Storm Corrie is gaan liggen. Lees hieronder alle ontwikkelingen van vandaag terug.
Een milde storm die even snel opkwam als verdween, zo beschrijft naamgeefster Corrie van Dijk (83) ‘haar storm’ Corrie die vandaag over ons land trok. De voormalig meteorologe uit Schiedam geniet zichtbaar van het natuurgeweld: ,,Moet je die populier zien bewegen in de wind, prachtig toch?” Lees hier meer.
© Roel Dijkstra — De dakpannen, je gloednieuwe zonnepanelen en de voordeur van het pas geverfde schuurtje: je moet maar hopen dat alles storm Corrie overleeft. ‘Gelukkig ben ik goed verzekerd!’, denk je misschien nu. Maar is dat wel zo? Een standaard inboedelverzekering dekt een paar rondvliegende dakpannen namelijk niet. Lees hier meer.
Rijkswaterstaat heeft rond 17.00 uur de Oosterscheldekering in Zeeland weer geopend. De kering was sinds het eind van de ochtend gesloten vanwege een combinatie van hoogwater en harde wind door storm Corrie. De Haringvlietsluizen bij Hellevoetsluis en de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan de IJssel gaan in de loop van de avond weer open, aldus de dienst.
De opblaasbare balgstuw Ramspolkering bij Kampen in Overijssel is maandag niet gesloten. De waterstand van het IJsselmeer kwam niet zo hoog dat dat nodig was.
Rijkswaterstaat sloot voor de veiligheid ook spitsstroken langs de snelweg A27. Die zijn inmiddels weer geopend. Ook de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad is weer open. De ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwen weggebruikers nog wel steeds voor hevige windstoten in met name Noord- en Zuid-Holland. In Zeeland is de ergste wind afgenomen.
Beuken tegen de golven, de kano in de goede richtingen sturen en vooral zorgen dat je niet in het ijskoude water belandt. Voor Jacques van der Donck (56) was storm Corrie geen excuus om binnen te blijven. De Alphenaar ging tijdens de storm met zijn kano de Zegerplas op. ,,Het was heerlijk!” Lees hier meer.
© Josh Walet — Jacques van der Donck (56) in actie. Het KNMI verwacht dat nog tot maandagavond zware windstoten kunnen voorkomen. In heel Nederland, met uitzondering van de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel, is code geel van kracht voor zeer zware windstoten met snelheden van 75 tot 100 kilometer per uur.
Aan de Koninginneweg in Katwijk is een dak van een woning gewaaid door de harde wind. Het losgeraakte dakdeel sloeg tientallen meters verderop tegen de gevel van een andere woning aan, die daardoor ernstig beschadigd raakte. In beide huizen waren geen bewoners aanwezig en er zijn geen gewonden gevallen, laat de Veiligheidsregio Hollands Midden weten.
De veiligheidsregio is bezig de gevel- en dakdelen die zijn losgekomen vast te zetten of te verwijderen. Op het incident in Katwijk na valt de stormschade in de regio mee. ,,Tot nu toe krijgen we vooral veel verzoeken even iets los- of vast te zetten, maar echt grote incidenten zijn vandaag nog niet gemeld", aldus een woordvoerster van de veiligheidsregio.
Ook in de overige kustregio's lijkt de schade door storm Corrie mee te vallen. De Veiligheidsregio Zeeland laat weten pas twee keer te zijn opgeroepen voor een schademelding. ,,Heel verrassend, normaal trekt de brandweer er heel veel op uit tijdens een storm", vertelt een woordvoerster.
Een woordvoerder van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland laat weten dat hulpdiensten 'niet hebben stilgezeten', maar meldt geen grote incidenten. Vooral losgewaaide objecten zorgden voor schademeldingen, zoals een losgeraakt zonnepaneel van een dak in Koog aan de Zaan.
Het water van de Nieuwe Maas is over de kades van het Rotterdamse stadsdeel Noordereiland gelopen. De Nieuwe Maas heeft door de storm en een hoge afvoer een hoogste waterstand van ruim 2,60 meter boven NAP bereikt. De gemeente Rotterdam had uit voorzorg al kades in het lager gelegen stadsdeel afgesloten en zandzakken geplaatst.
De gemeente neemt maatregelen als de waterstand zeer hoog dreigt te worden. Zo worden zo nodig auto's van de kades gesleept. Bewoners moeten zelf ook maatregelen nemen om waterschade te voorkomen en worden daarvoor gewaarschuwd door de gemeente.
Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard laat dijkwachten extra rondes maken om alle dijken en kades in de gaten te houden. Ook de politie houdt toezicht. De doorgang naar de binnenhaven Boerengat bij het Oostplein is maandagmiddag gesloten om wateroverlast in het gebied achter de haven te voorkomen. Als het water zakt gaat de doorgang weer open.
© ANP / ANP — Wateroverlast op het Rotterdamse Noordereiland. Op verschillende plaatsen in het land zijn wegen afgesloten door ongemakken veroorzaakt door de storm Corrie. Rond een uur of drie ‘s middags was het voor de brandweerkorpsen Waspik en Waalwijk alle hens aan dek bij christelijke basisschool De Brug aan de Brugstraat in Waspik. ,,Vanmorgen hoorden we een enorm kabaal”, zegt directeur Woulinda van Tiggelen. ,,We wisten niet wat het was, maar toen werden gewaarschuwd door de achterburen. Het bleek dat een deel van de zinken afdeklijst van de dakrand was losgeraakt.”
De school meldde de schade bij de gemeente en een aannemer, maar die konden er heel moeilijk bij. Daar kwam nog bij dat de situatie toch behoorlijk gevaarlijk was. ,,Ze hadden wel een hoogwerker, maar de mannen die eraan moesten werken konden zich aan die hoogwerker niet zekeren en ook niet aan het dak. Vervolgens kwam vanmiddag door de harde wind ook de rest van de afdeklijst los, dat is toch 200, 300 kilo metaal.” Lees hier meer.
Vanavond neemt de wind verder in kracht af en later vanavond en komende nacht waait het matig boven land en (vrij) krachtig aan zee en in het Waddengebied. De windstoten verdwijnen komende nacht en daarmee is het winderige weer voorbij.
De zeespiegel aan de Nederlandse kust stijgt hard door de krachtige wind van Corrie. In Zandvoort staat de zee bijvoorbeeld al tegen de duinen aan. Geen strand meer te bekennen in de bekende badplaats:
Storm Corrie zorgt voor spectaculaire beelden bij Eindhoven Airport. Er zijn windstoten tot 85 kilometer per uur gemeten in het binnenland. Op de luchthaven zijn er vooralsnog geen vluchten geannuleerd.
Ook aan de Britten heeft Corrie zich goed laten kennen. Doordat Corrie direct een andere storm, Malik, opvolgde zitten tienduizenden huizen in Schotland en het Noordoosten van Engeland zonder stroom. De Britse netbeheerder SSEN meldt dat voor ruim 70.000 getroffen woningen de problemen zijn opgelost en nog ongeveer 40.000 huishoudens geholpen moeten worden. Ook zijn alle treinen tussen Edinburgh en Newcastle geannuleerd en zijn er op andere trajecten grote vertragingen.
The Guardian schrijft over windsnelheden van bijna 150 km/u. Er zijn in het Verenigd Koninkrijk twee doden gevallen door omvallende bomen vanwege Malik en Corrie: een 60-jarige vrouw uit Aberdeen en een 9-jarige jongen uit Staffordshire.
Natte voeten in de speeltuin op het strand van Katwijk. Door storm Corrie loopt het waterpeil hoog op en overstromen lage kades en hogere stukken strand waar normaal geen water komt door het hele land.
Spectaculaire beelden op de pier bij IJmuiden. Storm Corrie zorgt er namelijk ook met code geel voor hoge, woeste golven.
© ANP — Storm Corrie raast over de pier bij IJmuiden. Bekende kraanmachinist en fotograaf Geurt van Roekel heeft vandaag ondanks Corrie toch zijn hijskraan getrotseerd. Zijn werkdag was dan wel van korte duur, maar hij heeft wel spectaculaire beelden kunnen filmen vanuit zijn cabine.
Storm of geen storm, deze oud-militairen verzamelden zich bij de onlangs geplante Amalia-boom, een eik die is geplant ter gelegenheid van de achttiende verjaardag van de kroonprinses, op Landgoed Bronbeek. Door weer en wind en met paraplu's boven hun hoofden doopten ze de boom onder het genot van een glas champagne op de verjaardag van Amalia's oma, prinses Beatrix.
© ANP — Bewoners en personeel van Landgoed Bronbeek bij de Amalia-boom, tijdens de doop. De eik werd gepland ter ere van de achttiende verjaardag van prinses Amalia. Alle achttien opvarenden zijn van het vrachtschip Julietta D gehaald, meldt de Kustwacht. De Julietta D maakte water en was stuurloos geraakt na een aanvaring met een ander schip, de olietanker Pechora Star, voor de kust van IJmuiden.
Voor de evacuatie van de opvarenden van de Julietta D zette de Kustwacht twee helikopters in. Bovendien leverde de Belgische Kustwacht op verzoek van de Nederlandse collega's ook een helikopter voor de reddingsoperatie.
Verder liet de KNRM twee reddingsboten uitvaren om hulp te bieden. De Julietta D en Pechora Star kwamen aan het eind van de ochtend met elkaar in botsing gekomen bij IJmuiden, omdat het anker van de Julietta D het niet meer hield.
De Utrechtse brandweer meldt meerdere gevallen van stormschade aan auto’s. In Bunschoten raakten vanmorgen door windstoten onderdelen van een dakkapel los. Ook kwamen enkele losse delen omlaag. De storm richtte grote schade aan.
In Barneveld was het ook raak. Rond 10 uur waaide er een boom om, deze kwam op een vrachtwagentrailer terecht. Omdat de boom volledig de doorgang van de weg blokkeerde, werd de brandweer ingeschakeld. Er raakte niemand gewond.Op de Haagse Laan van Meerdervoort moest een balkonmuurtje vandaag zijn meerdere erkennen in de krachten van storm Corrie. Bakstenen en stukken hout kletterden op de stoep. Er raakte niemand gewond en zo te zien werd een geparkeerde auto ook gespaard. De brandweer heeft een stuk van een schutting verwijderd en het trottoir deels afgezet. Elders in de Hofstad bezweken meerdere bomen in de wind. Dikke boomstammen belemmerden het verkeer, dat daardoor moest omrijden.
© Regio15 — Het omgevallen muurtje aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag.