:06:08

  Op Curaçao is zaterdag een 45-jarige man ontsnapt uit het hotel waar hij verplicht in quarantaine zat. Hij was vorige week zaterdag uit Nederland aangekomen. Dat heeft de Curaçaose minister van Justitie, Quincy Girigorie, zaterdag bevestigd.

  Op Curaçao mogen ingezetenen sinds vorige maand naar het eiland terugkeren, maar dan moeten ze wel verplicht veertien dagen in quarantaine om verspreiding van corona tegen te gaan. Volgens Girigorie had de man in de afgelopen dagen meerdere keren aangegeven dat hij de quarantaine zat was. De politie is naar hem op zoek.

  13/06/2020 om

  22:13:58

  De Chileense president Sebastián Piñera heeft zijn minister van Volksgezondheid Jaime Mañalich ontslagen. Hij bedankte hem voor de bewezen diensten en wees Oscar Enrique Paris als opvolger aan.

  In het Zuid-Amerikaanse land is al een week een heftige discussie gaande over het groeiend aantal coronadoden en nieuwe infecties. En dat terwijl de 7 miljoen inwoners van hoofdstad Santiago en omgeving, de grootste brandhaard, al bijna een maand verplicht thuis zitten.

  Chili telt inmiddels meer dan 167.000 geregistreerde besmettingsgevallen. De afgelopen 24 uur was de toename ruim 6500, maar iets minder dan het vrijdag gevestigde record van 6754. Tot dusver bezweken 3100 patiënten aan Covid-19.

  13/06/2020 om

  20:49:44

  Nederland gaat een belangrijke rol spelen bij de productie van het coronavaccin van de universiteit van Oxford en farmaceut AstraZeneca. Ons land heeft daarvan samen met Duitsland, Frankrijk en Italië 300 miljoen doses gekocht. Dat zegt de Nederlander Ruud Dobber, lid van de raad van bestuur van het Brits-Zweedse AstraZeneca tegen deze site.

  AstraZeneca

  Ruud Dobber is lid van de Raad van Bestuur van AstraZeneca.

  13/06/2020 om

  20:19:04

  Goed nieuws voor wie komende weken al naar Griekenland op vakantie wil. Passagiers van vliegtuigen uit Nederland hoeven niet eerst een week in quarantaine als de uitslag van hun coronatest negatief is.

  Vanaf maandag mogen vliegtuigen uit Nederland weer landen, in eerste instantie alleen op de luchthaven van Athene. Alle passagiers krijgen ter plekke een coronatest. Vervolgens moeten ze uiterlijk een dag in zelfquarantaine in een hotel naar keuze, tot de uitslag bekend is. Wie het virus niet blijkt te hebben, mag gaan en staan waar hij wil.

  13/06/2020 om

  19:49:01

  De Grand Prix van Portugal keert na een afwezigheid van ruim 20 jaar waarschijnlijk terug in de Formule 1. Het is zelfs mogelijk dat er dit najaar twee opeenvolgende weekeinden wordt geracet op het Autódromo Internacional do Algarve in Portimão.

  Sportdirecteur Ross Brawn van de Formule 1 hintte er vrijdag al op toen de koningsklasse bekendmaakte dat de Grands Prix van Azerbeidzjan, Singapore en Japan zijn geschrapt als gevolg van het coronavirus.

  13/06/2020 om

  19:36:35

  Paleis Soestdijk opent deze zomer tijdelijk de deuren van het park voor het publiek. In juli en augustus gaat het park op woensdagen en vrijdagen open, laat directeur Frans van der Avert weten.

  De openstelling is volgens Van der Avert ingegeven door het feit dat veel mensen door de coronamaatregelen hun vakantie in Nederland zullen doorbrengen. ,,Door de openstelling van het park verwachten wij bij te kunnen dragen aan de behoefte voor een fijne dag in de natuur tegen een prachtig, historisch decor".

  ANP

  Paleis Soestdijk

  13/06/2020 om

  19:21:01

  Na krap drie maanden coronacrisis heeft Polen als eerste de grenzen met de buurlanden van de EU in de nacht van vrijdag op zaterdag weer opengezet.

  Op het toeristische eiland Usedom, waar de grens van Duitsland en Polen dwars doorheen loopt, was de opluchting groot. Duitse hotels en restaurants kunnen niet zonder zonder Pools personeel.

  Polen was vrijdag al gestopt met controleren bij de grensovergangen met Litouwen. Een dag later volgden behalve Duitsland ook Tsjechië en Slowakije. Maandag is het zover voor bijna alle andere EU-landen. De restricties voor inwoners van niet-EU-landen worden versoepeld.

  De grensbewakingen gingen niet altijd goed in Polen. Tijdens de coronacrisis kwamen Poolse militairen per ongeluk terecht in buurland Tsjechië. Daar hebben ze de lokale bevolking tegengehouden om een kerk te bezoeken, meldt CNN. Polen heeft inmiddels toegegeven dat het Tsjechië is binnengevallen maar noemt het voorval een misverstand.

  13/06/2020 om

  18:33:10

  Klaas Dijkhoff (VVD) wil nog niet oordelen over de noodwet waaraan het kabinet nu werkt, om coronamaatregelen te borgen. De aanstaande wet krijgt veel kritiek, omdat het de overheid de basis zou geven om achter de voordeur te controleren of mensen wel 1,5 meter afstand houden.

  ,,Deze wet is niet bedoeld om nieuwe beperkingen te maken, maar als dat er toe leidt dat mensen denken ‘Wat flikken ze nou’, dan moeten we nog eens goed denken hoe we dat vorm geven. Maar het gaat erom dat er een nette wet ligt die regelt wat we al doen. Dat moet geen wet zijn die nog beperkender is. Dat is niet de insteek, maar wel het beeld. Het is de bedoeling dat burgers meer rechtsbescherming krijgen dan nu met de noodverordeningen. Ik heb de wet nog niet gezien, er wordt nog aan gewerkt, maar daar gaan we op letten.”.

 3. 17/06/2020

  Na twee dagen met minder dan 400 doden door het coronavirus zijn in de Verenigde Staten weer fors meer doden door het corinavirus geregistreerd. De Johns Hopkins Universiteit in Baltimore meldt dat 740 mensen zijn overleden door Covid-19 waardoor het totaalaantal doden in de VS op 116.854 is gekomen.

  Ook werden er ruim 23.000 nieuwe besmettingen in 24 uur tijd vastgesteld. Enkele Amerikaanse staten, zoals Arizona en Texas, noteerden met respectievelijk 2392 en 2622 gevallen het hoogste aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie.

  De VS en buurlanden Mexico en Canada hebben dinsdag besloten de restricties bij de grenzen met een maand te verlengen tot 21 juli. De landgrenzen van de VS zijn sinds 21 maart grotendeels gesloten.

 4. 17/06/2020

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt van een 'wetenschappelijke doorbraak', nu blijkt dat een geneesmiddel uit de familie van de steroïden de levens van ernstig zieke Covid-19-patiënten kan redden.

  ,,Dit is de eerste behandeling waarvan blijkt dat ze de sterfte vermindert bij Covid-19-patiënten die beademd worden”, zei Tedros Adhanom Ghebreyesus, algemeen directeur van de WHO, in een persverklaring. ,,Dit is goed nieuws en ik feliciteer de Britse regering, de Universiteit van Oxford en de talrijke ziekenhuizen en patiënten in het Verenigd Koninkrijk die bijgedragen hebben aan deze wetenschappelijke doorbraak, die mensenlevens redt.”

 5. 17/06/2020

  Dat twee onlangs naar Nieuw-Zeeland teruggekeerde Britse vrouwen die waren vrijgesteld van de coronaquarantaine nu toch ziek blijken te zijn, is een ‘onacceptabele fout van het systeem’, zei de premier Jacinda Ardern. De vrouwen hadden moeten worden getest en dat is niet gebeurd, aldus de premier.

  De vrouwen waren naar het land gekomen om afscheid te nemen van een familielid dat op sterven lag en hoefden zich daarom niet aan de verplichte zelf-isolatie van veertien dagen te houden. Inmiddels zijn 320 mensen geïdentificeerd die contact met het tweetal heeft gehad, voordat ze positief werden getest en alsnog in quarantaine moesten. De vrouwen maken het goed, aldus het Nieuw-Zeelandse ministerie van Volksgezondheid.

  Volgens Ardern moet vanaf nu iedereen die het land binnenkomt twee weken in quarantaine. Ze gaat het hulp van het leger inroepen bij het reguleren van dit proces, zei ze tijdens een persconferentie over de nieuwe besmettingen.

  In het land met vijf miljoen inwoners waren tot dusver 1504 bevestigde ziektegevallen en 22 doden.