1. 06/10/2020

  KNVB: 25 tot 30 miljoen euro nodig voor amateurclubs

  Meer dan 60 procent van de Nederlandse amateurvoetbalclubs krijgt voor het einde van dit jaar te maken met liquiditeitsproblemen als de overheid niet ingrijpt. Dat schrijft Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, in zijn column. Van der Zee pleit dan ook voor een extra steunpakket van 25 tot 30 miljoen euro voor het amateurvoetbal.

  Nederland telt bijna 2500 clubs in het amateurvoetbal. Al die clubs moesten vorige week hun kantine voor in ieder geval drie weken sluiten, wat betekent dat ze voorlopig geen inkomsten hebben. Toeschouwers zijn gedurende die periode niet welkom langs de lijn. ,,De afgekondigde maatregelen zorgen voor argwaan en onbegrip bij miljoenen voetballiefhebbers, maar vergroten ook de zorgen bij de KNVB over dit kabinet", aldus Van der Zee. ,,Tijdens de wekelijkse gesprekken met de minister is er bij herhaling op aangedrongen het sporten en het verenigingsleven open te houden. Toch werden we onaangenaam verrast."

  Instanews image
  © ANP
 2. 06/10/2020

  Slechts 300 fans bij Duitsland - Turkije

  Slechts driehonderd toeschouwers mogen woensdag in Keulen de tribunes op bij de oefeninterland tussen Duitsland en Turkije. De Duitse voetbalbond DFB hoopte 9200 mensen te kunnen verwelkomen in het RheinEnergieStadion, dat normaal gesproken plaats biedt aan bijna 50.000 toeschouwers. Vanwege de oplopende coronacijfers gaven de lokale autoriteiten slechts voor maximaal driehonderd bezoekers toestemming.

  De DFB had duizenden vrijkaarten uitgedeeld voor de vriendschappelijke interland. ,,We willen zo iedereen die veel offers heeft moeten brengen tijdens de pandemie bedanken en een paar uur vreugde en afleiding geven", aldus bondsvoorzitter Fritz Keller. Omdat het aantal coronabesmettingen in Keulen gedurende zeven dagen een bepaalde grens heeft overschreden, besloten de gezondheidsdiensten in Keulen dat er een stuk minder mensen naar binnen mogen in het stadion. 

 3. 06/10/2020

  Portugees international Fonte haakt af na coronabesmetting

  Bij de Portugese voetballer José Fonte is het coronavirus vastgesteld. Dat meldde de nationale voetbalbond een dag voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen Spanje. De ervaren verdediger maakt daarom geen deel meer uit van de Portugese selectie. ,,De andere spelers en het personeel hebben negatief getest en staan ter beschikking van bondscoach Fernando Santos," aldus de bond. 

  De 36-jarige Fonte, die in 2018 onderdeel was van het team dat in Frankrijk de Europese titel veroverde, wordt vervangen door Domingos Duarte van Granada. Portugal oefent woensdag in Lissabon tegen Spanje, als voorbereiding op de wedstrijden in de Nations League tegen Frankrijk (zondag) en Zweden (14 oktober).

  Instanews image
  © BSR Agency — 06 JOSE FONTE LIL FOOTBALL : Marseille vs Lille - Ligue 1 Uber Eats - 20/09/2020 FEP/Panoramic PUBLICATIONxNOTxINxFRAxITAxBEL
 4. 06/10/2020

  Selectie Napoli twee weken in quarantaine in hotel

  De Italiaanse voetbalclub Napoli gaat twee weken in quarantaine. Na meerdere coronabesmettingen verblijft de spelersgroep in een hotel niet ver van de Zuid-Italiaanse stad. Bij drie personen is tot nu toe corona geconstateerd, onder wie de middenvelders Piotr Zielinski en Eljif Elmas. De vrees bestaat dat zich op korte termijn nieuwe coronabesmettingen bij de club aandienen. Dat lijkt een gevolg van de thuiswedstrijd tegen Genoa (6-0), de club waar inmiddels ruim twintig besmettingen zijn gemeld. Er gingen geruchten dat Napoli-trainer Gennaro Gattuso ook positief heeft getest, maar dat heeft Napoli tegengesproken.

  Instanews image
  © ANP — Stadio San Paolo van Napoli.

  Zondag kwam Napoli niet opdagen in Turijn voor de uitwedstrijd tegen Juventus. De lokale gezondheidsautoriteiten hadden de vliegreis van het team richting Noord-Italië op zaterdag verboden, en beval de ploeg daarna in quarantaine te gaan. De organisatie achter de Serie A, de Italiaanse hoogste voetbalcompetitie, dreigt nu met een reglementaire nederlaag voor de ploeg uit Napels. De regels bepalen dat wanneer een team niet komt opdagen de tegenstander met 3-0 wint.

  Op 22 oktober reist AZ af naar Napels voor een wedstrijd in de Europa League.

 5. 06/10/2020

  Drie GP's motorcross in Lommel zonder publiek

  De drie manches uit het wereldkampioenschap voor motorcrossers in Lommel worden later deze maand zonder publiek afgewerkt. De Belgische motorrijdersbond bevestigde dinsdag dat er op het circuit onder Eindhoven vanwege de coronamaatregelen geen crossfans worden toegelaten.

  Instanews image
  © BELGA — GP van Lommel.

  Op de vanwege de coronacrisis geheel herziene racekalender prijken die grands prix op het Belgische circuit op 17 en 18 oktober en de twee weekeinden erna. Het gaat om de GP van Vlaanderen, de GP van België en de GP van Lommel. De Belgische GP zou eigenlijk in augustus worden gehouden. Vanwege de coronapandemie werd die wedstrijd uitgesteld. Uiteindelijk vond de organisatie achter de MXGP enkele locaties om nog een redelijk aantal wedstrijden te houden zonder al te veel verplaatsingen.

  De Belgische manches zijn de dertiende, veertiende en vijftiende wedstrijd op de WK-kalender. Komend weekeinde staat de twaalfde WK-race op het programma in Spanje. In de MXGP staat de Sloveense wereldkampioen Tim Gajser (Honda) aan de leiding. De Nederlander Glenn Coldenhoff staat vijfde. De vanwege een nekblessure afwezige Jeffrey Herlings neemt in de WK-stand de achtste plek in.