Voor zover bekend zijn er wereldwijd bijna een miljoen mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO dringt aan op meer internationale samenwerking wat betreft het coronavirus in afwachting van een effectief vaccin. ,,Als we dat niet doen, zijn 2 miljoen doden niet alleen voorstelbaar, maar vrees ik erg waarschijnlijk", aldus WHO-directeur Mike Ryan.
© REUTERS — WHO-directeur Marc Ryan voorziet 2 miljoen coronadoden. De VS geldt als het land dat wereldwijd het hardst is getroffen door het longvirus. In totaal heeft het land 7.005.746 besmettingsgevallen gemeld, blijkt uit de gegevens van de Johns Hopkins University. Alleen deze maand al heeft de VS één miljoen extra besmettingen en 20.000 doden geregistreerd. Het officiële dodental bedraagt vandaag 203.240.
Frankrijk telt na vandaag in totaal meer dan een half miljoen besmettingen. De afgelopen 24 uur werden nog eens 15.797 infecties geregistreerd, net onder het record van gisteren. Toen werden er 16.097 gemeld. Het totale officiële aantal coronagevallen in Frankrijk staat nu op 513.034.
In de laatste 24 uur overleden 150 personen aan de gevolgen van Covid-19. Het drievoudige van de sterftecijfers die vorige week per dag werden gemeld. In totaal heeft het coronavirus 31.661 slachtoffers in Frankrijk gemaakt.
De Belgische geestverwanten van de Nederlandse actiegroep Viruswaarheid willen de politiek in. Ze eisen vervroegde verkiezingen, in de hoop dan zetels te veroveren om een eind te kunnen maken aan de coronamaatregelen.
De mensen van VirusWaanzin - die nauwe banden heeft met de groep rond Willem Engel - beginnen de 'politieke beweging' STOP. Die heeft maar één programmapunt: de afschaffing van de mondkapjesplicht, de afstandsregel, de beperkingen voor evenementen en de andere coronavoorschriften die in België van kracht zijn.Drie jongeren uit het Belgische Gent zitten al een maand vast in een hotelkamer in Palermo, de hoofdstad van het Italiaanse eiland Sicilië. Het drietal was er op vakantie en raakte besmet met het coronavirus. Het hotel wordt bewaakt door de politie en ze riskeren hoge boetes als ze proberen te ontsnappen. ,,Het is verschrikkelijk. Ik heb al in de diepste dieptes gezeten”, zegt Brecht De Rycke (27) tegen Het Laatste Nieuws.
Twee voormalig bestuursleden van een tehuis voor veteranen in de Amerikaanse staat Massachusetts, waar 76 bewoners aan het coronavirus bezweken, worden vervolgd voor hun aanpak van de virusuitbraak. Oud-bestuursvoorzitter Benneth Wals en voormalig medisch directeur David Clinton van het Holyoke Soldiers' Home namen in maart onder meer de beslissing om twee dementie-afdelingen samen te voegen.
Door die beslissing kwamen coronapatiënten in één ruimte te wonen met veteranen zonder klachten: 40 personen in een woongedeelte waar normaal 25 mensen verbleven. Negen van hen moesten in de eetkamer slapen. ,,Deze veteranen riskeerden hun levens op de stranden van Normandië en de jungles van Vietnam'', zegt openbaar aanklager Maura Healey. ,,Het is schokkend om te weten dat ze nu onder gruwelijke omstandigheden zijn gestorven.''
De zaak tegen Wals en Clinton is de eerste in zijn soort en beiden riskeren gevangenisstraf wegens het toebrengen van ernstig letsel en het verwaarlozen van ouderen. De eerste coronapatiënt van Holyoke werd in maart positief getest en ondanks dat hij wekenlang symptomen had, deed het personeel niets om hem te isoleren. Al die tijd verbleef hij tussen andere bewoners, liep rond over de afdeling en bracht tijd door in de woonkamer.
Een sociaal werker die klaagde over de samengevoegde afdelingen, kreeg te horen dat de veteranen toch al aan het virus waren blootgesteld en dat er te weinig personeel was om beide afdelingen open te houden. Een van de medewerkers die hielp bij het overplaatsen van de bejaarden vertelde dat ze het gevoel had 'de veteranen naar hun dood te leiden'. De bedden stonden er 'pal naast elkaar, als in een tent op het slagveld', verklaarde een ander.
In plaats van zich te richten op preventie zette de directie zich schrap voor een groot aantal doden. De dag van de verhuizing arriveerden twaalf lijkzakken bij de samengevoegde afdeling. De dag erna werd er een koelwagen neergezet, om de lichamen te herbergen die niet in het mortuarium zouden passen. ,,Dit had nooit mogen gebeuren'', zegt Healey.© EPA — 76 bewoners van het veteranentehuis overleden aan Covid-19. Prins Bernhard is vandaag in quarantaine gegaan, omdat hij in contact is geweest met iemand die besmet is met het coronavirus, bevestigt hijzelf. Het gaat om een voorzorgsmaatregel. Bernhard van Oranje (50) is de tweede zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.
Zijn neef prins Constantijn maakte vorige week bekend in zelfisolatie te zijn gegaan. Zijn echtgenote prinses Laurentien is deze week samen met hun zoon graaf Claus 14 dagen in quarantaine gegaan na aankomst in Schotland. Claus gaat daar naar school en de quarantaine is verplicht voor iedereen die uit Nederland komt.
© ANP — Prins Bernhard is vandaag in quarantaine gegaan. Wegens het snel stijgende aantal coronabesmettingen scherpt Israël de lockdown verder aan. De meeste bedrijven zijn gesloten, scholen blijven dicht en synagogen sluiten de deuren, met uitzondering van de komende religieuze feestdagen. De maatregelen blijven nog zeker twee weken van kracht.
Afgelopen weken liep het aantal besmettingen weer snel op, met dagelijkse aantallen nieuwe besmettingen boven de 7000. Volgens de gegevens van Johns Hopkins University zijn in Israël tot dusver 215.273 mensen besmet geraakt met het coronavirus, van wie er 1405 zijn overleden.Bij Feyenoord ging het vandaag weer veel over 1,5 meter afstand houden. Het is de club er alles aan gelegen om de wedstrijd zondag in de Kuip probleemloos te laten verlopen. De aanhang zal zich zeer gedisciplineerd moeten gedragen. Ook om burgemeester Aboutaleb tevreden te stemmen. ,,Dat is zo belangrijk’’, zegt clubarts Casper van Eijck. ,,Niemand zit op nieuwe maatregelen te wachten.''
In Drenthe en Groningen gaan de eerste verpleeg- en verzorgingshuizen bezoekers, vrijwilligers en medewerkers verplichten om vanaf zaterdag medische mondkapjes te dragen, meldt het Dagblad van het Noorden. Alle verpleeghuizen van Icare voeren die maatregel sowieso in.
De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, bespreken maandag of mensen met contactberoepen zoals kappers en fysiotherapeuten verplicht een mondkapje moeten gaan dragen, laat voorzitter Hubert Bruls weten.
Ook een algemene registratieplicht in alle publieke gelegenheden komt aan de orde, net als plastic maskers voor bedienend personeel in de horeca. Bruls wil de maatregelen invoeren in zijn eigen veiligheidsregio Gelderland-Zuid.
De andere dertien regio's waar de coronasituatie zorgelijk is, gaan mogelijk meedoen en volgens Bruls is het niet onwaarschijnlijk dat een of meer maatregelen volgende week landelijk gaan gelden.André Rieu blaast zijn kerstconcerten in het MECC in Maastricht af in verband met de coronapandemie. De concerten van Rieu en zijn Johann Strauss Orkest worden een jaar uitgesteld tot 18 en 19 december 2021. Kaartjes voor de kerstconcerten op 19 en 20 december blijven geldig voor volgend jaar.
,,Lieve fans. We verheugden ons heel erg op de kerstconcerten dit jaar", laat Rieu weten. ,,Maar veiligheid gaat natuurlijk voor alles, en op dit moment kunnen wij niet optreden op de manier zoals u en wij dat zouden willen. Mijn orkest en ik verheugen ons erop jullie allemaal in Maastricht te zien in 2021."Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten met ernstige coronaklachten, het hoogste aantal sinds begin juni en een verdubbeling ten opzichte van vorige week. Op de verpleegafdelingen liggen 431 coronapatiënten, 36 meer dan op gisteren. Het aantal mensen op de speciale corona-ic's steeg van 106 naar 116. In totaal steeg het aantal opgenomen patiënten met 46.
In de lijn van John F. Kennedy's legendarische woorden 'vraag niet wat uw land voor u kan doen, maar vraag wat u voor uw land kunt doen' wees premier Rutte Nederlanders vandaag op hun eigen verantwoordelijkheid. Hij gaf mensen in de drie grote steden het advies om zich dit weekend niet af te vragen welke nieuwe maatregelen er mogelijk worden ingevoerd, maar 'wat kan ik met mijn gedrag doen om dit te voorkomen'. Volgens Rutte gaat het niet om de effectiefste maatregelen, maar om ons gedrag. ,,Als iedereen zich houdt aan de maatregelen, zal de verspreiding van het virus stoppen.''
© AP — President John F. Kennedy. Steeds meer delen van Nederland komen op het punt dat er misschien extra maatregelen tegen het coronavirus nodig zijn. In 21 van de 25 regio's kwam het aantal besmettingen vandaag boven de zogenoemde signaalwaarde uit.
Drie andere streken blijven net onder die grens. Alleen in Zeeland valt het aantal besmettingen nog mee. De signaalwaarde is het niveau waarop de alarmbellen bij de overheid afgaan. Dat gebeurt wanneer in een etmaal meer dan 7 op de 100.000 inwoners positief testen op het coronavirus.Het aantal besmettingen in ons land loopt op en ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Het kabinet is vooral bezorgd over het aantal besmettingen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. 'We kijken wat daar extra nodig is', zei minister De Jonge. 'De ontwikkelingen zijn zorgelijk.'' Premier sluit extra coronamaatregelen voor drie grootste steden in Randstad niet uit.
De regionale coronamaatregelen gaan vanaf zondag 18 uur voor nog eens acht veiligheidsregio's gelden. De nieuwe regio's zijn Groningen, Zaanstreek-Waterland, Gooi en Vechtstreek, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Zuid-Holland Zuid en Flevoland. Kroegen moeten daar 's avonds vroeger dicht en de groepsgrootte van veel bijeenkomsten wordt beperkt tot vijftig.De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet gaat over een mogelijke verlaging eerst in gesprek met de Tweede Kamer, lieten de ministers Grapperhaus van Justitie en Dekker voor Rechtsbescherming vandaag weten.
Na een bekeuring voor een corona-overtreding volgt geen justitiële aantekening meer, in de volksmond een strafblad. ,,Een aantekening sleep je voor de rest van je leven mee. We volgen nu de wens van de Tweede Kamer om dat te schrappen", zei Dekker.
Andere zaken zoals spugen, intimideren of bedreigen van politiemensen of boa's vanwege de coronaregels, is volgens Grapperhaus wel volledig strafbaar. Datzelfde geldt voor mensen die bepaalde vergunningen rond corona overtreden.
Er liggen op dit moment 116 coronapatiënten op de Nederlandse ic's, volgens de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren waren dat er 106, de week ervoor 58. Volgens de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) liggen er daarnaast nog 8 mensen met coronaklachten op Duitse ic's, wat het totaal aantal ic-patiënten met Covid-19 op 124 brengt.
De horeca is bezorgd over de winter. Door de oplopende besmettingen is er een grote kans op meer en strengere coronamaatregelen zoals beperktere openingstijden. De terrassen gaan 's winters weg en binnen is er minder ruimte. Daarbovenop komen de afnemende steunmaatregelen van de overheid voor loonkosten. Deze 'gevaarlijke cocktail' van factoren kan veel horecabedrijven deze winter de kop gaan kosten, verwacht directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het is een toename ten opzichte van gisteren, toen 2544 meldingen werden geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 16.000 mensen positief getest op het coronavirus.
Het aantal geregistreerde ziekenhuisopnames steeg in het afgelopen etmaal met 36 en het aantal sterfgevallen met 16. Gisteren meldde het RIVM 25 ziekenhuisopnames en 16 sterfgevallen. Die gegevens komen soms met wat vertraging binnen.
Amsterdam-Amstelland had de grootste toename. Het aantal besmettingen daar steeg met 415, waaronder 360 in Amsterdam zelf. In Rotterdam-Rijnmond kwamen 271 gevallen aan het licht. Daarvan waren 174 in de gemeente Rotterdam. De regio Haaglanden registreerde 291 gevallen en in de provincie Utrecht kwamen er 230 gevallen bij. In de regio's Brabant-Noord, Gelderland-Zuid, Midden- en West-Brabant, Hollands Midden en Noord- en Oost-Gelderland werden meer dan honderd positieve tests geregistreerd.
© ANP — Een medewerker van de GGD Gooi en Vechtstreek neemt een coronatest af in een testlocatie. Burgemeester Theo Weterings van Tilburg gaat met collega-burgemeesters in gesprek over de vraag of het betaald voetbal wel voortgezet kan worden. Dat zei hij in het NPO Radio 1-programma 1op1.
In de radio-uitzending werd aan de burgemeester gevraagd of wedstrijden voortaan zonder publiek gehouden moeten worden. ,,De afweging wordt wat mij betreft: kunnen we binnen de spelregels die er zijn überhaupt een vorm van betaald voetbal voortzetten?" Weterings gaat de vraag naar eigen zeggen voorleggen aan zijn collega's.
Famke Louise, Tim Douwsma, dj Hardwell en andere artiesten die zich hadden aangesloten bij #ikdoenietmeermee hebben met hun actie internationaal de aandacht getrokken. Verschillende nieuwssites in de rest van de wereld landen schrijven erover. ‘Ze zijn jong, bekend en kunnen kennelijk niet langer leven volgens de coronamaatregelen’. Lees hier het hele verhaal.
EU-president Charles Michel is niet besmet met het coronavirus. Hij zat sinds dinsdag in quarantaine omdat een van zijn beveiligers het virus onder de leden bleek te hebben. De EU-top, die gisteren had moeten plaatsvinden maar door Michels quarantaine werd uitgesteld, kan daardoor volgende week doorgaan.
De voorzitter van de Europese Raad is niet langer in quarantaine en gaat verder met de voorbereidingen voor de bijeenkomst van regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie komende week, laat zijn woordvoerder weten.
De dag van de waarheid nadert voor de reiswereld. Tienduizenden banen hingen al aan een zijden draadje. Nu de tweede coronagolf onvermijdelijk lijkt, kunnen harde personeelsingrepen niet uitblijven. TUI alleen al verwacht 8000 van de 71.000 banen te moeten schrappen. Hoeveel banen in Nederland op de tocht staat, is onduidelijk. Ook ondernemingen als Corendon en Booking.com verwachten meer mensen te moeten ontslaan. Lees hier het hele verhaal.
© ANP — Een reiziger op Schiphol. ,,Dit is de snelste manier om onze vrijheid weer kwijt te raken", zegt zorgminister Hugo de Jonge over de honderden supporters die zich gisteravond in Tilburg niet aan de coronaregels hielden.
,,Ik denk dat iedereen die de beelden heeft gezien, tot de conclusie moet komen dat het onverantwoord is", zegt De Jonge op de dag na de Willem II-wedstrijd. ,,Schreeuwen doe je maar voor je eigen tv." Als mensen zich op deze manier gaan gedragen, moeten ze de 'verworven vrijheden' weer inleveren.
Honderden mensen hebben bij een rechtbank in Marseille gedemonstreerd tegen het besluit horecazaken vanaf morgen zeker twee weken te sluiten. Die maatregel is bedoeld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar pakt volgens critici rampzalig uit voor de plaatselijke economie.
Bij de rechtbank verzamelden zich uitbaters van restaurants en medewerkers uit de horeca. Een van de demonstranten zei dat de wanhoop heeft toegeslagen. ,,Een complete sector wordt in crisis gestort: leveranciers, organisatoren van evenementen, discotheken", zei hij. ,,Verwachten ze dat we in stilte gaan sterven?"
Het coronavirus grijpt in Frankrijk weer snel om zich heen. De autoriteiten maakten donderdag bekend dat ruim 16.000 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld: het hoogste aantal tot dusver. De Franse regering heeft ondernemingen die worden getroffen door de maatregelen financiële steun in het vooruitzicht gesteld.
De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland bereidt nieuwe, strengere maatregelen voor om de tweede besmettingsgolf te breken. Wel het liefst via het kabinet, voor maximale impact op de groepen waarin het virus om zich heen grijpt. Dat meldt Het Parool op basis van bronnen.
Voetbalvereniging Willem II wil vanochtend nog niet reageren op de situatie die ontstond toen een grote groep feestende supporters coronaregels schond op een plein in de stad. De club wacht eerst een gesprek af met de gemeente.
,,Wij gaan er de komende uren nog niet op in", aldus een zegsman van Willem II.
Tijdens de Europa League-wedstrijd met het Schotse Rangers hielden honderden fans, samengekomen op een plein in Tilburg, zich donderdagavond niet aan de coronaregels.
© Pix4Profs Tweede Kamerleden reageren verontwaardigd op het grote voetbalfeest in Tilburg gisteravond, waarbij honderden Willem II-supporters de coronaregels hebben overtreden. Politici snappen niet dat de Tilburgse burgemeester Theo Weterings toestemming gaf voor het feest.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat in het onderzoek hoe de Nederlandse overheid en andere betrokken partijen de coronacrisis hebben aangepakt, specifiek kijken naar hoe de zich steeds ontwikkelende kennis over het virus is benut in de crisisaanpak. Bijzondere aandacht zal er zijn voor de wijze waarop in verpleeghuizen met deze crisis is omgegaan.
Dat laat de OVV weten in een update van het afgelopen mei aangekondigde onderzoek. De eerste, verkennende onderzoeksfase is nu afgerond. De OVV liet eerder al weten te hopen over een jaar met de bevindingen te komen.
Burgemeester Theo Weterings (VVD) van Tilburg legt de verantwoordelijkheid voor het schenden van de coronaregels op het plein bij het voetbalstadion van Willem II bij de feestende voetbalfans. Weterings, ook voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, gaf een vergunning voor het feest bij het stadion, waar zich volgens hem donderdagavond zo'n 500 fans verzamelden zonder anderhalve meter afstand te houden. Ook zongen ze, wat in strijd is met de coronaregels.
,,Het is de verantwoordelijkheid van de mensen daar dat ze zich niet aan de regels gehouden hebben", zei Weterings vrijdagochtend voor Radio 1. Naar eigen zeggen gaf Weterings na overleg met politie en justitie een vergunning voor de samenkomst omdat de fans anders toch bij elkaar gekomen zouden zijn. Alleen was dan niet duidelijk waar. ,,We moesten er hoe dan ook van uitgaan dat ze bij elkaar zouden komen. We willen graag weten waar ze komen", zei Weterings. ,,Vandaar de vergunning voor het plein."
© ANP De Noorse koning Harald is vrijdagmorgen opgenomen in het Rijksziekenhuis in Oslo. Dat heeft het Noorse hof bekendgemaakt, zonder nadere details te geven. De koning is officieel met ziekteverlof.
De 83-jarige koning kampt de laatste jaren regelmatig met gezondheidsproblemen. In januari werd hij wegens duizeligheid een week in het Rikshospitalet opgenomen. Ook na zijn ontslag uit het ziekenhuis bleef hij nog enige tijd met ziekteverlof. In december zorgde een virale infectie ervoor dat Harald enige tijd niet kon werken.
Het nieuwe ziekteverlof betekent dat kroonprins Haakon als regent de taken van zijn vader heeft overgenomen. Hij zit later vrijdag de kabinetszitting voor.
Harald werd vrijdag verwacht in Lillehammer, waar hij samen met koningin Sonja een plaquette zou onthullen bij het voormalig ouderlijk huis van Sonja. Volgens de Noorse televisiezender NRK gaat koningin Sonja wel volgens plan naar Lillehammer.
Het Elisabeth-Twee-Steden-ziekenhuis in Tilburg zegt het te betreuren dat tijdens de voetbalwedstrijd van Willem II in de stad donderdagavond de coronaregels niet zijn nageleefd. ,,Het is aan de gemeenteraad van Tilburg om te bepalen wat zij vinden van de beslissing die hiertoe geleid heeft", aldus het ziekenhuis in een verklaring.
,,We zien een toename van coronapatiënten", zei een woordvoerder van het ziekenhuis in een toelichting. ,,Er is alle reden voor alertheid en het naleven van de regels. Dat gebeurde hier niet. Heel vervelend dat dit gebeurt op nauwelijks één kilometer afstand van het ziekenhuis, waar medewerkers druk bezig zijn met patiënten die positief getest zijn op het virus."
Het ziekenhuis blijft iedereen oproepen om zijn verantwoordelijkheid te nemen en zich te houden aan de maatregelen die de verspreiding van het virus in moeten dammen. De woordvoerder verwacht dat directeur Bart Berden van het ziekenhuis op korte termijn contact zal opnemen met burgemeester Theo Weterings, die bovendien voorzitter is van de veiligheidsregio.
Demonstranten voeren vandaag wereldwijd actie voor het klimaat. Dat doen ze op veel verschillende manieren, omdat ze zich wel aan de coronamaatregelen willen houden.
De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg riep op sociale media op tot protest. ,,Schoolstaking week 110. Vandaag is onze wereldwijde actiedag en we voeren actie in 3100 steden! In Zweden mogen niet meer dan vijftig mensen samenkomen vanwege het coronavirus, dus passen we ons aan."
Op een foto die Thunberg op Instagram plaatste is te zien dat zij met andere jongeren demonstreert. Ze houden allemaal afstand van elkaar en dragen mondkapjes.
Het is de eerste wereldwijde actiedag voor het klimaat sinds de uitbraak van het coronavirus. Vorig jaar bleven leerlingen over de hele wereld weg van school om te demonstreren voor strengere klimaatwetgeving. Zulke acties worden nu niet gehouden, vanwege alle coronamaatregelen.
© via REUTERS Dit voorjaar stierven er door corona zo’n 9.000 mensen meer in Nederland dan wanneer er geen pandemie was geweest. Het zorgt er mogelijk voor dat de gemiddelde levensverwachting van de Nederlander dit jaar daalt, zo blijkt uit onderzoek waar het CBS vandaag mee komt.
Het aantal sterfgevallen ligt op een normaal niveau voor de tijd van het jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal sterfgevallen vanwege het nieuwe coronavirus is de laatste weken aan het oplopen. Maar dat heeft dus nog niet geleid tot een opvallende piek in het aantal overlijdens.
In de week van 7 tot en met 13 september overleden 2704 mensen. Ook vorige week overleden niet meer mensen dan normaal, schatten de onderzoekers in. Ter vergelijking: in de eerste week van april overleden 5084 mensen, toen Covid-19 veel levens eiste.
Hoofd infectieziekten bij de GGD Amsterdam Yvonne van Duijnhoven heeft het gevoel dat de volksgezondheid in de hoofdstad op dit moment in gevaar is. Dat zegt ze in een interview met AT5.
Van Duijnhoven reageert op het aantal van ruim 3000 besmettingen met het coronavirus die de afgelopen twee weken werden vastgesteld in Amsterdam. Het aantal inwoners van het Stadsdeel Nieuw-West dat positief testte, verdubbelde. ,,Daar schrik ik natuurlijk van", aldus het hoofd infectiezieken. ,,Het is een zeer zorgelijke situatie. Wij als GGD zijn verantwoordelijk voor de volksgezondheid in de stad en ik heb echt het gevoel dat die volksgezondheid op dit moment in gevaar is."
Handig voor iedereen die onderweg de navigatie van Google Maps gebruikt: de digitale kaarten laten vanaf deze week de gebieden zien waar de meeste besmettingen van het coronavirus zijn.
© Google — Roodgekleurde gebieden op de kaart duiden op sterke aanwezigheid van coronabesmettingen De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn raadt Duitsers af om in de herfst of in de winter naar het buitenland te reizen voor vakantie. Hij zei tegen televisiezender ZDF dat Duitsers ook in eigen land op vakantie kunnen gaan. Zo hoopt hij de verspreiding van het coronavirus in te perken.
In het reisadvies voor het buitenland staat dat mensen geen onnodige reizen moeten maken. Volgens Spahn vallen vakanties daar ook onder. De minister zegt dat mensen het virus vaak meenemen uit het buitenland en het aantal gevallen daardoor stijgt in Duitsland.
Spahn erkent dat dit een zware klap is voor de reissector, maar volgens hem kan het niet anders. De Duitse regering deed in de voorjaar al een vergelijkbare oproep voor de zomervakantie.
Oppositie en coalitie slaan in de Tweede Kamer de handen ineen om de coronawet van minister De Jonge grondig te verbouwen. Dat meldt BNR op basis van bronnen in de Kamer. Die melden aan het radiostation dat een flink aantal fracties met een gezamenlijk voorstel wil komen dat ervoor moet zorgen dat het kabinet alleen met instemming van het parlement nieuwe coronamaatregelen kan nemen.
Zes op de tien zorgmedewerkers hebben de afgelopen maanden meer agressie en intimidatie op de werkvloer ervaren. Bijna een kwart ondervond zelfs fysiek geweld, zoals slaan, bijten of schoppen. Dat blijkt uit een peiling onder zo'n 1200 leden van beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU'91.
Het ledenblad van NU'91 schrijft over de peiling. Daarin staat ook dat de opgelopen wachtlijsten zorgen voor grote ergernis bij patiënten: 45 procent reageert geïrriteerd. Bij het aanspreken op het naleven van de coronamaatregelen reageert 58 procent geïrriteerd. Van de mensen die worden aangesproken, luistert 29 procent niet en een enkeling dreigt een klacht in te dienen of toont provocerend gedrag.
Scholieren die wegens griepverschijnselen een schoolexamen niet kunnen doen, mogen deze op sommige scholen helemaal niet meer maken. Daardoor dreigt een situatie te ontstaan waarbij een leerling ondanks klachten toch naar school gaat. Voorzitter Nienke Luijckx van scholierenbond LAKS bevestigt vandaag berichtgeving hierover door De Telegraaf.
Door de corona-uitbraak in maart zijn veel schoolexamens verplaatst naar het begin van dit schooljaar. Leerlingen kunnen de kans verliezen om zo'n examen te maken als zij niet komen opdagen. Door de strenge coronaregels echter kunnen zij zich genoodzaakt zien thuis te blijven, bijvoorbeeld als ze fysieke klachten hebben.
In Utrecht is het afnemen van corona-sneltesten in een teststraat van start gegaan. Het is een proef van het UMC, in de hoop erachter te komen hoe betrouwbaar de testen zijn. Dat meldt de NOS. Als uit de onderzoeken blijkt dat de sneltesten goed genoeg zijn, hoopt het kabinet dat ze vanaf november op grote schaal kunnen worden ingezet.
De ministerraad begint vandaag om 10.00 uur. Daarbij zal onder meer de coronacrisis weer aan de orde komen. Het aantal besmettingen loopt snel op en de zorgen nemen toe. De minister-president geeft na afloop van de ministerraad zijn wekelijkse persconferentie.
© EPA Binnen een kwartiertje weten of je besmet bent geraakt met corona of niet. Dat kan bij een van de zeldzame commerciële teststraten van het land en die staat in Woerden. Bij Finesse Bodyline Clinic kan eenieder zich laten testen. Wel tegen betaling natuurlijk: een spoedtest kost 225 euro.
De Nederlandse online consumentenbestedingen stegen in het tweede kwartaal van dit jaar met 12 procent naar bijna 6,4 miljard euro.
Uit de cijfers blijkt volgens Thuiswinkel.org dat de coronacrisis zoals verwacht in het tweede kwartaal van dit jaar een grotere impact had op de e-commercesector dan in de eerste drie maanden. Het totale aantal online aankopen is ook door corona sterk gegroeid, met 22 procent in het eerste halfjaar en met 36 procent in het tweede kwartaal.
Door de gedeeltelijke lockdown eerder dit jaar is het aantal online kopers toegenomen. Een jaar geleden waren het er nog 11,7 miljoen, in het tweede kwartaal van 2020 bedroeg dat aantal 12,5 miljoen.
Het aantal geregistreerde besmettingen met het coronavirus is in Duitsland voor de tweede dag op rij met meer dan 2000 gevallen gestegen. Volgens het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, kwamen er in de afgelopen 24 uur 2153 vastgestelde infecties bij. Dat zijn er tien meer ten opzichte van een dag eerder, toen ging het om 2143 besmettingen. Woensdag werden er nog 1769 gevallen gemeld.
Het aantal nieuwe besmettingen ligt opnieuw dichtbij de recordwaarde van de 2297 gevallen die zaterdag door het RKI werden gemeld. Het totaalaantal geregistreerde besmettingen in Duitsland bedraagt nu 280.223. In het afgelopen etmaal overleden vijftien mensen aan de gevolgen van een infectie met het longvirus. Het Duitse dodental staat daardoor nu op 9443.
De defilés tijdens het carnaval in het Braziliaanse Rio de Janeiro gaan komend jaar februari niet door vanwege het coronavirus. Dat heeft de vereniging van sambascholen (LIESA) van de stad donderdagavond bekendgemaakt. De over vier dagen verspreide nachtelijke parades in het speciaal daarvoor gebouwde carnavalsstadion Sambódromo in het centrum van Rio vormen het hoogtepunt van het wereldberoemde carnavalsfeest in de stad. Er komen dagelijks tienduizenden mensen af op de defilés, die tegelijk een wedstrijd zijn tussen de sambascholen. In afwachting van een mogelijk vaccin zijn de parades uitgesteld. Er wordt later bekeken of de optochten halverwege volgend jaar kunnen worden gehouden.
Over het doorgaan van de straatfeesten tijdens het komende carnaval in Rio heeft de gemeente nog geen beslissing genomen. Het carnaval van Rio is een belangrijke toeristische trekpleister voor de stad. Vorig jaar bezochten 2,1 miljoen toeristen het feest, wat zorgde voor een economische impuls van zo'n 700 miljoen euro.
Brazilië is na de Verenigde Staten en India het land met de meeste coronabesmettingen en na de VS telt Brazilië de meeste doden als gevolg van het longvirus. Meer dan 4,6 miljoen mensen zijn besmet in het land, bijna 140.000 patiënten bezweken aan Covid-19. Dagelijks komen er zo'n 30.000 besmettingen bij en overlijden meer dan 600 mensen aan de ziekte. Rio de Janeiro is na São Paulo de zwaarst getroffen stad van het land. Bijna 100.000 mensen zijn besmet, 11.700 inwoners overleden aan het virus. De afgelopen week neemt het gemiddeld aantal doden per dag weer toe.
© Shutterstock — De carnavalsdefilés in het Sambódromo van Rio de Janeiro gaan in februari niet door. De pensioenleeftijd loopt op de korte termijn mogelijk minder hard op. Door de coronacrisis overlijden er dit jaar meer mensen dan doorgaans het geval is, wat mogelijk een negatief effect heeft op de gemiddelde levensverwachting. Het sterftecijfer over 2020 is mede van invloed op de raming voor de levensverwachting voor 65-jarigen en de koppeling met de pensioenleeftijd die in november dit jaar wordt gemaakt.
Naar schatting overleden in de eerste helft van 2020 bijna 9000 personen meer dan verwacht, mede door corona. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die met de cijfers kwam, is het nog te vroeg om conclusies te trekken. Het precieze effect van de hogere sterfte door corona op de levensverwachting dit jaar is nog niet bekend.
,,Maak je veiligheidsriemen maar vast. We zitten in precies dezelfde situatie als in maart, of eigenlijk al een stapje verder", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg over het aantal ziekenhuisopnames in Jinek. ,,Op dit moment zie je dat het aantal ziekenhuisopnames per week verdubbelt."
,,Ik heb deze week gezegd: als we aan het einde van de week geen effect zien moeten we weer maatregelen nemen. Het gaat nog steeds verder omhoog en dat betekent dat je nu al moet nadenken over wat je dit weekend kunt doen aan strengere maatregelen."
© ANP — Ernst Kuipers Schiedam sluit vanaf vanavond de Maasboulevard af voor alle publiek. Het was daar volgens de gemeente de afgelopen tijd in de late avond en nacht vaak erg druk. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen heeft burgemeester Cor Lamers een noodverordening uitgevaardigd en besloten de Maasboulevard aan te wijzen als verboden gebied van 22.00 uur tot 07.00 uur.
Hoe lang de maatregel van kracht blijft is niet bekend. Overdag is de Maasboulevard wel toegankelijk, maar elke avond wordt de toegang afgesloten met hekken. Woningen langs de Maasboulevard blijven bereikbaar en de Jachthavenlaan blijft open, zodat ook de daar gevestigde bedrijven en jachthavens bereikbaar zijn.
Een groot deel van de Tweede Kamer wil weten of de coronateststraat op Schiphol altijd als proef bedoeld was, of dat het pas zo werd genoemd nadat de teststraat vanwege testtekorten werd gesloten. Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) ging het altijd om een proef, maar partijen zijn niet overtuigd.
GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger vindt het 'volstrekt begrijpelijk' dat de straat werd gesloten vanwege een tekort aan testmateriaal. ,,Maar wees dan eerlijk en zeg niet achteraf dat het om een proef ging."
© ANP Terwijl het aantal coronabesmettingen in rap tempo toeneemt, de ziekenhuizen weer langzaam volstromen en de zorgen omtrent de tweede coronagolf groter worden, viert Tilburg feest. Want na 15 jaar wordt er weer Europees gevoetbald. Maximaal 800 supporters mochten samenkomen op het Olympiaplein in aanloop naar het duel met Rangers. Coronamaatregelen lijken even niet te gelden, de gemeente Tilburg steekt haar kop in het zand.
De Democraten in de Verenigde Staten werken aan een nieuw stimuleringsplan om de Amerikaanse economie een impuls te geven. In een nieuwe poging om tot een overeenstemming te komen met de Republikeinen in de Senaat en het Witte Huis gaat het om een pakket maatregelen ter waarde van 2,4 biljoen (2400 miljard) dollar.
De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zei vandaag tijdens een hoorzitting van de Senaatscommissie voor het bankwezen dat een gericht pandemie-hulppakket nog steeds nodig is. Als de Democraten bereid zijn om te onderhandelen, is hij dat ook, zo gaf hij te kennen.
Het aanbieden van vliegreizen naar oranje coronagebieden voor stuntprijzen, zoals Ryanair doet, is 'een gotspe'. Dat zei minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een debat over corona en internationaal reizen.
Ryanair biedt tickets naar gebieden met code oranje aan voor prijzen van soms slechts 5 euro. De Tweede Kamer wil af van dit soort aanbiedingen. Ze vinden het gevaarlijk dat veel mensen op vakantie gaan naar gebieden waar veel coronabesmettingen zijn. De kans is groot dat terugkeerders het virus meenemen.
Van Nieuwenhuizen zegt dat de instrumenten beperkt zijn om Ryanair terug te fluiten, maar ze staat open voor suggesties om stunten vanuit de reisbranche te beteugelen. Ook in Europees verband wordt daar over gesproken.
© AFP Voor het eerst sinds 8 juni liggen er in Frankrijk weer meer dan 1000 coronapatiënten op de intensive care. Het Franse ministerie van Volksgezondheid maakte dat bekend. Ook steeg het aantal ziekenhuisopnames door corona met 136 naar bijna 6000.
De autoriteiten rapporteerden donderdag 16.096 nieuwe besmettingen, voor de vierde keer in acht dagen een dagrecord. Het vorige stond op 13.498. In totaal zijn in Frankrijk ruim 497.000 mensen besmet geraakt. Het aantal sterfgevallen door Covid-19 steeg met 52 tot 31.511.
Doordat het in Frankrijk weer de verkeerde kant opgaat met het aantal coronabesmettingen, kondigde de regering in Parijs al nieuwe beperkingen aan. Zo moeten de bars in de hoofdstad vanaf maandag om 22.00 uur dicht. En onder meer in Marseille, de tweede stad van het land, gaat alle horeca op slot.
Het Olympiaplein in Tilburg staat behoorlijk vol en als je de video's op Twitter mag geloven, dan gaat het er ruig aan toe. Zingende en springende supporters staan dicht op elkaar gepakt voor het grote scherm en wachten tot de eerste Europese thuiswedstrijd van Willem II in vijftien jaar begint.
Volgens het Trimbos-instituut is 1 op de 10 rokers tijdens de coronacrisis minder gaan roken. Bijna een kwart is meer gaan roken.
Het CDA vindt het niet uit te leggen dat er tickets voor 'dumpprijzen' worden aangeboden voor gebieden met code oranje.
De SP wil ook dat er meer vat komt op terugkeerders uit oranje gebieden met de auto, bus of trein. Daarnaast moeten reizigers kunnen aantonen dat hun reis noodzakelijk is, vindt SP-er Cem Laçin.
Remco Dijkstra (VVD) denkt dat die maatregel niet uit te voeren is, omdat die in strijd is met privacywetten. Verder noemt hij de prijzen van bijvoorbeeld Ryanair 'niet fraai', maar vindt hij dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen om niet naar risicogebieden te reizen.
De ondernemers van de Markthal staat het water tot aan de lippen. De coronacrisis slaat ongenadig hard toe in het Rotterdamse icoon. Er komen amper nog klanten en zeker geen toeristen meer. Een brandbrief is naar de gemeente verzonden. ,,Straks kun je in Markthal alleen nog naar het plafond kijken.’’
© Frank de Roo Het kabinet moet veel meer doen om reizen naar oranje gebieden actief tegen te gaan als die niet noodzakelijk zijn, stellen GroenLinks en SP in een Kamerdebat. Veel mensen gaan toch nog op vakantie naar die landen of regio's, terwijl het risico op besmetting met het coronavirus daar hoog is. Het gevaar bestaat dat de terugkeerders het virus meenemen, zeker nu er een tweede golf gaande is.
Politiemedewerkers kunnen versneld worden getest op corona als er capaciteitstekorten dreigen en het werk in de knel dreigt te komen. De politie meldde donderdag dat een commercieel bedrijf de versnelde testen gaat uitvoeren.
Deze sneltesten zijn vooral bedoeld voor de basispolitiezorg en bijzondere diensten zoals beveiliging en (speciale) interventies. Het werk van deze diensten heeft direct invloed op de veiligheid van de burger en op straat.
De politie liet weten dat het om een tijdelijke regeling gaat en dat de korpsleiding zoekt naar een structurele oplossing voor de problemen met testcapaciteit.
Het aantal patiënten dat op intensivecareafdelingen ligt, is gestegen naar 106. Dat zijn er twee meer dan de dag ervoor. Dat blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Buiten de ic-afdelingen liggen 395 coronapatiënten. Dat zijn er 24 meer dan woensdag. In totaal zijn er dus 501 coronapatiënten opgenomen, 26 meer dan de vorige dag. In totaal worden 739 ic-bedden bezet gehouden, 3 meer dan de dag ervoor.
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: ,,Het aantal opgenomen Covid-patiënten stijgt ondertussen in alle regio's van het land. Het LCPS spreidt patiënten om de drukte in de ziekenhuizen zoveel mogelijk evenredig te verdelen."
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil dat het kabinet desnoods laboratoria nationaliseert als blijkt dat er niet voldoende capaciteit is om mensen te testen op het coronavirus. Tegen RTV Rijnmond zegt Aboutaleb dat de capaciteit die door de laboratoria nu nog gebruikt wordt voor commerciële tests moet worden gebruikt als er geen mogelijkheden zijn om de publieke testcapaciteit op te voeren.
Ondernemers en instellingen in de buurt van het Museumplein in Amsterdam hebben last van de vele demonstraties die de afgelopen tijd plaatsvinden op deze plek. Ze willen dat de gemeente meer rekening houdt met 'de economische consequenties' bij de afgifte van vergunningen voor protesten in het gebied.
De ondernemers en instellingen van Museum Quarter vinden dat met gemiddeld al meer dan 50 procent omzetverlies in hun winkelgebied er alles aan gelegen is om de economische consequenties van demonstraties de komende periode zwaar mee te wegen in de besluitvorming over de plaats en tijdstip waarop demonstraties mogen plaatsvinden.
Een woordvoerster van burgemeester Femke Halsema zegt in een reactie. ,,Het zijn heftige tijden en er wordt ook om die reden soms juist ook gedemonstreerd. Vrijheid van demonstratie is een grondrecht dat burgemeesters moeten beschermen. En dat moet in deze coronatijd op plekken waar ruimte is. Maar we gaan graag in gesprek om te kijken waar zorgen zijn."
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam laat tegenover RTV Rijnmond weten dat regionale maatregelen om het coronavirus te bestrijden wat hem betreft moeten worden vervangen door landelijke maatregelen. ,,Als je ziet dat er nog acht 'zorgelijke regio's' bijkomen, en dat de meeste grote steden in die regio's vallen, dan is de vraag: wat blijft er nog over van de regionale benadering?"
Aboutaleb wil in gesprek met zorgminister Hugo de Jonge of er een mogelijkheid is om 'binnen een week ofzo' over te gaan op landelijke maatregelen.
© AD — Burgemeester Aboutaleb. Er komt nog dit jaar extra geld voor loopbaanadviezen voor mensen die door de coronacrisis hun baan verliezen. Bedrijven die gebruikmaken van de nieuwe loonkostenregeling worden verplicht ontslagen werknemers te helpen bij hun zoektocht naar nieuw werk. Ook komt meer aandacht voor de zwakke positie van jongeren op de arbeidsmarkt.
Met deze handreikingen verwacht het kabinet zich verzekerd te hebben van de steun van in ieder geval GroenLinks en de PvdA voor de derde ronde coronasteun voor bedrijven. Beide oppositiepartijen mochten de afgelopen dagen al hun wensen kenbaar maken in onderonsjes met betrokken ministers, die daarmee vlot zaken konden doen tijdens het Kamerdebat over het derde steunpakket.
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid stoot een aantal van zijn taken af vanwege zijn drukke werkzaamheden door de coronacrisis. Op zijn ministerie wordt nu gesproken over een betere verdeling van de werklast. De andere zorgminister Tamara van Ark en staatssecretaris Paul Blokhuis krijgen er dan taken bij. Het kabinet neemt er vrijdag een besluit over, bevestigen ingewijden een bericht van De Telegraaf.
De Jonge heeft na het uitvallen in maart van minister Bruno Bruins van hem de infectieziektenbestrijding overgenomen, bovenop zijn al omvangrijke takenpakket. Sindsdien wordt hij gezien als de coronaminister. Het is niet zo dat De Jonge zich nu alleen maar met corona gaat bezighouden.
De herverdeling is nodig, omdat het niet goed gaat met het coronavirus. Het aantal besmettingen, zieken en doden loopt de afgelopen weken weer gestaag op.
KLM voert stevige gesprekken met de vakbonden over de bezuinigingen die de luchtvaartmaatschappij wil doorvoeren. Het bedrijf moet voor 1 oktober met een herstelplan komen, waarin KLM de kosten structureel met 15 procent moet verlagen. Van de 33.000 banen verdwijnen er daardoor tussen de 4500 en 5000.
,,We zitten in het midden van hele intensieve gesprekken", laat topman van KLM Pieter Elbers weten. ,,Het is onze bedoeling het op 1 oktober rond te hebben." Elbers noemt die datum een 'harde deadline'.
KLM streeft naar een besparing op arbeidskosten van 20 procent.
KLM heeft 3,4 miljard euro steun toegezegd gekregen van de Nederlandse overheid om de coronacrisis door te komen. Een van de voorwaarden voor de steun is dat KLM met een herstelplan komt.
FNV Zorg & Welzijn wil dat de overheid werknemers in de zorg, die door het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen besmet zijn geraakt met Covid-19, schadeloos stelt. De vakbond onderzoekt of juridische stappen kunnen worden ondernomen, omdat de overheid volgens de FNV te weinig heeft gedaan om bescherming te bieden aan de werknemers.
,,De overheid moet er alles aan doen om haar burgers te beschermen, maar heeft dit nagelaten. De zorgprofessionals werden blootgesteld aan een beroepsziekte en de geldende richtlijnen bleken achteraf vanwege schaarste niet veilig genoeg. De overheid heeft de politieke verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de werknemers bovendien neergelegd bij RIVM-directeur Jaap van Dissel.''
Carnaval kan beter naar de zomer verplaatst worden. Dat verkleint het risico op besmettingen. Dat zegt de Maastrichtse hoogleraar Sociale Geneeskunde Christian Hoebe, tevens hoofd van de afdeling Infectieziekten van de GGD Zuid-Limburg.
Hoebe, die ook lid is van het Outbreak Management Team, vraagt zich in een vandaag door de Universiteit Maastricht gepubliceerd interview af, 'of we eigenlijk wel carnaval moeten blijven vieren aan het begin van het voorjaar met meer kans op infectieziekten. Zo heeft carnaval waarschijnlijk ook een rol gespeeld in de verspreiding van het coronavirus. Ik weet dat dat vloeken in de kerk is, maar gezondheidstechnisch gezien is het beter om het in de zomer te doen'.
Wie een boete krijgt of heeft gekregen voor overtreding van de coronaregels, hoeft niet meer bang te zijn voor een strafblad. Dat bevestigen ingewijden aan het ANP na berichtgeving van de NOS. Het kabinet zal morgen besluiten dat alle coronaboetes, ook die al zijn uitgedeeld, worden uitgesloten van de regel dat boetes van meer dan 100 euro tot een justitiële aantekening leiden.
Het besluit van het kabinet om alle basisschoolkinderen met verkoudheidsklachten naar school te laten gaan, vindt geen steun bij een groot deel van het onderwijspersoneel. Dat meldt onderwijsbond AOb op basis van een eigen peiling. Twee derde van het personeel in het primair onderwijs vindt het onverstandig dat kinderen met een snotneus, keelpijn of kriebelhoest naar school komen. Een derde vindt het prima.
Hoewel de leerkrachten het besluit goed vinden voor de kinderen, zijn ze wel bang dat ze zelf sneller verkouden raken. En dat leidt er weer toe dat klassen vaker naar huis moeten omdat ze dan niet mogen werken. Eugenie Stolk, voorzitter van de AOb, concludeert dat het 'snotneusbesluit' niet goed valt bij het grootste deel van het personeel. ,,Het aantal besmettingen loopt op en tegelijkertijd de maatregelen versoepelen is lastig uit te leggen en geeft een onveilig gevoel. Dit signaal brengen we duidelijk naar voren bij de overleggen die we hebben met de minister en de politiek."
Aan de peiling deden meer dan 3000 leerkrachten mee.
De Vlaamse universiteiten roepen hun studenten op niet met meer mensen om te gaan, zoals de nationale regering wil toestaan. Nu het virus juist weer om zich heen grijpt, ,,is het niet het moment voor ook maar enige versoepeling", zegt de rector van de universiteit van Leuven.
Gisteren kondigde de regering een versoepeling van de coronaregels af. Zo zijn Belgen niet langer beperkt tot de 'bubbel van vijf' vaste personen met wie zij en hun gezin mochten omgaan, maar mag iedere Belg afzonderlijk met vijf mensen nauw contact onderhouden. De verlichting wekte verbazing en kritiek. Gezaghebbende Belgische deskundigen spraken van ,,een cadeau voor het virus".
De universiteiten van Antwerpen, Hasselt, Gent, Leuven en de Nederlandstalige VUB in Brussel vragen hun studenten en medewerkers dringend om de teugels niet te laten vieren. Voorzichtigheid is juist ,,nu meer dan ooit" geboden, zegt de Leuvense rector Luc Sels.
Het coronavirus teistert nu ook AC Milan. Verschillende spelers, onder wie de Zweed Zlatan Ibrahimovic, zijn positief getest op het coronavirus. Dat heeft de club via een statement bevestigd. Ibrahimovic mist daardoor vanavond de Europa League-wedstrijd tegen Bodø Glimt. Milan komt wel gewoon in actie tegen de Noorse tegenstander.
© AFP — Zlatan Ibrahimovic. Raymond van Barneveld heeft de in opspraak geraakte BN’ers die de hashtag #ikdoenietmeermee introduceerden op de hak genomen. De darter maakte gisteren bekend dat hij een comeback gaat maken en postte vandaag een foto van zichzelf met de hashtag #ikdoeweermee.
De oproep van Willem Engel van actiegroep Viruswaarheid om een verpleeghuis te bestoken met telefoontjes is onacceptabel en onverantwoord, zegt een woordvoerder van branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ.
Woonzorgcentrum Guldenakker in Goirle ging onlangs opnieuw dicht wegens meerdere coronabesmettingen. Engel deed hierop de oproep op Facebook om het verzorgingshuis te bellen. De oproep leidde tot dagenlange scheldpartijen tegen telefonisten en zelfs doodsbedreigingen.
,,Zorgmedewerkers in de ouderenzorg werken dag en nacht keihard, juist om te voorkomen dat instellingen moeten worden gesloten", zegt de woordvoerder van ActiZ. Het is volgens hem aan het begin van de coronacrisis ook een aantal keren voorgekomen dat zorgmedewerkers werden bedreigd.
Een woordvoerster van Guldenakker laat weten geschrokken te zijn, maar meldt dat er geen aangifte wordt gedaan. ,,Dit soort extreme situaties van sluitingen leveren extreme emotionele reacties op. We doen geen aangifte". Het woonzorgcentrum is inmiddels weer open.
Willem Engel roept zijn achterban nu op geen boosheid of agressie te tonen bij hun acties tegen de coronamaatregelen. ,,Doe alles met liefde, als je merkt dat je boos en verdrietig bent, ga eerst even een wandeling maken of met vrienden praten", schrijft hij in een bericht op Facebook. ,,Met boosheid en agressie overtuig je niemand. Liefde en aandacht des te meer."
Voor het eerst sinds 8 juni liggen er in Frankrijk weer meer dan 1000 coronapatiënten op de intensive care. Het Franse ministerie van Volksgezondheid maakte dat bekend. Ook steeg het aantal ziekenhuisopnames door corona met 136 naar bijna 6000.
Doordat het in Frankrijk weer de verkeerde kant opgaat met het aantal coronabesmettingen, kondigde de regering in Parijs al nieuwe beperkingen aan. Zo moeten de bars in de hoofdstad vanaf maandag om 22.00 uur dicht. En onder meer in Marseille, de tweede stad van het land, gaat alle horeca op slot.
© REUTERS Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag in Winschoten de nieuwe productie- en assemblagelocatie voor coronatestkits van PerkinElmer geopend. Dat deed hij door als tijdelijke vrijwilliger aan te schuiven bij het inpakken van de kits en de lopende band aan te zetten.
De koning vond het "waanzinnig" dat het bedrijf in enkele weken tijd een heel nieuwe productielijn uit de grond heeft gestampt. Hij was oorspronkelijk van plan een informeel werkbezoek te brengen aan de vestiging in Groningen, maar in de tijd dat het bezoek werd voorbereid trok het bedrijf naar Winschoten en kon hij daar nu een bijzondere opening verrichten.
© ANP — Koning Willem-Alexander tijdens de opening van de eerste recyclingsfabriek voor vervuild staal Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Nederland is met 2544 toegenomen. Die positieve tests zijn tussen gisterochtend en vanochtend geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is een toename ten opzichte van gisteren, toen 2357 meldingen werden geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 15.000 mensen positief getest op het coronavirus. Het aantal sterfgevallen door corona was het hoogst sinds 30 mei.
Het aantal geregistreerde ziekenhuisopnames steeg tussen woensdagochtend en donderdagochtend met 25. Het aantal sterfgevallen met zestien, de grootste dagelijkse toename sinds 30 mei. Die gegevens komen soms met wat vertraging binnen.
Rotterdam-Rijnmond had de grootste toename. Het aantal besmettingen daar steeg met 417, waaronder 248 in Rotterdam zelf. In Amsterdam-Amstelland kwamen 294 gevallen aan het licht. Daarvan waren 251 in de gemeente Amsterdam. De regio Haaglanden registreerde 249 gevallen en in de provincie Utrecht kwamen er 222 gevallen bij.
Van de 25 gemeentelijke gezondheidsdiensten in Nederland, geven er 21 een deel van het bron- en contactonderzoek uit handen. Met corona besmette mensen moeten dan zélf hun contacten laten weten dat ze corona hebben en in quarantaine moeten. Experts vrezen dat hierdoor het zicht op besmettingen kwijtraakt. Lees hier meer.
Op de luchthaven van de Finse hoofdstad Helsinki zijn vier speciale coronahonden ingezet, die het virus kunnen herkennen bij reizigers. De universiteit van Helsinki toonde aan dat honden het virus al ruiken nog voordat zich symptomen voordoen.
GGD-GHOR-voorzitter André Rouvoet vindt het een slechte ontwikkeling dat organisaties als de politie en basisscholen vanwege de lange wachttijden bij de GGD eigen initiatieven opstarten om hun personeel te laten testen op corona. ,,Er ontstaat een foutief beeld dat er een andere commerciële markt is. Het gaat soms om dezelfde materialen waarvan we al een tekort hebben bij de GGD-teststraten. We concurreren nu met elkaar over dezelfde testmaterialen", zegt Rouvoet in Spraakmakers op NPO Radio 1.
Het enige verschil is volgens hem dat er op de commerciële markt een hogere prijs betaald wordt. ,,Nu krijgen wij soms minder dan afgesproken."
Rouvoet, sinds augustus voorzitter van GGD-GHOR (de koepel van 25 regionale GGD'en), zegt ook dat als het percentage besmettingen blijft oplopen, daar niet tegenop valt te testen.
Het tekort aan testmateriaal en te krappe laboratoriumcapaciteit is volgens hem de reden dat opschalen van teststraten of callcenters zinloos is. ,,Je kunt wel teststraten openen, maar als er vervolgens niet getest kan worden, heb je daar niks aan."
© ANP — André Rouvoet Luchtvaartmaatschappijen moeten vanaf 1 oktober binnen 7 dagen de kosten van door de corona-uitbraak geannuleerde vluchten terugbetalen. Nu geldt een termijn van 60 dagen en gedupeerde reizigers hebben nog steeds moeite hun geld terug te krijgen. Op papier is alles geregeld, stelt de Consumentenbond, maar reizigers lopen 'vaak tegen een muur aan'. De bond ontving tot nu toe 1400 klachten.
Claimbureau Aviclaim, dat zo'n 4100 klagers bijstaat, voert zo'n 4 of 5 rechtszaken per dag. Er staan er 108 op de rol. Ook EUclaim, met 3500 zaken, stapt met regelmaat naar de rechter. ,,Die zaken worden goed uitbetaald, omdat dit om 'onbetwiste vorderingen' gaat. Mensen hebben gewoon recht op hun geld. Ook wanneer bedrijven een dagvaarding ontvangen, betalen zij meteen.''
Volgens Aviclaim betalen KLM en Transavia de laatste tijd beter uit. Transavia, dat bijna 2 miljoen vluchten annuleerde, betaalde 106 miljoen euro aan tickets terug van 1,1 miljoen passagiers. De overige 900.000 passagiers hebben hun vlucht omgeboekt of gaan dat mogelijk nog doen. Andere luchtvaartmaatschappijen willen niet laten weten hoeveel mensen een voucher hebben gekregen of hun geld terug hebben gevraagd.Het geplande bezoek van koning Willem-Alexander aan Duitsland op 29 september gaat niet door, meldt de RVD. Hij zou een bezoek brengen aan het jubilerende Duits-Nederlandse legerkorps in Münster. Het zou de eerste officiële buitenlandse trip van de koning zijn sinds het begin van de coronacrisis. Duitsland verklaarde begin deze maand de provincies Zuid- en Noord-Holland tot risicogebied, met een negatief reisadvies tot gevolg. Wie uit het gebied naar Duitsland reist, moet zich laten testen.
© ANP — De koning woont in Den Haag, in risicogebied Zuid-Holland. Als de EU-landen dezelfde situatie als in het voorjaar willen afwenden, moeten ze de coronamaatregelen onmiddelijk opvoeren. 'Het is misschien onze laatste kans'', waarschuwt EU-commissaris Stella Kyriakides. Een nieuwe golf besmettingen overspoelt het Europese continent en in sommige lidstaten is het al erger dan tijdens de piek van afgelopen lente, constateert zij.
,,De genomen maatregelen werken niet goed genoeg, of worden niet gehandhaafd of opgevolgd zoals zou moeten.'' Het Europese RIVM, het ECDC, raadt de EU-landen geen nieuwe maatregelen aan. Het komt er op aan de bekende maatregelen beter in acht te nemen en zo nodig te handhaven, stelt directeur Andrea Ammon.De burgemeesters van vijftien gemeenten en de Veiligheidsregio Limburg-Noord hebben alle Sinterklaasintochten in Noord- en Midden-Limburg dit jaar verboden. ,,Traditionele intochten en optochten in de Sinterklaasperiode zijn met de huidige richtlijnen om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan niet of nauwelijks te organiseren'', luidt het in een verklaring.
Naleving van de maatregelen, zoals 1,5 meter afstand houden en een verbod op zingen of roepen, kan 'onvoldoende gegarandeerd worden' en toestaan van intochten is 'niet verstandig'. ,,De risico's voor de openbare orde en publieke gezondheid zijn te groot.'' Kleinschalige of virtuele Sintfeestjes zijn wel mogelijk. Vorige week werd ook al duidelijk dat de landelijke intocht van de Goedheiligman zonder publiek en op een geheime locatie zal plaatsvinden.Ook in Finland, dat tot nu toe relatief weinig besmettingen liet zien, is het aantal nieuwe coronagevallen de afgelopen twee weken verdubbeld tot 798. Het land waarschuwt dat de epidemie versnelt en een 'alarmerende' richting opgaat. Ongeveer de helft van alle besmette Finnen is onder de 30.
De Finse gezondheidsdienst adviseert nu om niet alleen in het openbaar vervoer mondkapjes te dragen, maar ook in alle openbare binnenruimten en evenementen. Op de luchthaven van hoofdstad Helsinki zijn vier speciale coronahonden ingezet, die het virus kunnen herkennen bij reizigers. In totaal worden tien honden getraind.
De universiteit van Helsinki toonde aan dat honden het virus al ruiken nog voordat zich symptomen voordoen. ,,Een hond heeft slechts 10 tot 100 moleculen nodig, terwijl testapparatuur 18 miljoen virusdeeltjes vereist.'' De dieren ruiken niet direct aan de reizigers, maar snuffelen aan een doek die over de huid van de passagiers is geveegd.© AP — Coronahond K'ssi op het vliegveld van Helsinki heeft een neus voor het virus. Zeker zes medewerkers van het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn besmet geraakt met het coronavirus na het bijwonen van een afscheidsbijeenkomst in het ziekenhuis zelf. Het ging om de locatie in Zwijndrecht. Iedereen die bij de bijeenkomst was, heeft de opdracht gekregen zichzelf te monitoren.
Door de coronamaatregelen stapten we minder in onze auto's, wat weer tot minder ongelukken leidde. Door dat laatste daalde ook het aantal schadeclaims. In het tweede kwartaal zelfs met 31 procent, meldt de Nederlandse Bank. Het bedrag aan WA- en allriskclaims in het verkeer daalde van 841 miljoen euro eind 2019 naar 584 miljoen euro halverwege 2020. De omvang van claims na brand, storm, diefstal en andere soorten schade bleef ongeveer gelijk.
Zwitserse gezondheidsdienst heeft een prestigieuze hotelschool in Lausanne onder quarantaine gesteld na een coronauitbraak onder de studenten. Het 'significante' aantal besmettingen onder de leerlingen van Ecole Hoteliere de Lausanne is waarschijnlijk ontstaan door feestjes buiten de campus.
De autoriteiten van het kanton Vaud hebben alle studenten opdracht gegeven zichzelf te isoleren, zowel zij die buiten als op het schoolterrein wonen. De uitbraak blijkt zo fors dat een meer gerichte quarantaine onmogelijk is, luidt het. 11 leerlingen zouden inmiddels positief zijn getest op het coronavirus, maar niet ernstig ziek te zijn.
Het blijkt in de praktijk onmogelijk hun contacten van de afgelopen weken te traceren. De school zegt er alles aan te doen om de lessen online voort te kunnen zetten. Volgens de schoolleiding raakt de maatregel zo'n 2500 van de ongeveer 3500 leerlingen van de Zwitserse hotelschool.© EPA — Zo'n 2500 leerlingen van de hotelschool in Lausanne moeten in quarantaine. Oostenrijk legt het stijgend aantal coronabesmettingen aan banden door een après-ski verbod af te kondigen. Plezier maken op de piste kan prima, maar daarna aan de bar niet, klinkt het bij monde van kanselier Sebastian Kurz. In restaurants mogen bezoekers alleen eten en drinken als zij aan een tafeltje zitten. In de bergbanen en skiliften moeten mondkapjes worden gedragen.
De maatregel treft heel Oostenrijk en geldt voor het hele winterseizoen, meldt de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung. Net als in de rest van het land geldt voor restaurants op de wintersportlocaties een limiet wat bezoekers betreft. Groepen mogen niet grotef dan tien personen zijn en er moet minstens één meter afstand tussen groepen worden aangehouden. Mixen van groepen is niet toegestaan.
Op weg naar hun plaats moeten gasten, net als het personeel, een mondmasker dragen. De limiet van tien personen geldt ook voor skischolen. Bij overtredingen kunnen boetes worden opgelegd voor gasten tot 500 euro en voor bedrijven tot 3600 euro. Alle horecamedewerkers, reisgidsen en skileraren kunnen zich gratis laten testen via het screeningsprogramma 'Veilige Gastvrijheid'.© REUTERS — De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz kondigt een landelijk après-ski verbod af. Hoesten en proesten in een (ziekenhuis)lift zorgt voor een wolk onzichtbaar kleine druppeltjes die, bij gesloten deuren, wel een half uur in de liftcabine blijven hangen. Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en het Amsterdam UMC toont dat aan. Als de deuren open blijven, is de wolk van zogenaamde aerosolen binnen enkele minuten weg.
De onderzoekers 'hoestten' met een speciaal ontworpen spuitstuk een gecontroleerde hoeveelheid druppels, overeenkomend met die van een enkele hoest, in een liftcabine en telden vervolgens met behulp van een laser de aanwezige deeltjes in de lucht. De experimenten werden uitgevoerd tijdens normaal gebruik, waarbij de deur ongeveer 10 tot 20 procent van de tijd open is.
,,We vonden dat het normaal gesproken 12 tot 18 minuten duurt voordat het aantal aerosoldeeltjes honderd keer minder is geworden tijdens zulk normaal gebruik, zowel in middelgrote als grote liftcabines'', zegt UvA-natuurkundige Daniel Bonn. ,,Bij permanent geopende liftdeuren wordt deze tijd gereduceerd tot 2 tot 4 minuten.’'
Afhankelijk van de besmettelijkheid van een coronadrager kan elke aerosoldruppel een of meerdere virusdeeltjes bevatten. Luidruchtig praten levert al enkele honderdduizenden druppeltjes per minuut op. Een keer hoesten produceert een paar miljoen aerosolen. Wie die lucht inademt kan in principe tientallen tot vele duizenden virusdeeltjes opnemen. Wat de minimale besmettelijke dosis is, is niet bekend.
De Wereldgezondheidsorganisatie wees eerder op de rol die de zwevende druppeltjes kunnen spelen bij de overdracht van het coronavirus. Goede ventilatie heeft grote invloed op de verspreiding via de aerosolen zo bleek. De onderzoekers raden daarom aan om liftdeuren, indien mogelijk, langer open te laten staan en zo min mogelijk te praten en te hoesten in een lift, of een adequaat gezichtsmasker te dragen.Ex-coronapatiënt Lea houdt hart vast voor de tweede coronagolf. Ze begrijpt niet dat er mensen zijn die zo laks omgaan met de voorschriften. Lea werd doodziek van het virus en ervaart nog steeds de nasleep van haar ziekbed. Voor de #ikdoenietmeermee-sceptici van de afgelopen week heeft ze dan ook een boodschap.
Wereldwijd zitten naar schatting ruim 30.000 zeelieden vast op koopvaardijschepen die vanwege de coronamaatregelen niet worden afgelost en niet naar huis kunnen. Een aantal grote internationale bedrijven zoals Unilever, Heineken en Procter & Gamble (P&G) komt nu in actie.
De multinationals hebben een open brief ondertekend aan het adres van secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties. Het is verzoek is om overheden aan te sporen deze bemanningsleden te helpen, bijvoorbeeld door ze te testen, afspraken te maken over vervanging, naleving van arbeidsvoorwaarden en betaling van overwerk.
'Hun welzijn komt in gevaar omdat ze al maandenlang noodgedwongen op zee zijn', klinkt het. ,,Er is een enorm risico dat de mondiale distributieketen stukloopt'', stelt Unilever-topman Marc Engel. ,,Het is eigenlijk een situatie van dwangarbeid omdat die zeelieden vastzitten op schepen. Het is een mensenrechtenzaak.''De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ruim 3500 klachten en signalen ontvangen die betrekking hebben op het werken tijdens de coronacrisis. Van de meldingen wordt zo'n 70 procent met prioriteit nader onderzocht.
Van de meldingen gaat 60 procent over veilig en gezond werken en iets meer dan 7 procent over eerlijk werk, bijvoorbeeld in verband met subsidieregelingen. Ruim een derde van de meldingen ligt niet op het terrein van de Inspectie SZW.
Klachten gaan bijvoorbeeld over het onvoldoende afstand houden op de werkplek of dat zieke collega's toch op het werk verschijnen. Ook kreeg de inspectie tientallen meldingen dat thuiswerken niet wordt toegestaan, terwijl dat wel mogelijk is.Met het oog op het coronavirus gaat een grote groep mensen in de regio Amsterdam gespreid naar het werk. Ruim twintig werkgevers met in totaal bijna 40.000 medewerkers, waaronder de gemeente, de provincie Noord-Holland, ABN AMRO en Schiphol, hebben hier afspraken over gemaakt. Meer thuiswerken blijft volgens de deelnemende organisaties de norm. Wie wel reist, kiest rustige tijden, vooral buiten de spits.
© ANP — Gespreid naar het werk in Amsterdam. Onderzoekers van het Methodist Hospital in de Amerikaanse stad miljoenenstad Houston hebben de genetische structuur van het coronavirus van twee infectiegolven bestudeerd. Zowel van de eerste uitbraak als die van de huidige. Uit het onderzoek blijkt dat een gemuteerde en besmettelijker variant nu domineert.
Deze versie van het virus beschikt over meer eiwit-uitsteeksels op de 'kroon', waaraan het zijn naam dankt. De zogenaamde D614G-mutatie, die ook in andere onderzoek aan het licht kwam, zorgt ervoor dat het coronavirus beter kan aangrijpen op de menselijke cel om deze te infecteren.
Hoewel er geen bewijs is gevonden dat deze virusvariant dodelijker is, blijken besmette patiënten wel meer van het virus bij zich te dragen. De onderzoekers stelden ook vast dat sommige delen van de kroon, het gebied waar de meeste in ontwikkeling zijnde vaccins zich op richten, diverse mutaties vertonen. Dat zou erop wijzen dat het virus zich aanpast om de reactie van het menselijk afweersysteem te ontwijken.
Dat laatste werd al bij eerder onderzoek aangetoond. ,,Zulke mutaties ontstaan per toeval, we onderscheiden er nu meer dan 200 wereldwijd'', zei de Nederlandse viroloog Marion Koopmans erover. ,,Virussen vermenigvuldigen zich in cellen van de gastheer, daarbij ontstaan soms ‘slordigheidsfoutjes’ bij het kopiëren. Dan kan er een mutatie komen.”Verpleegkundigen vrezen een zware tweede coronagolf door testgebrek. Driekwart van de zorgverleners maakt zich zorgen daar zorgen om. Sinds maandag zouden zij op dezelfde dag de uitslag krijgen, maar het speciale nummer blijkt slecht bereikbaar en het duurt vaak langer.
Ruim driekwart van de verpleegkundigen en verzorgenden, die de afgelopen twee maanden een test hebben aangevraagd, moest één of meerdere dagen wachten op de uitslag. ,,Ik zie zo tien cliënten op één dag’', zegt een van hen. ,,Bij langdurig wachten op testuitslagen is het risico groot dat het virus wordt overgebracht op cliënten.''Regionale coronamaatregelen hebben geen zin nu de situatie in meer dan de helft van Nederland zorgelijk is, stellen experts. Alleen landelijk ingrijpen helpt volgens hen om de situatie weer beheersbaar te maken. 'Het virus verspreidt zich als een olievlek.'
Volgens het Trimbos-instituut is bijna een kwart van de rokers in Nederland meer gaan roken tijdens de coronacrisis. Niet heel verrassend, gezien de stress die de situatie veel mensen bezorgd. Negen procent van de rokers is echter van plan mee te doen met de anti-rookactie Stoptober, waarbij deelnemers proberen 28 dagen niet te roken.
Van die groep is de helft door corona juist gemotiveerd geraakt om te stoppen. Rokers hebben minder goede afweer in hun longen en zijn daarom gevoeliger voor virusinfecties en dus mogelijk ook voor corona. Besmette rokers lopen meer risico om ernstig ziek te worden. Ook is de kans om de ziekte te verspreiden groter, omdat ze meer hoesten.Activisten die het oneens zijn met het Nederlandse testbeleid hebben wachtenden bij een corona-teststraat in Eindhoven lastiggevallen. De twee demonstranten namen daarbij foto's van mensen in de wachtrij. De politie is op de hoogte gesteld.
Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in Duitsland is vastgesteld in het laatste etmaal is tot boven de tweeduizend gestegen, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM. Gisteren werden er nog 1769 gevallen gemeld, een lichte afname ten opzichte van dinsdag.
Doordat er 2143 nieuwe gevallen werden geregistreerd, staat het totaal nu op 278.070. Het aantal nieuwe besmettingen ligt dichtbij de recordwaarde van de 2297 gevallen die zaterdag door het RKI werden gemeld.
In het laatste etmaal overleden in Duitsland 19 personen aan de gevolgen van een besmetting met het uiterst besmettelijke longvirus. Het totale officiële dodental in de Bondsrepubliek bedraagt nu 9428 personen.
Aan coronavirus zijn wereldwijd inmiddels meer dan 975.000 mensen bezweken, meldt de Amerikaanse Johns Hopkins universiteit in Baltimore. In totaal overleden 975.038 mensen nadat ze besmet raakten. De telling is gebaseerd op overheidscijfers.
Als het dodental op deze manier blijft oplopen, zullen voor 1 oktober 1 miljoen mensen aan het coronavirus zijn overleden.
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Economische Zaken gaan in quarantaine. Heiko Maas (Buitenlandse Zaken) ziet zich daartoe genoodzaakt nadat een van zijn lijfwachten besmet bleek te zijn met het coronavirus. Peter Altmaier (Economische Zaken) meldt dat hij in de buurt is geweest van een medewerker van een minister uit een andere EU-lidstaat, die positief heeft getest op corona.
Maas heeft het virus niet onder de leden, bleek woensdag bij de eerste test. Altmaier zegt op Twitter dat hij vrijdag nog negatief had getest en dat hij zich goed voelt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn laat verder weten dat met de gezondheidsdiensten wordt bekeken of er nog andere mensen zijn besmet en welke maatregelen eventueel moeten worden genomen. Met alle mogelijk getroffen mensen wordt contact gelegd.
Altmaier, die maandag gastheer was van een bijeenkomst van ministers van Economische Zaken van EU-lidstaten in Berlijn, zegt dat hij uit voorzorg in quarantaine is gegaan. Het is niet duidelijk of hij in direct contact is geweest met de besmette medewerker. Ook is nog niet duidelijk of andere ministers die aanwezig waren nu in quarantaine gaan.
De mededelingen komen een dag nadat een top van donderdag naar volgende week is verplaatst omdat EU-president Charles Michel, die de bijeenkomst moet voorzitten, in quarantaine is gegaan.
De coronacrisis heeft de internationale handel in diensten flink geraakt. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het tweede kwartaal daalde de Nederlandse dienstenexport met 12 procent in vergelijking met een jaar eerder naar 52,8 miljard euro. De dienstenimport daalde met 17 procent.
In het eerste kwartaal van dit jaar waren de dienstenexport en -import nog respectievelijk 3 en 5 procent hoger dan een jaar eerder. Dat was een veel kleinere stijging dan de afgelopen jaren: van 2017 tot en met 2019 steeg de internationale handel in diensten gemiddeld met 13 procent per jaar.
Het reisverkeer daalde het afgelopen kwartaal het sterkst. De bestedingen van toeristen in Nederland waren zo'n 70 procent minder, en Nederlanders gaven zelf 90 procent minder uit in het buitenland. Ook de vervoersdiensten hadden last van het verminderd aantal internationale reizigers.
Toch is er ook positief nieuws te melden. Zo kwam een toename van online bestedingen de export van diensten bij betaalbedrijven ten goede en ontvingen Nederlandse bedrijven in het tweede kwartaal zo'n 13 procent meer voor met name de distributie van streamingdiensten van films, series en muziek. Ook profiteerden bedrijven van een grotere vraag naar computersoftware en -spellen en nam de uitvoer van telecommunicatiediensten toe.
Verder blijkt uit cijfers van het CBS dat ruim 9 op de 10 dienstenhandelaren zelfstandige mkb'ers zijn, maar dat multinationals het merendeel van de dienstenexport en -import voor hun rekening nemen. Zij zijn goed voor zo'n 90 procent van alle export en import.
Israël gaat vanaf komende vrijdag voor twee weken in een "complete lockdown", maakte premier Benjamin Netanyahu woensdagavond bekend in een videoboodschap. De opschaling van de reeds aangescherpte lockdown die sinds vrijdag van kracht is, komt nadat in Israël recordaantallen aan coronabesmettingen zijn vastgesteld.
De Israëlische autoriteiten meldden dat er dinsdag nog eens 6950 nieuwe coronabesmettingen zijn geregistreerd. Een hoeveelheid die in Israël nog niet eerder was gemeld. Het aantal coronatesten dat in Israël wordt afgenomen is gestegen. Het aandeel positieve testen daarvan bedraagt maar liefst 11,7 procent.
Sinds afgelopen vrijdag geldt in Israël al een nieuwe lockdown. Er zijn onder meer uitgaansbeperkingen van kracht en scholen zijn gesloten. De Israëlische regering hoopt zo een overbelasting van het zorgsysteem te voorkomen. De lockdown werd getriggerd door ziekenhuisdirecteuren, die waarschuwden dat de capaciteitslimieten in zicht kwamen.
De voetbalclub Al Hilal is uit de Champions League van de Aziatische confederatie AFC gezet vanwege een gebrek aan spelers. De titelhouder uit Saudi-Arabië is in Qatar, waar de complete groepsfase van het toernooi wordt voltooid, getroffen door een golf aan coronabesmettingen. Liefst 19 man uit de selectie testten positief.
Al Hilal had voor de laatste groepswedstrijd woensdag tegen Shabab Al Ahli Dubai nog maar negen spelers beschikbaar. Twee keepers stonden op het wedstrijdformulier als reserve aangemerkt. Reglementair is het niet toegestaan om minder dan dertien spelers aan te melden, waardoor een diskwalificatie volgde.
Duitsland beschouwt inmiddels ook de provincie Utrecht als risicogebied voor corona. Vorige week bestempelden de Duitse autoriteiten Noord- en Zuid-Holland al tot risicogebied. Reizigers moeten zich bij terugkeer op corona laten testen. De autoriteiten hopen met die bepaling vakantiegangers af te schrikken naar risicogebieden te gaan.
Eerder woensdag kondigden de Belgen aan Utrecht vanaf vrijdag de code rood te geven, omdat het coronavirus ook daar weer snel om zich heen grijpt. De Belgische code rood betekent tot vrijdag nog een reisverbod, maar vanaf die dag wordt de code wat afgezwakt en wordt het een dringend advies niet te gaan. Wie twee dagen of langer in Utrecht doorbrengt en vervolgens naar België reist, moet wel een coronatest ondergaan en in quarantaine.
De politie in Bilthoven is op zoek naar de bestuurder van een auto die is gezien in de nacht voor een grote demonstratie van Farmers Defence Force waarbij de actiegroepen 'Viruswaanzin' (nu 'Viruswaarheid') en 'Nederland in Opstand' zich later aansloten. Uit getuigenverklaringen blijkt dat vermoedelijk deze auto de voorgaande avond meerdere malen op dezelfde locatie is gezien, mogelijk voor een voorverkenning, aldus de politie.
In de nacht van 21 op 22 juli was er brand bij het gemeentehuis en vlakbij het terrein van de Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een pand op het terrein van de gemeente brandde toen helemaal af. Ook werd een tekstkar met daarop de coronamaatregel 'Houd 1,5 meter afstand" in brand gestoken. De politie gaat in alle gevallen uit van brandstichting.
Op de beelden van een camera is rond het tijdstip van de brandstichtingen een auto te zien, vermoedelijk een lichtkleurige Hyundai i20 met mogelijk de cijfercombinatie 44 in het kenteken.
Als de laatste onderzoeken succesvol zijn, kan Nederland in de eerste maanden van volgend jaar beschikken over vaccins tegen het coronavirus. Omdat het niet mogelijk is om iedereen in één keer te vaccineren, zal dat in fases gebeuren. Dat hangt af van de beschikbaarheid en of groepen mogelijk voorrang krijgen. De Gezondheidsraad zal daarover in november een advies uitbrengen, meldt De Jonge.
Als mensen via het vaccin beschermd zijn tegen het coronavirus, kunnen uiteindelijk de coronamaatregelen worden afgeschaft. Om terug te kunnen keren naar een samenleving met de vrijheid zoals voorheen, is het volgens de minister van belang dat veel mensen zich laten inenten.
Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, moet de informatie over het vaccin 'breed beschikbaar, voor iedereen te begrijpen en goed vindbaar zijn'. Het kabinet werkt samen met het RIVM aan een communicatiecampagne. De minister wil in gesprek blijven met de samenleving en daarbij rekening houden met 'emoties, gevoelens van spanning, zorgen en onzekerheid'. Ook zal actief worden opgetreden tegen desinformatie op sociale media. Een team van experts zal zich hiermee bezig gaan houden.
Zangeres Famke Louise (21) staat niet meer achter de boodschap die ze deze week zelf verspreidde met de hashtag #ikdoenietmeermee. Ze heeft haar filmpje, waarin ze zich voor het oog van haar 1 miljoen volgers uitsprak tegen het coronabeleid, verwijderd. De influencer belooft zich te laten voorlichten en zegt sorry tegen ‘allen die zich gekwetst of verward hebben gevoeld’.
© Rob Engelaar De onzekerheid bij mensen of ze tijdens de coronacrisis wel op reis kunnen, heeft geleid tot een enorme explosie in het aantal bezoeken aan de site over reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De website nederlandwereldwijd.nl is de afgelopen acht maanden ruim 71 miljoen keer geraadpleegd. Over heel 2019 was dat 3,25 miljoen keer, meldt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.
Volgens hem 'onderstreept de Covid-crisis het belang van en de vraag naar actuele en betrouwbare reisadviezen'. Zijn departement is bezig om de reisadviezen te verbeteren. De Algemene Rekenkamer deed al voor de coronacrisis aanbevelingen om het proces aan te passen en beter af te stemmen op Europees niveau.
© Bert Jansen De Franse regering heeft besloten de hoofdstad Parijs en een tiental andere steden verder op slot te gooien omdat het aantal coronabesmettingen scherp stijgt. Bars moeten vanaf maandag uiterlijk om 22.00 uur dicht en bijeenkomsten met meer dan 10 personen in het openbaar zijn niet meer toegestaan. Fitnessclubs moeten helemaal sluiten.
In de zuidelijke steden Marseille en Aix-en-Provence gaan de maatregelen nog een stap verder: daar moeten alle cafés en restaurants dicht. Dat geldt ook voor Guadeloupe, de Franse eilandengroep in de Caraïbische Zee. Eerder waren voor Marseille en enkele andere steden al beperkingen voor bijeenkomsten afgekondigd. Ook de horeca mocht maar beperkt open.
De regering ziet zich genoodzaakt tot de stappen omdat de afgelopen week vrijwel elke dag meer dan 10.000 nieuwe coronagevallen zijn gemeld. De cijfers staan in schril contrast met de aantallen net na het einde van de 55 dagen durende lockdown in mei. In de daaropvolgende weken werden er steeds minder dan 1000 nieuwe dagelijkse besmettingen geregistreerd.
Frankrijk is een van de zwaarst getroffen Europese landen met ruim 31.000 coronadoden.
Als de laatste onderzoeken succesvol zijn, kan Nederland in de eerste maanden van volgend jaar beschikken over vaccins tegen het coronavirus Covid-19, schrijft zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Vier verschillende coronavaccins zitten nu in de laatste testfase. De resultaten van de studies worden mogelijk in het laatste kwartaal van dit jaar bekendgemaakt.
De vaccins worden centraal aangekocht door de Europese Commissie en zijn bestemd voor alle EU-landen. Onlangs werden gesprekken met zes vaccinproducenten positief afgesloten. Met twee bedrijven zijn inmiddels contracten gesloten.
Het hele traject voor de ontwikkeling van de vaccins is volgens de minister zeer uitgebreid en zorgvuldig, omdat de middelen absoluut veilig en effectief moeten zijn. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zal dat samen met het Europese medicijnagentschap EMA beoordelen.
Trage coronatests en zorgen over investeringen bezorgen ondernemers in Nederland duidelijk hoofdbrekens. Dat komt naar voren uit een enquête van ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland onder 108 brancheorganisaties.
De helft van de ondervraagden geeft aan dat medewerkers met coronaklachten sneller getest moeten kunnen worden en nog belangrijker sneller een uitslag krijgen. Te vaak gebeurt het dat personeel nodeloos thuis moet blijven, zo klinkt het.
Investeren in crisistijd blijkt voor veel ondernemers lastig. Bijna de helft van de brancheorganisaties zegt dat het virus negatief tot zeer negatief uitpakt als het gaat om investeringen. Daar staat tegenover dat 46 procent geen negatieve impact meldt en dat 3 procent er in is geslaagd om meer te investeren.
In totaal telt ons land 25 veiligheidsregio’s, waarvan dus ruim de helft straks op oranje komt te staan. Eind deze week wordt naar verwachting meer bekend over de aanscherping. De oplopende besmettingen hebben ‘de volle aandacht'.
De overheid gaat actief optreden tegen desinformatie op sociale media zodra er een coronavaccin beschikbaar is. Dat schrijft minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Er is een strategie opgesteld om de introductie van het vaccin rustig te laten verlopen. De veiligheid en effectiviteit van het vaccin wordt gedurende het hele proces bewaakt, schrijft De Jonge. ,,We doen geen enkele concessie aan de veiligheid."
Belgen kunnen niet alleen Noord- en Zuid-Holland, maar ook Utrecht beter mijden. België geeft ook die provincie code rood, omdat het coronavirus ook daar weer snel om zich heen grijpt.
Een rood reisadvies, zoals dat sinds vrijdag al geldt voor Noord- en Zuid-Holland, betekent nu nog dat het Belgen verboden is om naar die streken te reizen. Al zijn er bijvoorbeeld geen grenscontroles. Vanaf aanstaande vrijdagmiddag, als dus ook Utrecht code rood krijgt, wordt reizen nog slechts krachtig afgeraden. Wie twee dagen of langer in Utrecht doorbrengt en vervolgens naar België reist, moet wel een coronatest ondergaan en in quarantaine.
In het nieuwe voetbalseizoen zijn al 100 wedstrijden van de eerste elftallen van amateurclubs afgelast. Dat komt vooral door corona-uitbraken onder spelers van de clubs, waardoor hun elftallen niet in actie konden komen. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij voetbalbond KNVB.
Wekelijks spelen zo'n 2500 eerste elftallen een wedstrijd tegen elkaar en het nieuwe seizoen is in het amateurvoetbal nu zo'n vier weken onderweg. Hoewel Nederland nog aan het begin lijkt te staan van een tweede coronagolf en de weersomstandigheden er vanaf nu ook niet beter op worden, maakt de KNVB zich nog geen zorgen over het uitspelen van de competities. In een reactie laat de bond weten dat de meeste wedstrijden al snel weer kunnen worden ingehaald en er nog voldoende vaste inhaalweekeinden beschikbaar zijn.
© Henri van der Beek — Amateurvoetbal Ondanks de tekorten in de eerste maanden van de coronacrisis had er meer getest kunnen worden. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer, die de testcapaciteit tot 1 juni onder de loep nam.
Veel was onduidelijk in het begin van de crisis, stelt de Rekenkamer. Het virus greep niet overal in het land even sterk om zich heen en er was op landelijk niveau geen inzicht in de capaciteit en voorraden van de laboratoria. ,,Het gaat om bedrijfsgevoelige informatie van private partijen en maakt geen onderdeel uit van het opschalingsplan dat het RIVM bij omvangrijke epidemieën hanteert." Het kostte tijd om dat overzicht te krijgen.
Toch concludeert de Rekenkamer dat niet alle capaciteit is benut. Maar hoeveel meer er getest had kunnen worden, blijft onduidelijk. ,,Het is niet precies te becijferen hoeveel extra personen er getest hadden kunnen worden."
Bij de Nationale Politie zijn door de coronamaatregelen zoveel agenten uitgevallen, dat op sommige plekken de werkzaamheden in het geding komen. De korpsleiding noemt dit in een brief aan medewerkers 'onacceptabel'. Daarom is besloten medewerkers in sommige gevallen op korte termijn bij een commercieel bedrijf te laten testen.
Op die manier hoopt de leiding de uitval van agenten wegens ziekte, wachttijden voor coronatesten en eventuele quarantaine te beperken. ,,Simpelweg omdat het niet uit te leggen is als de veiligheid van burgers en medewerkers in gevaar komt, doordat wij de continuïteit van de operatie niet kunnen waarborgen", aldus de korpsleiding.
Leidinggevenden van een eenheid kunnen contact opnemen met de bedrijfsarts, die op zijn beurt het bedrijf Eurofins kan inschakelen.
De korpsleiding benadrukt dat aanwezigheid van agenten op straat van essentieel belang is voor de veiligheid van burgers en medewerkers. Door de aard van het werk hebben agenten meer kans dan gemiddeld om besmet te raken.
Supporters leven de coronaregels goed na. Dat vinden de eredivisieclubs, nu ze hun eerste thuisduel achter de rug hebben. Tijd voor extra publiek, stelt Sparta-baas Manfred Laros. ,,Veilig en verantwoord. Maar bij voorkeur wel snel.''
Nog eens acht veiligheidsregio's gaan deze week nog naar risiconiveau 2 (zorgelijk). Het gaat om Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Gelderland-Zuid, Groningen, Zuid-Holland-Zuid, Gooi en Vechtstreek, Zaanstreek-Waterland en Flevoland. Dat bevestigen ingewijden. Wanneer de wijziging precies ingaat, is nog onduidelijk.
Gisteren zei premier Mark Rutte dat er deze week waarschijnlijk meer regio's in de categorie 'zorgelijk' belanden.
© ANP — Premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care wordt opgenomen, is de afgelopen dagen zo hard gestegen dat de alarmbellen op het coronadashboard van de overheid afgaan. In de afgelopen drie dagen zijn 31 mensen verplaatst naar een intensivecareafdeling, gemiddeld 10,3 per dag. De zogenoemde signaalwaarde, de grens waarbij extra maatregelen misschien nodig zijn, ligt op 10.
De laatste keer dat het aantal intensivecareopnames boven de limiet uitkwam, was op 5 mei. Toen daalde het aantal besmettingen.
Op 11 september kwam het aantal positieve tests uit boven de signaalwaarde, voor het eerst sinds half april. Daar wordt alarm geslagen wanneer in een dag tijd het virus bij meer dan 7 op de 100.000 mensen wordt vastgesteld. Daarom besloot het kabinet al tot coronamaatregelen in sommige regio's.
© AFP De eerste coronapatiënten zijn overgeplaatst naar andere delen van het land. Vandaag werden veertien mensen verplaatst naar andere regio's, omdat de druk in de ziekenhuizen te groot werd. Een van de veertien ligt op de intensive care. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), dat vandaag weer van start is gegaan, denkt dat het aantal verzoeken om patiënten te verplaatsen de komende dagen "beduidend" zal toenemen.
Ziekenhuizen behandelen momenteel 475 coronapatiënten. Dat zijn er 55 meer dan gisteren. Het aantal patiënten op verpleegafdelingen steeg van 329 naar 371. Op de intensive cares liggen 104 mensen met het coronavirus, 13 meer dan een dag eerder.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen stijgt met 10 procent per dag. ,,Hierdoor komt in verschillende regio's de reguliere zorg onder druk", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).
Het LCPS moet helpen voorkomen dat de druk op ziekenhuizen zo groot wordt, dat de zorg voor andere patiënten stil komt te liggen. Dat gebeurde bij de eerste golf in maart en april. In een militaire operatie zorgde het centrum ervoor dat patiënten vanuit zwaar getroffen gebieden als Noord-Brabant en Limburg werden overgebracht naar ziekenhuizen waar nog ruimte was, zoals in Groningen en Duitsland.
Het centrum was sinds 25 mei "op de waakvlam", maar is vandaag weer aan de slag gegaan op een nieuwe locatie. Het LCPS is verhuisd van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam naar de Landelijke Meldkamer Samenwerking in Zeist.
© ANP — Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Elke Belg mag vanwege het coronavirus nu maximaal vijf "nauwe contacten" buiten de gezinssituatie aanhouden. ,,Met hen mag u knuffelen, een glas drinken, eten", zei premier Sophie Wilmès op een persconferentie na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. Het gaat om fysiek dichtbij contact met iemand die geen huisgenoot is, voor langer dan 15 minuten, zonder afstand van 1,5 meter en zonder mondkapje. Daarmee stapt België af van de "bubbel van vijf personen" voor één huishouden of gezin.
De Veiligheidsraad, die bestaat uit federale en regionale leiders, virologen en andere experts, was vandaag bijeen naar aanleiding van de stijgende coronacijfers in het land. Toch werd een aantal maatregelen versoepeld. ,,Het leven moet weer op gang komen, op een aangepaste manier. Het virus is niet weg", aldus Wilmès.
Vanaf 1 oktober is het niet langer verplicht om buiten een mondkapje te dragen, behalve op drukke plaatsen en op plekken waar een afstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden. In het openbaar vervoer, in winkels en in bioscoopzalen blijft het dragen van een mondkapje in België verplicht.
Als veilige afstand kan worden gehouden en anders een mondkapje wordt gedragen mogen de inwoners van België "iedereen" zien, maar wel met maximaal tien tegelijk. Dat geldt ook voor privéfeestjes. België schrapt het maximum op het aantal gasten op professioneel georganiseerde evenementen zoals een huwelijk of begrafenis, maar dezelfde regels blijven geldig als in de horeca. Dat betekent een verplicht mondkapje tijdens bewegingen, dus op weg naar een stoel of tafel, of naar het toilet. Er mogen niet meer dan tien personen aan een tafel zitten en dansen blijft taboe.
© ANP Thailand stopt met de tijdelijke visumamnestie die sinds de uitbraak van het coronavirus is ingevoerd. Vanaf zaterdag 26 september riskeren mensen met een verlopen visum een boete, een inreisverbod in de toekomst of een arrestatie in het Aziatische land.
De hoop op opnieuw een verlenging is daarmee na twee eerdere verlengingen van drie maanden, van de baan. Buitenlandse Zaken geeft aan dat de ambassade in Thailand met tientallen Nederlanders contact heeft. In totaal treft het naar schatting een groep van zo'n honderd Nederlanders. ,,Mogelijk zijn dit toeristen die langer zijn gebleven, maar meestal gaat het om mensen die al langer in Thailand verblijven", aldus een woordvoerder. Wel maken de Thai een uitzondering voor mensen die om medische redenen niet in staat zijn te reizen.
De minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland gaat in quarantaine nadat een van zijn lijfwachten besmet bleek te zijn met het coronavirus. Heiko Maas heeft het virus niet onder de leden, bleek vandaag bij een eerste test.
Het ministerie in Berlijn laat verder weten dat met de gezondheidsdiensten wordt bekeken of er nog andere mensen zijn besmet en welke maatregelen eventueel moeten worden genomen. Met alle mogelijk getroffen mensen wordt contact gelegd.
© EPA — Heiko Maas Dat het kabinet de steun van oppositiepartijen GroenLinks en PvdA nodig heeft voor het derde economische steunpakket, betekent niet dat dit pakket radicaal wordt uitgebreid of omgegooid. Dat zegt minister van Financiën Wopke Hoekstra na een gesprek met GroenLinks-leider Jesse Klaver.
Hoekstra ging samen met minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) opnieuw langs bij zowel Klaver als PvdA-voorman Lodewijk Asscher. Beide partijen waren kritisch op het voorgestelde steunpakket, dat per 1 oktober al ingaat. GroenLinks wil meer steun voor jongeren en meer loopbaanadviezen. De PvdA wil dat werkgevers meer moeten doen om werknemers die ze moeten ontslaan aan een nieuwe baan te helpen.
Hoekstra verwacht niet dat hij nog miljarden vrij moet spelen of veel nieuwe maatregelen gaat aankondigen. ,,Ik denk dat het voor de hand ligt om het pakket grosso modo op deze manier in stand te houden", zei hij.
© ANP — Wopke Hoekstra, minister van Financien Het kabinet zou er goed aan doen bij een nieuwe ronde coronasteun voor bedrijven meer aandacht te geven aan controle vooraf, om misbruik te voorkomen. Dat zegt de Algemene Rekenkamer, die onderzocht heeft gedaan naar de doelmatigheid van de loonkostenregeling voor ondernemers die door de crisis veel omzet zijn misgelopen.
De Rekenkamer begrijpt dat de oorspronkelijke regeling dit voorjaar "in zeer bijzondere omstandigheden" en onder grote tijdsdruk tot stand is gekomen. Maar nu ervaring is opgedaan met de regeling, biedt dat volgens het rapport wellicht ruimte om ook bij de aanvraag al controles te laten plaatsvinden.
De regeling is nu zo vormgegeven dat aanvragers achteraf te maken kunnen krijgen met terugvorderingen. De Rekenkamer waarschuwt dat ook mensen "die te goeder trouw zijn" daardoor in de problemen kunnen komen, en verwijst daarbij naar de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst.
De gemeente Rotterdam heeft vandaag aangekondigd Rotterdam Ahoy financieel te ondersteunen met in totaal 11,6 miljoen euro. De gemeente verlaagt tijdelijk de huur en verstrekt een lening.
De Rotterdamse evenementenlocatie verkeert in zwaar weer: vanwege de coronacrisis werden concerten en evenementen afgelast. Ook is het Eurovisiesongfestival dat dit jaar in Ahoy zou plaatsvinden met een jaar uitgesteld. Als gevolg van het geleden omzetverlies moest Ahoy al 40 procent van zijn personeel ontslaan om te kunnen blijven bestaan.
© ANP — Ahoy Het aantal coronabesmettingen in Nederland is gestegen tot 100.597. Dat is een toename van 2357 ten opzichte van gisteren en een nieuw dagrecord.
Gisteren meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 2250 positieve tests In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 14.000 mensen positief getest op het coronavirus.
Het aantal ziekenhuisopnames steeg tussen dinsdagochtend en woensdagochtend met 32 en het aantal sterfgevallen met vijf. Die gegevens komen soms met wat vertraging binnen.
Het aantal coronabesmettingen dat is gemeld in Europa, is de vijf miljoen voorbij. Europese landen stelden alleen vorige week al bij ruim 380.000 mensen vast dat ze het besmettelijke virus hadden opgelopen. Dat was de grootste stijging van het aantal coronagevallen sinds het begin van de pandemie, becijferde persbureau AFP. Dat baseert zich op officiële bronnen.
Het virus dook eind vorig jaar op in China en verspreidde zich vervolgens over de wereld. In Europa heeft Rusland melding gemaakt van het grootste aantal besmettingen (1,1 miljoen en bijna 19.799 doden), gevolgd door Spanje (682.267/30.904), Frankrijk (502.541/31.416) en het Verenigd Koninkrijk (403.551/41.825). Het totale dodental voor het continent staat op 227.130.
De forse stijging van het aantal besmettingen kan deels worden verklaard doordat landen hun testcapaciteit flink hebben opgevoerd. Toch geven de officiële cijfers geen volledig beeld van de omvang van de epidemie. Het is onbekend hoeveel besmette mensen met weinig of geen ziekteverschijnselen buiten het zicht van de autoriteiten blijven.
Buiten Europa hebben de Verenigde Staten melding gemaakt van het hoogste aantal besmettingen. Daar liepen volgens officiële cijfers ruim 6,8 miljoen mensen het virus op en overleden meer dan 200.000 coronapatiënten.
Door een deal tussen het Nederlandse lab Saltro, een zusterlab in Abu Dhabi en het ministerie van Volksgezondheid worden door de GGD'en afgenomen coronatests binnenkort in de Verenigde Arabische Emiraten geanalyseerd, meldt de NOS. De deal zou bijna rond zijn, bevestigt het bericht. Voor het overbrengen van de teststaafjes is inmiddels een speciale 'luchtbrug' opgezet. De reis neemt zo'n zes uur in beslag en voert over 5000 kilometer.
Diergaarde Blijdorp is gered. Met een lening van 10 miljoen euro voorkomt de gemeente Rotterdam dat de grootste attractie van de stad failliet gaat. Door de coronacrisis was de Rotterdamse dierentuin twee maanden dicht. Ook na de heropening trok Blijdorp veel minder bezoekers. ,,Deze prachtige plek moeten we helpen in stand te houden’’, aldus wethouder Bert Wijbenga.
© ANP — Blijdorp was maanden dicht en trok ook na de heropening minder publiek. Amsterdam, en dan met name stadsdeel Nieuw-West, is de grootste coronabrandhaard van ons land. Één op de vijf positief geteste Amsterdammers woont in dat deel van de stad. Vorige week werd het virus bij 1907 hoofdstedelingen vastgesteld. 57 procent meer dan een week daarvoor. Het aantal positieve tests in Nieuw-West is bijna verdubbeld. 404 deze week tegenover 218 een week eerder.
Een oorzaak voor de toename geeft de GGD in Amsterdam-Amstelland niet. Omgerekend naar aantal inwoners per stadsdeel kent echter Zuidoost het hoogste aantal positieve tests van Amsterdam. Zuidoost kwam uit op 235 nieuwe gevallen, na 218 een week eerder. Zuidoost telde vorige week 26,2 positieve tests op elke 10.000 inwoners, in Nieuw-West was dat 25,2 en in heel Amsterdam 21,8.
De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson begint met het testen van zijn experimentele coronavaccin op 60.000 proefpersonen in de VS, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Het gaat om de zogeheten fase 3-studie, de laatste stap op weg naar een effectief en veilig vaccin.
Het gaat om een enkele dosis van het vaccin dat wordt ontwikkeld door dochterbedrijf Janssen in Leiden. Verhoudingsgewijs zullen veel mensen boven de zestig worden getest, omdat zij meer risico lopen op ernstige vormen van Covid-19. Eind dit jaar moeten de eerste resultaten naar buiten worden gebracht.De aankondiging van de fase 3-studie volgt op tussentijdse resultaten van de fase 1/2a-studie. Die zijn volgens Johnson & Johnson positief. ,,De resultaten toonden aan dat het veiligheidsprofiel en de immuniteit na één dosis verdere ontwikkeling van het vaccin ondersteunen."
Johnson & Johnson wil de eerste doses begin 2021 tegen kostprijs op de markt te brengen, meldt de farmaceut. Het bedrijf is de vierde producent die een vaccin op mensen gaat testen. Andere bedrijven die werken aan een mogelijk vaccin tegen het coronavirus zijn onder meer Moderna, Pfizer en AstraZeneca.De Verbraucherschutzverein, een Oostenrijkse consumentorganisatie waarbij ook honderden Nederlanders zich hebben aangemeld, vindt dat de autoriteiten te traag hebben opgetreden om verspreiding van het virus in Tirol te voorkomen en is naar de rechter gestapt.
Besmette vakantiegangers namen het virus na de wintersport mee naar hun thuislanden, met alle gevolgen van dien. Er hebben zich al 6170 mensen uit 47 landen aangemeld bij VSV, maar de eerste rechtszaak draait om vier personen.
Een grote groepsvordering kan mogelijk volgend jaar volgen. VSV roept bondskanselier Sebastian Kurz op een schikking te treffen, om jarenlang juridisch getouwtrek over schadevergoedingen te voorkomen.© REUTERS — Het Oostenrijkse skioord Ischgl was het epicentrum van de coronauitbraak in Tirol. Er is weinig animo onder zorgpersoneel voor coronaprik, zo blijkt uit een enquête van NU’91, een belangenorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden. Slechts een op de drie medewerkers in de zorg zou zich zonder meer laten vaccineren met een coronavaccin. ‘Eerst maar eens zien dat het werkt’, is de teneur.
Volgens het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB) staat 81 procent van het ic-personeel op omvallen door de stress. Voorzitter Theo Immers sprak met ic-medewerkers, van wie velen aangaven bij een tweede golf geen extra overuren te willen draaien. 'Opmerkelijk', zegt Immers, 'voor een beroepsgroep die normaliter juist erg hoog scoort op arbeidsethiek'.
Immers, die rekening houdt met een algehele lockdown, is 'geschrokken' van de uitkomsten van het onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis op de mentale weerbaarheid van ic-personeel. ,,De uitval van IC-medewerkers zal direct weerslag hebben op het overheidsbeleid en de samenleving in zijn geheel.''
Het merendeel van de zorgverleners op de ic's zou zich in de gevarenzone bevinden en permanent 'reserves aanspreken om te blijven functioneren'. ,,Tijdens rustperioden treedt in deze fase geen herstel meer op'', schrijft Immers. ,,Een glijdende schaal die, zonder adequate interventie, onherroepelijk leidt tot een breekpunt.''De Franse regering komt waarschijnlijk vandaag met strengere coronamaatregelen voor de hoofdstad Parijs. Een van de plannen is het verbieden van bijeenkomsten van meer dan tien mensen, melden Franse media. Ook kunnen grote evenementen worden beperkt tot 1000 mensen, waar nu nog 5000 zijn toegestaan. Ook wordt de verkoop van alcohol buitenshuis na acht uur 's avonds verboden. In de steden Lyon, Marseille, Bordeaux en Nice gelden dit soort regels al.
De centra van Maastricht, Zwolle, Enschede, Arnhem en Drachten behoren tot de tien winkelgebieden die het meest zijn getroffen door de coronacrisis. Ook de centra van Den Bosch, Tilburg, Roermond, Goes en Leeuwarden behoren tot deze top tien.
Onderzoeksbureau Locatus meldt dat na een beoordeling van alle ongeveer 2500 winkelgebieden in Nederland. Na doorrekening van de effecten schat Locatus dat de leegstand zal toenemen tot 9,9 procent eind 2021, tegenover 7,6 procent nu.
Nu feesten en borrels met meer dan vijftig personen niet meer mogen in zes veiligheidsregio’s, worden die partijen verplaatst naar regio’s waar dat wél mag. Het blijkt vrij eenvoudig om voor een bruiloft of familiefeest uit te wijken naar een locatie buiten de Randstad, meldt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad.
© ANP — Hubert Bruls. Werknemers die besmet zijn met het coronavirus, kunnen in sommige gevallen 'gewoon' bij de baas aan het werk blijven. Dat stelt Paul Savelkoul, hoogleraar medische microbiologie bij MUMC+ in Maastricht, aldus 1Limburg.
,,Er zijn mensen die besmet zijn, maar amper klachten hebben", zegt Savelkoul. Volgens de hoogleraar hebben die doorgaans maar weinig corona onder de leden. ,,Als je weinig besmet bent en je niet hoest en proest en je wilt werken, dan kan dat met een mondmasker op.''
Savelkoul benadrukt wel de noodzaak van een coronatest. Daaraan valt volgens de hoogleraar af te lezen hoe zwaar iemand besmet is. Een testuitslag geeft de zekerheid om het risico voor een werkgever te beperken, maar om de continuïteit van de bedrijfsvoering te kunnen garanderen, zegt hij. ,,Ga slimmer met die informatie om.'''Zijn de Nederlandse mogelijkheden uitgeput?', vraagt de directeur van de GGD Brabant Zuidoost zich af over de maximaal haalbare testcapaciteit. De GGD adviseert de Veiligheidsregio en de burgemeesters, maar ook Ellis Jeurrissen weet het niet. Waarom duurt het dagen voordat je je kunt laten testen op het virus? Zijn er onvoldoende testsets? 'Ik heb het niet scherp', bekent Jeurissen.
De economie op Texel is sterk afhankelijk van toerisme. Nu de Duitse overheid Texel, als onderdeel van Noord-Holland, tot rood gebied heeft uitgeroepen, heeft dat grote impact op de komst van Duitse toeristen naar het Waddeneiland. Sommigen nemen het zekere voor het onzekere en vertrekken naar huis.
Het aantal nieuwe besmettingsgevallen met het coronavirus in Duitsland is licht afgenomen ten opzichte van het aantal dat dinsdagochtend werd gemeld. In het laatste etmaal werd bij nog eens 1.769 personen Covid-19 vastgesteld.
Dinsdagochtend meldde het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, nog 1821 besmettingen die in de laatste 24 uur waren geconstateerd. Het totale aantal Duitse besmettingen komt woensdag op 275.927 gevallen.
Er overleden het aflopen etmaal nog eens 13 personen in Duitsland aan de gevolgen van corona. In totaal zijn er bij de oosterburen tot dusver 9409 coronadoden gevallen.
Japan, een van de landen met de strengste coronamaatregelen, overweegt weer meer buitenlanders te gaan toelaten. Dat meldt persbureau Reuters op basis van berichtgeving uit de krant Asahi.
Momenteel komt niemand zonder Japans paspoort zonder toestemming het land binnen. Die maatregel geldt zelfs voor mensen met een permanente verblijfsvergunning.
Nadat in juli al een paar versoepelingen werden doorgevoerd, zou Japan nu overwegen om mensen die van plan zijn langer dan drie maanden in het land te blijven, zoals bijvoorbeeld studenten, toegang te verschaffen. Het gaat om maximaal duizend mensen uit het buitenland per dag, aldus het voorstel. Toeristen zijn voor korte verblijven nog altijd niet welkom.
In Japan zijn tot nu toe 1.519 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal besmettingen ligt op 79.900.
In Mexico zijn inmiddels bijna 75 duizend mensen bezweken aan het coronavirus. Het land maakte dinsdag bekend dat er in totaal 74.348 doden zijn geteld die in verband worden gebracht met het virus. Het aantal besmettingen liep in het afgelopen etmaal op met 4.683, waarmee in totaal 705.263 mensen besmet zijn.
Volgens de autoriteiten ligt het werkelijke aantal doden en besmettingen waarschijnlijk hoger. Het land kampt met beperkte testcapaciteit.
De parkenbaas van Disney heeft de gouverneur van de staat Californië met klem verzocht om snel aan de slag te gaan met de heropening van Disneyland. In een virtuele bijeenkomst met aandeelhouders richtte Josh D'Amaro zich dinsdag direct tot Gavin Newsom en zei: ,,Help ons weer open te gaan. We hebben regels nodig die redelijk en eerlijk zijn."
Disneyland, het oudste pretpark van de entertainmentgigant, is al sinds maart dicht. Oorspronkelijk was er een plan om in juli weer open te gaan, maar op dat moment liepen de coronacijfers in Californië zo hoog op dat de lokale overheid geen toestemming gaf voor de heropening van Disneyland en zusterpark California Adventure Land. Aan de andere kant van het land, in Florida, zijn de Disneyparken wel open, zij het met een beperkte bezetting. Ook het Disneypark in Parijs is weer open voor publiek.
Volgens D'Amaro creëert Disneyland in de plaats Anaheim zo'n 80.000 banen, en is het daarmee 'een cruciaal deel van de economie' in de omgeving. ,,Hoe langer we wachten, hoe verwoestender dit is voor de gemeenschap. We zijn er klaar voor en belangrijker: het is tijd om weer open te gaan."
De Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA kondigt naar verwachting snel strengere voorwaarden aan voor de spoedgoedkeuring van een potentieel coronavaccin, meldt de krant The Washington Post. Daarmee wordt de kans kleiner dat er voor de verkiezingen een vaccin is goedgekeurd, een belofte die president Donald Trump herhaaldelijk tijdens zijn herverkiezingscampagne heeft gedaan.
De FDA wil zo transparanter zijn en meer vertrouwen krijgen nu volksgezondheidsdeskundigen zich steeds meer zorgen maken over politieke bemoeienis van Trump met het goedkeuringsproces.
De FDA zal naar verwachting aan vaccinproducenten die een spoedgoedkeuring willen, vragen om proefpersonen gemiddeld minstens twee maanden te blijven observeren nadat zij een tweede vaccin toegediend hebben gekregen. Ook eist het agentschap dat producenten exacte cijfers geven van ernstige Covid-19-gevallen onder proefpersonen die een placebo kregen.
De proeven zijn zo ingericht dat een proefpersoon zijn tweede vaccin drie of vier weken na het eerste krijgt toegediend. Door de daaropvolgende observatieduur van de twee maanden is het onwaarschijnlijk dat de ontwikkelaars voor medio november proefdata klaar hebben.
Pfizer liet dinsdag in een verklaring weten dat het nog steeds eind oktober verwacht te weten of het potentiële Pfizer-coronavaccin werkt. ,,Wij anticiperen erop dat we de FDA veiligheidsdata sturen, met inbegrip van de observatieduur van gemiddeld twee maanden na de tweede dosis", aldus de farmaceut.
Premier Mark Rutte betreurt de onrust die is ontstaan bij zorgmedewerkers over de wijziging van de richtlijn over medische mondkapjes in de verpleeghuizen. Het RIVM adviseerde in het voorjaar die niet te gebruiken bij vluchtige contacten met patiënten binnen de 1,5 meter, maar trok die richtlijn op 17 augustus stilletjes in. De oppositie in de Tweede Kamer was daar woedend over.
Rutte zei aan het eind van het coronadebat dat tot vanochtend vroeg doorging, dat het RIVM al heeft gezegd dat dit 'niet bewust is nagelaten, maar dat het niet zo had moeten gebeuren. Er is ook gezegd in de briefing dat dit buitengewoon ongelukkig was. En ik denk dat dat ook zo is, Dat had niet zo gemoeten', aldus Rutte. Deze wijziging heeft bij mensen in de zorg onnodig geleid tot onrust. ,,Ik realiseer me dat en betreur dat."
Het motiveert volgens de premier extra om met het RIVM samen te kijken hoe 'betekenisvolle wijzigingen van richtlijnen in de toekomst expliciet onder de aandacht worden gebracht.'
Eerder in het debat had Rutte de Kamer bezworen dat de richtlijn om geen medische mondkapjes te gebruiken bij 'vluchtige contacten' was gebaseerd op een medische beoordeling en niet op de schaarste aan mondkapjes die er toen was. De hele oppositie meende dat het toch door het tekort aan beschermingsmiddelen kwam en dat het kabinet niet eerlijk was op dit punt. De premier bleef dat ontkennen.
Het aantal regio's waar corona om zich heen grijpt neemt snel toe. Vorige week stond de teller nog op zes 'zorgelijke' regio's, daar komen er deze week waarschijnlijk acht bij, zei premier Mark Rutte dinsdag in debat met de Tweede Kamer.
Volgens Rutte kunnen we 'ervan uitgaan' dat er deze week acht nieuwe regio's in de categorie 'zorgelijk' belanden. Het kabinet is samen met de regio's 'druk bezig' om een tweede lockdown te voorkomen. Of dat betekent dat er nieuwe maatregelen op komst zijn en waar, zei Rutte niet. Ook werd niet duidelijk om welke regio's het gaat.
Wel erkende Rutte dat de inperking van de openingstijden in de horeca, die afgelopen vrijdag voor zes regio's werd afgekondigd, niet genoeg zal zijn om de tweede golf tegen te gaan.
Het kabinet wil ook weer op gezette momenten gaan communiceren over de crisis en de maatregelen die worden getroffen. De regelmatige persconferenties werden in de zomer afgeschaald, toen het aantal besmettingen fors afnam.
Het kabinet gaat weer vaker een persconferentie houden over de corona-aanpak. Premier Rutte deed die toezegging nadat verschillende partijen daarop hadden aangedrongen. Ze vinden dat het kabinet regelmatiger moet overleggen nu de besmettingscijfers weer oplopen.
Premier Rutte vreest dat nog acht veiligheidsregio's in ons land naar de alarmfase 'zorgelijk' gaan komende vrijdag. Dat zei hij vanavond tijdens een groot coronadebat. ,,De cijfers geven daar gewoon aanleiding toe, ik vrees het ergste", aldus de premier. De komende dagen gaat in overleg met de betrokken regio's, die Rutte niet specificeerde in het debat, de kogel door de kerk. Er worden dan ook met de voorzitters van de veiligheidsregio's maatregelen afgesproken. Die kunnen per regio verschillen.
© ANP Luchtvaartmaatschappijen moeten het geld van vluchten die na 1 oktober worden geannuleerd binnen zeven dagen terugbetalen. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer na overleg tussen de Inspectie voor de Luchtvaart en Leefomgeving (ILT) en de luchtvaartbranche.
Het geld van vluchten die vóór 1 oktober worden geannuleerd moet 'zo spoedig mogelijk, maar maximaal binnen zestig dagen na de aanvraag terugbetaald zijn', aldus de minister. Luchtvaartmaatschappijen die zich niet aan de afspraken houden, kunnen onder toezicht worden gesteld. De ILT sprak met KLM, Transavia, TUI, Corendon en Vueling, maar zegt ook het gedrag van andere maatschappijen in de gaten te houden.
Volgens Mark Rutte speelde schaarste géén rol bij het bepalen van de richtlijn rond mondkapjes in de ouderenzorg, maar een risico-inschatting. De kans op besmetting bij vluchtig contact zou volgens het RIVM aanvaardbaar klein zijn. ,,Het is niet zo dat de voorraad van de middelen bepalend was voor het advies'', aldus Rutte. Dat benadrukt premier Mark Rutte tegenover een verontwaardigde en boze oppositie tijdens het coronadebat. De hele oppositie snapt niet dat het RIVM deze richtlijn uit het voorjaar opeens stilletjes wijzigde op 17 augustus.
Volgens de premier is de richtlijn veranderd, omdat het RIVM onduidelijkheid wilde wegnemen tussen twee richtlijnen. Die zijn toen gelijkgetrokken met elkaar, aldus Rutte. Hij zei dat RIVM-directeur Jaap van Dissel inmiddels heeft toegegeven dat het beter zou zijn geweest als de aanpassing duidelijker was gemeld.
Het eerste verkiezingsdebat tussen de Amerikaanse president Trump en zijn uitdager Joe Biden gaat onder meer over de aanpak van de coronacrisis en het geweld in Amerikaanse steden. De Republikein Trump en de Democratische rivaal Biden kruisen ook de degens over de gang van zaken rond het stemmen in de Verenigde Staten en over de spraakmakende benoeming van opperrechters bij de belangrijkste rechtbank van het land.
Dat maakte de organisatie van het debat bekend.
De Britse premier Boris Johnson stelt dat de nieuwe strenge coronamaatregelen in zijn land wel voor zes maanden kunnen gelden. De Britse regering stelt de verplichting in voor winkelpersoneel om mondkapjes te dragen en bij bruiloften mogen niet meer dan vijftien mensen aanwezig zijn. Boetes voor overtredingen en het niet dragen van een mondmasker worden verhoogd tot 200 pond. Volgens Johnson liggen nog strengere maatregelen in het verschiet als dat nodig mocht zijn.
© via REUTERS