Om de paar dagen beginnen wij een nieuw liveblog. Hier vind je onze nieuwe berichten. Dit blog is nu afgesloten.
Ze heeft geen reuk en smaak, maar is vooral vaak moe, lusteloos en snel kortademig. Pas sinds een paar maanden weet Tinka Doorgeest dat long covid de boosdoener is. Niks aan te doen? Wachten tot het overgaat? Dat is ze niet van plan. Lactoferrine biedt haar nieuwe hoop.
De Woerdense basisschool De Regenboog heeft vandaag mensen op het schoolplein aangesproken die een brief uitdeelden waarin werd gewaarschuwd voor het vaccineren van kinderen. De antivaxers zijn weggestuurd. ,,School dient een veilige haven en neutraal terrein te zijn'', volgens het schoolbestuur.
Uit protest tegen het coronabeleid van de regering zijn vanavond in meerdere steden fakkeloptochten van start gegaan. Zo lopen in Sittard volgens de initiatiefnemers enkele honderden mensen mee in de lichtjestocht door het centrum. Mensen dragen allerlei soorten lampjes mee en veel van hen hebben een kleine geluidsinstallatie bij zich waarmee ze muziek laten horen.
Mensen liepen ook met teksten als 'Stop de priktatuur'. ,,Het is echt ontzettend druk", aldus initiatiefnemer dj Romano. Volgens hem zijn er nog geen problemen met handhavers geweest en verloopt de tocht vreedzaam. Ook volgens de politie verloopt de optocht rustig. Ook in Maastricht liepen vandaag honderd tot honderdvijftig mensen mee in een fakkeloptocht.Frankrijk meldt vandaag 436.167 nieuwe coronagevallen. Gisteren kwam dagelijkse aantal besmettingen op 464.769 uit. Het zevendaags gemiddelde in Frankrijk komt daarmee op ruim 320.000 per dag. Het dodental in de ziekenhuizen door toedoen van Covid-19 stijgt met 231 naar 100.570. Er liggen op dit moment nog 3852 personen met ernstige coronaklachten op de Franse ic-afdelingen. Op de verpleegafdelingen steeg het aantal Covid-patiënten vandaag met zo'n 700 naar 27.230.
De Tsjechische volkszangeres Hana Horka is op 57-jarige leeftijd overleden aan Covid-19. Volgens haar zoon Jan Rek liet Horka zich opzettelijk door hem en zijn vader besmetten met het coronavirus, om zodra zij weer hersteld was van de infectie een coronapas te kunnen bemachtigen. Zover kwam het echter niet.
Rek en diens vader liepen, ondanks dat beiden volledig gevaccineerd zijn, corona op tijdens de kerstdagen. Moeder Hana koos er echter voor om zich bloot te stellen aan het virus in plaats van uit de buurt te blijven. ,,Ze had zich een weeklang moeten isoleren, omdat wij positief waren'', zegt Rek. ,,Ze was echter de gehele tijd bij ons.''
,,Nu is het tijd voor het theater, de sauna en een concert'', schreef de vrouw op sociale media. Daags nadat de ongevaccineerde vocaliste liet weten herstellende te zijn van haar besmetting overleed zij. Horka kreeg last van haar rug en ging op haar bed liggen. ,,Het was in tien minuten over'', vertelt haar zoon. ,,Ze is gestikt.''
Hana Horka was lid van een van de oudste folkloregroepen van Tsjechië. Zij wilde het virus oplopen om na haar herstel meer bewegingsruimte te hebben. In het land is een bewijs van inenting of recent herstel van Covid-19 nodig om toegang te krijgen tot veel sociale en culturele evenementen, zoals bioscopen, bars en cafés.
Hoewel zijn moeder niet was ingeënt, geloofde ze geenszins in de complottheorieën rond de vaccinaties, zegt Rek. ,,Haar filosofie was dat ze liever Covid kreeg dan een prik.'' Discussiëren had volgens haar zoon geen zin. Dat werd te emotioneel. Hij spreekt de hoop uit dat het verhaal van zijn moeder anderen overhaalt om zich te laten inenten.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel vreest voor lege schappen in de supermarkten als de roosterproblemen, door uitval van personeel dat in quarantaine moet, steeds groter worden. De sector roept de regering daarom op om de quarantaineregels nog verder te versoepelen.
Filiaalmanagers komen steeds vaker in een situatie terecht waar ze hele afdelingen moeten sluiten doordat te veel personeel uitvalt. Voor specifieke afdelingen heb je specifieke kennis nodig. Je kunt niet zomaar iemand van de bakkerijafdeling vervangen door iemand van een andere afdeling", zegt CBL-directeur Marc Jansen
,,We gaan echt zien dat schappen leeg beginnen te raken." De regering versoepelde vorige week al de quarantaineregels. Mensen die minimaal een week geleden hun boosterprik hebben gehad en geen coronaklachten hebben, hoeven voortaan niet in isolatie na contact met iemand die met corona is besmet.
Veel jongeren die in supermarkten werken, zijn jonger dan 18 en, kunnen nog geen boosterprik halen. De branche wil daarom dat supermarktmedewerkers en andere mensen met een cruciaal beroep vrijgesteld worden van quarantaine na contact met een besmet persoon , mits ze klachtenvrij zijn. Ook zonder vaccinatie of booster.
Niet alleen in de supermarkten, maar ook in de bevoorrading en de distributiecentra wordt de situatie volgens het CBL nijpend. Jansen erkent dat voor bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs, die per definitie ouder dan 18 jaar zijn, ook andere oplossingen zijn. Hij roept op tot vaccineren of het halen van de boosterprik.
Mensen die waren hersteld van een eerdere coronabesmetting hadden een betere afweer tegen de deltavariant dan degenen die alleen waren gevaccineerd, blijkt uit onderzoek van de Californische en New Yorkse gezondheidsdiensten. De resultaten suggereren dat natuurlijke immuniteit beter werkte dan de vaccins.
Uit het onderzoek blijkt dat mensen die ingeënt werden en daarbij een besmetting doorstonden de hoogste afweer tegen een deltabesmetting hadden. Wie niet was gevaccineerd of eerder besmet had de minste afweer tegen het virus. De resultaten gelden niet voor de omikronvariant, die momenteel voor de meeste infecties zorgt.
In Californië en New York werden vorig jaar tijdens de maanden mei tot en met november - met daarin de periode dat delta dominant was - gegevens verzameld. Om via besmetting immuniteit op te bouwen, draagt echter een groot risico met zich mee. Tegen het einde van november waren 130.781 inwoners van de staten overleden.
Vaccineren blijft daarom de veiligste strategie om het virus het hoofd te bieden, zegt het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding en -Voorkoming. Bij het onderzoek werd geen rekening gehouden met de ernst van de klachten die een besmet iemand doorstond. Ook werden niet alle klachten voortkomend uit de besmet vermeld.
In Italië zijn het afgelopen etmaal 192.320 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Een aanzienlijke daling ten opzichte van een dag eerder, toen er 228.179 positieve testen werden afgenomen. Er werden vandaag 380 sterfgevallen genoteerd. Gisteren ging het om 434 overlijdens.
Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft Italië officieel 142.205 coronadoden geteld. Het op een na hoogste dodental in Europa. Alleen Groot-Brittannië kent meer overlijdens door toedoen van Covid-19. In totaal liepen tot op heden 9,22 miljoen Italianen een coronabesmetting op.
Op de verpleegafdelingen van de Italiaanse ziekenhuizen liggen vandaag nog 19.500 patiënten met coronaklachten. De ic-afdelingen niet meegerekend. Op de ic's liggen nog 1688 mensen met ernstige ziekteverschijnselen. De afgelopen 24 uur werden er 1,18 miljoen coronatests afgenomen, meldt het ministerie.
Onder de tonen van de tweede symfonie van Charles Ives krijgen bezoekers van het Concertgebouw in Amsterdam een nieuwe coupe. Het Concertgebouw is een van de deelnemers aan het kapsalonprotest. In het Zaantheater beklimt Dolf Jansen het podium terwijl om hem heen mensen geknipt worden:
Kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning van UMC Utrecht zegt dat het, bij de voorlichting van ouders over het vaccineren van hun kinderen, goed zou zijn om onderscheid te maken tussen kinderen die al een keer corona hebben gehad en zij die het virus nog niet eerder opliepen. Zij acht het aannemelijk dat jongeren die al een keer besmet zijn geweest een kleinere kans hebben om ziek te worden, dan kinderen die het nog niet hebben gehad.
Volgens de Gezondheidsraad beschermt vaccinatie kinderen tegen het risico van de aandoening MIS-C, een ernstige ontstekingsreactie in de vitale organen. ,,Dat is een hele goede reden om te vaccineren", beaamt kinderarts Bruijning. ,,Maar als je al immuniteit hebt van een eerdere infectie dan levert dat vermoedelijk ook bescherming op, net als vaccinatie. Voor zover bekend zijn er nog geen gevallen beschreven van kinderen die MIS-C hebben ontwikkeld nadat ze opnieuw zijn geïnfecteerd", legt zij uit.
Bruijning wijst er ook op dat het vaccin is ontwikkeld voor een variant van het virus dat niet meer circuleert. ,,Tot en met de deltavariant was dat niet zo problematisch, omdat de kernmerken van voorgaande varianten nog heel erg overeenkwamen met de oorspronkelijke, maar met omikron is dat veranderd. Als je nu dit vaccin geeft dan geeft het wel voldoende immuniteit om er niet meer heel erg ziek van te worden, maar het doet veel minder om bijvoorbeeld besmettingen te voorkomen.''
,,En het effect op besmettingen is vermoedelijk maar tijdelijk, net zoals bij volwassen waar het na een paar maanden weer verdwijnt", zegt Bruijning. De arts vindt het goed dat ouders een keuze hebben om voor vaccinatie van hun kind te kiezen, of daarvan af te zien. ,,Beide keuzes zijn in de huidige situatie prima te rechtvaardigen. Wel vind ik het belangrijk dat zij de keuze maken op basis van volledige informatie. Vandaar dat ik het onderscheid in risico's tussen kinderen die al wel of niet het virus hebben doorgemaakt aan ouders wil meegeven."Bijna 43.000 mensen hebben tot nu toe hun handtekening gezet onder een petitie waarin Koninklijke Horeca Nederland het kabinet oproept de coronaregels binnen de horeca direct te versoepelen. KHN vindt het 'onnodig en onrechtvaardig' dat het kabinet de teugels voor de horeca en de cultuursector niet laat vieren.
De petitie moet, voorafgaand aan het coronadebat van morgen, de druk op de politiek opvoeren. De horecaondernemers willen ruim voor de volgende persconferentie - op 25 januari - weten wanneer hun zaken wel weer open kunnen. Dit om rekening te kunnen houden met inkopen en het inroosteren van personeel.Ondanks de noodgedwongen sluiting die al bijna twee jaar duurt, zijn nachtclubs en discotheken in ons land zijn nog niet verdwenen, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Volgens belangenorganisaties KHN en Nachtbelang hebben niet extreem veel ondernemers hun zaak in coronatijd opgegeven.
Dat komt vooral door de financiële steun van de overheid en uitstel van betalingen, denken de brancheclubs. Maar volgens hen dreigt gebrek aan perspectief de eigenaren van discotheken op te breken. De ondernemers zijn bang voor snelle nieuwe maatregelen als ze eenmaal weer open mogen.
De vrees is dat als iedereen weer in touw komt de zaak weer moet sluiten. Een deel van de gemaakte kosten worden dan niet vergoed. Vaste lasten en loonkosten worden nu voor een deel vergoed, maar de ondernemer zelf heeft al lange tijd geen inkomen. ,,Het grootste deel ligt zwaar aan het infuus'', zegt KHN-voorman Robèr Willemsen.
Huisarts Jan Vingerhoets uit Bergen op Zoom noemt het zijn 'morele plicht': in een persoonlijke brief aan 183 gezinnen met jonge kinderen in zijn praktijk doet hij een indringend beroep op de ouders om ‘geen onnodige risico's‘ te nemen met de van overheidswege geadviseerde coronavaccinatie van kinderen.
Novak Djokovic heeft 80 procent van het Deense biotechbedrijf QuantBioRes gekocht, met als doel een medische behandeling tegen COVID-19 te ontwikkelen. De Servische tennisser werd onlangs uit Australië gezet omdat hij niet gevaccineerd is.
Nog nooit heeft het RIVM in een kalendermaand zoveel positieve tests gemeld als nu. Januari is pas net over de helft, maar heeft nu al een nieuw record gevestigd. In de eerste negentien dagen van de maand zijn 548.697 besmettingen geregistreerd. De tussenstand van januari komt neer op gemiddeld 28.879 positieve tests per dag.
Als die lijn wordt doorgetrokken in de laatste weken van de maand, zou het totaal voor januari kunnen uitkomen op bijna 900.000. Maar als het aantal positieve tests oploopt tot 80.000 per dag, waar het kabinet rekening mee houdt, komt de grens van een miljoen gevallen in januari in zicht.
Het oude record werd in november gevestigd. Toen waren er in dertig dagen tijd 510.751 positieve tests. Op de derde plaats staat december 2021 met ruim 490.000 bevestigde besmettingen, gevolgd door december 2020 (ruim 273.000) en oktober 2020 (bijna 230.000). Januari 2022 is de 24ste maand van de coronacrisis.
Het coronavirus slaat in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, toe als nooit te voren, zegt de panamerikaanse gezondheidsorganisatie PAHO. De afgelopen week piekte het aantal nieuwe besmettingen op 7,2 miljoen. Ruim 15.000 mensen kwamen aan Covid-19 te overlijden. ,,Het virus verspreidt zich sneller dan ooit'', zegt PAHO-directeur Carissa Etienne. Het Caribisch-gebied ziet momenteel de sterkste toename in coronagevallen sinds het begin van de pandemie, volgens de organisatie.
Het Verenigd Koninkrijk rapporteert vandaag 108.069 nieuwe coronagevallen. Gisteren werden er 94.432 positieve testen afgenomen. Het zevendaags gemiddelde ligt 37,2 procent lager dan een week geleden. De afgelopen 24 uur werden er 359 aan corona gerelateerde sterfgevallen geregistreerd. Gisteren ging het om 438 overlijdens.
Het bedrijf Breathomix, dat een corona-ademtest ontwikkelde, eist 24,7 miljoen euro van de Staat. Breathomix heeft 1800 testapparaten geleverd die grofweg voor de helft zijn betaald. Maar de Staat weigert de rekening te voldoen, meldt Trouw.
Volgens het ministerie van VWS is de ademtest, die een uitkomst leek omdat die snel, betrouwbaar en relatief goedkoop was, niet betrouwbaar genoeg gebleken. Dus heeft Breathomix, zo stelt het ministerie, niet aan de verplichtingen voldaan.
Rianne de Vries, mede-eigenaar van het bedrijf, bestrijdt dat: de test deugt, alleen is er tijdens het testen niet goed met de testapparaten omgesprongen. Daardoor konden zij hun werk niet altijd goed doen, stelt zij.
De Staat zegde de overeenkomst met Breathomix op, nadat het OMT in september een negatief advies afgaf over de ademtest. Eerder, in de winter van 2020/2021, had het OMT nog geadviseerd de ademtest wel te gebruiken.
Griekenland heeft een begin gemaakt met het opleggen van maandelijks terugkerende boetes aan mensen die niet gevaccineerd zijn. Het gaat daarbij om Grieken boven de zestig jaar. De aankondiging in november dat wie zich niet voor januari zou laten prikken een boete van 100 euro tegemoet kon zien, heeft de vaccinatiegraad voor die groep wel verhoogd naar ruim 90 procent.
De overige tien procent gaat deze maand 50 euro betalen. Het boetebedrag loopt volgende maand op naar 100 euro. De Griekse belastingdienst zal het geld, zolang iemand zich niet laat vaccineren, elke maand incasseren. De maatregel treft vooral gepensioneerden. De boetes komen ten goede aan de ziekenhuizen.
Hoewel de omikronvariant momenteel de meeste mensen besmet - en voor minder ziekenhuisopnames zorgt - is ook de deltaversie van het coronavirus nog niet verdwenen. Deze variant zorgt nog steeds voor ernstige klachten bij mensen boven de zestig. Griekenland noteert nog dagelijks tientallen sterfgevallen ten gevolge van Covid-19. Negen van de tien overledenen zijn ouderen.Griekenland meldde gisteren 23.340 nieuwe besmettingen en 106 sterfgevallen. Officieel raakten ruim 1,7 miljoen Grieken geïnfecteerd en overleden 22.197 van hen. ,,Ze pakken het juist aan'', zegt de 85-jarige Vassilis Chrisikos. ,,Het is goed voor ons allemaal, voor onze gezondheid. Wij zijn gevaccineerd, en dat zou iedereen moeten doen om van het virus af te komen.''
De gemeente Amsterdam heeft het Concertgebouw en theater De Kleine Komedie een officiële waarschuwing gegeven omdat het open was tegen de regels in. De cultuurinstellingen zijn sinds vanochtend ingericht als ‘kapsalon’ als protest tegen de sluiting vanwege corona.
De GGD's in Amsterdam en Flevoland zien zich door de drukte op de testlocaties te stoppen met coronatesten zonder afspraak. Inwoners van Amsterdam en omstreken, Almere en Lelystad, moeten voortaan altijd een afspraak maken voor een test bij de GGD. ,,Er ontstonden enorm lange rijen, dat is niet helemaal zonder risico. Veel mensen in de rij worden immers positief getest", zegt een woordvoerster.
In de hoofdstad konden mensen in de ochtend zonder afspraak binnenlopen bij testlocaties. Door de grote toename van de testvraag liep de wachttijd soms op tot een uur. Dat leidde ook tot irritatie, bevestigt de woordvoerster na berichtgeving door Het Parool. Ook de gezondheidsdienst van Flevoland vond het te druk worden. Daar was het voor scholieren en studenten mogelijk om zonder afspraak een test te doen. "Er werd echter de laatste tijd ook door steeds meer andere mensen gebruik van gemaakt.''
Tussen gisteren- en hedenochtend zijn 38.282 positieve coronatesten geregistreerd. Dat is bijna een vijfde meer dan vorige week woensdag. De cijfers kunnen deze dagen wel wat vertekend zijn doordat ze nagekomen meldingen van gisteren bevatten. Toen waren niet alle cijfers goed doorgekomen bij het RIVM.
De storing is inmiddels verholpen, laat een woordvoerder van het RIVM weten. ,,Nog niet alle meldingen zijn binnengekomen bij het RIVM. De achterstand wordt zo spoedig mogelijk weggewerkt", voegt hij eraan toe. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noteerde dinsdag ruim 31.000 nieuwe besmettingen. Maandag werd een recordaantal van ruim 42.000 positieve testuitslagen geregistreerd.
Het kabinet houdt er rekening mee dat het aantal besmettingen verder zal stijgen door de versoepeling van diverse maatregelen. Tegenover de hogere besmettelijkheid van de omikronvariant die nu het leeuwendeel van de coronagevallen veroorzaakt, staat dat die variant mensen doorgaans minder ziek maakt.
De kans op een ziekenhuisopname is volgens onderzoeken die tot nu toe zijn verschenen een stuk kleiner dan met de deltavariant, die hiervoor dominant was. Met de laatste cijfers is het zevendaags gemiddelde ook weer verder toegenomen, tot 35.588 gevallen per dag. In totaal zijn de afgelopen zeven dagen bijna een kwart miljoen nieuwe besmettingen geconstateerd: 249.118.Om tweedeling binnen de maatschappij te voorkomen, zet de Tsjechische overheid het verplicht stellen van coronavaccinaties niet door. Het besluit van het vorige kabinet, dat mensen boven de zestig, gezondheidswerkers, zorgpersoneel en beveiligingsdiensten, verplichtte tot het laten zetten van een prik, wordt geschrapt, meldt premier Petr Fiala. De maatregel zou op 1 maart ingaan. ,,Dit verandert ons standpunt inzake vaccinatie niet, omdat dit nog steeds de beste manier is om Covid-19 te bevechten'', zegt Fiala. ,,Maar, we zien geen reden om vaccinatie verplicht te stellen. We willen de loopgraven in de maatschappij niet dieper maken.''
In de hoop vaccintwijfelaars over de streep te trekken, opende op de Filipijnen vandaag een dierentuin als priklocatie. Olifanten en arenden moeten jong en oud verleiden tot het laten zetten van een coronaprik. Jongeren tussen de 12 en 17 jaar mogen samen met ouderen na hun vaccinatie wat tijd doorbrengen met de bewoners van de Manila Zoo.
,,Zo krijgen ze naast de bescherming van een inenting ook de kans om van de buitenlucht, de omgeving en de dieren, te genieten'', zegt Joyce Pablo, moeder van een van de ingeënte kinderen. Tot nu toe is ongeveer de helft van Filipijnse bevolking volledig gevaccineerd, maar in gebieden buiten de hoofdstedelijke regio is dat fors minder. Dat maakt het bedwingen van uitbraken tot een schier onmogelijke taak.
De afgelopen maand werden met regelmaat besmettingsrecord gebroken, voornamelijk veroorzaakt door de omikronvariant. Als maatregel stelde het land reisrestricties in voor ongevaccineerden. Ook speelt de terughoudendheid, vooral bij jongeren, om een prik te komen halen een grote rol. President Rodrigo Dutere dreigde zelfs om mensen die niet ingeënt zijn, te zullen arresteren.
Ray Salinel, een arts, vindt het openstellen van de dierentuin als vaccinatieplek daarom een geweldig idee. ,,Na te zijn ingeënt, kunnen de jongeren, ouderen en mensen met kwalen, een rondje in de zoo maken'', zegt Salinel. ,,Hoewel de zoo niet helemaal open is, kunnen ze toch genieten van de dieren. Ze kunnen zo hun problemen even vergeten en tot rust komen.''In enkele actievoerende musea zijn de protesten tegen de voortdurende lockdown inmiddels stilgelegd of van plek veranderd omdat de autoriteiten de coronaregels kwamen handhaven. In Museum Speelklok in Utrecht bijvoorbeeld hebben ze in goed overleg de activiteiten naar buiten verplaatst. Daar waren in de loop van de ochtend 26 mensen binnen geweest om onder meer als sportoefening aan een orgel te draaien. Omdat sporten wel mag, bieden musea nu ludieke gymlessen aan. Lees hier meer.
Voetbalbond KNVB roept het kabinet en het Outbreak Management Team (OMT) op serieus te kijken naar het toelaten van publiek bij wedstrijden in het betaald voetbal. Volgens de bond is dat nodig omdat de situatie voor de clubs uitzichtloos begint te worden. De KNVB heeft berekend dat de Nederlandse clubs in het seizoen 2020-2021 219 miljoen euro minder omzet hebben gehad, waarvan 155 miljoen euro direct als gevolg van de coronapandemie. Lees hier meer.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen daalt gestaag. In totaal liggen er nu nog 1148 patiënten met het coronavirus onder de leden. Dat zijn er 37 minder dan gisteren, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Vergeleken met een maand geleden is het aantal Covidpatiënten in de ziekenhuizen gehalveerd.
De daling van vandaag is volledig toe te schrijven aan de verpleegafdelingen. Daar liggen nu nog 846 coronapatiënten, het laagste aantal sinds eind oktober. Op de intensive cares liggen momenteel 302 coronapatiënten, evenveel als gisteren. In de afgelopen 24 uur werden er 7 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 108 nieuwe patiënten binnengebracht.
Het LCPS verwacht wel dat het aantal ziekenhuisopnames weer gaat toenemen later deze maand. Dat heeft volgens de ziekenhuisorganisatie te maken met de hoge besmettingsaantallen van de afgelopen week. Het Brabantse ziekenhuis Máxima MC liet dinsdag weten voorbereidingen te treffen op toenemende drukte door omikron. ,,We weten op dit moment nog niet wat de effecten gaan zijn, maar de kans is groot dat op korte termijn de druk op ons ziekenhuis weer gaat toenemen", aldus het ziekenhuis.
Is omikron de weg om uit de coronacrisis te komen? Dat wordt onderzocht. Wat wel zeker is dat er bijna geen mensen met omikron op de ic’s liggen in ons land. ,,Dat aantal is op een hand te tellen", zegt hoofd van ic’s Diederik Gommers bij EenVandaag. ,,Wat je nu op de ic ziet, is de afname van deltavariant. Bij de andere varianten zag je dan dat een vijfde van de ziekenhuisopnames naar de ic kwam, en daar lijkt nu met omikron een grote verandering op te treden."
Een groot deel van de coronamaatregelen in Engeland wordt per volgende week donderdag opgeheven. Het is vanaf dan niet langer verplicht om mondkapjes te dragen en ook de thuiswerkplicht en het coronatoegangsbewijs vervallen, maakte premier Boris Johnson woensdag bekend.
Johnson is ook van plan de isolatieplicht na een coronabesmetting te schrappen. De overheid stuurt er dan wel nog op aan dat burgers in isolatie gaan na een infectie, maar kan dat dan niet langer wettelijk afdwingen. De wet die dit regelt loopt in maart af, Johnson wil die dus niet verlengen en mogelijk zelfs eerder al opschorten.
,,Nu Covid endemisch wordt, moeten we wettelijke verplichtingen vervangen voor advies en aanbevelingen", licht de premier de versoepelingen toe in het parlement. Johnson zei ook dat het loslaten van de coronaregels voor een groot deel te danken is aan de Britse boostercampagne.
De reisbranche wil dat de overheid eindelijk eens met 'logische quarantaineregels' komt. ,,Het geduld bij reisorganisaties is zo langzamerhand wel op", zegt voorzitter Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR. Hij ergert zich eraan dat het quarantainebeleid dat vrijdag door het kabinet werd uitgedragen nog niet logisch zou zijn uitgewerkt.
De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen morgen bij elkaar voor een extra vergadering. Die is ingelast omdat de burgemeesters willen dat er snel duidelijkheid komt over de nabije toekomst voor met name de horeca- en cultuursector. Maandag zei het Veiligheidsberaad dat het kabinet daar nog deze week mee moest komen en dat wachten tot 25 januari te lang zou duren.
Het Veiligheidsberaad vindt dat het kabinet ondernemers in de horeca en cultuur 'echt meer perspectief' moet bieden. De burgemeesters denken dat versoepelingen mogelijk zijn, bijvoorbeeld in de vorm van een avondlockdown zoals die eind vorig jaar gold. ,,Het kabinet moet nu echt concreet zijn", aldus beraadsvoorzitter Bruls, burgemeester van Nijmegen. Of het kabinet deze week nog voldoet aan de wens van de burgemeesters is niet duidelijk.
Honderden mensen in Hongkong hebben aangeboden ongewilde hamsters te willen adopteren. De Chinese metropool maakt zo'n 2000 huisdiertjes af, omdat een aantal hamsters uit Nederland onlangs positief testte op het coronavirus. Dierenliefhebbers en -welzijnsorganisaties vrezen dat mensen daardoor van hun knaagdiertje af willen.
Het bevel van de autoriteiten volgde op een coronabesmetting bij de eigenaresse van een dierenwinkel in Hongkong, die tot infectie van andere personen leidde. Ook de hamsters in de winkel bleken positief. Ze waren volgens Chinese media uit Nederland geïmporteerd. Inmiddels is aan winkels en houders van hamsters gevraagd hun dieren te laten inslapen. Uit voorzorg moeten ook andere kleine knaagdieren in dierenwinkels worden gedood, waaronder cavia's, konijnen en chinchilla's.
Volgens wetenschappers is er geen bewijs dat dieren een belangrijke rol spelen bij de besmetting van mensen. De autoriteiten erkennen dat, maar geven aan voorzichtig te willen zijn. De miljoenenstad waarschuwt baasjes daarom onder meer hun dieren niet te kussen. Iedereen die na 22 december een knaagdiertje heeft gekocht, wordt opgeroepen die in te leveren voor ruiming.
De lokale omroep RHTK meldde dat meerdere diereneigenaren daarop hun huisdier uit voorzorg hebben ingeleverd bij de overheid. Op sociale media zijn er initiatieven ontstaan om de huisdiertjes dat lot te besparen. Een Telegram-groep voor mensen die bereid zijn tijdelijk een hamster over te nemen, heeft inmiddels zo'n 3000 leden. "Veel dierenbezitters zijn niet bekend met de precieze risico's en doen hun hamsters daarom weg", stelt een van de initiatiefnemers.
Een dierenrechtenorganisatie die ook dierenklinieken runt in Hongkong zegt dat "talloze" bezorgde baasjes hen benaderen voor advies. "We drukken diereneigenaren op het hart niet in paniek te raken of hun huisdieren in de steek laten", stelt de organisatie in een verklaring.
Het is nu nog te vroeg om te besluiten of theaters en musea hun deuren straks kunnen openen, zegt zorgminister Ernst Kuipers. ,,Het gaat de goede kant op", zegt de bewindsman. Maar wat dat precies betekent voor de kunst- en cultuursector, kan Kuipers nog niet zeggen. "Je moet ons die tijd nog even geven."
In de politiek en de samenleving wordt aangedrongen op cultuurorganisaties de ruimte te geven. Woensdag doen verschillende cultuurinstellingen hun deuren open in protest, veelal 'omgebouwd' tot kapsalon of sportschool. Dit uit onvrede over de willekeur die zij zien in het coronabeleid: theaters moeten de deuren dichthouden, terwijl de schoonheidssalon wel open is.
Aanstaande dinsdag gaat het kabinet kijken wat het kan betekenen voor restaurants, kroegen en cafés, maar ook voor die cultuurbranche. De coronasituatie is niet per se negatief, geeft Kuipers aan. Lees hier het volledige artikel.
Vaccinatie van 5 tot en met 11-jarigen is óók zinvol bij omikron. Dat geldt vooral voor kinderen die nog géén corona hebben gehad. Vaccinatie beschermt hen tegen het risico dat MIS-C optreedt, een ernstige ontstekingsreactie in de vitale organen die ná corona kan volgen.
Dat schrijft de Gezondheidsraad in een nieuw advies aan de minister van Volksgezondheid. Begin december adviseerde de raad nog om coronavaccinaties beschikbaar te stellen aan kinderen van 5 tot en met 11 jaar die dit willen.
Sindsdien is de nieuwe virusvariant omikron dominant geworden en hebben honderdduizenden kinderen al corona doorgemaakt. Daarom heeft de Gezondheidsraad gekeken of het advies van december op basis van de huidige situatie nog steeds geldt. Dat is het geval. Lees hier het volledige artikel.
De Vaccinatie Twijfeltelefoon voor vragen over coronavaccins is vanaf komende vrijdag ook beschikbaar in het Arabisch, zo laat de initiatiefnemer van het project, het Erasmus MC weten. Op vrijdagochtenden van 08.30 tot 13.00 uur staan drie studenten geneeskunde mensen te woord die in het Arabisch vragen willen stellen over de coronavaccins.
Ook is er een Arabisch sprekende arts aanwezig die de studenten kan ondersteunen als ze ingewikkelde vragen van bellers krijgen. "Met het aanbieden van het Arabisch hopen we mensen te bereiken die tot nu toe de weg naar de telefoonlijn moeilijk weten te vinden", aldus het Rotterdamse Erasmus MC.
Mensen die niet zeker weten of ze een coronavaccin willen, kunnen de telefoonlijn bellen. Studenten geneeskunde die een speciale training hebben gehad, beantwoorden medische vragen over de vaccins. De Vaccinatie Twijfeltelefoon is sinds een week ook bereikbaar voor gesprekken in het Turks. ,,Met het aanbieden van zowel de Turkse als de Arabische taal hopen we meer mensen die de Nederlandse taal niet voldoende machtig zijn toch goed kunnen informeren", zegt internist Robin Peeters van het Erasmus MC.
De studenten kunnen ook vragen beantwoorden in het Engels. De organisatoren van de Twijfeltelefoon onderzoeken nog of er ook gesprekken in het Berbers mogelijk zijn.
Per dag bellen ongeveer negenhonderd mensen naar de Vaccinatie Twijfeltelefoon. Naast het Erasmus MC doen ook de universitaire ziekenhuizen in Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Maastricht mee.
De meeste vragen gaan over het effect van coronavaccins op zwangerschap en vruchtbaarheid, het nemen van een vaccin bij bepaalde allergieën, bijwerkingen en de boosterprik. Het doel van de telefoonlijn is om mensen medische informatie te geven over de vaccins. "Het besluit om wel of niet over te gaan tot vaccinatie is niet aan ons maar aan de beller", benadrukt het Erasmus MC.
Het Erasmus MC gaat patiënten die kampen met langdurige klachten na hun coronabesmetting meerdere jaren volgen. In dit onderzoek wordt er niet alleen gekeken naar de fysieke en mentale gezondheid, maar ook naar hoe de patiënten hun werk en hun sociale leven weer oppakken.
Voor het onderzoek werkt het Rotterdamse ziekenhuis samen met C-support, het expertisecentrum dat al langer patiënten met long-Covid onderzoekt. Deze stichting ondersteunt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) mensen met langdurige coronaklachten.
Patiënten met langdurige Covid kunnen zich op de website van de stichting registreren. In oktober hadden al bijna 10.000 mensen zich gemeld. Zij kunnen vanaf februari een oproep krijgen om mee te doen aan het onderzoek van het Erasmus MC.
Patiënten met langdurige klachten hebben vaak last van vermoeidheid, hoofdpijn, kortademigheid, hartkloppingen, spierpijn of vergeetachtigheid. Deze klachten kunnen zorgen voor een slechtere kwaliteit van leven, stelt het Erasmus MC. "Sommige mensen zijn na maanden nog niet of slechts deels weer aan het werk. Bij sommigen staat hun sociale leven grotendeels stil", zegt onderzoeker Inge Spronk.
In het onderzoek wordt gekeken naar de oorzaak en invloed van long-Covid en naar de zorg die de patiënten hebben gekregen. Zo zijn de patiënten vaak bij verschillende zorgverleners geweest, zoals huisartsen, specialisten, fysiotherapeuten of psychologen. De bedoeling is dat deze zorg ook beter op elkaar afgestemd wordt.
Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) loopt er ook een onderzoek met zo'n 1700 mensen naar langdurige Covid. In juli werd daardoor bijvoorbeeld duidelijk dat zo'n 90 procent van de ondervraagden last heeft van vermoeidheid. Iedereen in het onderzoek noemt de impact van long-Covid groot.
De gemeente Amsterdam heeft het Concertgebouw een officiële waarschuwing gegeven omdat het open was tegen de regels in. In het Concertgebouw was woensdag een 'kapsalon' ingericht als protest tegen de coronasluiting van cultuurinstellingen.
De gemeente erkent dat culturele instellingen het zwaar hebben, maar "de regels gelden voor iedereen". "Deze waarschuwing is de eerste stap in de handhaving", aldus een woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.
Ook de Koninklijke Schouwburg Den Haag heeft een officiële waarschuwing van de gemeente gehad. De locatie besloot de protestactie desondanks door te zetten. De boa's spraken in de foyer van de schouwburg met de directeur en deelden een officiële waarschuwing uitgedeeld. Inmiddels is de zaal van de schouwburg volledig gevuld met bezoekers. Alle bezoekers houden anderhalve meter afstand en hebben hun QR-code laten scannen. Lees hier het volledige artikel over de landelijke protestactie Kapsalon Theater.
Een afdelingshoofd van het Tel Aviv Sourasky Medisch Centrum, het grootste ziekenhuis van de stad, heeft zichzelf in een reeks tweets tegen het ministerie van Volksgezondheid van haar land gekeerd. Volgens Idit Matot wordt de Israëlische overheid gedreven door “angst” en heeft omikron niets meer te maken met de schadelijke coronastammen.
Volgens Matot vormt omikron “een minimaal risico” en heeft de variant “niets meer te maken met eerdere stammen die een langdurige en ernstige ziekte veroorzaakten”. Ze zegt ook dat er geen covidpatiënten meer aan ademhalingsapparaten liggen en dat de meeste ziekenhuisopnames niet covid als belangrijkste reden hebben. Volgens de Israëlische dokter wordt het aantal patiënten dat met ernstige covidsymptomen in de ziekenhuizen ligt ook dagelijks overdreven door de media.
In een opiniestuk op nieuwssite Walla zei Matot ook nog dat de overheid nog steeds wordt gedreven door “angst en een gevoel van angst”. “Mensen worden gedwongen om opgesloten te zitten in hun huizen. We zitten de facto in een lockdown en het land staat op instorten. Zijn we gek geworden?”, schrijft ze. Lees hier het volledige artikel.
De GGD'en vragen om steeds meer hulp van militairen bij het testen op corona, zo laat een woordvoerder van Defensie weten. Momenteel helpen 160 militairen in de teststraten. Vorige week ging het nog om 60 militairen.
Waarschijnlijk worden er komende tijd nog eens 120 extra militairen ingezet in de teststraten, aldus de woordvoerder. Maar hij benadrukt dat het precieze aantal "van dag tot dag" kan veranderen. "Het is compleet afhankelijk van de vraag van de GGD'en." Het is volgens hem wel duidelijk dat de vraag naar hulp bij het testen steeds verder toeneemt.
GGD'en hebben juist steeds minder hulp nodig van Defensie bij de boosterprikcampagne. Waar eerder ruim 800 militairen hielpen in de prikstraten, zijn dat er op dit moment nog 175.
Zo'n 1600 militairen staan 'stand-by'. Dat wil zeggen dat ze de GGD'en kunnen helpen waar nodig. Al deze militairen zijn opgeleid voor het afnemen van coronatests, aldus de woordvoerder van Defensie.
Vorige week werd bekend dat de hulp van militairen in de ziekenhuizen niet langer nodig is. Het aantal opgenomen coronapatiënten neemt af en volgens de krijgsmacht werden de artsen en andere zorgverleners van Defensie alleen ingezet om de "hoge nood" in de ziekenhuizen te ledigen.
Het aantal coronatests dat per dag door de GGD'en wordt afgenomen stijgt daarentegen de laatste tijd juist flink. Vorige week kregen zo'n 243.000 mensen een positieve testuitslag. Dat was het hoogste weekcijfer ooit.
Commerciële testaanbieders gaan naar verwachting vanaf eind januari de GGD'en waar nodig helpen bij het testen op corona. Dat laat een woordvoerder van Stichting Open Nederland (SON) weten. Verdere details over de samenwerking wil hij niet geven. Binnenkort komt SON met meer informatie, aldus de woordvoerder.
Coronaminister Ernst Kuipers meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat hij samen met SON en koepelorganisatie GGD GHOR Nederland de "laatste punten" uitwerkt omtrent "afspraken over de inzet van testcapaciteit voor Testen voor Toegang indien de testvraag bij de GGD'en de capaciteit overschrijdt".
SON is de organisatie achter Testen voor Toegang. Mensen die een coronatoegangsbewijs nodig hebben voor bijvoorbeeld een bezoek aan de sportschool en niet zijn gevaccineerd of onlangs hersteld van een coronabesmetting kunnen zich gratis laten testen bij een commerciële testaanbieder. Veel plekken waar zo'n bewijs eerder nodig was, zoals theaters, zijn nog gesloten. "Hierdoor is momenteel de inzet van het coronatoegangsbewijs beperkt", aldus Kuipers, "en wordt de testcapaciteit ten behoeve van Testen voor Toegang beperkt benut."
Het aantal coronatests dat dagelijks wordt afgenomen omdat mensen klachten hebben of in de buurt zijn geweest van een besmet persoon stijgt de laatste tijd juist. Waren het er in de laatste week van vorig jaar volgens het ministerie nog ruim 370.000 bij de GGD'en en op andere locaties zoals ziekenhuizen, in de eerste week van 2022 werden er in totaal 616.966 coronatests afgenomen. De GGD'en hebben ongeveer 155 vaste testlocaties en zijn volgens Kuipers "continu aan het opschalen om aanvullende capaciteit voor het testen te creëren".
De commerciële testaanbieders die bij SON zijn aangesloten kunnen zo'n 600.000 tests per dag afnemen. Hoeveel testlocaties daadwerkelijk geschikt zijn om de GGD'en te helpen kan de woordvoerder van de stichting nog niet zeggen. "Daar zijn we nu naar aan het kijken."
Testaanbieders krijgen momenteel een vergoeding per uitgevoerde test. Dat zal volgens de woordvoerder ook zo zijn als ze tests gaan afnemen voor de GGD'en.
De mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna veroorzaken geen problemen bij zwangeren en hun baby’s. Dat meldt het Europees medicijnagentschap EMA op basis van onderzoek onder ongeveer 65.000 zwangere mensen. De studies bevestigen dat de coronavaccins geen risico geven op miskramen, vroeggeboorten of andere problemen bij ongeboren baby’s. De zwangeren die deelnamen aan het onderzoek waren in het tweede of derde trimester van de zwangerschap.
De onderzoeken toonden ook aan dat de coronavaccins bij zwangere mensen net zo effectief zijn tegen ziekenhuisopname en sterfgevallen als bij niet zwangeren. Ook de bijwerkingen zijn hetzelfde. 'Denk hierbij aan pijn op de prikplek, vermoeidheid, hoofdpijn, roodheid en zwelling op de prikplek, spierpijn en koude rillingen. De bijwerkingen zijn meestal mild en gaan binnen een paar dagen over', citeert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
CBG-voorzitter Ton de Boer: ,,In eerdere dierstudies zagen we al dat de coronavaccins veilig gebruikt kunnen worden bij zwangeren. Vaccinatie verlaagt het risico op ernstige corona en verkleint de kans op een ziekenhuisopname. De nieuwe studies onder grote groepen zwangeren bevestigen dat. Dit zijn hele mooie en geruststellende uitkomsten.''
Theater Orpheus in Apeldoorn heeft de activiteiten rondom de actie Kapsalon Theater afgelast vanwege de aangekondigde handhaving door de gemeente. Het theater en de bijbehorende kapsalon blijven wel open voor mensen die er werken om zo "een signaal" afgeven richting de overheid, aldus de directeur van Orpheus, Mirjam Barendregt.
Ze snapt dat de regels gehandhaafd worden, maar is wel teleurgesteld. ,,Regels zijn er niet voor niets. Echter in dit specifieke geval is geen sprake van openstelling van het theater, maar een ludieke protestactie om aandacht te vragen voor de situatie waarin podia en artiesten zich bevinden. Wij zijn oprecht teleurgesteld dat dit niet mogelijk is". Lees hier het volledige artikel.
De ludieke actie Theater Kapsalon, waarmee theaters en musea in het hele land vandaag protesteren tegen het coronabeleid van het kabinet, is gestart. Het concertgebouworkest in Amsterdam trapte af met de Symfonie no.2 van de Amerikaanse componist Charles Ives onder leiding van de Finse dirigent Susanna Mälkki. Onder deze muzikale begeleiding knipt een kapper klanten op het tot kapsalon omgetoverde podium.
De meeste burgemeesters keren zich tegen de geplande protesten van de culturele sector. Het gedogen van ludieke acties op de theatervloer zit er niet in. ,,We gaan handhaven zoals we dat in de rest van de coronacrisis en het afgelopen weekend ook hebben gedaan‘’, meldde de Haagse burgemeester Jan van Zanen. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema waarschuwde in soortgelijke bewoordingen. Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb wil in Rotterdam de coronamaatregelen volgen en zal 'waar nodig handhaven op de publieke openstelling'.
De protestactie is bedacht door cabaretiers Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries. Zij sprak dinsdagavond bij Op1 haar ongenoegen uit over het feit dat een aantal burgemeesters de protestacties van de cultuursector gaan verbieden.
Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific biedt bonussen aan piloten die bereid zijn het strikte quarantaineregime van Hongkong te doorstaan in een poging om meer vliegtuigen in de lucht te houden. In de stad werden onlangs strengere coronaregels van kracht om de verspreiding van de omikronvariant te voorkomen
Hoofdpiloten, die twee zogeheten closed loop-vluchten vliegen, krijgen een bonus van 22.000 Hongkong dollar (2500 euro). Voor vier of meer van deze vluchten loopt de bonus op tot 29.000 dollar. Copiloten krijgen 17.000 Hongkong dollar voor twee vluchten en 24.000 dollar voor vier of meer.
Bij closed loop-vluchten voert de bemanning drie tot vier weken non-stop vluchten uit, waarbij ze in hotelisolatie blijven tussen de vluchten en vervolgens tot twee weken in quarantaine moeten doorbrengen voordat ze naar huis mogen. De zware omstandigheden en de lange afwezigheid van familie en vrienden hebben het voor Cathay Pacific moeilijk gemaakt om de vluchten voldoende te bemannen en uit te voeren.
"Door meer piloten aan te moedigen zich aan te melden voor deze roosters, kunnen we de vliegtaken over meer piloten spreiden en kunnen we Hongkong verbonden blijven houden met de wereld", zei de luchtvaartmaatschappij in een verklaring.
Cathay Pacific heeft geen binnenlandse markt om op terug te vallen en Hongkong is door het strikte coronabeleid grotendeels geïsoleerd geraakt van de rest van de wereld. De passagierscapaciteit van de luchtvaartmaatschappij ligt op slechts 2 procent van het niveau van voor de pandemie. Voor het vrachtvervoer is dat 20 procent. Dat is het laagste niveau sinds het begin van de pandemie.
Het in financiële problemen verkerende cruiseconcern Genting heeft bij de rechter in Bermuda een aanvraag ingediend om het bedrijf te laten ontbinden. Het zwaar door de coronapandemie en reisrestricties getroffen bedrijf achter onder meer Crystal Cruises, Dream Cruises en Star Cruises lukt het naar eigen zeggen niet meer om financieel overeind te blijven.
Gesprekken met schuldeisers hebben niets opgeleverd. Als er niemand meer opstaat die met een redelijk voorstel komt voor een financiële regeling, is het volgens het bedrijf einde verhaal. De rechter in Bermuda moet de zaak over de toekomst van de cruisemaatschappijen nog behandelen. Mogelijk lukt het nog om een doorstart in gang te zetten.
Het gaat al langer niet goed met Genting, dat net als andere reisbedrijven zwaar werd getroffen door de virusuitbraak. Daardoor konden er lang geen cruises meer plaatsvinden. Genting lukte het in het eerste coronajaar in 2020 al niet om bepaalde betalingen aan schuldeisers over te maken. Toch was er lang nog steeds hoop dat het bedrijf er weer bovenop zou komen. Recent waren er tekenen dat de situatie de verkeerde kant op ging, toen voor de Duitse dochter MV Werften, een bouwer van schepen, faillissement werd aangevraagd. Daarop kelderde de waarde van aandelen van Genting al flink op de beurs in Hongkong.
Genting Honkong, zoals het bedrijf formeel heet, komt voort uit de Genting Group van de Maleisische zakenman Lim Goh Tong. Diens zoon Lim Kok Thay is nog steeds met afstand de grootste aandeelhouder van Genting Hongkong. Het cruiseconcern werd opgezet in de jaren negentig en ging aanvankelijk door het leven als Star Cruises. De onderneming is ook nog een aantal jaar eigenaar geweest van Norwegian Cruise Line. Die cruisemaatschappij werd meer dan tien jaar terug verkocht en is later naar de beurs gegaan in New York.
Australië, Argentinië en Canada zijn wegens het toenemende aantal coronabesmettingen aangemerkt als zeerhoogrisicogebieden. Het reisadvies gaat van geel naar oranje en voor reizigers geldt vanaf 20 januari bij terugkeer een verplichte quarantaine, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.
Reizigers die uit deze landen terugreizen naar Nederland moeten ook een negatieve coronatest kunnen overleggen. Een PCR-test mag maximaal 48 uur oud zijn, een sneltest niet meer dan 24 uur.
Reizigers uit een zeerhoogrisicogebied moeten tien dagen in quarantaine, ook als ze volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van een besmetting. Wel mag deze quarantaine na vijf dagen beëindigd worden, na een negatieve coronatest bij de GGD.
Prinses Margriet viert woensdag haar 79e verjaardag. Voor het tweede jaar op rij viert de jongere zus van prinses Beatrix haar geboortedag in coronatijd en dat betekent dat de festiviteiten vanwege de geldende coronamaatregelen opnieuw in kleine kring zullen moeten plaatsvinden.
Afgelopen najaar blikte de prinses in een interview met weekblad Margriet, waar ze gasthoofdredacteur van was, al terug op het jaar dat achter haar lag. Ze noemde het een "rustig jaar" waarin ze veel thuis was en haar werkafspraken vooral telefonisch afhandelde. Liever niet per computer, want van videobellen moet de prinses niets hebben, verklapte ze. ,,Dat zoomen vond ik echt helemaal niets, ik word afgeleid als ik mezelf steeds zie", zei ze.
De Rijksvoorlichtingsdienst wilde dinsdag geen uitspraken doen over hoe de echtgenote van Pieter van Vollenhoven de dag zal doorbrengen. Of er voor haar 80e verjaardag volgend jaar al grote plannen worden gemaakt, is nog niet bekend.
De meeste burgemeesters keren zich tegen de voor vandaag geplande protesten van de culturele sector. Het gedogen van ludieke acties op de theatervloer zit er niet in. ,,We gaan handhaven zoals we dat in de rest van de coronacrisis en het afgelopen weekend ook hebben gedaan‘’, meldt de Haagse burgemeester Jan van Zanen. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema waarschuwt in soortgelijke bewoordingen. Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb wil in Rotterdam de coronamaatregelen volgen en zal 'waar nodig handhaven op de publieke openstelling'.
Sanne Wallis Vries sprak dinsdagavond bij Op1 haar ongenoegen uit over het feit dat een aantal burgemeesters de protestacties van de cultuursector gaan verbieden.
In veel plaatsen hebben theaters en musea een grote actiedag gepland tegen het coronabeleid van het kabinet; Theater Kapsalon. De actie is bedacht door cabaretiers Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries. Zij sprak dinsdagavond bij Op1 haar ongenoegen uit over het feit dat een aantal burgemeesters de protestacties van de cultuursector gaan verbieden.
Voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie zijn in Duitsland meer dan 100.000 nieuwe besmettingen in een dag geregistreerd. Het waren er maar liefst 112.323 in de afgelopen 24 uur, meldt het Robert Koch Institut (RKI). Een dag eerder lag het aantal nieuwe coronagevallen nog op 74.405, een week geleden 80.430.
Ook het weekcijfer (aantal positieve tests op 100.000 inwoners) bereikt met 584,4 een nieuw record. Het is al de zesde dag op rij dat dit gebeurt. Dinsdag lag dit weekcijfer nog op 553,2, een week eerder op 407,5.
Het afgelopen etmaal werden 239 doden als gevolg van corona geregistreerd. De hospitalisatie-incidentie (aantal opgenomen Covid-patiënten in ziekenhuizen per 100.000 inwoners in een week) staat op 3,17 (maandag 3,14), aldus het RKI.
De stijging van het aantal nieuwe coronagevallen wordt veroorzaakt door de omikron-variant. Die vestigt ook records in andere Europese landen. Zo noteerde Frankrijk bijna een half miljoen nieuwe besmettingen en Italië bijna 230.000, melden Duitse media. In Spanje daalde het aantal positieve tests.
De Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach verwacht dat de omikron-golf pas medio februari haar hoogtepunt bereikt. Hij gaat ervan uit dat het werkelijke aantal besmettingen zo'n twee keer hoger ligt dan het aantal vastgestelde gevallen.
De Verenigde Naties bereiden zich voor om op afstand hulpoperaties voor Tonga uit te voeren om een Covid-19-uitbraak op het eiland in de Stille Oceaan te voorkomen, zei VN-hulpcoördinator Jonathan Veitch woensdag. Tonga kampt na de vulkaanuitbarsting en tsunami van afgelopen weekend met aanzienlijke schade.
Tonga is als een van de weinige landen ter wereld coronavrij en een uitbraak zou er 'rampzalig' zijn, zei hij. ,,Ze zijn erg voorzichtig geweest met het openen van hun grenzen, zoals veel eilanden in de Stille Oceaan, en dat komt door de geschiedenis van ziekte-uitbraken in de Stille Oceaan die hier hele samenlevingen hebben uitgeroeid."
De VN hebben 23 mensen in de regio. Ook andere internationale ngo's staan klaar om te helpen bij de hulpverlening. Ook zij zullen geen personeel naar het eiland sturen, benadrukte Veitch.
Op meerdere eilanden in Tonga is de schade na de vulkaanuitbarsting van afgelopen weekend enorm. Op het eiland Mango zijn volgens de regering alle huizen verwoest, op Fonoifua staan er nog twee overeind en ook op Nomuka is de schade aanzienlijk. De eilanden Atata, Mango en Fonoifua worden volledig ontruimd, meldde de regering van Tonga dinsdag.
Dat was voor het eerst sinds de vulkaanuitbarsting dat de regering van de eilandenstaat van zich liet horen. De communicatie tussen Tonga en de rest van de wereld verloopt nog niet goed, doordat een onderzeese kabel flink is beschadigd door de uitbarsting. Het repareren van de kabel gaat volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van het naburige Nieuw-Zeeland nog minstens een maand duren.
Het dodental na de natuurramp staat op vijf. Drie mensen kwamen om door de vulkaanuitbarsting en twee door de daaropvolgende tsunami. Het dodental kan nog oplopen.
Er wordt dit jaar weer geen WK voor paralympische atleten georganiseerd. Het evenement voor stond van 26 augustus tot 4 september op de planning in het Japanse Kobe, maar volgens een verklaring van de organisatie World Para Athletics is na overleg met lokale partijen besloten om het nogmaals uit te stellen. Aanleiding zijn de aanhoudende coronacrisis en bijgehorende reisbeperkingen.
Het evenement had eigenlijk in 2021 plaats moeten vinden, maar zou toen samenvallen met de Paralyimpisch Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Daarom werd het doorgeschoven naar dit jaar.
De organisatoren buigen zich nu over de mogelijkheid van een volgende editie in 2024 in aanloop naar de Paralympics in Parijs.
De eerste commerciële vlucht in bijna twee jaar tijd heeft de eilandrepubliek Kiribati opgezadeld met 36 coronabesmettingen, meldt de plaatselijke regering. Op de vlucht uit Fiji bleken 36 van de 54 passagiers besmet te zijn. Alle passagiers waren voor vertrek getest en tevens gevaccineerd.
Het luchtruim was sinds 2020 gesloten voor commerciële vluchten om het virus zo veel mogelijk buiten de deur te houden. De grenzen gingen op 10 januari weer open.
Tot nog toe had Kiribati in totaal nog maar twee coronagevallen vastgesteld, beiden op een vissersboot in mei 2021. De twee mensen gingen in quarantaine op het schip en herstelden.
Door de nieuwe gevallen kondigde de regering een avondklok af op het eiland, dat 119.000 inwoners telt. Ook is het dragen van een mondkapje verplicht.
Brazilië heeft dinsdag 137.103 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om het hoogste aantal sinds het begin van de coronapandemie.
Brazilië is wereldwijd het tweede zwaarst getroffen land na de Verenigde Staten. Het Zuid-Amerikaanse land registreerde in totaal reeds 23,2 miljoen besmettingen en 621.517 doden. Experts mensen dat het totale aantal coronagevallen en -doden in het land in werkelijkheid nog hoger ligt. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die zelf al besmet is geweest met het coronavirus, is niet gevaccineerd en staat erom bekend het virus te bagetalliseren.
De overlast op straat is tijdens de coronapandemie de afgelopen twee jaar fors toegenomen. De politie is het afgelopen jaar 536.747 keer uitgerukt voor overlast onder jongeren, verwarde personen en dak- en thuislozen, geluidshinder en openbare dronkenschap. In 2019 was dit nog 366.809 keer. Dit blijkt uit cijfers van de Nationale Politie, schrijft NRC.
De overlast op straat neemt al tien jaar toe, meestal met zo'n 4 tot 5 procent, maar sinds de coronapandemie nam het aantal incidenten met bijna de helft toe. De sterkste toename is onder jongeren. Uit de politiecijfers blijkt niet wat de overlast is.
De vergaderingen van het Surinaamse parlement zijn dinsdag niet doorgegaan nadat was gebleken dat zeker tien parlementariërs en medewerkers van de Nationale Assemblee positief waren getest op corona.
Maandagavond stond de teller van het aantal positief geteste personen in Suriname op het recordaantal van 1404, ruim de helft van het aantal uitgevoerde testen bleek positief. In Suriname zijn tot nu toe 1216 mensen gestorven aan de ziekte.
De Nederlandse arts en epidemioloog Marc Sprenger is op dit moment in Suriname om te helpen bij de reorganisatie van de zorg. De vaccinatiegraad is er met 48% betrekkelijk laag. ,,We zien dat het aantal ziekenhuisopnames in Suriname aan het stijgen is, maar in Nederland niet. Dit verschil heeft alles te maken met de hoge vaccinatiegraad van rond de 86 procent in Nederland."
Suriname neemt geen nieuwe maatregelen om de ziekte in te dammen. De quarantaineperiode voor positief geteste personen is sinds vorige week van tien naar vijf dagen teruggebracht. Wel is eind december het uitgaansverbod van 23.00 naar 21.00 uur teruggebracht.
Het land heeft zijn inreisbeleid sinds enkele dagen aangepast, waardoor alleen dubbel gevaccineerde mensen het land binnen mogen komen. Voorwaarde is wel dat de risicostatus van het herkomstland van de reizigers dat toelaat.
De protestactie Kapsalon Theater gaat door, ondanks dat er in meerdere steden op gehandhaafd zal worden. Initiatiefnemer Diederik Ebbinge zei dinsdagavond in talkshow M dat de cultuursector als 'het braafste jongetje van de klas' besloten heeft om 'dat dan maar niet meer te zijn'. Met de actie Kapsalon Theater wil de cultuursector een landelijk protestgeluid afgeven.
Ebbinge zei dat Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, hem zelf belde over de handhavingsplannen. ,,Dan zakt je broek op meerdere fronten af", aldus Ebbinge.
Toch legt de acteur zich niet neer bij deze boodschap. ,,Wij zijn altijd het braafste jongetje van de klas geweest. En ik ben helemaal geen actievoerder, maar dit voelde voor mij als het moment waarop het misschien wel goed is om te besluiten dat we niet meer het braafste jongetje van de klas zijn. Dit is de nerd op zijn bek timmeren."
Frankrijk meldt bijna een half miljoen geregistreerde nieuwe besmettingen over het afgelopen etmaal. De 464.769 nieuwe coronagevallen vormen een nieuw dagrecord sinds de start van de pandemie. Op de intensive cares ging het aantal coronapatienten daarentegen lichtjes omlaag. Het zijn er nu 3.881, dat zijn er 32 minder dan een dag eerder.
Ook de bioscoopbranche gaat woensdag actievoeren tegen het coronabeleid van het kabinet. De Amsterdamse bioscoop Tuschinski sluit zich aan bij protestactie Kapsalon Theater en opent net als veel andere theaters en concertzalen een tijdelijke kapsalon. ,, De kapper knipt in de zaal en op het scherm worden trailers getoond van de films die vertoond zullen worden wanneer de bioscopen hun deuren mogen openen", meldt de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF).
,,De NVBF slaat de handen ineen om gezamenlijk aan te tonen dat een bezoek aan de bioscoop een leuk, maar vooral veilig uitje is", aldus de vereniging. De kapsalon in Tuschinski is tussen 11.30 uur en 12.30 uur geopend.
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft dinsdagavond aangekondigd de geplande acties in theaters en musea woensdag niet toe te staan. Ze waarschuwt dat er zal worden gehandhaafd, aldus de burgemeester in een verklaring.
Halsema stelt begrip te hebben voor de onvrede en financiële zorgen die binnen de sector leven. ,,Kunst en cultuur brengen troost en zijn een belangrijk fundament van onze stad", aldus de burgemeester, die ook aangeeft dat Amsterdam 'onophoudelijk aandacht' vraagt in Den Haag voor de situatie.
,,Tegelijkertijd bevinden we ons nog steeds in een pandemie en gelden de landelijke coronamaatregelen", zegt Halsema. ,,Die heeft het college te handhaven." De burgemeester geeft aan dat een protestactie in de openbare ruimte wel nog mogelijk is.
Onder meer Utrecht, Nijmegen, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Venlo zeggen dat zij cultuurinstellingen die woensdag opengaan aan gaan spreken en waar nodig de coronaregels zullen handhaven.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zegt via zijn woordvoerder de onvrede te begrijpen, maar geeft ook aan dat zijn gemeente de coronamaatregelen volgt. Dat betekent dat de Maasstad 'actievoerende instellingen aanspreekt en waar nodig handhaaft op de publieke openstelling'.
Een woordvoerder van de Haagse burgemeester Jan van Zanen geeft aan dat waar nodig 'gehandhaafd wordt zoals altijd'. ,,We treden op bij excessen en handhaven meldingsgericht", licht de zegsman toe. ,,Eerst spreken we mensen aan, dan waarschuwen we en later gaan we pas over tot beboeten."
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er momenteel geen bewijs dat gezonde kinderen en adolescenten een booster tegen het coronavirus nodig hebben.
Meer onderzoek is noodzakelijk om vast te stellen wie baat heeft bij een boosterdosis, aldus WHO-hoofdwetenschapper Soumya Swaminathan. Israël biedt tieners vanaf 12 jaar al een extra prik aan om het immuunsysteem te versterken, vooral nu de besmettelijkere omikronvariant blijft oprukken. Ook in onder meer de Verenigde Staten, Duitsland en Hongarije is het goedgekeurd.
De WHO vindt dat boosters vooral bedoeld moeten zijn voor de kwetsbaarste personen, zoals ouderen, mensen met een verzwakte afweer en personeel in de zorg. De organisatie bekritiseerde eerder al het algemeen toedienen van een booster in rijkere landen, terwijl in veel arme landen de bevolking nog niet eens een eerste prik heeft gekregen.
De minister van Volksgezondheid in Nederland heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over het nut en de noodzaak van een boosterprik voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar. Dit advies wordt op korte termijn verwacht.
Bijna 4 op de 10 ouders laten kinderen van 5 tot en met 11 jaar zeker niet prikken tegen corona en 13 procent laat dit waarschijnlijk niet doen. 14 procent van de moeders en vaders twijfelt nog. Dat stelt I&O Research na onderzoek onder 2230 Nederlanders van 18 jaar en ouder in opdracht van de NOS.
Zeker wel laten inenten zegt 16 procent te doen en 19 procent waarschijnlijk wel. Ouders en verzorgers van de nieuwe doelgroep kunnen vanaf dinsdag een brief verwachten met informatie over het prikken van de 12-minners.
Van alle Nederlanders vindt 37 procent dat ook kinderen moeten worden geprikt, terwijl dat vorige maand de helft was.
Het ministerie van Volksgezondheid hoopt met een grotere mediacampagne meer mensen aan te zetten om een booster te halen. De komende tijd worden posters opgehangen op bijvoorbeeld treinstations en in winkels, en er is een nieuwe televisiespot in de maak, laat het ministerie weten. Dit om de vaart erin te houden nu het aantal nieuwe boosterafspraken bij de GGD'en over de piek heen is, maar bijna de helft van de gevaccineerde 18-plussers nog geen booster heeft gehad.
Vanaf vrijdag wordt het nachtelijke uitgaansverbod (01.00-06.00) in Barcelona en de rest van Catalonië geschrapt, ondanks het hoge aantal besmettingen. Dus mogen mensen zich weer 's nachts op straat begeven.
Clubs en disco's in de Spaanse regio blijven 's nachts wel dicht. Bars en restaurants mogen net als nu de helft van het normale aantal klanten blijven ontvangen. Zij moeten wel een gezondheidspas tonen. Bijeenkomsten binnen van meer dan tien mensen blijven verboden.
Vanochtend is een 77-jarige man overleden op de vaccinatielocatie in Leiderdorp. De man werd kort na zijn boosterprik onwel. Het is niet bevestigd dat het overlijden met de boosterprik te maken heeft. Het LUMC gaat onderzoek doen naar de precieze oorzaak van het overlijden. Het overlijden is gemeld bij bijwerkingencentrum Lareb.
De piek van de boostervaccinaties tegen het coronavirus is achter de rug. Vorige week hebben iets meer dan 1,1 miljoen mensen een oppepprik gekregen. Een week eerder haalden bijna 1,9 miljoen mensen zo'n inenting, en de week daarvoor ruim 1,6 miljoen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in zijn wekelijkse overzicht.
Ongeveer 90 procent van de 60-plussers heeft een boosterprik gehaald, meldt het RIVM. De opkomst in de overige leeftijdsgroepen is niet bekend.
In totaal hebben nu ongeveer 7,6 miljoen mensen een boosterprik gekregen. Dat komt neer op ongeveer 53 procent van alle volwassen Nederlanders.
Er is vooruitgang te melden over het aantal operatiekamers dat in gebruik is en de planbare zorg. Dat blijkt uit de wekelijkse cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit.
Nederlandse ziekenhuizen geven aan dat ze hun operatiecapaciteit opnieuw verder hebben opgeschaald. Vorige week waren nog 34 procent minder operatiekamers in gebruik dan normaal. Deze week is dat 24 procent minder dan normaal.
Ook daalt het aantal ziekenhuizen dat aangeeft niet alle kritiek planbare zorg binnen 6 weken te kunnen leveren. Vorige week waren dat er 19 van de 73. Deze week daalt dat aantal naar 16. Ook geven fors meer ziekenhuizen aan weer deels planbare zorg te leveren.
De planbare zorg wordt in meer ziekenhuizen deels of volledig geleverd. Er zijn deze week nog 9 ziekenhuizen die aangeven geen planbare zorg te leveren, vorige week waren dit er 28.
Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 31.426 positieve coronatests geregistreerd. Door een technische storing zijn niet alle meldingen binnengekomen. Het werkelijke aantal was dus hoger.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 242.961 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 34.709 nieuwe gevallen per dag. Ondanks de storing is dat een nieuw record. Het gemiddelde stijgt voor de 21e dag op rij.
Amsterdam telde 2526 positieve tests, het hoogste aantal van heel Nederland. Daarna volgen Rotterdam (1734), Utrecht (965), Den Haag (881) en Tilburg (710). Op Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog testte niemand positief.
Het initiatief Kapsalon Theater blijkt een succes te zijn. In totaal hebben tweehonderd mensen een kaartje bemachtigd voor woensdag in de Kleine Komedie in Amsterdam. Daar treden Jochem Myjer, Claudia de Breij, Brigitte Kaandorp, Youp van 't Hek, Sanne Wallis de Vries, Henry van Loon en Freek de Jonge op, terwijl hun gasten geknipt worden.
Met de actie Kapsalon Theater wil de cultuursector die dag de grote onvrede kenbaar maken over het coronabeleid van het kabinet. Tientallen theaters in Nederland worden omgebouwd tot een kapsalon, massagestudio of een schoonheidssalon.
Het initiatief wordt niet overal toegestaan. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen geeft geen toestemming voor het Kapsalon Theater in culturele instellingen in zijn stad. Alle instellingen die van plan waren iets te organiseren zijn dinsdag door de gemeente gewaarschuwd dat er gehandhaafd gaat worden als zij de deuren openen terwijl dat volgens de coronaregels nog niet mag.
Ook de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), waarbij 22 gemeenten zijn aangesloten, heeft gewaarschuwd.
Terwijl het aantal positieve coronatests in heel Nederland fors toeneemt, daalt het aantal gevallen onder twintigers juist. Een week eerder was bij die leeftijdsgroep juist de grootste stijging te zien.
Het RIVM registreerde in de afgelopen zeven dagen 54.511 positieve tests onder mensen die 20 tot en met 29 jaar oud zijn. Dat is 13 procent minder dan een week eerder.
De daling nu kan een gevolg zijn van de snelle stijging van het aantal coronagevallen onder twintigers eerder. ,,Het virus is in de afgelopen weken op grote schaal rondgegaan in deze leeftijdsgroep. De groep die nu nog vatbaar is, is daardoor mogelijk kleiner geworden", is de eerste inschatting van Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Bij jongere kinderen is juist wel een forse stijging te zien. Zo testten 19.498 kinderen van onder de 10 positief, tegen 8636 een week eerder. Dat is een stijging van 125 procent. Onder tieners nam het aantal coronagevallen met bijna 54 procent toe.
Een nieuwe piek voor de corona-epidemie in Nederland. In de afgelopen zeven dagen zijn 242.961 positieve tests geregistreerd. Dat is het hoogste weekcijfer ooit, in de honderdste week van de coronacrisis.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde 20 procent meer positieve tests dan in de week ervoor. Toen waren er zo'n 201.000 bevestigde besmettingen. Dat was de eerste keer dat het weekcijfer de grens van 200.000 passeerde.
Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen daalt verder. In de afgelopen week waren de klachten van 647 coronapatiënten zo erg dat ze in een ziekenhuis belandden, van wie er 94 op een intensive care kwamen te liggen. Het RIVM registreerde 63 sterfgevallen.
Het reproductiegetal daalt. Dat cijfer staat nu op 1,16, terwijl het precies een week geleden 1,26 was. Dit getal is het gemiddelde over alle varianten bij elkaar. Het reproductiegetal voor de omikronvariant is ook gedaald, van 1,63 naar 1,25. Het cijfer laat zien hoe snel het virus zich verspreidt, maar wordt pas 14 dagen later vastgesteld. Het dinsdag berekende getal gaat over de situatie op 3 januari.
Het coronavirus slaat opnieuw om zich heen in het onderwijs, nu de scholen weer open zijn. Vooral leerlingen lijken massaal de klos door quarantaineregels of omdat ze zelf besmet zijn geraakt. Veel scholen zitten weer aan het online onderwijs.
Schoolleiders willen overigens liefst geen landelijke sluiting meer, omdat de verschillen regionaal zo groot zijn. Ook de Rijksoverheid heeft vanzelfsprekend de scholen het liefst voortaan continu open.
Door het torenhoge aantal coronagevallen is het nauwelijks nog mogelijk om te achterhalen hoe iemand besmet is geraakt. In slechts één op de zeven gevallen lukt het om de besmettingsbron te vinden. Als de bron- en contactonderzoekers daar wel in slagen, valt de besmetting opvallend vaak terug te voeren naar de scholen, die vorige week weer zijn opengegaan. Van die herleide besmettingen bleek 11,2 procent te zijn ontstaan op een school of kinderopvang. Dat is het hoogste niveau sinds de week voor de kerstvakantie.
Bijna vier op de tien ouders laten kinderen van 5 tot en met 11 zeker niet prikken tegen corona en 13 procent laat dit waarschijnlijk niet doen. 14 procent van de moeders en vaders twijfelt nog. Dat stelt I&O Research na onderzoek onder 2230 Nederlanders van 18 jaar en ouder in opdracht van de NOS.
Zeker wel laten inenten zegt 16 procent te doen en 19 procent waarschijnlijk wel. Ouders en verzorgers van de nieuwe doelgroep kunnen vanaf heden een brief verwachten met informatie over het prikken van de 12-minners.
Van alle Nederlanders vindt 37 procent dat ook kinderen moeten worden geprikt, terwijl dat vorige maand de helft was.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag gedaald tot minder dan 1200, het laagste aantal sinds eind oktober. In totaal liggen er nu nog 1185 patiënten met het coronavirus onder de leden. Dat zijn er 54 minder dan maandag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive cares liggen momenteel 302 coronapatiënten, 14 minder dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal met 40 tot 883, het laagste aantal in maanden.
In de afgelopen 24 uur werden er 7 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 100 nieuwe patiënten binnengebracht. Ook deze instroomcijfers zijn in maanden niet meer zo laag geweest.
Hoewel het aantal mensen dat positief is getest op corona nog nooit zo hoog is geweest als in de afgelopen weken, is hier vooralsnog niets van terug te zien in de ziekenhuizen. Ina Kuper, waarnemend voorzitter van het LCPS, wees er maandag op dat de omikronvariant van het coronavirus minder ziekmakend is. Het LCPS verwacht wel dat de ziekenhuisopnames deze maand nog gaan stijgen.
Mogelijk komen er ook door de zeer besmettelijke omikronvariant van het virus meer mensen in het ziekenhuis terecht die het virus bij zich dragen, maar niet om die reden zijn opgenomen. Zij tellen wel mee in de dagelijkse ziekenhuiscijfers als coronapatiënt.
Na bijna twee jaar van demonstraties vol agressie, is het nu tijd voor De Zwijgende Meerderheid. Zondag laat de beweging zich zien op de stationspleinen in Utrecht en Nijmegen. Ze willen zorgmedewerkers, hulpverleners en politici, die zich al bijna twee jaar inzetten om Nederland door de coronapandemie te loodsen een hart onder de riem steken. „Dat betekent niet dat wij altijd blij zijn met de coronamaatregelen.”
Twee naaste medewerkers van paus Franciscus zijn positief getest op het coronavirus, laat het Vaticaan vandaag weten. Kardinaal Pietro Parolin, de Buitenlandminister van Vaticaanstad, heeft milde coronaklachten.
Zijn viceminister, Edgar Pena Parra, vertoont geen symptomen. Woordvoerder Matteo Bruni zegt dat de 67-jarige Parolin en 61-jarige Parra binnen de muren van de Heilige Stoel in zelfisolatie zijn gegaan.
Het ministersduo komt regelmatig in contact met de paus, maar niet zeker is wanneer hun laatste samenzijn met de bejaarde kerkvader was. Het Vaticaan stelt vaccinatie verplicht voor medewerkers. In het omringende Italië werden gisteren 83.403 nieuwe besmettingen met het virus gemeld. Een dag eerder ging het om 149.512 infecties.Als het kabinet deze week nog geen duidelijkheid geeft over mogelijke heropening van de horeca, wil branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland proberen om donderdag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer via moties en directe stemmingen een heropening af te dwingen.
KHN verwijst naar een eerder aangenomen motie die bepaalt dat sectoren bij versoepelingen gelijk op moeten gaan. ,,Die heeft het nieuwe kabinet bij de afgelopen persconferentie naast zich neergelegd. Dat is kwalijk", zegt KHN-directeur Dirk Beljaarts in reactie op de oproep van Veiligheidsberaadvoorzitter Hubert.Die vraagt het kabinet om deze week al meer duidelijkheid te geven aan de horeca en cultuursector over mogelijke heropening. Volgens KHN zijn er veel Kamerleden die de horeca een warm hart toedragen. De branchevereniging hoopt dat een heropening afdwingen via de Kamer, mocht het kabinet voet bij stuk houden, niet nodig is.
25 januari staat een nieuwe persconferentie gepland. Dan zouden de horeca, cultuur- en evenementensector prioriteit krijgen. ,,Wat helemaal onacceptabel is, is als blijkt dat de heropening verder de toekomst in geduwd wordt, omdat we zoveel voorbereidingstijd nodig zouden hebben. Dat argument gaat niet op, daarom willen we het deze week nog weten", zegt Beljaarts.
Donderdag biedt KHN Tweede Kamerleden ook een ruim 30.000 keer ondertekende petitie voor de heropening van de horeca aan. Ook komt KHN met een vernieuwde routekaart. Daarin wil de branchevereniging zeker geen sluitingstijd om 17.00 uur, maar een inloopstop om 22.00 uur. Horecaondernemers verdienen meer in de avonduren dan overdag, zo beredeneert KHN.
Als het aan de horecabrancheorganisatie ligt, gaat Nederland vanaf april weer terug naar normaal. ,,Want we moeten niet steeds in een situatie van beperkingen komen." Beljaarts verwijst naar het Britse en Spaanse overheidsbeleid om het coronavirus als endemisch te beschouwen, wat betekent dat de samenleving ermee moet leren leven.
Burgemeester Antoin Scholten van Venlo pleit voor het invoeren van 2G ook in ons land. Dat wil hij omdat hij vreest voor een grote toeloop van ongevaccineerden uit Duitsland. Die kunnen in eigen land niet meer terecht, omdat daar 2G geldt in de winkels. Een woordvoerder van de burgemeester bevestigt berichtgeving hierover in De Limburger.
Tijdens de gebruikelijke maandagavonddemonstraties in Duitsland tegen de coronamaatregelen liep het gisteren uit de hand. De demonstratie in Rostock werd beëindigd nadat demonstranten zich niet aan de maatregelen hielden. Al snel begonnen relschoppers met vuurwerk te gooien naar agenten. Ook op andere plekken in Duitsland was het onrustig.
De strategie van premier Boris Johnson om Engeland open te houden in coronatijd lijkt te werken. Johnsons gok pakt goed uit, schrijft Het Parool. Ziekenhuizen piepen en kraken, maar de besmettingscijfers dalen snel. Engeland gaat als het aan de regering ligt nooit meer op slot. Op 26 januari verdwijnen vrijwel zeker de laatste restricties. ‘Leren leven met het virus’, wordt het beleid.
De burgemeester van de Italiaanse stad Messina, Cateno De Luca, is in hongerstaking gegaan uit protest tegen de coronabeperkingen die de stad en het eiland Sicilië worden opgelegd. Hij heeft zich teruggetrokken in een tent in de haven van de Siciliaanse stad en gezegd vanaf volgende maand geen burgemeester meer te zijn.
Hij heeft de haven uitgekozen als 'protestplek', omdat hij stelt dat de Italiaanse regering de zeestraat daar, de Straat van Messina, misbruikt om Sicilië gevangen te houden. Onder de strenge coronaregels in Italië zijn bepalingen dat uitsluitend gevaccineerden of van corona genezen mensen per boot of vliegtuig het eiland op of af mogen.
Indonesië meldt vandaag 1362 nieuwe coronabesmettingen. Het hoogste aantal sinds 8 oktober. Officieel zijn er tot op heden 4,27 miljoen Indonesiërs besmet geraakt.
Nee, dit is geen verhaal over de vraag of je jezelf wél of niet moet laten vaccineren. Dit gaat over de ‘boostertwijfelaar’: mensen die na hun eerste twee vaccinaties flink ziek werden. Dan ben je best huiverig voor het boostershot. En nu? Dokters leggen het uit.
Gudo Cools is blij dat er weer gedanst mag worden. Als voorman van ‘Dansondernemers Nederland’, een collectief dat meer dan 2300 ondernemers verenigde in coronatijd, ging Gudo voorop in de strijd. Nu kunnen de heupen eindelijk weer los. ,,Jonge mensen zeiden: ik zie het niet meer zitten.''
Clubs uit het betaalde voetbal zijn voorbereidingen aan het treffen om hun stadions weer open te stellen voor supporters. Hoewel bij alle sportwedstrijden al sinds november geen publiek is toegestaan vanwege de coronamaatregelen, willen de clubs hun stadions toch gaan openen. Het lijkt geen loos dreigement, want diverse ploegen uit de Keuken Kampioen Divisie praten daar deze week over met de burgemeester van hun stad.
Nu de besmettingsgraad in Thailand daalt, verlaagt de regering het huidige alarmniveau - van vier naar drie - en overweegt men een aantal maatregelen te versoepelen om de economie op te peppen, zegt gezondheidsminister Anutin Charnvirakul.
Een van de opties die wordt overwogen is het instellen van zogenaamde 'zandbak'-gebieden voor toeristen. Wie binnen zeven dagen binnen zo'n gebied blijft en zich twee keer laat testen, hoeft niet meer in quarantaine.
De toeristische zandbakken zijn reeds te vinden in Phuket, Phang Nga, Krabi en Koh Samui, maar worden uitgebreid naar de provincies Chiang Mai, Chonburi, Khon Kaen en Samut Prakan. Nachtclubs en bars blijven vooralsnog gesloten.In Thailand zijn sinds het uitbreken van de pandemie 2,3 miljoen personen besmet geraakt. Bijna 22.000 van hen kwamen te overlijden. Zo'n twee derde van de bijna 70 miljoen inwoners is volledig ingeënt. 13,4 procent heeft een booster ontvangen.
Hongkong waarschuwt de eigenaren van hamsters om hun huisdieren niet te kussen en heeft opdracht gegeven om 2000 van de knaagdieren een spuitje te geven. Reden voor de opmerkelijke actie is een nieuwe reeks besmettingen met de deltavariant die terug te voeren zijn naar een 23-jarige medewerkster van een dierenwinkel in de stad.
De uitbraak was aanleiding om ook de hamsters te testen. 11 dieren in de winkel bleken besmet met het virus. Gezondheidsminister Sophia Chan maakt duidelijk dat er geen bewijs is dat de huisdieren het virus kunnen overbrengen op hun baasjes, maar ze legt wel de import en handel in de knagers aan banden.Nieuwssite South China Morning Post citeert een bron, die meent te weten dat de hamsters in kwestie uit Nederland komen. ,,Genetisch onderzoek op een virusstaal van de medewerker wijst uit het om type gaat dat in Europa en Pakistan voorkomt.'' De uit Nederland afkomstige knaagdieren droegen hetzelfde virustype bij zich. De kans bestaat dat de besmetting dit keer van dier op mens heeft plaatsgevonden.
Wie een hamster thuis heeft, wordt gewezen op een goede hygiëne, zoals handen wassen na het aaien van de dieren en het beetpakken van hun speeltjes en voedsel. Ook moet het kussen van diertjes worden voorkomen, zegt Chan. Voor bezorgde dierenvrienden is een speciale hamsterhotline in het leven geroepen. ,,Wie hamsters heeft, moet ze thuishouden'', klinkt het verder. ,,Neem ze niet mee naar buiten.''
Bij 34 dierenwinkels werden ook honderden andere dieren getest, waaronder konijnen en chinchilla's. Die bleken geen van allen besmet. Uit voorzorg krijgen de 2000 hamsters in de winkels nu een voortijdig einde. Humaan, welteverstaan. Mensen die na 22 december een hamster hebben aangeschaft, worden gevraagd afstand te doen van hun huisdier. Overdragen aan de autoriteiten is het devies. Niet loslaten op straat.Israël houdt vast aan het verstrekken van een vierde coronaprik, ondanks aanwijzingen dat het omikronbesmettingen niet voldoende kan voorkomen. Het land begon vorige maand met het toedienen van de vierde vaccinatie bij groepen met een verhoogd risico op ernstige coronaklachten. De aanvullende vaccinatie zou ernstige klachten, de kans op ziekenhuisopname en overlijden na een besmetting verkleinen.
Voorlopig onderzoek door het Sheba Medical Center wijst uit dat de tweede booster voor meer antilichamen tegen corona zorgt dan de derde prik, maar waarschijnlijk nog steeds te weinig om omikron het hoofd te bieden. Gezondheidsminister Nachman Ash noemt die resultaten 'tot op zekere hoogte weinig verrassend', omdat er al besmettingen waren vastgesteld bij mensen die hun vierde injectie hadden gehaald.
Ash zegt echter dat ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid nog steeds gebaat zijn bij de prik. Hij roept mensen op om hun inenting nog steeds te komen halen. De verwachting is dat het aantal omikronbesmettingen binnen een week zal dalen. ,,Over een week zullen we een daling in de cijfers zien'', zegt de minister. ,,Maar, we hebben nog twee a drie moeilijke weken voor de boeg.''Roemenië meldt vandaag een verdubbeling van het aantal nieuwe coronabesmetting ten opzichte van vorige week dinsdag. 16.760 Roemenen testten het afgelopen etmaal positief op het virus. Het gaat om de grootste toename aan infecties sinds oktober in het land dat de op één na laagste vaccinatiegraad van Europa telt.
Amper 41 procent van de bevolking is volledig ingeënt. De afgelopen 24 werden 65 aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen geregistreerd. Op die piek van de besmettingsgolf in oktober stond Roemenië bovenaan de lijst met meeste coronadoden per miljoen inwoners. Het virus heeft officieel bijna 60.000 dodelijke slachtoffers gemaakt in het land dat 20 miljoen inwoners telt.De Japanse regering overweegt de coronamaatregelen uit te breiden om de omikronvariant binnen de perken te houden, maar wordt vandaag al geconfronteerd met een recordaantal nieuwe coronagevallen. Het afgelopen etmaal werden er ruim 27.000 nieuwe besmettingen vastgesteld. De kans dat omikron de ziekenhuizen overspoelt, is groot en dwingt tot het afkondigen van een semi-noodtoestand.
De westelijke regio's Osaka en Tokio, met respectievelijk 5396 en 5185 nieuwe gevallen, vragen daarom om nieuwe maatregelen, zoals het beperken van de reisbewegingen en kortere openingstijden voor de horeca. Volgens de krant Yomiuri zouden de restricties - die gaan gelden in 13 regio's - morgen al ingevoerd kunnen worden en moeten gaan gelden tot 13 februari.
Eerder werden soortgelijke maatregelen al getroffen op plaatsen waar Amerikaanse legerbases zijn gevestigd. Infecties zouden zich vanuit de bases verspreiden onder de lokale bevolking. De bezettingsgraad van Covid-patiënten in de ziekenhuizen in Tokio steeg vandaag naar 23,4 procent. Als het percentage van door coronapatiënten bezette bedden naar 50 procent stijgt, zou dat reden geven tot het afroepen van de noodtoestand.Vanaf vandaag ploft bij de ouders van 1,3 miljoen kinderen van 5 tot en met 11 jaar een brief op de mat over de coronavaccinatie. Zij mogen zelf beslissen of zij hun kinderen laten vaccineren. Voor velen een 'superingewikkelde keuze'. Moet ik mijn kind laten vaccineren? Experts over de voors en tegens.
Ook Concertgebouw in Amsterdam verandert morgen in een kapsalon, zegt directeur Simon Reinink. het Concertgebouw en het Concertgebouworkest sluiten zich aan bij de actie Kapsalon Theater om hun onvrede te uiten over het coronabeleid van het kabinet.
Tientallen theaters in Nederland worden woensdag omgebouwd tot een kapsalon, massagestudio of een schoonheidssalon. Bezoekers kunnen hun haar laten knippen en tijdens die knipbeurt treden onder anderen ook cabaretiers op.
Reinink en het orkest willen, net als andere artiesten en theaters, aandacht vragen voor de ongelijke behandeling van de cultuursector in het coronabeleid. ,,Wij pleiten samen met alle cultuurinstellingen die meedoen voor een eerlijk perspectief", zegt hij.
Volgens de sector hebben theaters bewezen veilig open te kunnen, omdat bezoekers afstand kunnen houden, mondkapjes dragen en om een QR-code worden gevraagd. Kapsalon Theater is een initiatief van Sanne Wallis de Vries en Diederik Ebbinge.
Na wekenlang dalende cijfers te hebben gemeld, ontkomt ook Rusland niet aan een toename in dagelijkse coronacijfers. De afgelopen 24 uur werden 31.252 positieve tests afgenomen, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Gisteren ging het om 30.726 nieuwe coronagevallen. Tot nu toe zijn er 1682 omikrongevallen vastgesteld. In het voorbije etmaal 688 overlijdens door toedoen van Covid-19 geregistreerd. Gisteren werden er 670 sterfgevallen gemeld.
Tsjechië rapporteert vandaag 20.270 nieuwe coronabesmettingen, het hoogste dagcijfer sinds 1 december. Vorige week dinsdag ging het om 7342 nieuwe gevallen. De omikronvariant drijft de infectieaantallen op. De regering heeft de isolatieperiode verkort en heeft testen op werkplekken verplicht gesteld. Het aantal ziekenhuisopnames is beduidend lager dan in december. Toen kwam de piek aan opgenomen coronapatiënten boven de 7000 uit. Nu liggen er 1660 mensen met Covid-19 in de Tsjechische ziekenhuizen.
Moderna-topman Stéphane Bancel zegt dat het farmaceutische bedrijf binnen twee jaar een gecombineerde prik wil lanceren, die beschermt tegen de griep en corona. Dat combivaccin zou klaar moeten zijn vóór aanvang van het winterseizoen in 2023. ,,Ons doel is om één enkele jaarlijkse booster te hebben, zodat we geen problemen krijgen met de therapietrouw wanneer mensen geen twee tot drie injecties per winter willen krijgen'', zegt Bancel tegen de Britse krant The Guardian.
De Britse vicepremier Dominic Raab zegt dat premier Johnson niet loog over de lockdownborrels in zijn ambtswoning op Downing Street nummer 10. Johnson dacht dat het werkbesprekingen waren, zoals hij zelf al eerder aangaf. ,,De suggestie dat de premier gelogen heeft is nonsens. Hij is erg duidelijk geweest toen hij zei dat het een werkbespreking was", aldus Raab.
De borrels werden wekelijks gehouden op Downing Street, ook toen dat niet mocht volgens de Britse coronaregels en daar werd volgens meerdere bronnen veel alcohol bij gedronken. Raab wil niet ingaan op de vraag of Johnson moet opstappen als hij gelogen heeft. ,,Dat is allemaal speculatie." De druk op Johnson vanuit de oppositie en zijn eigen partij om op te stappen wordt steeds groter vanwege 'partygate'.Het aantal politiek gemotiveerde misdaden in Duitsland is vorig jaar tot recordhoogte gestegen, meldt het Duitse Bundeskriminalamt. Het aantal zaken is met 6 procent gestegen tot 47.303. De oorzaak van de stijging ligt volgens de recherche bij misdaden die niet kunnen worden aangeduid als links of rechts.
De gespannen situatie rond de coronapandemie zou een belangrijke rol spelen. In Duitsland lopen demonstraties tegen de coronamaatregelen regelmatig uit de hand. Zo vielen maandagavond nog gewonden bij meerdere protesten, onder meer door het gebruik van pepperspray door actievoerders.Het aantal politiek gemotiveerde misdrijven waarbij geweld wordt gebruikt is juist met 6 procent gedaald ten opzichte van 2020.
Een week na de heropening van de scholen neemt het aantal klassen dat in quarantaine moet razendsnel toe. De GGD in de regio Gelderland-Midden telde vrijdag nog dertig klassen die thuis zaten vanwege een corona-uitbraak, gisteren waren dat er al 68. ,,We krijgen signalen van scholen dat er veel onrust is'', klinkt het.
Ouders van jonge kinderen tussen de 5 en 12 jaar kunnen vanaf vandaag een brief verwachten met een uitnodiging voor een coronavaccinatie voor hun kind. Afspraken kunnen telefonisch worden gemaakt.
Het is de bedoeling dat volgende week de eerste prikken worden gezet. Kinderen krijgen een 'kinderdosis' van het vaccin van Pfizer/BioNTech. Kinderen uit hetzelfde gezin kunnen samen worden gevaccineerd, als daar ruimte voor is en als ouders dat willen. Ouders moeten dan wel voor elk kind een aparte afspraak maken.
In totaal kunnen bijna 1,3 miljoen kinderen een coronaprik krijgen.
De regering van Curaçao heeft de coronamaatregelen die op 7 januari voor een periode van tien dagen waren ingevoerd, met eenzelfde periode verlengd. Dat is het gevolg van het stijgende aantal besmettingen.
Curaçao telde maandag 11.965 actieve besmettingen. Er liggen 53 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie er 13 op de intensive care liggen. In de afgelopen 10 dagen zijn 14 coronapatiënten overleden.
Vanwege de stijgende cijfers wordt de avondklok tot 28 januari verlengd. Alle winkels en uitgaansgelegenheden moeten uiterlijk om 21.00 uur dicht. Vergunningen voor evenementen zijn in deze periode ingetrokken.
De overheid vraagt mensen zoveel mogelijk thuis te blijven en groepen te vermijden. De scholen op Curaçao zijn maandag na vier weken wel weer open gegaan. Volgens de overheid hebben sommige leerlingen door alle coronamaatregelen al veel achterstand opgelopen en is het niet verantwoord de onderwijsinstellingen nog langer dicht te houden.
De Chinese postdienst heeft zijn werknemers opgedragen om pakketjes en brieven uit het buitenland te desinfecteren. Volgens de autoriteiten zou de post mogelijk de bron zijn van de recente corona-uitbraken in het land. De inwoners worden daarom verzocht minder spullen uit het buitenland te bestellen.
De postdienst publiceerde maandag een verklaring waarin het zijn werknemers opdroeg om de buitenkant van alle internationale post 'zo snel mogelijk' te desinfecteren. Medewerkers die zich met de internationale pakketjes en brieven bezighouden moeten een boosterprik hebben gehad. Verder moeten binnenlandse en internationale post in gescheiden ruimtes verwerkt worden.
China, waar het coronavirus eind 2019 voor het eerst werd ontdekt, hanteert een zero-Covid-beleid, wat neerkomt op strenge maatregelen die uitbraken in de kiem moeten smoren. Het land heeft momenteel echter te maken met meerdere kleine uitbraken, waaronder een in de hoofdstad Beijing, waar volgende maand de Olympische Winterspelen worden gehouden.
De autoriteiten hebben de afgelopen dagen meermaals gesuggereerd dat sommige mensen mogelijk besmet zijn geraakt door pakketjes uit het buitenland. Zo testte een vrouw uit Beijing positief op het coronavirus, terwijl ze niet in contact was geweest met andere besmette mensen. Bovendien was de vrouw besmet met een variant die lijkt op een variant die in Noord-Amerika is aangetroffen.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft eerder gezegd dat de kans om besmet te raken door virusdeeltjes die zich op een oppervlakte bevinden erg klein is en naarmate de tijd verstrekt verder afneemt. Desondanks zou China met het oog op de Spelen geen enkel risico willen nemen.
Australië heeft te maken met de ergste corona-uitbraak sinds het begin van de coronacrisis. De regering registreerde dinsdag in totaal 74 sterfgevallen, het hoogste aantal dagelijkse doden ooit. Het vorige record stond op 57 overlijdensgevallen.
Sinds de uitbraak van het virus raakten ongeveer 1,6 miljoen mensen in Australië besmet. Het overgrote deel, zo'n 1,3 miljoen, vond in de afgelopen twee weken plaats.
Aangewakkerd door de besmettelijke omikronvariant van het coronavirus stegen de dagelijkse besmettingen de afgelopen dagen tot recordhoogten en is het aantal mensen dat in het ziekenhuis en op de intensive care belandt, groter dan ooit. Inmiddels nemen de dagelijkse besmettingen weer iets af.
"Vandaag is een zeer moeilijke dag voor onze staat", zei premier Dominic Perrottet van de staat New South Wales, die 36 doden had te betreuren, tijdens een mediabriefing. Volgens de premier kunnen de ziekenhuizen het stijgende aantal patiënten nog wel aan. "We staan voor enorme uitdagingen, maar die zijn niet uniek voor de rest van de wereld", zei hij.
De staat Victoria riep dinsdag "code bruin" uit, die ziekenhuizen de bevoegdheid geven om personeelsverlof te annuleren en niet-dringende gezondheidszorg uit te stellen.
Volgens de autoriteiten vormen ongevaccineerde jongeren een "aanzienlijk deel" van het aantal ziekenhuisopnames in het land.
Het kabinet moet nog deze week aan de horeca en de cultuursector laten weten hoe hun nabije toekomst eruitziet. Het kabinet moet voor deze sectoren concreter maken wat het vooruitzicht is. Het is niet voldoende om tegen de horeca- en cultuursector te zeggen dat er op 25 januari opnieuw gekeken wordt naar eventuele heropeningen.
Dat stellen de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad. Zij kwamen vanavond digitaal bijeen met justitieminister Dilan Yesilgöz. Yesilgöz heeft toegezegd dat ze de boodschap overbrengt aan het kabinet, zegt beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.
Yesilgöz brengt ook over dat het Veiligheidsberaad wil dat het kabinet dinsdag nog eens heel duidelijk maakt dat de coronaregels gehandhaafd moeten worden. ,,Dat is nodig, omdat er alweer nieuwe acties zoals zaterdag in de horeca op stapel staan", aldus Bruls. Woensdag willen theaters zichzelf 'omdopen' tot kapsalon, aangezien kappers wel weer open mogen en theaters niet. Theaterbezoekers krijgen dan een knipbeurt en een voorstelling. Musea willen om dezelfde reden deze week gymlessen gaan geven.
,,Een kortdurende, demonstratieve actie kan misschien wel, maar gewoon heropenen alsof er geen regel is die dat verbiedt is buiten de orde. Daar moet het kabinet heel scherp in zijn", vindt Bruls. Het verdiende volgens hem 'geen schoonheidsprijs' dat sommige veiligheidsregio's en burgemeesters illegale heropening van de horeca zaterdag aanmoedigden en ondersteunden. Hoewel elke gemeente zijn eigen verantwoordelijkheid heeft, gaat het Veiligheidsberaad er nu van uit dat alle bestuurders gaan handhaven zodra bepaalde sectoren de deuren openen alsof er niets aan de hand is.
De kans is groot dat over precies zes maanden, na twee jaar afwezigheid, de 104de Vierdaagse van start gaat. De organisatie durfde het in ieder geval aan gisteren op sociale media te melden dat het de inschrijving binnenkort opent. Lees hier meer.
De periode dat je officieel geldt als genezen van corona, is in Duitsland gehalveerd van zes naar drie maanden. De status genezen is belangrijk om te reizen of toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de horeca, waar je moet aantonen dat je bent gevaccineerd of hersteld.
De halvering heeft dus grote gevolgen voor personen die een coronabesmetting hadden en zich niet lieten inenten, melden Duitse media over de 'plotselinge' stap van de gezondheidsautoriteiten. De minister van Volksgezondheid, Karl Lauterbach, zou tot nu toe hebben gezegd dat de status onder bepaalde omstandigheden zelfs langer kan gelden.
Volgens minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) gaat het nu razendsnel met de besmettingen en kan het aantal oplopen tot wel 100.000 per dag. Over het recordaantal besmettingen vandaag, zei hij dat 'dat aantal de komende dagen verder zal stijgen'.
Kuipers: ,,De besmettingen zijn nu ruim drie weken heel hoog. Normaal zie je dat na zeven, tien dagen het aantal opnames in de ziekenhuizen toeneemt. Maar tot en met gisteren daalde het aantal opnames. Vandaag zien we voor het eerst een heel lichte stijging."
Maar het is echt nog een lichte stijging, benadrukte de minister. "Er is zeker nog geen sprake van een kentering. Daar is het ook nog veel te vroeg voor. De ziekenhuiscijfers zijn nog altijd gunstig."
Het is 'heel spannend' wat er de komende tijd gaat gebeuren met de ziekenhuisopnames na het loslaten van de coronamaatregelen, zegt Ina Kuper, waarnemend voorzitter van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) en het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Zij hield maandag haar eerste persbriefing over de drukte in de zorg. Ernst Kuipers, die nu zorgminister is, deed dit tot nu toe.
,,Op de korte termijn verwachten we meer besmettingen, met name in de groep van 40- tot 60-jarigen. En dat kan leiden tot meer ziekenhuisopnames. Maar we zien dat de omikronvariant van het coronavirus minder ziekmakend is en waarschijnlijk minder ziekenhuisopnames gaat geven", aldus Kuper vanuit ziekenhuis Isala in Zwolle, waar ze bestuurslid is.
Zij ziet momenteel vooral gunstige ontwikkelingen op de ic's. ,,En dat is heel fijn. We verwachten dat de instroom op de ic's de komende twee weken ongeveer gelijk gaat blijven en dat de druk op deze zorg mee zal vallen en behapbaar blijft", zegt de waarnemend voorzitter. Verpleegafdelingen, verzorgingshuizen en huisartsen krijgen het volgens haar de komende tijd mogelijk wel wat drukker met coronapatiënten.
De ziekenhuizen gaan zich de komende weken zo veel mogelijk concentreren op het inhalen van achtergebleven zorg. ,,Daarna moeten we verder kijken, er is veel onzekerheid op dit moment."
Opnieuw heeft een recordaantal mensen in Nederland positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde tussen zondag- en maandagochtend 42.472 gevallen. Dat zijn er weer aanzienlijk meer dan een dag eerder.
Zondag werden meer dan 36.000 besmettingen gemeld. Toen was ook al sprake van het hoogste aantal in een etmaal sinds de uitbraak van het virus in Nederland. Sinds de omikronvariant zijn intrede deed, lopen de besmettingscijfers snel op.
Het kabinet houdt rekening met een verdere toename door de versoepeling van diverse maatregelen. Tegenover de hogere besmettelijkheid van omikron staat dat deze variant mensen doorgaans minder ziek maakt. De kans op een ziekenhuisopname is volgens onderzoeken die tot nu toe zijn verschenen een stuk kleiner dan met de deltavariant die hiervoor dominant was.
Het RIVM kreeg drie meldingen over sterfgevallen die aan corona zijn gerelateerd. Dat waren er zondag zeven.
De KNVB schrapt alle activiteiten van de nationale jeugdteams in deze maand en in februari. De jeugdteams van Oranje komen voorlopig niet samen voor trainingsstages en oefenwedstrijden (binnen- en buitenland) vanwege de coronapandemie en de hoge besmettingscijfers van de laatste weken.
Het Nederlands elftal komt eind maart voor het eerst dit jaar weer bij elkaar, voor de oefeninterlands tegen Denemarken en Duitsland. Jong Oranje speelt in die periode in de EK-kwalificatie en de voetbalsters van Oranje hebben begin april twee WK-kwalificatieduels op het programma staan.
Het aantal opgenomen patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag gedaald tot het laagste niveau in één maand. Op de verpleegafdelingen werden afgelopen etmaal 82 patiënten met corona binnengebracht en op de ic's ging het om 11 nieuwe opnames.
In totaal liggen er nog 1239 mensen met een positieve testuitslag in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er wel 22 meer dan zondag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de ic's liggen nu 316 coronapatiënten, 5 meer dan een dag eerder. Dat is de eerste toename in twee weken. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal ook iets toe, met 17 tot 923.
Het LCPS voorziet dat de opnamecijfers deze maand weer zullen stijgen. Dat komt volgens de ziekenhuisorganisatie door de oprukkende besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus.
De werkgelegenheid heeft wereldwijd veel grotere moeite om corona te boven te komen dan eerder gedacht. Het duurt nog tot zeker 2023 voor het mondiale aantal werklozen, dit jaar naar schatting 207 miljoen, weer op het pre-coronapeil van 186 miljoen zit.
Pfizer investeert de komende vijf jaar 520 miljoen euro in Frankrijk en bouwt onder meer een productielocatie voor zijn anti-coronapil Paxlovid. Het investeringsplan is onderdeel van Pfizers strategie om de pil wereldwijd beschikbaar te maken. Het middel zou 90 procent effectief zijn in het voorkomen van ziekenhuisopname en overlijden bij mensen met een verhoogd risico op coronaklachten. Aanvankelijk zullen grondstoffen voor de pil worden gemaakt in een fabriek van farmaceut Novasep. De nieuwe productielocatie volgt later volgend jaar.
Het is bijzonder druk op de extra grote coronatestlocatie bij Schiphol. De locatie staat in Badhoevedorp, naast parkeerterrein P4 van de luchthaven. Mensen kunnen daarom vandaag alleen met een afspraak worden getest. De vrije inloop is dicht, laat GGD Kennemerland weten. Eerder werd al gemeld dat mensen ongeveer 2 uur zouden moeten wachten voor ze getest konden worden.
Vanwege 'aanhoudende onzekerheid over de coronasituatie' schuift de Boekenweek een maand op en wordt nu gehouden van zaterdag 9 april tot en met maandag 18 april (Tweede Paasdag). De Boekenweek zou eigenlijk van 5 tot en met 13 maart zijn.
Volgens directeur Eveline Aendekerk, van organisator Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, moeten boekhandels en makers de kans krijgen de Boekenweek optimaal te benutten. Met de huidige beperkingen kan dat niet.
,,Dat kan alleen als ze genoeg bezoekers kunnen ontvangen. We geloven dat we met een maand genoeg tijd kopen'', aldus Aendekerk. ,,pas echt een feest voor de lezer als de boekhandel en bibliotheek weer volledig open zijn en op volle sterkte.''
Hoe het Boekenbal - het startsein van de Boekenweek - eruit gaat zien, wordt op een later moment bekendgemaakt. Ook wordt pas later bekend welke dichter het Boekenweekgedicht schrijft.
De gebruikelijke vrijreizendag die hoofdsponsor NS aanbiedt op vertoon van het Boekenweekgeschenk, gaat net als vorig jaar niet door. De NS vindt dat 'vanwege het onzekere verloop van de coronapandemie niet passend', aldus de CPNB.
Patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen om een andere reden dan Covid-19 en vervolgens positief testen op het coronavirus, tellen in de dagelijkse ziekenhuiscijfers ook mee als coronapatiënt, zegt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Alle ziekenhuispatiënten die positief hebben getest op het virus tellen dus mee in de Covid-bezetting.
Dat geldt dus ook voor een patiënt die met hartklachten is binnengebracht en na een coronatest positief blijkt. Zo'n patiënt moet namelijk net als alle andere coronapatiënten worden geïsoleerd, legt het LCPS uit. ,,Bij deze gevallen moet de organisatie van de zorg dus anders worden ingericht en is de zorgzwaarte groter, hierdoor kan reguliere zorg in verdrukking komen.''
Volgens het LCPS gaat het om 'kleine aantallen' patiënten die niet zijn opgenomen vanwege corona, maar het wel hebben. Exacte cijfers hierover zijn niet beschikbaar. Het aantal Covidpatiënten in ziekenhuizen is van belang omdat daar voor een belangrijk deel het beleid van de overheid op is gebaseerd om het virus te bestrijden. Diverse grote ziekenhuizen bevestigen dat alleen de totale aantallen worden doorgegeven.
In Rusland zijn de afgelopen 24 uur 30.726 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Bijna 1500 meer dan een dag eerder, toen er 29.230 infecties werden gemeld. Er werden in dezelfde periode 670 sterfgevallen door toedoen van Covid-19 geregistreerd. Gisteren ging het om 686 overlijdens.
De grote baas van farmaceut Pfizer, Albert Bourla, zegt tegen de Franse tv-zender BFM TV dat het coronavirus nog vele jaren zal blijven circuleren, maar dat de huidige besmettingsgolf de laatste zal zijn die tot maatregelen leidt. Bourla laat ook weten dat het coronavaccin van Pfizer 'veilig en efficiënt' is voor kinderen.
De voorzitter van de grote Zwitserse bank Credit Suisse is per direct afgetreden, omdat hij quarantaineregels tegen het coronavirus heeft geschonden. Antonio Horta-Osorio was slechts negen maanden president-commissaris bij de tweede bank van Zwitserland, die de afgelopen tijd door een reeks schandalen werd geplaagd.
De details over zijn schending van de quarantaineregels kwamen ongeveer een maand geleden aan het licht. Horta-Osorio keerde eind november terug naar Zwitserland uit het Verenigd Koninkrijk en vertrok vervolgens naar het Iberisch schiereiland, voordat de verplichte tiendaagse isolatieperiode voorbij was.
Hij zou eerder de coronaregels ook al geschonden hebben bij een bezoek aan het tennistoernooi van Wimbledon in juli vorig jaar. Horta-Osorio zegt in een verklaring spijt te hebben dat door zijn persoonlijke acties Credit Suisse in verlegenheid werd gebracht en dat zijn vertrek in het belang van de bank is.De Britse premier Boris Johnson zou willen dat hij niet op het 'breng-je-eigen-drank'-feestje in de tuin van zijn ambtswoning was geweest in het voorjaar van 2020. ,,De premier begrijpt de pijn in het land'', zegt onderwijsminister Nadhim Zahawi die het opneemt voor Johnson.
Volgens de minister dacht Johnson dat het een werkbijeenkomst was en was hij slechts bij het partijtje om zijn medewerkers te steunen en te bemoedigen. ,,Nu zou hij willen dat hij dat niet gedaan had'', aldus Zahawi tegen Sky News. ,,Kijk, ga terug naar je bureau want dit is fout, had hij willen zeggen.''
Wel vraagt de minister mensen om te wachten op het resultaat van een intern onderzoek van de regering. ,,Je kan een man niet veroordelen zonder een grondig onderzoek." De oppositie eist het vertrek van Johnson. Steeds meer van zijn partijgenoten uiten ook openlijk kritiek op de premier.
De Japanse regering overweegt om binnen een week een zachte lockdown af te kondigen in hoofdstad Tokio en de omliggende regio, meldt omroep FNN. Het aantal coronabesmettingen in de stad neemt snel toe. De gouverneur van Tokio, Yuriko Koike, zegt dat de maatregel gaat gelden als het aantal ziekenhuisbedden dat bezet is door Covid-19-patiënten de 20 procent overstijgt. Op dit moment ligt het percentage op 19,3 procent. Koike liet vorige week weten dat voor Tokio de noodtoestand wordt afgeroepen als het bezettingspercentage naar 50 procent zou klimmen.
Het aantal mensen op Curaçao dat besmet is met het coronavirus is binnen twee weken tijd ruim drie keer zo groot geworden. Zondag telde het Caribische eiland 11.825 mensen met Covid-19. Ruim een week eerder betrof het nog 8326 mensen. En de week daarvoor 3824.
Zondag lagen 47 coronapatiënten in het ziekenhuis op Curaçao, van wie 13 op de intensive care. Op 8 januari betrof het nog 20 patiënten, van wie 6 personen op de ic. In acht dagen tijd zijn 13 patiënten aan corona overleden. Het dodental op het eiland komt daarmee sinds maart 2020 op 206.
Curaçao kondigde op 7 januari een time-out van tien dagen aan, om de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen tegen te gaan. Er werd onder meer een avondklok ingesteld, die om 22.00 uur inging, en de overheid kondigde striktere regels voor de horeca af.
Niettemin steeg het aantal mensen met een coronabesmetting flink. Al nam het aantal nieuwe besmettingen per dag wel af: van 966 op 8 januari naar 339 op 16 januari. Minister-president Gilmar Pisas zal maandag, nu de time-out van tien dagen afloopt, duidelijkheid geven over de maatregelen voor de komende tijd.
In het middelbaar beroepsonderwijs en op universiteiten en hogescholen wordt vanaf vandaag weer fysiek onderwijs gegeven. Wel geldt dat er maximaal 75 mensen tegelijkertijd aanwezig mogen zijn in een les- of collegezaal. Voor tentamens en examens is er een uitzondering.
Het kabinet adviseert om zowel binnen als buiten de collegezaal een mondkapje te dragen. Zelfgemaakte of stoffen mondkapjes worden afgeraden. Wegwerpmondkapjes, en dan vooral de zogeheten 'type 2'-varianten, hebben de voorkeur.
Studenten wordt aangeraden om bij klachten een zelftest te doen. Die zijn gratis te krijgen via de onderwijsinstelling.
De Britse premier Boris Johnson is door topambtenaar Sue Gray ondervraagd over de onthullingen over illegale borrels door zijn medewerkers tijdens de coronalockdowns. Dat meldt de Britse krant The Telegraph.
Gray is aangesteld om onderzoek te doen naar de mogelijke overtredingen van de coronaregels door Johnson en zijn entourage. Volgens The Telegraph heeft Johnson de topambtenaar geïnformeerd over de mate waarin hij op de hoogte was van de feestjes en borrels. Mogelijk zal Gray komende week over haar bevindingen rapporteren.
Johnson ligt onder vuur door de verhalen over illegale borrels, veelal in de ambtswoning op Downing Street 10. Zo zou er tijdens de lockdowns een wekelijkse borrel zijn gehouden voor personeel dat in de ambtswoning van de premier werkte.
Johnson zou zelf regelmatig getuige zijn geweest van de borrels en zou zijn staf hebben aangemoedigd "stoom af te blazen".
Het Verenigd Koninkrijk wil mensen niet langer wettelijk verplichten zichzelf te isoleren als ze Covid-19 oplopen, meldt The Telegraph zondag. Volgens de Britse krant wil premier Boris Johnson zelfs alle noodwetten intrekken die bijna twee jaar lang hebben bepaald hoe het publiek tijdens de pandemie kan leven.
De gedachte erachter is dat de Britse regering wil dat de bevolking voortaan 'leeft met Covid'. Er zullen wel officiële richtlijnen blijven gelden, maar het negeren daarvan zal niet meer resulteren in een boete of andere straf. De plannen worden de komende weken verder uitgewerkt. In het voorjaar volgt een officiële aankondiging
De Franse Tweede Kamer, de Assemblée, heeft vandaag het regeringsvoorstel aangenomen om de bestaande coronapas om te vormen tot een zogenoemde vaccinatiepas. Daarmee stapt het land - net als Italië en Oostenrijk - over naar een 2G-beleid. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd, óf na een besmetting zijn genezen, krijgen nog een pas. Alleen zij kunnen dan nog restaurants in en skipistes op. Een negatieve testuitslag wordt niet meer geaccepteerd.
Het voorstel werd met 215 voorstemmers aangenomen, tegen 58 parlementariërs die tegen stemden en 7 die zich van een stem onthielden. Erover bestond grote verdeeldheid, zowel binnen politieke partijen als tussen de Tweede en de Eerste Kamer. Er waren dagen- en nachtenlange debatten en de wettekst werd continue aangepast. Maar uiteindelijk had de Assemblée, waar Macron een meerderheid heeft, het laatste woord.
Volgens de wet wordt de coronapas een 2G-pas voor iedereen van 16 jaar en ouder. Voor kinderen van 12 tot en met 15 blijft de oude pas gelden die ook nog een negatieve testuitslag accepteert. Café- en restauranthouders mogen de identiteit van bezoekers gaan controleren, om fraude met de pas tegen te gaan. Bedrijven kunnen tot slot beboet worden als ze hun personeel niet vaak genoeg thuis laten werken.
De wet zal binnen enkele dagen in de Franse staatscourant staan, waarmee de 2G-verplichting ook daadwerkelijk in kan gaan. Waarschijnlijk zal dat in de loop van deze week zijn. Het enige obstakel kan de Constitutionele Raad zijn, die zich ook over de wet zal buigen.
De boosterplicht staat los van die wet. De termijn van zeven maanden voor de derde prik ging afgelopen zaterdag al in, en wordt op 15 februari nog eens verder ingekort naar vier maanden.
Ondanks het coronaspook en een lockdown in Nederland, zochten meerdere amateurclubs uit de Rotterdamse regio de voorbije weken de zon op. Zij namen flink wat coronabesmettingen mee naar eigen land. ,,Die besmettingen kan je ook in Nederland oplopen.” (Premium)
Oostenrijk verhoogt de leeftijd voor de verplichte coronavaccinatie van 14 naar 18 jaar. De vaccinatieplicht gaat begin volgende maand gelden als het parlement er donderdag mee instemt. Daar is een duidelijke meerderheid voorstander.
De Oostenrijkse regering maakte de plannen voor de inentingsplicht vorig jaar al bekend. De Alpenrepubliek wordt het eerste Europese land met een verplichte coronavaccinatie. Weigeraars worden niet opgesloten maar riskeren een boete van 600 tot 3600 euro. Zwangere vrouwen zijn uitgezonderd van de prikplicht. Dat geld
t ook als je een medische reden kunt aantonen. Controles beginnen midden maart.
Regeringsleider Karl Nehammer erkent dat het een 'uiterst gevoelige' maatregel is, maar noodzakelijk zodat 'de hele samenleving weer in vrijheid kan leven'. Ruim 70 procent van de inwoners is ingeënt, minder dan het Europese gemiddelde.
Het pokkenvaccin: creëert mensen die half stier zijn. De Spaanse griep: verspreid door de Duitsers. Het is een greep uit de complotten die door de jaren heen in tijden van gezondheidscrises bon ton waren. Want: complotdenken is van alle tijden. En dan hebben we nu de coronavaccins. Wat kunnen we leren als we terugkijken in de geschiedenis? ,,Het is deels een verdedigingsmechanisme dat in de mens ingebakken zit.” (Premium)
De demonstratie tegen het coronabeleid in Amsterdam is 'vreedzaam verlopen'. Volgens de gemeente waren er rond 15.00 uur op het Museumplein zo'n 15.000 mensen aanwezig. Negen personen zijn aangehouden.
De actievoerders scandeerden: 'Liefde, vrijheid, geen dictatuur'. Toen ze in de buurt waren van de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema riepen ze 'Femke rot op'. De gracht naar de woning was afgezet door de politie. De demonstranten hadden spandoeken bij zich met teksten als: 'Kinderen zijn onze toekomst. Niet onze proefkonijnen.'
Langs de route demonstreerden enkele tientallen betogers tegen fascisme. Zij waren eerder op het Museumplein, maar werden door de politie verplaatst in drie bussen naar het Max Eeuweplein. Deze plek was door de mobiele eenheid afgeschermd. Inmiddels is het plein weer leeg.
Na een ronde door de Amsterdamse binnenstad zijn de betogers weer terug op het Museumplein. Daar eindigt de demonstratie tegen het coronabeleid waar vele duizenden mensen aan meededen. Inmiddels vertrekken veel mensen huiswaarts.
Tijdens de betoging scandeerden actievoerders: ,,Liefde, vrijheid, geen dictatuur." Toen ze in de buurt waren van de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema riepen ze 'Femke rot op'. De gracht naar de woning is afgezet door de politie. De demonstranten hadden spandoeken bij zich met teksten als: ,,Kinderen zijn onze toekomst. Niet onze proefkonijnen.
In Amsterdam werden de meeste besmettingen geconstateerd. In de hoofdstad werd bij 2886 mensen de aanwezigheid van het coronavirus vastgesteld, wat kan leiden tot Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.
In Rotterdam werden met een aantal van 1827 veel minder besmettingen ontdekt, net als in Den Haag (1582) en Utrecht (1209). Tilburg maakt de 'top 5' af met 617 nieuw ontdekte besmettingen.
Nog nooit zijn zo veel nieuwe coronagevallen vastgesteld als in de afgelopen dag. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 36.308 meldingen van positieve tests.
Op vrijdag meldde het instituut ruim 35.000 bevestigde besmettingen, het laatste dagrecord, en vorige week vrijdag bijna 35.000.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 226.136 positieve testuitslagen. Dat komt neer op gemiddeld 32.305 nieuwe gevallen per dag, en ook dat is een verdere aanscherping van het 'weekgemiddelderecord'. Het gemiddelde stijgt voor de negentiende dag op rij. Eerder deze week ging het weektotaal voor het eerst door de grens van 200.000.
Het aantal gemelde sterfgevallen daalt juist verder en verder. In de afgelopen dag registreerde het RIVM dat zeven mensen aan de gevolgen van hun coronabesmetting zijn overleden. In de afgelopen zeven dagen zijn 76 sterfgevallen gemeld, gemiddeld bijna elf per dag. Het sterftecijfer is daarmee terug op het niveau van eind oktober. Toen was de huidige besmettingsgolf net begonnen.
De demonstranten die zich eerder vandaag verzamelden op het Amsterdamse Museumplein zijn zojuist aan een demonstratiemars begonnen door de binnenstad. De duizenden betogers kwamen eerder samen vanaf het Oosterpark, het Olympisch Stadion en het Westerpark voor de 'herdenking van de koffieslag'. De politie is zichtbaar aanwezig.
Ze maken een ronde door het centrum om daarna weer terug te keren op het Museumplein.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw licht gedaald. In totaal liggen er zondag met 1217 mensen 2 coronapatiënten minder in de ziekenhuizen dan de dag ervoor, blijkt uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen nu 906 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 8 meer dan de 898 van een dag eerder. Op de verpleegafdelingen werden 90 nieuwe patiënten die Covid-19 onder de leden hebben opgenomen.
Op de ic's nam de bezetting juist met 10 af naar 311 coronapatiënten. Daar waren 15 nieuwe opnames.
Het Amsterdamse Museumplein stroomt zondagmiddag vol met demonstranten. Duizenden betogers vertrokken eerder vanaf het Oosterpark, het Olympisch Stadion en het Westerpark naar het plein voor de 'herdenking van de koffieslag'. De politie is zichtbaar aanwezig.
Op het Museumplein werden enkele tientallen betogers die demonstreerden tegen fascisme door de mobiele eenheid afgeschermd. Ze zijn in drie bussen verplaatst naar het Max Eeuweplein, 'binnen zicht- en geluidsafstand van de optocht', meldt de gemeente. ,,Daar krijgen ze de ruimte om hun eigen geluid te laten horen."
Actiegroep Nederland in Verzet organiseert de 'herdenking van de koffieslag' om stil te staan bij de verboden demonstratie tegen het kabinetsbeleid op 17 januari vorig jaar op het Amsterdamse Museumplein, die uitliep in rellen.
Vooraan de stoet vanaf het Olympisch Stadion rijdt een tractor met een protestbord waarop staat: 'Terug naar normaal nu!!' Ook vanaf het Oosterpark en het Westerpark gaan tractors voorop. Eerder parkeerden op het Museumplein ook al tractors uit onder meer Friesland, Groningen en Noord-Holland. De eersten waren om 01.00 uur vertrokken om op tijd in Amsterdam te zijn. Op protestborden staan teksten als 'samen staan we sterk', 'don't worry be wappie', 'wij zijn de leugens zat' en 'gebruik je boerenverstand geen 2g'. De boeren zeggen dat ze tegen het coronabeleid zijn en willen hiermee hun geluid laten horen.
Vanaf het Museumplein staat een gezamenlijke mars gepland door de stad. Onder anderen initiator van Nederland in Verzet Michel Reijinga, Viruswaarheid-voorman Willem Engel en voormalig profvoetballer Bryan Roy zijn erbij.
De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en OM) heeft de locaties van de demonstratie aangewezen als veiligheidsrisicogebied, wat inhoudt dat er preventief mag worden gefouilleerd. De politie houdt er rekening mee dat er mensen naar de demonstratie komen met wapens of illegaal vuurwerk. Burgemeester Femke Halsema deed verder een dringend beroep op de betogers zich aan de voorschriften te houden. Als dat niet gebeurt, treedt de politie op.
Grieks Restaurant Irodion in Roermond moest gisteravond de gasten in de eetgelegenheid vragen om per direct de zaak te verlaten. Het restaurant had daartoe opdracht gekregen van handhaving van de gemeente Roermond. Volgens een woordvoerder van de gemeente zondag werd er rond 20.30 uur in het restaurant nog activiteit geconstateerd, en werd de zaak gebeld met de boodschap dat iedereen naar buiten moest.
Volgens Irodion zat de zaak toen nagenoeg vol. Iedereen kon zaterdag bij het restaurant reserveren voor een maaltijd. De belangstelling was zo groot dat veel mensen teleurgesteld moesten worden, aldus Irodion. Alles verliep volgens het restaurant vlekkeloos totdat de gemeente ingreep. ,,We moesten per direct sluiten en al onze gasten vriendelijk verzoeken de zaak te verlaten", aldus Irodion op Facebook. Het restaurant biedt op Facebook zijn excuses aan voor de klanten die noodgedwongen vroegtijdig moesten vertrekken.
,,De boodschap van de burgemeesters in onze regio was, dat we activiteiten van de horeca zaterdag tot op zekere hoogte oogluikend toestonden", legt een woordvoerder van de gemeente Roermond zondag uit. ,,Tot 17.00 uur was dat wat ons betreft oké, en er deden zich ook geen excessen voor. De meeste zaken sloten rond die tijd ook hun deuren. Na die tijd bleken er enkele zaken, waaronder het restaurant, nog geopend. Op ons verzoek heeft het restaurant, net als de andere zaken, de zaak vervolgens netjes gesloten. Er zijn geen waarschuwingen uitgedeeld."
Welke andere zaken nog meer moesten sluiten in Roermond, kon de woordvoerder van de gemeente vandaag niet zeggen.
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de Italiaanse regering opgeroepen ongevaccineerden niet te discrimineren in de strijd tegen corona. De beweging wijst op de verplichte vaccinatie voor 50-plussers die werken, en op andere strenge anticoronamaatregelen.
Amnesty roept Rome op de regels te wijzigen om discriminatie van niet-gevaccineerde mensen te vermijden. De vaccinatieplicht geldt onder meer ook als je met het openbaar vervoer wil reizen.
Italië gaat daarmee verder dan de meeste andere landen, in een poging de druk op de gezondheidsdiensten te verlichten en het aantal coronadoden terug te dringen.
Amnesty vraagt om alternatieve maatregelen, zoals het gebruik van maskers en coronatests, zodat de niet-gevaccineerde bevolking 'zonder discriminatie' naar het werk kan blijven gaan en het openbaar vervoer kan blijven gebruiken.
Met regelmatig zelftesten en het advies om duurdere medische mondmaskers te dragen, kunnen de kosten voor gezinnen al snel oplopen tot enkele tientjes per maand. Dat is reden voor zorg, vindt Tweede Kamerlid Lisa Westerveld, die ervoor pleit in elk geval voor minima de testen en de mondkapjes gratis te maken.
Rondslingerende mondkapjes zijn een groeiend probleem in de natuur: ,,Dieren krijgen die microplastics binnen", waarschuwt John Pietersen, boswachter en buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) van Natuurmonumenten.
Het mondkapje is de top tien van Nederland Schoon binnengedrongen van de meest gevonden soorten zwerfvuil. Niet voorzichtig op nummer tien, maar meteen op plek zeven. Een triest feit, aldus Pietersen.
De een wordt al opgeroepen om zijn vierde prik te komen halen. Een ander, zoals Tjalling de Boer, moet hemel en aarde bewegen om zijn eerste coronavaccinatie te krijgen. Na weken in een doolhof te hebben verkeerd, kon hij tot zijn eigen verbazing woensdag ineens terecht. ,,Ben ik een uitzondering”, vraagt hij zich af. ,,Dat idee heb ik wel een beetje.”
De Duitse minister van Gezondheid Karl Lauterbach waarschuwt voor zware weken door de huidige golf aan coronabesmettingen in het land. Volgens hem is de lage ziekenhuisbezetting momenteel 'stilte voor de storm'. In de krant Bild am Sonntag waarschuwt hij voor een hoog dodental door Covid-19.
,,We moeten ons door de dalende ziekenhuisbezetting, zeker in de intensive cares, niet veilig wanen", aldus Lauterbach. De minister denkt dat de komende weken veel meer mensen gaan overlijden aan Covid-19 en dat er veel zorg uitgesteld moet worden doordat het drukker gaat worden in de ziekenhuizen. ,,Hele ziekenhuisafdelingen kunnen worden gesloten door de drukte."
Lauterbach denkt dat de verandering gaat komen doordat steeds meer ouderen ziek gaan worden van de omikronvariant van het coronavirus. Momenteel treft die volgens hem nog vooral jongeren, die vaak minder ernstig ziek worden dan ouderen.
Op 24 januari wordt in Duitsland bekeken of de huidige coronamaatregelen nog voldoen. Lauterbach zegt zondag dat hij ondanks de flinke stijging in besmettingen niet denkt aan een lockdown. De minister zegt in te willen zetten op de vaccinatiecampagne om mensen te beschermen.
In Duitsland worden steeds weer records gebroken met aantallen besmettingen. Vandaag is het hoogste weekgemiddelde sinds het begin van de pandemie gemeld.
Volgens Chinese staatsmedia is in Peking de eerste lokale omikron-infectie gemeld. De besmette persoon woont en werkt in het noordwestelijke district Haidian en kwam de afgelopen twee weken niet buiten Peking. De persoon kreeg donderdag symptomen en werd vrijdag getest op corona.
Het nieuws komt minder dan drie weken voor de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen op 4 februari en ongeveer twee weken voor het begin van de Chinese nieuwjaarsvieringen.
Tot dusver hebben meerdere steden in China omikron-infecties gemeld, waaronder Shanghai, de westelijke stad Xi'an en steden in de zuidelijke provincie Guangdong, zoals Zhuhai en Zhongshan.
Ambtenaren in het hele land hadden inwoners opgeroepen om voor het nieuwe jaar in hun steden te blijven, in plaats van terug te reizen naar hun geboorteplaats. China heeft een strikt 'nul-Covid'-beleid, waarbij autoriteiten wooncomplexen en zelfs hele steden zoals Xi'an afsluiten wanneer een lokale uitbraak is ontdekt in een poging om overdracht door de gemeenschap uit te roeien.
Het wooncomplex en de werkplek van de patiënt in Peking zijn afgesloten en de autoriteiten testen massaal mensen die aan beide locaties zijn gekoppeld op het coronavirus. Volgens The Global Times, een staatskrant, waren gisteravond zo'n 2.430 mensen getest.
China meldde gisteren 119 nieuwe besmettingen met het coronavirus, waarvan 65 binnenlandse gevallen. Het land heeft sinds het begin van de pandemie 104.864 besmettingen gemeld.
Een schermutseling in de Voorstraat in Zwolle heeft gezorgd voor een voortijdig einde van de actie van ondernemers in deze straat. De horeca was geopend om te protesteren tegen het kabinetsbeleid, maar door een vechtpartij zijn de terrassen voor het begin van de avond opgeruimd op last van de politie. ,,Een groepje heeft het protest gekaapt.”
Winkels mogen vanaf zaterdag weer open. Wel moeten ze de komende tijd om 17.00 uur hun deuren weer sluiten en ook moeten klanten nog altijd 1,5 meter afstand houden en een mondkapje dragen. Ook mag er maar een beperkt aantal mensen naar binnen.
Daarnaast heeft het kabinet vrijdagavond ook voor andere sectoren versoepelingen aangekondigd. Zo mogen kappers, nagelstudio's, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen weer tot 17.00 uur aan het werk.
Alle sportactiviteiten en kunst- en cultuurbeoefening (bijvoorbeeld muziek, toneel en dans) binnen en buiten zijn ook weer mogelijk. De deuren van de sporthallen, gymzalen en sportscholen zullen dus ook opengaan.
Onder andere de horeca, musea, bioscopen en theaters moeten nog dicht blijven. Het kabinet bekijkt op 25 januari opnieuw of de coronamaatregelen daarvoor kunnen worden versoepeld.
Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, mogen openblijven tot 20.00 uur.
Vrijdagavond was er wederom slecht nieuws voor de horeca, cultuur en attractieparken tijdens de persconferentie van Mark Rutte en de nieuwe minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers. Waar sommige sectoren de deuren weer open mogen gooien, zoals de winkels, blijft het voor andere bedrijven uiterst lastig.
Voor de dierentuinen bleef het spannend tot het laatste moment: voor andere sectoren lekten de versoepelingen vooraf uit, maar dierentuinen en andere recreatieparken werden nergens genoemd. Vanavond kregen zij weer een klap te verwerken.
,,Ik vind het moeilijk te begrijpen’’, zegt Erik Zevenbergen, directeur van Diergaarde Blijdorp. ,,Je mag wel binnen sporten, maar een dagje dierentuin in de buitenlucht mag niet. We hebben in de afgelopen twee jaar bewezen dat we goed in staat zijn een veilig dagje uit te garanderen. We hebben geïnvesteerd in beheersing van de stroom bezoekers, onder meer door met tijdsloten te werken. Je mag ook naar een openbaar park, maar naar de dierentuin mag niet, terwijl het op hetzelfde neerkomt.’’ Lees hier het volledige artikel.
Burgemeester Erica van Lente van Dalfsen in Overijssel heeft een noodbevel afgekondigd voor een deel van het dorp. Volgens de gemeente is er 'een grote groep aanwezig' op het Burgemeester van Bruggenplein, die ook vuurwerk afsteekt en alcohol bij zich heeft.
De Stentor meldt dat er honderden jongeren bijeen zijn voor een illegaal feest met optredens. De gemeente roept op Twitter op: ,,Wij verzoeken iedereen de locatie te verlaten en huiswaarts te keren".
Op sociale media zou eerder op de dag zijn opgeroepen om naar het plein te komen. Volgens de gemeente is er vrees voor ernstige verstoring van de openbare orde.
De protestacties in de horeca van zaterdag zijn zeker niet de laatste. Dat zei Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, tegen Nieuwsuur. ,,Er zullen in de komende dagen zeker meer acties volgen."
De directeur noemde het in de actualiteitenrubriek hartverwarmend te zien hoe de opening van de horeca door veel burgemeesters en het publiek wordt omarmd. ,,Dat laat ook zien dat het kan, zo hoort het straatbeeld er ook uit te zien." Als het volgens hem 'zo levensgevaarlijk' was om cafés en restaurants te openen dan zouden burgemeesters het ook niet toestaan.
Volgens Beljaarts is het nu aan het kabinet om 'niet tien dagen te wachten om bekend te maken wat er met de horeca, cultuur en evenementen gaat gebeuren, maar om snel en eerder dit signaal ter harte te nemen'.
Door heel Nederland openden cafés en restaurants zaterdag de deuren uit protest tegen de voortdurende sluiting van de horecasector. In veel steden gebeurde dat met toestemming van de gemeente, maar bijvoorbeeld in Utrecht werd gehandhaafd.
In de loop van de zaterdag meldden zich meer cabaretiers die mee willen doen aan de protestactie Kapsalon Theater. Naast de eerder bevestigde namen Jochem Myjer en Claudia de Breij, zijn ook cabaretiers Dolf Jansen en Theo Maassen erbij.
Roué Verveer en Rayen Panday hebben zich ook aangemeld voor de actie van initiatiefnemers Sanne Wallis de Vries en Diederik Ebbinge. De twee zijn samen met Jansen woensdag in het Zaantheater in Zaandam te zien. Maassen staat in een theater op Texel.
Het internationale vaccinatieprogramma voor arme landen, Covax, heeft de miljardste dosis van het coronavaccin geleverd. De dosis zat in een voorraad voor het Afrikaanse Rwanda. Er wordt gesproken van een mijlpaal. Inmiddels ontvingen 144 minder welvarende landen Covax-leveranties.
Covax draait op donaties van bijvoorbeeld rijkere landen. In totaal kwam tot nu toe voor 8,8 miljard euro aan schenkingen binnen.
Het Dovenschap is niet blij met de nieuwe vorm waarin vrijdagavond de coronapersconferentie werd gehouden. De doventolk was dit keer 'in een postzegel' rechtsonder in het beeld te zien in plaats van zoals eerder tussen de premier en de minister van Volksgezondheid in. Daardoor konden veel dove mensen de gebarentolk in deze nieuwe opzet niet volgen, meent de belangenorganisatie.
Ze baseert zich op 'diverse reacties uit de verschillende lagen van de Dovengemeenschap'. De tolk is volgens de organisatie te klein weergegeven om details, zoals mimiek en houding, te kunnen zien. Daardoor wordt 'essentiële informatie niet of nauwelijks meegegeven'. Ook is met de nieuwe opzet niet te zien wie wanneer praat, waardoor de bron van de informatie onduidelijk is.
Nog een manco is dat de ondertiteling overlapt met 'de postzegel', waardoor de doventolk minder goed te zien is. Dit vraagt extra inspanning om de tolk te kunnen volgen, iets dat 'niet de bedoeling is in een crisissituatie waarbij het essentieel is dat alle informatie duidelijk wordt weergegeven voor dove mensen.
Het Dovenschap zegt vooraf door de overheid niet geconsulteerd te zijn over de veranderingen. De organisatie wil samen met partners bekijken wat er nodig is om dit soort ontwikkelingen in crisissituaties te voorkomen en te verbeteren.'
Geen boetes, maar een gesprek met de Delftse burgemeester Marja van Bijsterveldt voor de horeca-ondernemers die vandaag illegaal opengingen. ,,Een moment om te ventileren.” Lees hier het hele verhaal.
Een meerderheid van 62 procent uit het Opiniepanel van EenVandaag is blij met de versoepelingen in het coronabeleid van het kabinet, maar vindt dat ze niet ver genoeg gaan. Van hen mogen de culturele sector en de horeca open.
Dat meldt EenVandaag na onderzoek onder bijna 20.000 leden van dat Opiniepanel, dat is gehouden na de persconferentie van het kabinet op vrijdagavond.
Van de ondervraagden vindt 88 procent het 'een goede zaak' dat er buiten gesport mag worden. 77 procent is blij dat er met een coronapas binnen weer gesport kan worden. Ook voor het onder voorwaarden openen van niet-essentiële winkels (81 procent) en contactberoepen zoals kappers (87 procent) is veel steun.
Hoewel de versoepelingen volgens het kabinet kunnen leiden tot wel 80.000 besmettingen per dag, overheerst bij mensen het gevoel dat er nog te veel regels zijn. ,,De meeste ondervraagden oordelen dat er te weinig versoepeld is (42 procent) of willen zelfs dat alle maatregelen nu opgeheven worden (20 procent). Opgeteld vindt 62 procent de keuzes van het kabinet dus niet ver genoeg gaan", aldus EenVandaag in een persbericht.
De laatste horecazaak die zaterdag in Utrecht open was, heeft de deuren gesloten. Ordehandhavers hadden restaurant Sanju Ramen op de Voorstraat meerdere malen op last van de burgemeester verzocht om dicht te gaan. De eigenaren werden om 15.30 uur gebeld door burgemeester Sharon Dijksma zelf. ,,Na een goed gesprek hebben we besloten om 16.00 uur dicht te gaan", vertelde mede-eigenaar Mohammad Kashani. ,,Ons statement is gemaakt."
In het gesprek zei Dijksma tegen de eigenaren begrip te hebben voor de horecaondernemers in Utrecht. Ze beloofde dat ze zich zal inzetten om hun situatie te verbeteren, maar vroeg de eigenaren ook met klem hun zaak te sluiten nu hun boodschap duidelijk is. Kashani gaf hieraan gehoor. Hij is blij dat hij zijn stem heeft kunnen laten horen. ,,We hopen dat de lockdown bijna ten einde is."
Ook een aantal andere horecazaken in Utrecht ging zaterdag open ondanks de coronamaatregelen, zoals restaurant Gys en cafés Lebowski en 't College. De gemeente Utrecht vroeg ook deze zaken dicht te gaan. Tegen 15.00 uur was iedereen weer gesloten, behalve Sanju Ramen.
Het afgelopen etmaal zijn er net iets minder dan 32.000 coronabesmettingen door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ontdekt. Een dag eerder werd met een inmiddels gecorrigeerd aantal van 35.489 positieve testen nog een nieuw record gehaald. Tussen vrijdag- en zaterdagochtend kwamen 31.963 besmettingen aan het licht.
In zeven dagen tijd registreerde het RIVM 222.418 positieve tests, waar dat er een week eerder nog 162.461 waren. Gemiddeld kregen de afgelopen week per dag 31.774 mensen te horen dat ze besmet waren met het virus.
De afgelopen 24-uur werden 6 overlijdens verband houdend met het coronavirus doorgegeven aan het RIVM. Dat wil niet zeggen dat zij ook binnen die tijd overleden, omdat dit soms later wordt doorgegeven. Ook kan het werkelijke aantal doden hoger liggen, omdat het overlijden van een coronapatiënt niet verplicht gemeld hoeft te worden. In totaal werden tussen afgelopen zondag en deze zaterdag 76 sterfgevallen gemeld, een week daarvoor waren dit er 122. De weken daarvoor kwam het aantal overlijdens op 248 en 288, waarmee in de afgelopen vier weken een daling van het aantal sterfgevallen is te zien.
Het afgelopen etmaal zijn er net iets minder dan 32.000 coronabesmettingen door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ontdekt. Een dag eerder werd met een inmiddels gecorrigeerd aantal van 35.489 positieve testen nog een nieuw record gehaald. Tussen vrijdag- en zaterdagochtend kwamen 31.963 besmettingen aan het licht.
In zeven dagen tijd registreerde het RIVM 222.418 positieve tests, waar dat er een week eerder nog 162.461 waren. Gemiddeld kregen de afgelopen week per dag 31.774 mensen te horen dat ze besmet waren met het virus.
In Amsterdam werden met 2862 positieve testuitslagen het afgelopen etmaal de meeste besmettingen vastgesteld. Daarna volgen Den Haag met 1458 en Rotterdam met 1407. In Almere testten 632 mensen positief en in Zaanstad 627 mensen.
De afgelopen 24-uur werden 6 overlijdens verband houdend met het coronavirus doorgegeven aan het RIVM. Dat wil niet zeggen dat zij ook binnen die tijd overleden, omdat dit soms later wordt doorgegeven. Ook kan het werkelijke aantal doden hoger liggen, omdat het overlijden van een coronapatiënt niet verplicht gemeld hoeft te worden. In totaal werden tussen afgelopen zondag en deze zaterdag 76 sterfgevallen gemeld, een week daarvoor waren dit er 122. De weken daarvoor kwam het aantal overlijdens op 248 en 288, waarmee in de afgelopen vier weken een daling van het aantal sterfgevallen is te zien.
Drie weken voor het begin van de Olympische Winterspelen in Beijing is in de Chinese hoofdstad de eerste coronabesmetting van de omikronvariant vastgesteld. Alle mensen die contact hebben gehad met de besmette persoon worden getest en mensen die op dezelfde plekken zijn geweest, moeten zich bij de autoriteiten melden.
De autoriteiten zeiden op een persconferentie dat de Olympische Winterspelen die op 4 februari moeten beginnen nog niet in gevaar zijn. Eerder werd de omikronvariant al vastgesteld in Shanghai en de provincie Guangdong.
China voert een enorm streng beleid rond het coronavirus. Steden waar een kleine uitbraak is, worden volledig op slot gegooid. Mensen mogen dan nog amper hun huis verlaten. Zover is het nog niet in Beijing. China wil 'simpele, veilige en goede' Winterspelen organiseren.
Als een van de weinige horecazaken in Rotterdam ging de Engelse pub Dutch Dukes in de Witte de Withstraat zaterdag rond het middaguur open. Eigenaar Frank Roolaart wilde zo een ‘signaal afgeven aan Den Haag’ en onderstrepen dat ook voor de horeca een eind aan de lockdown moet komen. Het feest duurde tweeënhalf uur, en toen ging de zaak op last van een groepje boa’s alweer dicht.
Lees hier het verhaal.
Voor ongeveer 50.000 gezondheidsmedewerkers in België dreigt ontslag of zes maanden schorsing als ze zich niet voor 1 april laten vaccineren. Uit de meest recente telling blijkt dat van de iets minder dan 540.000 medewerkers in de gezondheidszorg ruim 490.000 volledig ingeënt zijn, zo maakte de Belgische Taskforce Vaccinatie vandaag bekend.
,,De laatste wettelijke stappen voor de verplichte vaccinatie van gezondheidswerkers worden momenteel gezet en in principe kunnen we de komende weken landen", aldus Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce.
De Belgische regering bereikte in november een akkoord over verplichte vaccinatie voor de zorgsector. Vanaf 1 januari heeft het zorgpersoneel drie maanden de tijd alsnog een prik te halen. De Belgische Raad van State oordeelde in december dat de verplichte inenting wettelijk en proportioneel is.
Sinds de aankondiging van de verplichting in de zomer van vorig jaar hebben veel gezondheidswerkers zich alsnog laten vaccineren, stelt de Taskforce Vaccinatie. Bij ongeveer 410.00 medewerkers is ook al een booster gezet.
Voor het eerst sinds oktober vorig jaar is het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen van ziekenhuizen gedaald tot onder de 900. In totaal houden vandaag nog 898 mensen met het virus onder de leden een bed op een verpleegafdeling bezet, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Dat is een daling van 56 patiënten ten opzichte van een etmaal geleden. Op de intensive cares liggen momenteel nog 321 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Ook dat zijn er minder dan vrijdag, toen nog 334 coronapatiënten werden verzorgd op een ic.
In totaal liggen nog 1219 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 69 minder dan het etmaal ervoor.
De laatste keer dat er minder dan 900 coronapatiënten op de verpleegafdelingen lagen, was op 30 oktober vorig jaar. Toen waren dat er 824. Vrijdag daalde het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen al tot onder de 1000, voor het eerst sinds 1 november.
Bisschop Harrie Smeets van Roermond gunt de horeca dat ze snel weer open mogen. Dat zei hij vanochtend in de kappersstoel bij de Roermondse kapsalon Vasco. Hij zei blij te zijn dat veel zaken weer opengaan, en gunt dat ook de horeca, "zonder er verder een oordeel over te vellen", voegde hij daaraan toe.
"Mensen die er hun boterham mee verdienen, hebben het niet gemakkelijk", zei hij. De bisschop had eigenlijk vlak voor de kerst al naar de kapper gewild. "Maar toen ging opeens alles dicht. Ik kan me indenken dat het heel vervelend is dat je een week voor de kerst dicht moet en dan veertien dagen later weer open kan."
Smeets laat zijn haren altijd bij Vasco knippen. ,,Het is om de hoek", zei hij, wijzend naar het naburige bisschoppelijke paleis. ,,We zijn buren", voegde eigenaar Vasco Campos daaraan toe. Smeets is blij dat hij weer eens ergens naar binnen kan met de rolstoel, waaraan hij door zijn hersentumor gekluisterd is. Het gaat wat beter met hem.
,,Ik ben blij dat ik beter uit de voeten kan, ook met de rolstoel. Ik doe nog steeds mijn werk als bisschop, maar niet meer zoals vorige jaren. Het tempo ligt aanzienlijk lager, ik ontvang nog maar een of twee mensen per dag. Dat heeft ook voordelen. Daardoor komen ook dingen ter sprake die je anders niet verwacht had."
De protesten van Utrechtse horeca-ondernemers die vandaag de deuren toch de deuren hebben geopend, zijn snel in de kiem gesmoord. Burgemeester Dijksma grijpt in en dreigt met boetes. Boa's van de gemeente bezochten de cafés en restaurants en drongen er op aan de acties te stoppen. De zaken moeten zo snel mogelijk dicht.
De eerste kan bier staat om kwart over tien al op tafel op het terras van café Persee op de Brink in Deventer. Vrienden Leon Dekker (23), Daan de Rijk (20) en Yason van der Vegt (19) proosten enthousiast. ,,Ik ben vanochtend al gelijk begonnen met een shotje’’, lacht Leon. Dat het terras om 12 uur alweer dicht gaat, is geen domper. ,,Het is áctie, daar doen wij graag aan mee.’’
Met de winkels open is het in het Limburgse Roermond gezellig druk. Ook de horeca ging er vandaag open. Getuige de drukte op de terrasjes heeft het publiek daar behoefte aan. Ook het personeel heeft uitgekeken naar het moment waarop het weer aan de slag kon. ,,Fantastisch dat ik hier weer kan werken! Ik heb dit heel erg gemist!", zegt medewerker Sebi van Brownies & Downies aan het Munsterplein.
Zaterdag mocht hij weer gasten helpen in de zaak na wekenlang vooral dagbesteding gedaan te hebben. Nu kan hij die weer afwisselen met werk in de horeca. Sebi werkt er al sinds de opening van de zaak, zeven jaar geleden. Zaterdag rond de middag was het er nog rustig. ,,Ik hoop dat de mensen verstandig zijn en niet en masse komen", zegt Sebi's begeleider, bedrijfsleider Ton Walraven.
Dat is wel anders bij brasserie ve'Koch. ,,Volle bak!". Uitbater Raijmond Reijnders gebaart breed naar het terras voor zijn zaak. Iedereen die er wil plaatsnemen moet hem eerst een QR-code laten zien. ,,Dit had ik wel verwacht", zegt Reijnders blij. BOA's wandelen intussen door het winkelhart van Roermond, maar grijpen nergens in. Hetzelfde geldt voor enkele politieagenten, die door de stad patrouilleren.
,,Ik denk niet dat handhaving waarschuwingen gaat uitdelen", zegt Reijnders hoopvol. Ook in eetcafé Munsterhof bevestigen de zaterdaghulpen dat zij het werk gemist hebben. ,,Iedereen vindt het heerlijk om elkaar weer te zien", zegt een van hen. "Eindelijk kunnen we weer wat doen!', vult een ander aan, terwijl collega's heen en weer lopen met volgeladen dienbladen. ,,Keigezellig weer onder de mensen te zijn.
In de Nijmeegse binnenstad lijkt het, nu de winkels weer open zijn, nauwelijks drukker dan vorige week zaterdag, meldt De Gelderlander. De weekmarkt trok altijd al redelijk wat mensen, bij de winkels zijn ook geen rijen te zien. De horeca houdt zich keurig aan de coronaregels: nergens is in de binnenstad een zaak te zien die uit protest toch open is gegaan.
Daisy Wennekes van Studio Meraki in het Noord-Brabantse Grave neemt een klant onder. Hij is een maand of twee, drie, niet naar de kapper geweest. ,,Voor de lockdown dacht ik, ik wacht nog eventjes." Nu is hij een van de eerste klanten. ,,Ik heb al voor de aankondiging van de versoepeling gebeld en een afspraak gemaakt."
Wennekes' kappersagenda zit inmiddels bomvol. ,,De komende drie weken zullen we wel een uur of 60 á 70 werken." Ze wilde vandaag halve tompoucejes met logo aan haar klanten geven. ,,Maar dat mag niet vanwege de coronamaatregelen. Ze zijn niet verpakt."
,,Als mensen ergens veilig kunnen zitten, is het in de horeca”, zegt Boy Croonen van lunchroom Mickers 2.0 in Uden. Natuurlijk gaat hij vandaag open. Al is het maar uit protest. Alles is meegenomen. Mensen staan te popelen om weer binnen te kunnen constateert hij.
Om 11.30 uur stond de eerste klant al op de stoep. Rond het middaguur zit zijn zaak zo goed als vol. ,,We checken de QR-code, hebben een mondkapje op en houden afstand. Dat deden we trouwens allemaal al”, aldus Croonen. ,,De horeca is elke keer het haasje.’’In de Tilburgse winkelstraten is de drukte vergelijkbaar met een reguliere zaterdag. Op de terrassen zitten hier en daar plukjes mensen. Burgemeester Theo Weterings brengt later vandaag een bezoek aan verschillende winkel -en horecaondernemers om te kijken hoe het gaat.
Ongeveer de helft van zo'n tien horecazaken in Schijndel protesteert vandaag tot 17.00 uur tegen de huidige coronamaatregelen. Nino, Ties en Marijn zitten als eerste op het terras bij Het Tramhuys in de Brabantse plaats. ,,We hebben het gemist. We beginnen met koffie en gaan straks aan het bier."
Eigenlijk mag het niet. Toch openen horecagelegenheden in het Groene Hart uit protest tegen het coronabeleid vandaag massaal de deuren. Wie langskomt kan rekenen op een gratis bakkie koffie. ,,We zijn het zat. Dit loopt volledig uit de hand'', klinkt het.
Bezoekers van het winkelcentrum van Lichtenvoorde worden op deze feestelijke openingsdag na de lockdown getrakteerd op brownies. Deze charmante dames staan met volle schalen te wachten. De brownies zijn afkomstig van Het Blok, de lunchroom en cadeauwinkel die gerund wordt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Bij café De Basiliek in Den Bosch hangt een poster voor het raam: 'Winkelen op afspraak heet bij ons reserveren.' De zaak is net als veel cafés in Den Bosch open. ,,Anders moet je naar de supermarkt om mensen te zien. Nu kan dat voor een dag weer hier'', zegt eigenaar Eef Mulders van restaurant Bagatelle.
Vandaag komen veel vaste klanten een bakkie doen en een tosti of gebakje eten. ,,Mensen zijn sociale wezens. Ze willen elkaar ontmoeten. Nu kan dat voor een dagje. Maar wij als Bossche horeca willen uiteindelijk een perspectief: wanneer we weer helemaal open kunnen. Vandaar deze actie."
Stadscafé Simons in Doetinchem heeft zijn terrassen geopend. Burgemeester Mark Boumans heeft aangekondigd vandaag niet in te grijpen bij de horeca. Hij heeft begrip voor de protestactie, zo lang deze eenmalig is, alleen op de terrassen en binnen de aangegeven uren wordt gehouden. Er is veel belangstelling voor het terras.
De zaak is niet de enige in de Achterhoekse stad waarvan het terras vandaag open gaat. Ook Merleyn, Gringo's, Macamba, Pincho's, Lola, de Beren, Eetwinkel Van Mien, 't Gevang, 't Stads Bastéon, Chicco, VanOuds, Koetshuis Kasteel Slangenburg, 't Zusje en Villa Ruimzicht, gaan tot 17.00 uur open. Tot nu toe wordt er niet gehandhaafd.Muziekcafé De Paraplu, gevestigd tussen de ministeries en vlakbij het oude pand van de Tweede Kamer aan de Haage Bagijnestraat, gaat vandaag bewust níet open, laat eigenaar Dion Kemeling weten. ,,Wij snakken naar verlichting, maar één middagje gasten ontvangen gaat daar geen verandering in brengen."
De Paraplu was begin 2020 een drukbezochte plek. Ook door diverse politici, onder wie met enige regelmaat premier Mark Rutte die er ook als kind al kwam. In de eerste lockdown heeft Kemeling De Paraplu, dat sinds 1974 bestaat, volledig gerenoveerd. ,,Toen hadden we nog de illusie dat we snel weer open konden."
In de daaropvolgende lockdown hebben hij en zijn vrouw Marion Maartense een deel van het restaurant verbouwd tot een slijterij en bierspeciaalzaak. En in de avondlockdown van eind vorig jaar is de slijterij weer verdwenen en zijn er een pooltafel en dartborden neergezet om klanten 's middags spelletjes te laten doen.
,,Mijn creativiteit en flexibiliteit zijn inmiddels wel een beetje op", erkent Kemeling. De toezegging van de overheid dat de horeca 'mogelijk; later deze maand weer open kan, noemt hij 'een farce'. ,,Wij zijn dus afhankelijk van winkeliers en het gedrag van mensen die lang in lockdown hebben gezeten. Voel je 'm aankomen?"
Hij hoopt vooral op enige mate van stabiliteit in de toekomst. ,,We kijken zo uit naar een volle tent. Spatschermen, codes, desnoods bedienen we in een ruimtepak, het maakt niet uit." Ook premier Rutte zal 'uiteraard' wederom met open armen worden ontvangen bij De Paraplu. ,,Dan proosten we op het einde van deze ellende."
Bert (69) en Franny (64) Ter Haar en Jacqueline Hopstaken (56) genieten als een van de eerste klanten bij SEC in Oisterwijk van een kroketje. Hopstaken: ,,We willen horeca een hart onder de riem steken."
De Caribische eilanden Saba en Sint Eustatius zijn wegens het toenemende aantal coronabesmettingen aangemerkt als hoogrisicogebieden. Het reisadvies gaat van groen naar geel en reizigers die vanaf de eilanden terugreizen naar Nederland moeten vanaf maandag een coronabewijs kunnen overleggen.
Dat mag een vaccinatie- of herstelbewijs zijn, maar ook een recente coronatest. Een PCR-test mag maximaal 48 uur oud zijn, een sneltest niet meer dan 24 uur. Saba en Sint Eustatius waren een van de weinige regio's waar nog een groen reisadvies voor gold. Dat wil zeggen dat de veiligheidssituatie er hetzelfde of beter is dan in Nederland.Alleen voor Hongkong en Macau geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken nu nog een groene kleurcode af. Een geel advies wil zeggen dat reizigers het betreffende land wel kunnen bezoeken, maar dat ze voorzichtig moeten zijn wegens veiligheids- of gezondheidsrisico's.
Spierpijn, keelpijn, een hoest, een beetje darmproblemen, algehele malaise, maar geen benauwdheid, geen koorts en ook niet het zo typerende reuk- en smaakverlies. In de ziekenhuizen kijken de artsen geïnteresseerd naar de patiënten met omikron.
Hoe beweegt deze virusvariant in ons lichaam? ‘Je moet voorzichtig zijn, maar het lijkt een enorm verschil met vorige golven', zegt longarts Paul Bresser tegen het Parool. Hij is al bijna twee jaar druk met covid, maar is nu zelf geveld door het virus.
Bresser somt zijn klachten op vanuit de lappenmand. Dit doet omikron met je lijf.
Een 19-jarige jongeman uit Den Haag heeft honderden testgegevens van de GGD op het internet gedeeld. Begin 2021 maakte hij honderden foto’s van persoonsdossiers uit het systeem CoronIT waarin afgenomen coronatesten worden geregistreerd. Voor elke foto kreeg hij een euro.
De versoepelingen van de coronamaatregelen zijn verstandig, zegt Wim van Harten, bestuursvoorzitter van het Arnhemse Rijnstateziekenhuis. ,,De ziekenhuisbezetting bij de huidige besmettingscijfers zijn hoopgevend. Maandag gaan bij ons alle operatiekamers weer open, zodat we zoveel mogelijk patiënten weer kunnen helpen”,
In de binnenstad van Tiel is het drukker dan het normaal is op een zaterdagochtend. Althans, dat zeggen ze bij kledingzaak YAC by Jeanette. Daar krijgen de klanten allemaal een champagneglas met vruchtensap. Want voor een glaasje wijn is het nog wel erg vroeg: de wijnflessen worden er vanmiddag alsnog ontkurkt.
Restaurant De Beren in Arnhem kreeg even na tien uur een waarschuwing en gaat snel weer dicht. Franchisenemer Rafael van der Linden: ,,Er stonden drie BOA's voor de deur. Ik kreeg de waarschuwing dat als ik over een uur niet weer dicht zou zijn er een boete volgt.,,
,,Er zaten al een paar mensen aan de tafeltjes, ik had ook al reserveringen klaar staan. Die mensen zijn we nu weer aan het opbellen'', vervolgt Van der Linden. ,,Het is jammer maar het is niet anders. Ik kan me een enorme boete niet permitteren.”
Het eerst waarschuwen en daarna een boete opleggen past in de lijn die burgemeester Marcouch van Arnhem eerder al heeft aangekondigd. Andere burgemeesters in de regio volgen dezelfde koers.Marianne en Yvonne van der Knaap wilden er even lekker op uit na dagen binnen zitten. Helemaal op hun favoriete terras. Lekker bakje koffie, borreltje en koekje. Zo fijn zeggen moeder en dochter. Zo meteen gaan ze nog even winkelen, maar als te druk wordt gaan ze snel naar huis. Ze vinden het fijn dat de horeca voor een dag open is. ,,We hebben het zo gemist."
Winkeliers in Bergen op Zoom zetten rond 10.00 uur plantenbakken buiten en gooien de deuren open. Elma van Dalen werkt in spellenwinkel Bumblebeez en zegt: ,,Ik heb geen idee wat ik vandaag moet verwachten. Voor de omzet hoop ik dat het druk wordt, maar aan de andere kant wil ik wel graag dat het beheersbaar blijft. We zullen zien.”
Joyce Mertens en Yorick Augustijn stappen met hun kinderen net buiten bij de Blokker. ,,We moesten iets ruilen, dus we zijn heel blij dat dat weer kan. Maar het is sowieso fijn dat alles weer open is. We zijn expres vroeg gegaan, nu is het nog rustig. Vanmiddag kan dat weleens anders zijn.”