Storm Corrie is gaan liggen. Lees hieronder alle ontwikkelingen van vandaag terug.
Een milde storm die even snel opkwam als verdween, zo beschrijft naamgeefster Corrie van Dijk (83) ‘haar storm’ Corrie die vandaag over ons land trok. De voormalig meteorologe uit Schiedam geniet zichtbaar van het natuurgeweld: ,,Moet je die populier zien bewegen in de wind, prachtig toch?” Lees hier meer.
© Roel Dijkstra — De dakpannen, je gloednieuwe zonnepanelen en de voordeur van het pas geverfde schuurtje: je moet maar hopen dat alles storm Corrie overleeft. ‘Gelukkig ben ik goed verzekerd!’, denk je misschien nu. Maar is dat wel zo? Een standaard inboedelverzekering dekt een paar rondvliegende dakpannen namelijk niet. Lees hier meer.
Rijkswaterstaat heeft rond 17.00 uur de Oosterscheldekering in Zeeland weer geopend. De kering was sinds het eind van de ochtend gesloten vanwege een combinatie van hoogwater en harde wind door storm Corrie. De Haringvlietsluizen bij Hellevoetsluis en de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan de IJssel gaan in de loop van de avond weer open, aldus de dienst.
De opblaasbare balgstuw Ramspolkering bij Kampen in Overijssel is maandag niet gesloten. De waterstand van het IJsselmeer kwam niet zo hoog dat dat nodig was.
Rijkswaterstaat sloot voor de veiligheid ook spitsstroken langs de snelweg A27. Die zijn inmiddels weer geopend. Ook de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad is weer open. De ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwen weggebruikers nog wel steeds voor hevige windstoten in met name Noord- en Zuid-Holland. In Zeeland is de ergste wind afgenomen.
Beuken tegen de golven, de kano in de goede richtingen sturen en vooral zorgen dat je niet in het ijskoude water belandt. Voor Jacques van der Donck (56) was storm Corrie geen excuus om binnen te blijven. De Alphenaar ging tijdens de storm met zijn kano de Zegerplas op. ,,Het was heerlijk!” Lees hier meer.
© Josh Walet — Jacques van der Donck (56) in actie. Het KNMI verwacht dat nog tot maandagavond zware windstoten kunnen voorkomen. In heel Nederland, met uitzondering van de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel, is code geel van kracht voor zeer zware windstoten met snelheden van 75 tot 100 kilometer per uur.
Aan de Koninginneweg in Katwijk is een dak van een woning gewaaid door de harde wind. Het losgeraakte dakdeel sloeg tientallen meters verderop tegen de gevel van een andere woning aan, die daardoor ernstig beschadigd raakte. In beide huizen waren geen bewoners aanwezig en er zijn geen gewonden gevallen, laat de Veiligheidsregio Hollands Midden weten.
De veiligheidsregio is bezig de gevel- en dakdelen die zijn losgekomen vast te zetten of te verwijderen. Op het incident in Katwijk na valt de stormschade in de regio mee. ,,Tot nu toe krijgen we vooral veel verzoeken even iets los- of vast te zetten, maar echt grote incidenten zijn vandaag nog niet gemeld", aldus een woordvoerster van de veiligheidsregio.
Ook in de overige kustregio's lijkt de schade door storm Corrie mee te vallen. De Veiligheidsregio Zeeland laat weten pas twee keer te zijn opgeroepen voor een schademelding. ,,Heel verrassend, normaal trekt de brandweer er heel veel op uit tijdens een storm", vertelt een woordvoerster.
Een woordvoerder van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland laat weten dat hulpdiensten 'niet hebben stilgezeten', maar meldt geen grote incidenten. Vooral losgewaaide objecten zorgden voor schademeldingen, zoals een losgeraakt zonnepaneel van een dak in Koog aan de Zaan.
Het water van de Nieuwe Maas is over de kades van het Rotterdamse stadsdeel Noordereiland gelopen. De Nieuwe Maas heeft door de storm en een hoge afvoer een hoogste waterstand van ruim 2,60 meter boven NAP bereikt. De gemeente Rotterdam had uit voorzorg al kades in het lager gelegen stadsdeel afgesloten en zandzakken geplaatst.
De gemeente neemt maatregelen als de waterstand zeer hoog dreigt te worden. Zo worden zo nodig auto's van de kades gesleept. Bewoners moeten zelf ook maatregelen nemen om waterschade te voorkomen en worden daarvoor gewaarschuwd door de gemeente.
Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard laat dijkwachten extra rondes maken om alle dijken en kades in de gaten te houden. Ook de politie houdt toezicht. De doorgang naar de binnenhaven Boerengat bij het Oostplein is maandagmiddag gesloten om wateroverlast in het gebied achter de haven te voorkomen. Als het water zakt gaat de doorgang weer open.
© ANP / ANP — Wateroverlast op het Rotterdamse Noordereiland. Op verschillende plaatsen in het land zijn wegen afgesloten door ongemakken veroorzaakt door de storm Corrie. Rond een uur of drie ‘s middags was het voor de brandweerkorpsen Waspik en Waalwijk alle hens aan dek bij christelijke basisschool De Brug aan de Brugstraat in Waspik. ,,Vanmorgen hoorden we een enorm kabaal”, zegt directeur Woulinda van Tiggelen. ,,We wisten niet wat het was, maar toen werden gewaarschuwd door de achterburen. Het bleek dat een deel van de zinken afdeklijst van de dakrand was losgeraakt.”
De school meldde de schade bij de gemeente en een aannemer, maar die konden er heel moeilijk bij. Daar kwam nog bij dat de situatie toch behoorlijk gevaarlijk was. ,,Ze hadden wel een hoogwerker, maar de mannen die eraan moesten werken konden zich aan die hoogwerker niet zekeren en ook niet aan het dak. Vervolgens kwam vanmiddag door de harde wind ook de rest van de afdeklijst los, dat is toch 200, 300 kilo metaal.” Lees hier meer.
Vanavond neemt de wind verder in kracht af en later vanavond en komende nacht waait het matig boven land en (vrij) krachtig aan zee en in het Waddengebied. De windstoten verdwijnen komende nacht en daarmee is het winderige weer voorbij.
De zeespiegel aan de Nederlandse kust stijgt hard door de krachtige wind van Corrie. In Zandvoort staat de zee bijvoorbeeld al tegen de duinen aan. Geen strand meer te bekennen in de bekende badplaats:
Storm Corrie zorgt voor spectaculaire beelden bij Eindhoven Airport. Er zijn windstoten tot 85 kilometer per uur gemeten in het binnenland. Op de luchthaven zijn er vooralsnog geen vluchten geannuleerd.
Ook aan de Britten heeft Corrie zich goed laten kennen. Doordat Corrie direct een andere storm, Malik, opvolgde zitten tienduizenden huizen in Schotland en het Noordoosten van Engeland zonder stroom. De Britse netbeheerder SSEN meldt dat voor ruim 70.000 getroffen woningen de problemen zijn opgelost en nog ongeveer 40.000 huishoudens geholpen moeten worden. Ook zijn alle treinen tussen Edinburgh en Newcastle geannuleerd en zijn er op andere trajecten grote vertragingen.
The Guardian schrijft over windsnelheden van bijna 150 km/u. Er zijn in het Verenigd Koninkrijk twee doden gevallen door omvallende bomen vanwege Malik en Corrie: een 60-jarige vrouw uit Aberdeen en een 9-jarige jongen uit Staffordshire.
Natte voeten in de speeltuin op het strand van Katwijk. Door storm Corrie loopt het waterpeil hoog op en overstromen lage kades en hogere stukken strand waar normaal geen water komt door het hele land.
Spectaculaire beelden op de pier bij IJmuiden. Storm Corrie zorgt er namelijk ook met code geel voor hoge, woeste golven.
© ANP — Storm Corrie raast over de pier bij IJmuiden. Bekende kraanmachinist en fotograaf Geurt van Roekel heeft vandaag ondanks Corrie toch zijn hijskraan getrotseerd. Zijn werkdag was dan wel van korte duur, maar hij heeft wel spectaculaire beelden kunnen filmen vanuit zijn cabine.
Storm of geen storm, deze oud-militairen verzamelden zich bij de onlangs geplante Amalia-boom, een eik die is geplant ter gelegenheid van de achttiende verjaardag van de kroonprinses, op Landgoed Bronbeek. Door weer en wind en met paraplu's boven hun hoofden doopten ze de boom onder het genot van een glas champagne op de verjaardag van Amalia's oma, prinses Beatrix.
© ANP — Bewoners en personeel van Landgoed Bronbeek bij de Amalia-boom, tijdens de doop. De eik werd gepland ter ere van de achttiende verjaardag van prinses Amalia. Alle achttien opvarenden zijn van het vrachtschip Julietta D gehaald, meldt de Kustwacht. De Julietta D maakte water en was stuurloos geraakt na een aanvaring met een ander schip, de olietanker Pechora Star, voor de kust van IJmuiden.
Voor de evacuatie van de opvarenden van de Julietta D zette de Kustwacht twee helikopters in. Bovendien leverde de Belgische Kustwacht op verzoek van de Nederlandse collega's ook een helikopter voor de reddingsoperatie.
Verder liet de KNRM twee reddingsboten uitvaren om hulp te bieden. De Julietta D en Pechora Star kwamen aan het eind van de ochtend met elkaar in botsing gekomen bij IJmuiden, omdat het anker van de Julietta D het niet meer hield.
De Utrechtse brandweer meldt meerdere gevallen van stormschade aan auto’s. In Bunschoten raakten vanmorgen door windstoten onderdelen van een dakkapel los. Ook kwamen enkele losse delen omlaag. De storm richtte grote schade aan.
In Barneveld was het ook raak. Rond 10 uur waaide er een boom om, deze kwam op een vrachtwagentrailer terecht. Omdat de boom volledig de doorgang van de weg blokkeerde, werd de brandweer ingeschakeld. Er raakte niemand gewond.Op de Haagse Laan van Meerdervoort moest een balkonmuurtje vandaag zijn meerdere erkennen in de krachten van storm Corrie. Bakstenen en stukken hout kletterden op de stoep. Er raakte niemand gewond en zo te zien werd een geparkeerde auto ook gespaard. De brandweer heeft een stuk van een schutting verwijderd en het trottoir deels afgezet. Elders in de Hofstad bezweken meerdere bomen in de wind. Dikke boomstammen belemmerden het verkeer, dat daardoor moest omrijden.
© Regio15 — Het omgevallen muurtje aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag. Fietsen bleek vandaag een behoorlijke uitdaging. Bij een gebouw van de TU in Delft moesten fietsers hun best doen om overeind te blijven.
Corrie mag dan in Nederland wat zijn afgezwakt, maar de zuiderburen beuken de restanten van de storm nu in op de kust, getuige deze kunstzinnige tweet van meteoroloog Maarten Reyniers.
Het iconische beeld 'Two Turning Vertical Rectangles' van de Amerikaanse kunstenaar George Rickey draait vandaag op het Rotterdamse Binnenwegplein dapper in de wind. Rickey's kinetische kunstwerk heeft het naar zijn zin met storm Corrie.
De gemeente Amsterdam laat weten dat vandaag een deel van het afval niet wordt opgehaald. Het omhooghalen van ondergrondse containers en grof afval kan door de storm tot gevaarlijke situaties leiden. De kraanvoertuigen die nodig zijn bij de afvalinzameling daarom niet worden gebruikt. Dit heeft gevolgen voor de inzameling van huishoudelijk restafval, papier, glas en grof afval. Zodra het weer het toelaat, start de gemeente de afvalinzameling weer op.
Luc van Hoogdalem, uit het Zuid-Hollandse Rijnsburg, waagde zich vandaag aan zee en kreeg het zeeschuim om de oren. 'Corrie schuimt behoorlijk', twittert hij.
© ANP — Omgewaaide scooters achter het centraal station van Amsterdam. Ook in de hoofdstad zorgde storm Corrie voor schade en ongemak. Op de Stromarkt in het centrum van Amsterdam viel een boom op een auto. Dit gebeurde schuin tegenover de Poezenboot. De auto is zwaar beschadigd geraakt door de klap.
In de wijk Noorderhof in Nieuw-West waaide eveneens een boom om. Dat gevaarte kwam terecht in een parkje. Ook gingen her en der geparkeerde scooters tegen de vlakte door de zware wind.Het KNMI heeft code oranje nu overal ingetrokken, maar verwacht dat tot vanavond nog zware windstoten kunnen voorkomen. In heel Nederland, met uitzondering van de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel, is nu code geel van kracht voor zeer zware windstoten met snelheden van 75 tot 100 kilometer per uur, aan zee en boven het IJsselmeer mogelijk tot ongeveer 120 kilometer. In de noordelijke en noordoostelijke provincies geldt geen waarschuwing meer en is de kleurcode nu groen.
Alle schade, storing en vertragingen daargelaten... je haar gaat er van een beetje storm wel op vooruit. #lachen
Waterschap Scheldestromen stelt dijkbewaking in in Midden- en Zuid-Zeeland. Het hoogheemraadschap van Delfland doet hetzelfde langs de kust en de Delflandsedijk tussen Hoek van Holland en Schiedam. In Zeeland wordt bij Vlissingen een maximale waterstand van 3,70 meter boven NAP verwacht. Bij Hoek van Holland stijgt het water tot 2,80 meter boven NAP en bij Maassluis wordt 2,55 meter boven NAP verwacht.
De Keersluis van Maassluis is gesloten, aldus Delfland. Dijkbewaking is in het noorden van Zeeland is volgens Scheldestromen niet nodig, omdat de stormvloedkering is gesloten. Scheldestromen sluit buitendijkse wegen bij Breskens en Westkapelle en een fietsroute bij Nieuwvliet. Toegangen naar stranden zijn gesloten. Aan het eind van de middag, als het water weer is gezakt, inspecteert het schap de schade.
Storm Corrie zorgt voor veel bekijks op luchthaven Schiphol. Verslaggever Peter Boender is ter plaatse en spreekt met vliegtuigspotters.
'Goed nieuws', meldt Rijkswaterstaat op Twitter. De A16 richting Rotterdam is, ter hoogte van Zwijndrecht, weer vrij. Daar viel een container van een vrachtwagen. Het ding is inmiddels van de rijbaan gehaald en de Drechttunnel is weer open.
De weercode voor Friesland, de Waddeneilanden en de Waddenzee, is teruggezet van oranje naar geel. De kans op zeer zware windstoten - harder dan 100 kilonmeter per uur - neemt daar nu af. In Groningen, Drenthe en Overijssel is code geel eveneens voorbij en is sprake van code groen. Er geldt geen waarschuwing meer.
De wind neemt in de loop van de middag geleidelijk wel iets af, maar tot vanavond kunnen volgens het KNMI nog wel zware tot zeer zware windstoten voorkomen uit noordwestelijke richting. Door omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen kunnen schade en gevaar ontstaan.Na een aanvaring met een ander schip maakt voor de kust van IJmuiden een schip met achttien opvarenden water, meldt de kustwacht. Meerdere helikopters vlogen uit naar het vrachtschip Julietta D, dat onder Maltese vlag vaart en op de Pechora Star botste. De KNRM laat weten dat er ook twee reddingsboten zijn uitgevaren om hulp te bieden. Alle bemanningsleden zouden van boord willen. Hun evacuatie is begonnen, aldus de Kustwacht. Ook is sleephulp onderwerp. Over wat er precies is gebeurd kan men nog niets zeggen. De situatie op de olietanker Pechora Star is stabiel.
Rond half elf raakten vijf auto's beschadigd in de Sandenburgstraat in Den Haag. Een hoge boom in de straat begaf het en belandde op de daken van de geparkeerde wagens. De brandweer kwam ter plaatse om de boom in stukken te zagen. De auto’s zijn weggesleept door een bergingsbedrijf.
© District8 — In Den Haag is tijdens storm Corrie een flinke boom omgewaaid. Ook op Rotterdam The Hague Airport zijn meerdere vluchten geannuleerd vanwege storm Corrie. Op Twitter meldt de luchthaven dat het vliegverkeer hinder heeft van de harde wind. Daardoor gaan vluchten naar onder meer Innsbruck en Istanboel niet door. Reizigers worden geadviseerd de actuele vluchtinformatie in de gaten te houden.
Storm Corrie laat zich ook bij onze zuiderburen gelden. In België krijgen ze vooral te maken met de naweeën van de storm die vandaag over ons land trekt. ,,De piek wordt rond de middag verwacht'', stelt weerman Frank Dubbocage bij Het Laatste Nieuws. Hij noemt windstoten tot 80 à 90 kilometer per uur 'behoorlijk veel'.
,,Het gaat echter niet echt om een stormwind”, nuanceert hij. ,,Maar het gaat dus wel stevig waaien. Wees voorzichtig en ga niet direct in een bos wandelen, want er kunnen mogelijk takken afbreken.'' Naar verwachting zal Corrie rond 15 à 16 uur afzwakken bij de Belgen. ,,‘s Avonds zal het gedaan zijn met die felle windstoten.”Rijkswaterstaat verwacht dat laaggelegen kades in onder meer Maassluis, Vlaardingen en Scheveningen, vandaag onder zullen lopen door de hoge waterstand in combinatie met storm. De dienst sluit niet uit dat langs de kust windkracht 10 wordt bereikt. De hoogste waterstanden worden verwacht langs de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust.
De veerdiensten naar de Waddeneilanden varen vandaag ondanks de storm een gewone dienstregeling. ,,De storm lijkt net iets ten zuiden van de Wadden te trekken'', aldus een woordvoerster van Wagenborg Passagiersdiensten, die op Ameland en Schiermonnikoog vaart. ,,We kunnen gewoon varen.'' Ook Rederij Doeksen, die op Vlieland en Terschelling vaart, en de veerdienst naar Texel (Teso) laten weten dat ze via de normale dienstregeling varen.
Storm Corrie is nog niet op haar hoogtepunt, maar ook in Flevoland ontstaan gevaarlijke situaties. Op Urk ging een trampoline de lucht in en kwam op een schutting en schuurtje terecht. Om even voor negenen werd de brandweer gebeld, omdat er een metalen dakrand van een woning was losgewaaid. Met een hoogwerker kon de brandweer de loshangende de boel los krijgen en de situatie veilig maken.
© ProNews — De wind maakt rare springen op Urk. Er rijden momenteel geen treinen tussen Haarlem en Leiden, meldt de NS. Er is bij Haarlem een boom op de bovenleiding gevallen. De verwachting is dat de storing tot half drie vanmiddag gaat duren. Ook op andere trajecten is sprake van vertragingen. Op de trajecten Leiden/Den Haag en Schiphol/Leiden is de bovenleiding eveneens stuk. De oorzaak is nog niet duidelijk.
Op Schiphol zijn 260 vluchten geannuleerd vanwege storm Corrie, meldt de luchthaven. Er is minder baancapaciteit beschikbaar, waardoor er minder vliegtuigen kunnen vertrekken en landen. De storm heeft ook invloed op de processen bij de grondafhandeling.
De verwachting is dat de overlast nog wel de rest van de dag aanhoudt. Er vertrekken en landen er nog wel vliegtuigen, maar het zij er volgens een woordvoerder erg weinig. Reizigers die nog wel kunnen vliegen, moeten rekening houden met vertraging. KLM annuleerde uit voorzorg al tachtig retourvluchten.Op snelweg A16, in de richting Rotterdam, viel ter hoogte van Zwijndrecht een container van een vrachtwagen. Vanwege het obstakel werd de Drechttunnel afgesloten.
AD Haagsche Courant-verslaggever Maaike Kraaijeveld laat op Twitter beelden zien van een stormachtig Scheveningen. Een paar dappere strandgangers trotseren de wind.
Rijkswaterstaat meldt dat om 10.25 uur de Oosterscheldekering wordt gesloten. Tegen het middaguur zou de kering dan volledig gesloten moeten zijn. De Oosterscheldekering, de grootste waterkering van Nederland, gaat dicht zodra het waterpeil hoger is dan drie meter boven NAP, wat volgens Rijkswaterstaat zo'n drie keer per jaar voorkomt. De Hollansche IJsselkering is al dicht. De Haringvlietsluizen worden ook gesloten, klinkt het, maar de Maeslantkering bij Hoek van Holland blijft naar verwachting wel open.
Een 'huis-tuin-en-keuken'-storm wordt Corrie door de Rotterdamse weerman Ed Aldus genoemd. Niks bijzonders, doorlopen...
Op dit moment zijn er grote verschillen tussen het westen en het noordoosten van Nederland, ziet Weerplaza. In Groningen staat er nu namelijk nauwelijks wind, terwijl in het westen stormkracht gemeten wordt. Dat komt doordat de kern van het lagedrukgebied precies over het noordoosten trekt, met relatief rustig weer tot gevolg.
In Scheveningen is het dak van strandpaviljoen Fat Mermaid door de storm losgetrokken en op de boulevard terechtgekomen. Een deel ervan is afgezet.
© Regio15 Tja, het gaat over wind, maar dit lijkt niet op een bewuste fout #kont
Bij IJmuiden en Wijk aan Zee is tussen 8:00 en 9:00 uur een gemiddelde windsnelheid van 78 kilometer per uur gemeten, meldt het Weerplaza. Officieel is daarmee sprake van de eerste storm van het jaar. De zwaarste windstoot tot dusver bedroeg 102 km/uur. Op boorplatformen in de Noordzee zijn al windstoten van 110 kilometer per uur gemeten.
Klein stormleed in de tuin van deze Rotterdamse... 'en dan moet het nog echt beginnen'.
Ook in Dordrecht nemen ze maatregelen met het oog op het stijgende water.
Losgewaaide zonnepanelen hielden de brandweer in Koog aan de Zaan bezig.
In Rijswijk is vanochtend een abri uit uit elkaar gerukt door storm Corrie. Op het moment dat de abri losraakte, stond er gelukkig niemand in. Het gebroken glas lag over heel de weg, maar er werd niemand geraakt. De gemeente heeft samen met de brandweer de abri opgeruimd. Het tramverkeer ondervond geen vertraging.
© District8 — Op de Veraartlaan in Rijswijk is een abri uit uit elkaar gerukt door de storm. Omroep Flevoland meldt dat vrachtwagens, campers en auto's met aanhanger, niet over de Markerwaarddijk mogen rijden. Op de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad gold al een inhaalverbod en mag niet harder werden gereden dan 70 kilometer per uur. Een totale afsluiting van de dijk is voorlopig nog niet aan de orde, aldus de site. De verwachting is dat de storm rond 10:00 uur zijn hoogtepunt bereikt.
De bezetters van het bos bij VDL Nedcar bij de Limburgse plaats Born blijven ondanks Corrie gewoon in de bomen zitten. Ze trotseren de storm, laat hun woordvoerster weten. Om 11.00 uur mogen twee ‘rescue-klimmers’ het bos in om iedereen te checken op veiligheid, aldus de woordvoerster. Het gaat om mensen van de actiegroep Red het Sterrebos zelf, die met toestemming van de handhavers het bos in mogen.
Storm Corrie heeft op diverse plaatsen in het land al voor schade en verkeersoverlast gezorgd. Op snelweg A7 in Noord-Holland zorgde een omgewaaide boom voor een file. Ook op andere plaatsen in die regio zijn meldingen van omgewaaide bomen. In IJmuiden moest de brandweer in actie komen, vanwege losgerukte gevelplaten van een woonhuis. Die zijn verwijderd. De ANWB adviseert weggebruikers vandaag niet de weg op te gaan als dat niet noodzakelijk is. Ook rijden er op sommige trajecten minder treinen, meldt Prorail.
Groeten uit een onstuimig Vlissingen...
Het is vandaag precies 69 jaar geleden dat Nederland werd getroffen door de Watersnoodramp. Een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij, zorgde op 31 januari 1953 voor de grootste Nederlandse natuurramp van de 20ste eeuw. Op meer dan 150 plaatsen in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant, braken de dijken, omdat ze de hoeveelheid water niet aan konden. De gevolgen waren rampzalig. Grote delen van ons land overstroomden en huizen werden verwoest.
1.836 mensen kwamen om in het wassende water. Ook tienduizenden dieren lieten het leven. Na de Watersnoodramp werd de Deltawet ingesteld, die moet Nederland beschermen en eist dat dijken en waterkeringen een minimale hoogte hebben. Ook werd er een begin gemaakt met de Deltawerken, dertien dammen, sluizen en stormvloedkeringen die het water moeten stuiten. In 1997 werden de werken voltooid met Maeslantkering.© Rijkswaterstaat — Overzicht van de Deltawerken Op de Havenkade in Scheveningen was het al vroeg raak. Een omgewaaide boom kwam daar op een auto terecht en richtte schade aan. De brandweer zaagde de boom in stukken om de boel te kunnen opruimen.
© Regio15 'Maandag uitwaaidag!', twittert Weerplaza-meteoroloog Wouter van Bernebeek. In zo'n gekleurde animatie ziet het er iets te dramatisch uit om een frisse neus te halen.
Het advies is om vandaag niet de weg op te gaan als het niet hoeft. Maar ja, sommigen van ons moeten wel, zoals de weginspecteurs van Rijkswaterstaat.
Heel toepasselijk natuurlijk die code oranje, maar of de vlag uitsteken zo'n slim plan is vragen wij ons af.
Koade oranje. Volgens weerbaas Piet Paulusma is Corrie een echte 'kuststoarm'.
Niet alleen handen aan het stuur vandaag, maar ook handen aan de riem.
Het waait al flink en de wind zal de komende uren alleen maar verder toenemen, meldt Weerplaza. Daarbij kunnen we ook zware tot zeer zware windstoten verwachten. Vooral in het westen, noordwesten en rond het IJsselmeer gaat het hard tot stormachtig waaien en is de kans op hinder door afgebroken takken of afgewaaide dakpannen groot.
De zwaarste windstoot tot dusver is 99 km/uur en werd gemeten in het Noord-Hollandse Wijk aan Zee, melden de weerdeskundigen. Op de Noordzee is al sprake van stormkracht (9 Bft). Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid over een heel uur uitkomt op 9 Bft.
Een storm die bijvoorbeeld van 0:30 tot 1:30 uur gemiddeld op 9 Bft. uitkomt, maar niet van 0:00-1:00 uur telt niet als officiële storm. Wel wordt dan gesproken over tijdelijke storm of stormkracht. Van een officiële zware storm is sprake als het gemiddeld over een heel uurvak met 10 Bft waait. Anders wordt gesproken van tijdelijke zware storm.In Wormerveer moest de brandweer al in actie komen om een omgewaaide boom te verwijderen.
Een omgevallen boom in je tuin? Of op de weg? Kijk hier wie je moet bellen.
Voor vandaag zijn de weercodes geel en oranje afgegeven. Maar waar staan die voor?
Code geel:
Er is een waarschuwing uitgegeven voor gevaarlijke weersomstandigheden. De impact is waarschijnlijk beperkt, maar het is verstandig om na te gaan of de waarschuwing gevolgen heeft voor je persoonlijke planning en omstandigheden. (wees alert)
Code oranje:
Er is een waarschuwing uitgegeven voor gevaarlijke weersomstandigheden. De impact kan groot zijn, zowel persoonlijk als in de regio. Het is verstandig om na te gaan of de waarschuwing gevolgen heeft voor je persoonlijke planning en omstandigheden. (wees voorbereid)
En natuurlijk steekt er vandaag op sociale media weer een grappenstorm op.
De ANWB adviseert weggebruikers vandaag niet de weg op te gaan als dat niet noodzakelijk is. De storm is tussen 08.00 en 12.00 uur naar verwachting het hevigst. ,,Waarover ik me het meest zorgen maak zijn lege bestelbussen, auto's met aanhangers en vrachtwagens zonder vracht. Bestuurders moeten zich goed afvragen of ze wel de weg op moeten gaan", aldus de voorlichter.
Maar ook kwetsbare weggebruikers zoals motorrijders en fietsers kunnen wat hem beter thuisblijven als het enigszins kan. ,,Als je de weg niet op hoeft, blijf dan thuis. Of pas in ieder geval je rijgedrag aan." In de kustprovincies zware windstoten voor en geldt code oranje. De tweede helft van de ochtend krijg het noordwesten en het noordwestelijk kustgebied te maken met zeer zware windstoten.
Vanwege de verwachte overlast die storm Corrie zal veroorzaken, heeft ProRail voor vandaag een aantal maatregelen getroffen. Zo rijden er tot in de middag op het traject Den Helder-Zaandam maar twee NS-intercity’s per uur in plaats van vier. ,,Zo ontstaat er meer ruimte om eventuele problemen op het spoor snel op te lossen’’, aldus de spoorbeheerder.
Volgens Weerplaza is het door de harde wind mogelijk dat bomen omvallen en dakpannen van huizen kunnen waaien. Het is daarom raadzaam losliggende spullen in de tuin op te bergen, want deze kunnen een speelbal van de wind worden.
'Rechtop in de wind'. Tja, zo'n storm vraag om een songfestivalklassieker.
Rijkswaterstaat waarschuwt dat weggebruikers, vooral die in een vrachtwagen of met een aanhanger achter hun voertuig, overal in het land rekening moeten houden met de zware windstoten. Het advies is om weer- en verkeersinformatie goed in de gaten te houden en het rijgedrag aan te passen. ,,Handen aan het stuur, ogen op de weg", vat woordvoerder Bart Audenaert van Rijkswaterschap het samen. De scheepvaart kan hinder ondervinden omdat bij harde wind bruggen niet bediend kunnen worden.
KLM heeft voor uit voorzorg tachtig retourvluchten geannuleerd, laat een woordvoerster weten. ,,Vooral de verwachte zware windstoten die storm Corrie met zich meebrengt, zitten ons danig in de weg.”
Schiphol verwacht dat de storm ‘grote impact‘ gaat hebben en er ‘zeker vluchten van en naar Schiphol vertraagd raken of worden geannuleerd’. ,,Ook moeten mensen rekening houden met vertragingen”, aldus de woordvoerster.KLM gaat ervan uit dat er bovenop de nu geschrapte vluchten mogelijk nog meer moeten worden geannuleerd. Passagiers van wie de vluchten niet doorgaan, worden omgeboekt naar latere vluchten.
De storm die ons vandaag plaagt is vernoemd naar Corrie van Dijk, in 1964 de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI. Dat een storm haar naam draagt, Van Dijk vindt het ‘heel bijzonder’. ,,Ik houd de weerkaarten nog altijd goed in de gaten.”
© Corrie van Dijk — Corrie van Dijk was in 1964 de eerste meteorologe bij het KNMI. Naast wind zijn er de komende week ook veel buien. Vandaag wordt het regionaal nat met ongeveer 10 millimeter regen. Morgen regent het vooral in de ochtend. Ook de dagen daarna is de paraplu soms nodig, maar het regent minder.
De GGD's sluiten vandaag de teststraten met oog op storm. Test- en vaccinatielocaties in Vlissingen, Rotterdam, Purmerend en Zaandam zijn vandaag uit voorzorg gesloten vanwege de verwachte storm. Mensen die een afspraak hebben staan voor een coronatest zijn gebeld om een nieuwe afspraak in te plannen op een andere locatie.
De teststraat van de GGD Zeeland in Vlissingen, op een parkeerplaats bij ziekenhuis Adrz, is overdekt met grote witte tenten en de GGD wil voorkomen dat die wegwaaien en er ongelukken gebeuren. De GGD Rotterdam-Rijnmond sluit maandag de testlocatie bij Rotterdam The Hague Airport voor ‘de veiligheid van onze bezoekers en personeel’.
De GGD Zaanstreek-Waterland sluit de vaccinatielocatie op het evenemententerrein in Purmerend en de testlocaties aan in Zaandam. Mensen die een prikafspraak in Purmerend hebben, kunnen vandaag zonder afspraak naar de priklocatie in Zaandam, op de Pieter Ghijsenlaan. Kinderen tot 12 jaar kunnen niet op inloop langskomen.