1. 15/04/2021

  Het grootse Fieldlab-evenement tot nu toe, 538 Oranjedag, is uitverkocht. Na de aankondiging dinsdagavond werden er in totaal meer dan 1 miljoen tickets aangevraagd. Er waren 10.000 kaarten beschikbaar. De tickets zijn afgelopen dagen toegekend door middel van loting, maakte 538 donderdag bekend.

  Het evenement vindt plaats op het Chasseveld in Breda. Horecaondernemers in de stad reageerden woedend op het testevenement. Zij voelden zich geschoffeerd dat er in de stad wel een groot evenement mag plaatsvinden, terwijl zij al maanden geen gasten mogen ontvangen vanwege de coronamaatregelen.

  Radio 538 en de Bredase horeca bespreken binnenkort hoe ze kunnen samenwerken. Koninklijke Horeca Nederland eiste een gesprek met de radiozender over hoe lokale ondernemers kunnen meeprofiteren van het grote evenement. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door de eet- en drankvoorziening tijdens het evenement in handen te geven van de Bredase horeca. Volgens de gemeentewoordvoerder wordt daarover nog tussen de partijen gesproken

  Instanews image
  © Marcel van Dorst
 2. 15/04/2021

  Oekraïne heeft donderdag een begin gemaakt met het vaccineren van atleten die komende zomer deelnemen aan de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio. Ongeveer dertig Oekraïense sporters kregen voor het oog van de camera's een eerste injectie met het Chinese vaccin CoronaVac in een ziekenhuis in Kiev.

  ,,Ik wil toch een soort van bescherming", vertelde Daria Tichova, een 35-jarige sportschutter, aan persbureau AFP. Ze meldde ook dat de rest van het team reikhalzend uitkeek naar het vaccin.

  Volgens het Oekraïense ministerie van Sport zijn er meer dan genoeg vaccins voor de atleten van het land, maar de atleten beslissen zelf of ze al dan niet gevaccineerd worden.

  In Nederland kondigde sportkoepel NOC*NSF woensdag aan zo snel mogelijk met vaccineren tegen corona te beginnen. Dat gebeurde een dag nadat demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de Tweede Kamer per brief had gemeld dat de olympiërs versneld worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Onder meer Australië, Nieuw-Zeeland en Rusland kondigden eerder al aan sporters met voorrang in te enten.

  Instanews image
  © REUTERS — Oleksandr Petriv, een lid van het Oekraïense schuttersteam dat naar de Olympische Spelen gaat, is een van de ingeënte sporters.
 3. 15/04/2021

  Het Europese medicijnagentschap EMA doet onderzoek naar een behandelmethode van farmaceut GSK waarbij coronapatiënten antilichamen krijgen toegediend. 

  Volgens GSK is het middel, VIR-7831, bedoeld voor Covidpatiënten van 12 jaar en ouder die risico lopen ernstig ziek te worden. Uit een eerdere studie bleek dat de behandeling met de zogeheten monoklonale antilichamen het risico op ziekenhuisopname en overlijden onder patiënten met 85 procent terugdrong, meldde GSK eerder dit jaar.

  Het EMA gaat nu onder meer data uit studies naar de behandelmethode onder de loep nemen. Aan de hand daarvan volgt waarschijnlijk een advies voor vroeg gebruik van het middel, dat nog nergens ter wereld is toegelaten tot de medicijnmarkt.  

 4. 15/04/2021

  Het aantal coronadoden in Europa bedraagt nu meer dan een miljoen. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Elke week komen er 1,6 miljoen besmettingen bij. Dat zijn er 160 per minuut, rekent de organisatie voor.

  Volgens Hans Kluge, Europees directeur van de WHO, beginnen de besmettingen in verschillende Europese landen wel te dalen. Vooral bij de oudste inwoners, omdat die het vaakst gevaccineerd zijn.

  Kluge gaf ook nog mee dat een coronabesmetting een hogere kans geeft op bloedklonters dan een inenting met het AstraZeneca-vaccin. ,,Er moet niet aan worden getwijfeld dat het AstraZeneca-vaccin efficiënt is om het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens te laten dalen", zei de Belg. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt het gebruik dan ook aan voor alle volwassenen.

  Wereldwijd zijn er nu 3 miljoen overlijdens volgens een telling van de Amerikaanse John Hopkins universiteit. Het Amerikaanse continent is het zwaarst getroffen, gevolgd door Europa. Binnen het Amerikaanse continent hebben de VS, Brazilië en Mexico het hoogste aantal sterfgevallen genoteerd. 

 5. 15/04/2021

  Frankrijk is vandaag na Italië en Groot-Brittannië het derde Europese land geworden waar meer dan 100.000 mensen zijn gestorven aan het coronavirus. 

  Er werden vandaag ongeveer 300 nieuwe coronadoden geregistreerd, waarmee het dodental op 100.077 komt te staan. Wereldwijd is Frankrijk het achtste land dat de macabere mijlpaal van 100.000 aan Covid-19 te wijten sterfgevallen passeert.

  Volgens experts ligt het daadwerkelijke dodental duizenden sterfgevallen hoger. Uit analyse van sterfaktes zou blijken dat sommige mensen die in bijvoorbeeld psychiatrische inrichtingen of verpleeghuizen stierven aan corona, niet zijn meegenomen in de cijfers.