1. 02/02/2021

  Dit blog is afgesloten. Een nieuwe vind je hier.

 2. 02/02/2021

  De regering van Curaçao heeft besloten de geldende coronamaatregelen met nog eens drie weken te verlengen. Daarbij gaat het onder meer om een avondklok van 11 uur 's avonds tot half vijf 's ochtends, beperkende maatregelen voor restaurants en casino's en een verplichting van mondkapjes in de openbare ruimte.

  Op het eiland zijn nog maar weinig coronabesmettingen: 62 op 1 februari tegenover ruim 1800 halverwege december 2020. Maar de regering is bang voor de komst van nieuwe coronavarianten. Op Aruba zijn al mensen besmet met de Britse variant en in de Caribische regio waart de Braziliaanse variant rond. Daarom kan het eiland nu niet de maatregelen versoepelen, zo zei minister-president Eugene Rhuggenaath maandag. 

 3. 02/02/2021

  De EU maakt zich grote zorgen of het op tijd de bestelde coronavaccins van farmaciebedrijf Johnson & Johnson (J&J) zal krijgen zodra deze worden goedgekeurd. De vaccins worden geproduceerd in Leiden, maar gebotteld in de VS.

  De EU heeft 200 miljoen doses van het vaccin besteld, met een optie voor nog eens 200 miljoen. Het vaccin hoeft maar een keer bij iemand te worden toegediend.

  Diplomaten hadden gevraagd of het bottelproces ook in Europa kon worden uitgevoerd. Maar volgens een hoge EU-functionaris staat in het contract dat het vullen en afwerken van het vaccin in de VS gebeurd en dat daarover niet opnieuw kan worden onderhandeld. J&J heeft beloofd dat het zijn leveringsverplichtingen voor het hele jaar 2021 na zal komen.

  Het vaccin dat is ontwikkeld door Janssen is waarschijnlijk het vierde dat wordt toegelaten in de EU. Het vaccin beschermt voor 66 procent, heeft geen ernstige bijwerkingen en voorkomt ziekenhuisopnames en sterfgevallen.

 4. 02/02/2021

  Een op de zeven werkende Nederlanders draait volgens statistiekbureau CBS soms of regelmatig nachtdiensten. Het merendeel moet daarvoor tijdens de avondklok op pad en heeft daarvoor nu dus ook een verklaring nodig.

  In 2020 werkten 1,2 miljoen mensen vaak of af en toe tussen middernacht en 06.00 uur. Dat zijn er 117.000 minder dan een jaar eerder. Onder meer bij kelners en barpersoneel was een daling te zien, omdat zij vanwege de coronamaatregelen een groot deel van het jaar niet konden werken.

  Ruim de helft van de mensen die in de nachtelijke uren werkt, doet dat regelmatig. Nachtwerk komt vooral veel voor bij mensen in de zorg. Zo zijn ongeveer 70.000 artsen wel eens 's nachts op de been voor hun werk.

  Een op de tien mensen die 's nachts moeten werken, doet dat vanuit huis

 5. 02/02/2021

  De ziekenhuizen hebben bij 26.500 medewerkers in de acute zorg de tweede vaccinatie gezet. Het gaat om medewerkers van de IC, SEH, ambulance en Covid-afdeling.

  Daarnaast hebben de ziekenhuizen inmiddels 7000 huisartsen en medewerkers van huisartsenposten een eerste prik gegeven. Deze week komen er voor deze groep meer vaccins beschikbaar en krijgen nog zo'n 8000 huisartsen een eerste vaccinatie.