ABGH opnieuw de grootste in Hulst, nieuwkomers D66 en FvD behalen ieder één zetel
© PZC — Feest bij ABGH in Hulst Weinig verschuivingen in de gemeenteraad van Hulst. Algemeen Belang Groot Hulst haalt opnieuw 7 zetels en is daarmee de grootste partij. Ook CDA (4), Groot Hontenisse Hulst (3), PvdA (2) en HulstPlus (2) houden hun zetels. Nieuwkomers D66 en Forum voor Democratie scoren één zetel. De VVD levert één zetel in en moet ook door als eenmansfractie.
LPB wint verkiezingen in Borsele, SGP-CU en CDA halen ook vijf zetels
De huidige coalitie in Borsele (CDA, SGP-CU en PvdA) behoudt haar zetelaantal, maar moet het initiatief voor de coalitievorming nu wel overlaten aan de LPB. Die partij ging voor de verkiezingen samen met ouderenpartij OPA, en heeft daaraan de overwinning te danken. De PvdA komt uit op 2 zetels. VVD en D66 halen ieder één zetel.
Linkse combinatie viert feest in Middelburg
© Maurits Sep — Leny van den Heuvel en Jeroen Louws Leny van den Heuvel (vertrekkend fractievoorzitter GL) en Jeroen Louws (huidig fractievoorzitter PvdA en lijsttrekker van de combinatie GL/PvdA) vieren de eclatante verkiezingszege in Middelburg. Met 8 zetels is GL/PvdA ruimschoots de grootste partij.
Ook D66 viert feest. De partij gaat van twee naar drie zetels.
© Annemarie Zevenbergen — D66-lijsttrekker Bas van der Reest (midden) geflankeerd door de nummers twee Jeroen Jakobsen (links) en drie Rob van Eijkelenburg. TOP/Gemeentebelangen blijft grootste partij Terneuzen
De einduitslag van de verkiezingen in Terneuzen is bekend. Een echt grote winnaar is er niet aan te wijzen. TOP/Gemeentebelangen blijft de grootste partij in de gemeente Terneuzen met zeven zetels. Het CDA verliest er een en komt uit op vijf. De PVV moet een zetel inleveren (3). VVD en PvdA houden hun drie zetels. De ChristenUnie blijft op twee staan. De SGP wint er eentje en komt uit op twee. GroenLinks, SP, 50 Plus Terneuzen, D66 en Sociaal Terneuzen blijven net als de vorige raadsperiode met eenmansfracties in de raad vertegenwoordigd. Dat geldt ook voor Paula Stoker met haar nieuwe partij Terneuzen Sterk. Zij had misschien nog wel de meeste spanning van de avond, omdat lang onduidelijk bleef of ze een zetel zou behalen.
CDA-lijsttrekker Goes: 'landelijke tendens speelt mee'
Goese CDA-lijsttrekker Joost de Goffau: 'Ik kan haast niet anders concluderen dan dat de landelijke tendens meespeelt. Ik zie vanavond ook in andere gemeenten in het land, waar het CDA geliefde lijsttrekkers heeft, dat we verliezen. We hebben volgens mij een goede campagne gevoerd.'
Het CDA ging van 5 naar 4 zetels. In 2018 leverde de partij ook in, toen gingen ze van 7 naar 5 zetels.
LSD blijft grootste partij op Schouwen-Duiveland en gaat voor tweede wethouder
De voorlopige einduitslag van Schouwen-Duiveland is binnen: PvdA van 1 naar 2 zetels enige partij die winst boekt. LSD blijft met 6 zetels verreweg de grootste en gaat voor een 2e wethouder, aldus lijsttrekker Robbert Lievense.
PSR opnieuw de grootste in Vlissingen
De Partij Souburg-Ritthem is opnieuw de grootste partij in Vlissingen. Na het tellen van alle stemmen komt PSR uit op 5 zetels. Coalitiegenoot LPV levert één stoeltje in en komt uit op 4. De POV en PvdA komen allebei uit op 3 zetels. De VVD, SGP en GroenLinks eindigen op 2 zetels. 50 Plus, FvD, SP, D66, CDA en CU worden eenmansfracties. Bestemming Vlissingen krijgt onvoldoende stemmen voor een plekje in de raad.
© Wendy de Jong — De uitslag in Vlissingen. SGP en Leefbaar Reimerswaal halen extra zetels, ChristenUnie en CDA leveren in
De SGP is met acht zetels nóg groter geworden in de gemeente Reimerswaal. Ook Leefbaar Reimerswaal heeft één zetel winst geboekt. De winst van deze twee coalitiepartijen gaat ten koste van CDA en ChristenUnie. Beide partijen leveren één zetel in. CU eindigt op 2, CDA op 1 zetel.
© Michiel Bouwman — Het eindbeeld in Reimerswaal. SGP en ABT boeken één zetel winst in Tholen
© Valeska Nastaly — Leendert Bijnagte (SGP) is blij met de winst van zijn partij. Ook in Tholen zijn alle stemmen geteld. Zowel SGP als ABT winnen één zetel. De SGP komt uit op 7 zetels en is daarmee verreweg de grootste fractie in de Thoolse raad. De andere partijen blijven stabiel. De PVV, die in 2018 nog 2 zetels haalde, deed dit jaar niet mee aan de verkiezingen. Nieuwkomer Jezus Leeft haalt geen zetel.
Leendert Bijnagte (25) uit Sint-Maartensdijk is blij met de zetelwinst van de SGP. Dat betekent dat hij vrijwel zeker in de raad komt met een zevende plek op de lijst. Er zijn onder de andere partijen geen verliezers op Tholen.
© Valeska Nastaly — De einduitslag in Tholen Sluis Lokaal viert feest
Feest bij Sluis Lokaal, de grote winnaar in Sluis. ,,We zijn heel tevreden”, zegt lijsttrekker Arnold Scheppers. ,,Hier hebben we hard voor gewerkt.” De partij staat op pole position voor de coalitie-onderhandelingen. ,,Op voorhand sluiten we niemand buiten.”
© Bob Maes — Feest bij Sluis Lokaal Middelburg: GroenLinks/PvdA winnaar met 8 zetels, FvD haalt 1 zetel
De einduitslag in Middelburg: GroenLinks/PvdA 8 zetels, LPM 5, CDA, SGP, CU en D66 ieder 3 zetels. De VVD levert in en komt uit op 2 zetels. De SP en FvD halen ieder één zetel.
© Annemarie Zevenbergen — De einduitslag in Middelburg. SGP komt toch als winnaar uit de bus in Veere
Lange tijd leek het erop dat PvdA/GL de verkiezingen in Veere zou winnen, maar uiteindelijk gaat de SGP er met de winst van door. De SGP komt uit op 4 zetels, PvdA/GL, Hart voor Veere en VVD behalen ieder drie zetels. CDA en DTV komen uit op 2 zetels, CU en D66 op 1 zetel.
© Emile Calon — . Goes: PvdA/GL is grote winnaar met vijf zetels en gaat voor coalitiedeelname
© Rob Paardekam — Drie gelukkige raadsleden van Nieuw Goes. Ze stijgen naar 4 zetels. Lijsttrekker Vincent Mareels: ,,We gaan voor coalitiedeelname." De nieuwe combinatie PvdA/GroenLinks is de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Goes. Met vijf zetels is de partij de grootste geworden. Ook Nieuw Goes boekt goede resultaten en komt uit op 4 zetels.Goese CDA-lijsttrekker Joost de Goffau: 'Ik kan haast niet anders concluderen dan dat de landelijke tendens meespeelt. Ik zie vanavond ook in andere gemeenten in het land, waar het CDA geliefde lijsttrekkers heeft, dat we verliezen. We hebben volgens mij een goede campagne gevoerd.'
Het CDA ging van 5 naar 4 zetels. In 2018 leverde de partij ook in, toen gingen ze van 7 naar 5 zetels.
Marco Eestermans, PvdA/GL Goes: 'We hoorden veel positieve geluiden op straat. Maar dit had ik echt niet verwacht. We gaan als grootste partij nu voor coalitiedeelname. En in die coalitie moet het linkse geluid flink te horen zijn.'
© Rob Paardekam — Einduitslag Goes Kapelle: VVD verliest één zetel, SGP pakt er één extra
Geen grote verschuivingen in de gemeente Kapelle. De VVD verliest één zetel, de SGP krijgt er één bij. Drie partijen hebben nu evenveel zetels. Bekijk hieronder de uitslag:
© Willem Adriaansens — De uitslag in de gemeente Kapelle. Ook Noord-Beveland is klaar met tellen
De uitslag in Noord-Beveland is binnen. NBB: 4 zetels, VVD, SGP, en PvdA/GL ieder twee zetels. BEN en D66 halen ieder één zetel.
© Melita Lanting — c Sluis is als eerste gemeente klaar met tellen: Sluis Lokaal en VVD grootste partijen
In Sluis zijn alle stemmen geteld. De uitslag is als volgt: Sluis Lokaal 4, VVD 4, CDA 3, PvdA 3, Lijst Babijn 1, Nieuw Gemeentebelang 1, SP 1, GroenLinks 1, FvD 1 zetel(s)
© Bob Maes — Alle stemmen zijn geteld in Sluis. GroenLinks/PvdA op 8 zetels in Middelburg
In Middelburg zijn 87 procent van de stemmen geteld. Op basis van deze tussenstand wordt de GroenLinks/PvdA verreweg de grootste partij met 8 zetels, gevolgd door LPM met 5 zetels. SGP, CDA, VVD en D66 komen ieder uit op 3 zetels. Nieuwkomer FvD zou één zetel bemachtigen.
© Maurits Sep — Uitslag na 27 van de 31 stembureaus. Historisch lage opkomst
De opkomst is fors lager dan vier jaar geleden. Gemiddeld ligt het opkomstpercentage vijf à zeven procent lager dan in 2018. Negatieve uitschieters zijn Vlissingen (44,62) en Terneuzen. Daar nam nog niet de helft van de kiezers de moeite om naar de stembus te gaan.
Burgemeester Bas van den Tillaar van Vlissingen: ,,Het is een rare tijd nu. Misschien zitten veel mensen met de oorlog in hun hoofd. Tegelijkertijd merk je nu ook dat mensen beseffen dat de vrijheid om te stemmen een heel groot goed is."
Burgemeester Erik van Merrienboer van Terneuzen sprak in een inleiding in het Scheldetheater zijn teleurstelling uit over de opkomst. Die was met ruim 45 procent bedroevend laag.
Het opkomstpercentage in de gemeente Borsele kwam uit op 59,9 procent. Dat is een half procent lager dan vier jaar geleden. Burgemeester Gerben Dijksterhuis noemde dat resultaat 'best goed'.
De gemeente Veere hield de schade beperkt. Het opkomstpercentage daalde daar slechts met 0,1 procent tot 71,4. De gemeente is daarmee de enige gemeente in Zeeland waarin zeven van de tien inwoners een stem uitbrachten.
Eerste uitslagen in Vlissingen: PSR grootste, LPV en POV
Ook in Vlissingen druppelen de eerste uitslagen binnen. Op basis van de stemmen die maandag en dinsdag zijn uitgebracht, is de Partij Souburg-Ritthem opnieuw de grootste partij. LPV en POV scoren even goed.
© Wendy de Jong — . Helft van de stemmen geteld in Middelburg: GL/PvdA aan de leiding
In Middelburg zijn de helft van de stemmen geteld. Voorlopige winnaar is GL/PvdA
© Annemarie Zevenbergen — Middelburg PvdA/GL stevig aan kop in Veere; combinatie stevent af op 5 zetels
Op basis van de stemmen die uitgebracht zijn in negen van de 24 stembureaus in de gemeente Veere blijft de PvdA/GL vijf zetels houden. De VVD blijft met drie ook gelijk, de SGP krijgt er ook drie, DTV en CDA moeten elk één zetel inleveren, de nieuwe partij HVV krijgt er twee, CU één en D66 ook één. Om 22.30 uur is twee derde van de Veerse stemmen geteld. Wat opvalt is dat HVV af lijkt te stevenen op 3 zetels. CU en D66 lijken ook een plekje te krijgen in de Veerse raadszaal
© Emile Calon — De uitslagen stromen binnen in het gemeentehuis in Domburg. NBB vrijwel overal aan kop in Noord-Beveland
De eerste uitslagen van Noord-Beveland zijn binnen. Daaruit blijkt dat Noord-Bevelands Belang vrijwel overal aan kop gaat bij de uitslagen. Alleen in Kats koos de stemmer vaker voor de combinatie PvdA/GroenLinks. In Noord-Beveland zijn de uitslagen binnen van vijf stembureau's. Alleen Kortgene ontbreekt nog
Jezus Leeft scoort matig in Tholen
In Tholen is ruim een kwart van de stemmen geteld. Nieuwkomer Jezus Leeft lijkt op basis van de eerste resultaten naast een zetel in de gemeenteraad te grijpen.
De enige lokale partij ABT doet wél goede zaken, ABT zou er 2 bij krijgen en op 6 zetels uitkomen in Tholen. Ook SP krijgt er met deze uitslag een zetel bij. Die 2 zetels voor ABT zouden best eens van PVV-stemmers kunnen komen. Die partij doet niet meer mee op Tholen. De ChristenUnie staat op 2 zetels verlies.
© Valeska Nastaly — Vijf van de achttien stembureaus zijn geteld in Tholen. Ook in Kapelle zijn de eerste uitslagen binnen
Schore is traditiegetrouw weer de eerste in Kapelle met een definitieve uitslag.
© Willem Adriaansens — De uitslag van de verkiezingen in Schore, CU levert in in Reimerswaal
Teleurstellende uitslagen voor de ChristenUnie en de VVD na eerste uitslagen in Reimerswaal. In Oostdijk, hét SGP-bolwerk van Zeeland, geen verrassingen
Borsele: LPB aan kop, maar grote dorpen moeten nog komen
In de drie kleinste stembureaus van de gemeente Borsele is de Lokale Partij Borsele de grootste. De LPB gaat daardoor flink aan kop in de tussenstand. De partij behaalt relatief gezien echter veel stemmen in de kleinste dorpen, dus de grote klappers moeten nog komen.
Verrassende ontwikkelingen in Goes
Na acht stembureaus een verrassende tussenstand in Goes. PvdA/GL aan kop. Nieuw Goes op 2. CDA op 3. Het CDA is momenteel nog de grootste partij in de Goese gemeenteraad.
VVD aan kop in Sluis
De voorlopige tussenstand in Sluis. VVD is voorlopig de grootste, maar Sluis Lokaal en het CDA hijgen de liberalen in de nek. De PvdA is voorlopig de vierde partij. Forum voor Democratie heeft tot nu de minste stemmen binnengesleept.
LPM moet genoegen nemen met tweede plaats na eerste uitslagen
© Annemarie Zevenbergen — Eduard Smit van LPM beleeft zijn verkiezingsdoop. Eduard Smit, lijsttrekker Lokale Partij Middelburg beleeft zijn 'verkiezingsdoop': ,,Ik vind het een feestje. De eerste resultaten zijn er nu en we zijn de tweede partij. Maar los daarvan voelt het politieke klimaat hier goed. Politieke partijen gaan behoorlijk met elkaar om. Geen ruzie of gekissebis zoals je elders wel ziet.
Bekijk hieronder de uitslag na het tellen van de stemmen die maandag en dinsdag zijn uitgebracht.
TOP/Gemeentebelangen lijkt weer de grootste te worden in Terneuzen
In de gemeente Terneuzen zijn de uitslagen binnen van vier stembureaus, die maandag al open waren. Uit dat eerste signaal is op te maken dat TOP/Gemeentebelangen met 19,6 procent van de stemmen leidt. Verder zouden op basis van de stemmen op deze bureaus alle dertien partijen die nu in de raad zitten opnieuw een of meerdere zetels bemachtigen. Alleen Bondgenoot Cees Freeke valt dan buiten de boot. De eerste uitslagen van stembureaus die alleen vandaag open waren worden rond half elf verwacht. Burgemeester Erik van Merrienboer sprak in een inleiding in het Scheldetheater zijn teleurstelling uit over de opkomst. Die was met ruim 45 procent bedroevend laag.
De uitslagen van dinsdag zijn ook binnen in Terneuzen. Op basis van de stemmen die maandag en dinsdag zijn uitgebracht zouden de 31 raadszetels als volgt zijn verdeeld: TOP/Gemeentebelangen 6, CDA 5, PVV 3, PvdA 3, VVD 4, ChristenUnie 2, 50Plus Terneuzen 2, Sociaal Terneuzen 1, SGP 1, GroenLinks 1, SP, Terneuzen Sterk 1, D66 1 en Bondgenoot Cees Freeke 0. Daarmee zou de samenstelling van de gemeenteraad slechts summier veranderen. CDA verliest op basis van deze uitslag een zetel, 50Plus Terneuzen en de VVD winnen er een. TOP/Gemeentebelangen verliest in feite ook een zetel ten opzichte van de uitslag van vier jaar geleden. In feite verloor de partij die al tijdens de vorige raadsperiode, toen Paula Stoker zich van de partij afsplitste met haar partij Terneuzen Sterk. Ook PVV verliest een zetel.
Eerste exitpoll Schouwen-Duiveland
De eerste exitpoll op basis van de bijna 8 procent van de stemmen die maandag en dinsdag zijn uitgebracht op Schouwen-Duiveland is bekend. LSD blijft de grootste maar levert een zetel in. Winst vooral voor de VVD, die op een zetel winst staat ten opzichte van vier jaar geleden.
© Marcel Modde — Eerste exitpoll Schouwen-Duiveland Sluis Lokaal doet goede zaken
Ook de gemeente Sluis deelt de eerste uitslagen. Sluis Lokaal heeft voorlopig de meeste stemmen. Forum voor Democratie is de partij die maandag en dinsdag de minste stemmen kreeg.
LPB koploper na tellen van 'vroege stemmen' in Borsele
Maandag en dinsdag kon er al gestemd worden in Heinkenszand en 's-Gravenpolder. Voorlopig is de Lokale Partij Borsele koploper, net vóór SGP/CU en CDA. Vier jaar geleden scoorden de LPB en OPA (die nu samen zijn gegaan) in die twee plaatsen lager dan de twee christelijke partijen. Maar de stemmen van vandaag moeten natuurlijk allemaal nog geteld worden, dus heel veel zegt het nog niet.
Opkomst fors lager dan in 2018
De opkomst lijkt fors lager uit te vallen dan vier jaar geleden. In Tholen (51 procent) en Goes (52 procent) kwam net iets meer dan de helft van de kiezers opdagen. In Tholen was dat vier jaar geleden nog 66 procent, in Goes 58 procent. In Kapelle ligt de voorlopige opkomst op 70 procent, drie procent minder dan vier jaar geleden.
Stemmen worden geteld
© Janneke Koster — Stemmen tellen in Axel In Axel wordt er ook al druk geteld. Wellicht voor de laatste keer in het Gregorius Centrum. Voorzitter Ruud van Leest uit Terneuzen denkt dat ze over anderhalf uur al klaar zijn met het tellen dankzij de vele vrijwilligers. Ze hebben niet echt stil gestaan bij het idee dat het mogelijk de laatste keer was dat het stemlokaal zich hier bevond. ,,Als je het niet heel erg vindt ga ik nu verder met de verwerking", aldus de ijverige Van Leest.
De eerste uitslagen druppelen binnen in Reimerswaal en Goes
© Rob Paardekam — Blije PvdA/GL'ers, met op de voorgrond Marco Eestermans De stemmen die maandag en dinsdag zijn uitgebracht zijn al geteld in Reimerswaal. Belangrijke nuance: er kon alleen in Kruiningen en Yerseke gestemd worden. De uitslagen zijn in lijn met de huidige zetelverdeling.
Blije gezichten bij PvdA/GL in Goes. Ze zijn de grootste na het bekendmaken van de stemmen van maandag en dinsdag. De twee partijen doen voor het eerst samen mee.
© Michiel Bouwman — Uitslag vervroegd stemmen in Reimerswaal. Ook in Hulst kan er geteld worden
© Sheila van Doorsselaer Marty Poppe en Samira van Dorsselaer kieperen de stembus van stembureau stadhuis Hulst leeg in de raadzaal. Het tellen kan beginnen!
Ook in Terneuzen kan het nagelbijten beginnen
In het Scheldetheater in Terneuzen druppelen de leden van politieke partijen binnen voor een spannende verkiezingsavond.
© Raymond de Frel — Terneuzen houdt een verkiezingsavond in het Scheldetheater. Wordt PvdA/GL de grootste in Veere?
In het gemeentehuis in Domburg is het wachten op de uitslag. Grote vraag, wordt PvdA/GL de grootste fractie in de Veerse gemeenteraad nu SGP en CU niet meer een combinatie vormen. En hoe doet het CDA het nu oud-CDA-wethouder René Molenaar namens de CU lijsttrekker is? Kan DTV de drie zetels vasthouden nu de ex-DTV’er Stijn van Kervinck samen met Marcel Steketee HVV hebben opgericht? Wat doet de VVD en slaagt D66 er in na een afwezigheid van vier jaar terug te keren? Er zijn negentien zetels te verdelen onder de acht partijen die meedoen aan deze verkiezingen. Om 20.30 uur hadden 69.73 procent van de kiesgerechtigen een stem uitgebracht. Rond 22 uur worden de eerste uitslagen verwacht
Stembussen worden geleegd
Overal in Zeeland worden de stembussen geleegd. Zoals hier in Middelburg.
© Maurits Sep — Het tellen kan beginnen. Hulptroepen voor het tellen van de stemmen staan klaar
© Maurits Sep — Willem van Kooten (links), voorzitter van stembureau 1 in Middelburg, geeft uitleg aan de hulptroepen die de stemmen komen tellen. De hulptroepen voor het tellen van de stemmen zijn gearriveerd op de Zeeuwse stembureaus. In de Middelburgse Abdij geeft voorzitter Willem van Kooten uitleg. In het stadhuis van Hulst zitten (vlnr)Maaike Geene, Pia Smet en John Slis te wachten tot het 21.00 is en ze mogen beginnen met tellen. Geene: ,,Gewoon omdat het leuk is!"
© Sheila van Doorsselaer — Maaike Geene, Pia Smet en John Slis Ook in Middelburg sluit de stembus bijna...
Het mooiste stembureau - uiteraard stembureau 1 - van Middelburg is in de Abdij. Onder de toeziende ogen van de Vader des Vaderlands, prins Willem van Oranje (links), en graaf Willem Lodewijk van Nassau, mogen Middelburgers hun democratisch recht om te stemmen uitoefenen.
© Maurits Sep — Stembureau 1 in Middelburg. Haalt Kortgene 1000 stemmers?
© Melita Lanting — Stembureau Kortgene Het is spannend voor de leden van het stembureau in Kortgene. Met nog tien minuten op de klok voordat de stembus sluit, staat de teller op 990 stemmers. Halen ze vanavond de 1000?
Wordt het weer een nek-aan-nekrace in Borsele?
© Martijn de Koning — De Stenge. Centrum De Stenge in Heinkenszand is mooi aangekleed voor de uitslagenavond van de gemeente Borsele. Op het podium draait Woodworks alvast warm.
In Borsele, waar slechts zes partijen meedoen, was vier jaar geleden sprake van een nek-aan-nekrace tussen SGP/CU en CDA. Die eerste werd uiteindelijk net de grootste. Beide partijen hebben nu vijf zetels in de gemeenteraad.
Grote vraag is hoe groot de Lokale Partij Borsele wordt. Die is gefuseerd met ouderenpartij OPA, en samen hebben die nu vier zetels. De andere partijen zijn PvdA (nu twee zetels), VVD (ook twee) en D66 (één).
Feest van de democratie? Meer een feest van herkenning
© Marcelle Davidse — Kiezers in Ons Dorpshuis. Op één van de kleinste stembureaus van Zeeland kan het zomaar een half uur stil zijn. Maar als er kiezers binnenlopen in Ons Dorpshuis in Anna Jacobapolder is het meteen een feest van herkenning. Lees hier de reportage.
In Noordgouwe ligt het plan voor het stemmen tellen al klaar
© Valeska Nastaly — Judith d'Haens Judith d'Haens (49) uit Schuddebeurs zit voor het eerst op een stembureau als vrijwilliger. Ze ziet het als een mooie kans om mensen te leren kennen. Ze is van Zierikzee naar Schuddebeurs verhuisd. Volgens Kees van den Hoek (34) uit Kerkwerve, die woensdag ook het stembureau bemant, gaat het er op een dorp als Noordgouwe wat gemoedelijker aan toe. ,,Vorig jaar zat ik in de Nieuwe Kerk in Zierikzee. Daar was het drukker, maar gingen mensen ook sneller weer weg. Het was stemmen en wegwezen. Hier blijven mensen vaker staan om een praatje te maken. Ze komen ook sneller bekenden tegen." Overigens vond burgemeester Jack van der Hoek, die vandaag alle stembureauleden even begroette, het team van Noordgouwe opvallend jong. ,,Toen had hij mij nog niet gezien", grapt Conny van de Velde (62).
Stembureauvoorzitter Philip van der Male (40) is dan misschien niet zo oud. Hij heeft wel al ervaring met acht jaar stembureaus bemannen. De voorzitter heeft zijn plan voor het stemmen tellen dan ook al klaar: ,,Eerst negen stapels voor de partijen, dan de voorkeurstemmen voor de lijsttrekkers en daarna de overige stemmen tellen."
Regels over volmachten blijken lastig
© Emile Calon — Het stembureau in Gapinge Ricky Joosse had woensdag één stembiljet te veel bij zich. Hij meldde zich bij het stembureau in Gapinge met vier stembiljetten. Twee van zijn ouders, één van zijn vriendin en één van zichzelf. Hij mocht echt maar twee volmachtstemmen uitbrengen, zoals ook op de oproepkaart staat. Daarom heeft hij gestemd namens zijn ouders en zichzelf en hij hoopt dat zijn vriendin nog later op de dag haar stem kan uitbrengen. Ook in Gapinge lag rond 18 uur het aantal stemmers lager dan vier jaar geleden rondom dezelfde tijd.
Stemhulp 2,7 miljoen keer geraadpleegd
Onlinestemhulp MijnStem, die voor 253 gemeenten online staat, is rond 17.00 uur 2,7 miljoen keer ingevuld voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een woordvoerster van de stemhulp verwacht dat de grootste piek van mensen die de stemhulp invullen nu voorbij is. De stemlokalen sluiten om 21.00 uur.
De stemhulp meldde eerder al dat 50 procent van het totaalaantal gebruikers wordt verwacht op de laatste dag voor de verkiezingen en op de verkiezingsdag zelf. Ook de dag na de verkiezingen ziet MijnStem nog bezoekers op de website.
Lekkers in Tholen
Een tip voor Thoolse zoetekauwen: ga stemmen in het zalencentrum van de Gereformeerde Gemeente. Daar kun je een snoepbanaantje of paaseitje meepikken na het uitbrengen van je stem.
Veerse stemmers hoeven vandaag géén 5,20 euro per uur te betalen.
© Emile Calon — Vrij parkeren op het Oranjeplein in Veere De opkomst in het stembureau Het Akkoord in Veere is lager dan vier jaar geleden, zo vertelde voorzitter Joris Hoogwerf om 17.20 uur. Toen had 44,4 procent van de stemgerechtigden een stembiljet ingevuld. Het bureau ligt vlakbij het Oranjeplein, het plein waar maar liefst 5,20 euro per uur betaald moet worden. Maar deze verkiezingsdag niet. Stemmers kunnen daar een half uur gratis parkeren, nadat scheidend raadslid Marin van den Berge (VVD) de gemeente waarschuwde dat er iets moest worden gedaan.
Gemeenten maken zich op voor uitslagenavond
Wie wordt de grootste partij en welke fractie moet zetels inleveren? In veel Zeeuwse gemeenten worden openbare avonden gehouden waar je de uitslagen op de voet kunt volgen. Borsele verwacht veel belangstellenden: de gemeente heeft De Stenge in Heinkenszand afgehuurd.
Helaas, alléén stemmen voor een ander mag niet
© Marcel Modde — Brigitte Helsloot. Zelf heeft Brigitte Helsloot uit Zierikzee maandag al gestemd en vandaag maakt ze met de machtiging van een zieke vriendin opnieuw de gang naar stembureau in de Nieuwe Kerk. ,,Voor mezelf is het GroenLinks geworden", zegt Brigitte Helsloot. ,,Ik stem al jaren op de SP, maar die heb ik hier de afgelopen periode nauwelijks gezien of gehoord. GroenLinks is voor mij een aanvaardbaar alternatief. En het klopt ook met de stemwijzer: 82 procent. Daar kan ik dan niet omheen, toch?”
Helsloot heeft het zelf goed, maar vindt het belangrijk die welvaart te delen, motiveert ze haar principiële keuze voor een partij aan de linkerflank. ,,Een beetje voor mezelf en een beetje voor de medemens. GroenLinks is er ook op tegen dat heel het eiland wordt volgebouwd met recreatiewoningen. Het is hier al vol genoeg. Hélemaal mijn mening!”
Of haar volmachtstem ook die richting aanhangt, zegt ze liever niet. De vriendin ligt met corona op bed, maar wilde haar stem niet verloren laten gaan. Helaas werkt dat zo niet, krijgt Helsloot bij het stembureau te horen. Een volmachtstem kan alleen tegelijkertijd met de eigen stem worden uitgebracht. ,,O écht? Dat wist ik niet? En hoe moet dat dan als iemand plots ziek wordt?” Dan moet diegene iemand zoeken die nog zelf ook nog moet stemmen, wordt haar uitgelegd. ,,Oké. Niks meer aan te doen dan. Jammer.”
Op het kleinste stembureau van Schouwen is het allesbehalve saai
© Esme Soesman — De leden van het stembureau in Serooskerke:Lotte Slikboer uit Stellendam, voorzitter Janny Bom uit Burgh-Haamstede, Wilma den Hartog uit Kerkwerve, Eric de Crom uit Colijnsplaat en Eduard Burgmans uit Oosterland Het dorpshuis in Serooskerke (S) is met 236 stemgerechtigden het kleinste stembureau van Schouwen-Duiveland, maar halverwege de middag hebben de leden ervan zich nog geen seconde verveeld. Al twee keer stond vandaag Omroep Zeeland op de stoep en dorpshuisbeheerster Anja de Glopper legt ze (zelfs met vegan gebakjes) in de watten. De stembureauleden zitten de hele dag met elkaar opgescheept, maar kennen elkaar niet of nauwelijks. Lotte Slikboer uit Stellendam, voorzitter Janny Bom uit Burgh-Haamstede, Wilma den Hartog uit Kerkwerve, Eric de Crom uit Colijnsplaat en Eduard Burgmans uit Oosterland (van links naar rechts) zijn een bij elkaar geraapt zooitje, maar hebben de grootste lol met elkaar. Lotte heeft een boek bij voor tussendoor en Wilma een breiwerkje. Wat de heren hebben meegenomen? ,,Hun humor", stellen hun collega-stembureauleden vast.
Prokkelvlogger Sander stemt, filmt én helpt in Kapelle
© Marcelle Davidse — Sander van Binsbergen begroet mensen die komen stemmen op het gemeentehuis in Kapelle; Samen met zijn begeleidster Manon Zwemer en burgemeester Fons Naterop: kapelle; 2022; Stemmers in het Kapelse gemeentehuis kunnen vandaag rekenen op een hartelijke ontvangst. Het stembureau krijgt woensdag hulp van de goedlachse Sander van Binsbergen (29), die samen met zijn begeleidster Manon een prokkelduo vormt. Hij vlogt de hele dag voor zijn YouTube-kanaal.
Schoonmaakploeg houdt Schouwse stembureaus spic en span
© Esme Soesman — Perry Berkhout, Denise Fortuin en Michel Visser van de schoonmaakploeg van de Zuidhoek in Zierikzee. Ze komen binnen met een wolk van fris ruikende spray om zich heen. Poetsen onvermoeibaar en in vliegende vaart spatschermen en stemhokjes schoon. Perry Berkhout, Denise Fortuin en Michel Visser van de schoonmaakploeg van de Zuidhoek in Zierikzee zien vandaag van alle mensen in Zeeland misschien wel de meeste stemhokjes. Ze trekken van stembureau naar stembureau om daar snel de boel schoon te maken. ,,Wij doen Serooskerke, Ellemeet, Noordwelle, Renesse en drie stembureaus in Burgh-Haamstede." De hele dag door komen de schoonmakers om de paar uur bij elk stemlokaal langs. Een megaklus. ,,Ja, maar wij zijn nog maar net begonnen hoor. Wij doen de avondshift."
Zelf hebben ze nog niet gestemd. Anita Wagenvoort (l) en Sylvana Westerbeke zijn al de hele dag op pad om stemhokjes schoon te maken. Tegen 17.00 uur zijn ze voor de zesde keer vandaag bij het stembureau in Noordgouwe. ,,Hierna gaan we naar Kerkwerve en dan eten we even wat", zegt Wagenvoort. Hun route gaat tot vanavond 20.30 uur door langs Zonnemaire, Brouwershaven, Dreischor en Scharendijke. Westerbeke is lange dagen maken wel gewend, zegt ze. ,,Met de Kustmarathon hebben wij zelf een schoonmaakmarathon. Dan lopen we de hele route achter de deelnemers aan om al het afval op te ruimen en de wc-hokjes schoon te maken."
Eén op de drie Goesenaren heeft al gestemd
Het opkomstcijfer bij de gemeenteraadsverkiezingen in Goes was om 16.00 uur : 33,8 procent. In Sluis was op dat moment nog maar 26,31 procent komen opdagen. Een half uur later meldde Hulst een opkomstpercentage van 28,15.
Burgemeester Vlissingen: 'rustig tot nu toe'
Burgemeester Bas van den Tillaar is erg benieuwd naar de opkomstcijfers in Vlissingen. Vier jaar geleden bracht 48,7 procent van de Vlissingers zijn stem uit. ,,Ik ben vandaag langs alle 23 stembureaus geweest en vooral in de middag heb ik gemerkt dat het op veel plekken rustig was. Ik ben dus heel benieuwd naar het opkomstpercentage voor deze verkiezingen. Het is een rare tijd nu. Misschien zitten veel mensen met de oorlog in hun hoofd. Tegelijkertijd merk je nu ook dat mensen beseffen dat de vrijheid om te stemmen een heel groot goed is."
© gemeente Vlissingen — Burgemeester Bas van den Tillaar van Vlissingen © Esme Soesman — Lotte Slikboer (30, links op de foto) uit Stellendam en haar oma Agaath Bootsma (84, rechts op de foto) Bij de vorige verkiezingen meldden Lotte Slikboer (30, links op de foto) uit Stellendam en haar oma Agaath Bootsma (84, rechts op de foto) uit Scharendijke zich al aan bij de gemeente Schouwen-Duiveland omdat het ze superleuk leek een dagje samen in een stemlokaal te zitten. Agaath werd uitgeloot, Lotte kon aan de slag. Dit jaar probeerde het duo het weer, maar opnieuw viel de Scharendijkse buiten de boot. Natuurlijk ging oma wel even stemmen in het stemlokaal in Serooskerke (S) waar haar kleindochter de dag doorbrengt. Of ze geen leukere oma-kleindochterdingen kunnen verzinnen. ,,Ja hoor, we doen wel meer. We gaan ook samen op vakantie."
Schouwse wethouder wacht tevergeefs op leerlingen in stemlokaal
© Marcel Modde — Ankie Smit Daar stond ze moederziel alleen op het Kerkplein in Zierikzee. Telefoon aan één oor en in de verte turend of er al leerlingen van het Pieter Zeeman Lyceum in aantocht waren. Voor een lesje maatschappijleer zou een klas een kijkje willen nemen in een stemlokaal. ,,Ze hadden gevraagd of daar ook een wethouder bij aanwezig kon zijn en ik had wel even tijd", zegt Ankie Smit. Maar de leerlingen laten de nummer twee op de lijst van GroenLinks lelijk in de kou staan. ,,Misschien is het ook wel mijn eigen schuld en heb ik het verkeerd begrepen. De eerste groep zou hier om kwart over twee zijn, maar toen was ik zelf te laat. De volgende groep kwam een half uur later, was gezegd. Jammer dan. Ik heb zo weer een vergadering, Op de Pieter Zeeman. Wie weet loop ik ze dan onderweg nog tegen het lijf."
Stemmen bij de brandweer, in Yerseke kan het.
De tijd dat je alleen in een schoolgebouw of bibliotheek je stem kunt uitbrengen is al lang voorbij. In Yerseke kun je al jaren bij de brandweerkazerne stemmen. ,,Een hele leuke locatie. Vooral voor mensen met kinderen", zegt Dirk Visser.
Veel volmachten bij SGP-stemmers
© Maurits Sep — Lisette Bil. Lisette Bil mag met twee stembiljetten het stemhokje in. ,, Voor mezelf en voor mijn man." Haar man is militair en kan vandaag niet zelf stemmen, vertelt de Arnemuidse. Hij heeft haar een duidelijke opdracht meegegeven welke partij ze voor hem rood moet maken.,, Dus dat doe ik ook." Ze lacht. ,, Het blijkt ook dezelfde partij te zijn als waarop ik zelf stem."
Bil is een van de bijna zeventig mensen die tot aan 16.00 uur op het stembureau in sporthal De Blikken met een volmacht namens iemand anders heeft gestemd.
,,Dat is best veel, ongeveer tien procent van de stemmen die tot nu hier zijn uitgebracht", zegt Jack Dooms van de gemeente Middelburg. ,,In Arnemuiden zijn onder meer veel volmachten omdat de vissers op zee zijn. En bij SGP-stemmers zitten ook vaak meer volmachten."
Chique potlood mét opdruk
Wie stemt in Noord-Beveland mag dat doen met dit chique potlood mét opdruk. En het leuke is dat het potlood na afloop mee naar huis mag, als aandenken.
© Melita Lanting — Stempotloden in Noord-Beveland 'Principes opzij zetten als dat nodig is'
© Michiel Bouwman — Simon Jongman. Rillander Simon Jongman heeft niet lang getwijfeld op welke partij hij zou stemmen. Welke dat is, wil hij niet zeggen. ,,Maar ik vind het belangrijk dat ze voor mijn belangen opkomen. Zoals verkeersveiligheid. En dat ze ook hun eigen principes opzij kunnen zetten als dat nodig is. Er zijn hier namelijk veel partijen die dat absoluut niet doen." De verkiezingsuitslag zal hij morgen wel vernemen. ,,Want ik speel in een band en moet vanavond optreden in Ossendrecht."
Goede opkomst in Kapelle
In Kapelle wordt volop gestemd. Om 15.00 uur had één op de vier kiesgerechtigden uit de gemeente al een stem uitgebracht. In Noord-Beveland lag het percentage een stuk lager: 32 procent had om 15.00 uur gestemd. Het opkomstpercentage in Terneuzen was om 15.00 uur 30,0 procent. Dit is inclusief het aantal stemmers van de afgelopen twee dagen.
Hof van Buren: gezellig, maar ook druk
© Annemarie Zevenbergen — Saskia Koopman en Wilbert Dingemanse. Saskia Koopman en Wilbert Dingemanse in stembureau Hof van Buren Middelburg hebben het naar hun zin. Saskia geniet van de gezellige sfeer. Lachend: ,,Ik ben met pensioen en nu heb ik vandaag weer collega's. Ik ben ordebewaakster. Kijk bijvoorbeeld of mensen hun stembiljet niet per ongeluk mee naar huis nemen in plaats van hier in de bus doen. Er gebeuren veel leuke dingen hier. Vanochtend een meneer die via z'n telefoon live verslag deed van zijn stemmen; 'en dit is het rode potlood en nu kleur ik het rondje rood'. Grappig toch.'' Wilbert Dingemanse van de gemeente: ,,Dit is één van de drukste stembureaus in Middelburg. Hier zijn nu aan de ene kant 568 en aan de andere kant 561 stemmen uitgebracht.'' De aantallen zullen zeker nog oplopen.
Vader en zoons bemannen stembureau Geersdijk
© Melita Lanting In Geersdijk is het bijna helemaal een familie-aangelegenheid op het stembureau. Naast Dirk Achterberg zitten zitten vader Tjesse Veenstra (tweede van links) en zijn zonen Sieb (zittend) en Delano de hele middag en avond op het stembureau. Voor Sieb de eerste keer. ,,Ik vind het wel interessant en het is ook een leuke bijverdienste.''
Invallen op het stembureau
© Maurits Sep — Toob Fraanje (rechts) valt vandaag in op het stembureau in Nieuw- en Sint Joosland. Dinsdag zat Toob Fraanje op het stembureau in Arnemuiden en vandaag in Nieuw-en Sint Joosland. ,,Er waren zieken, dus ik moest vandaag invallen." Dat vindt hij helemaal niet erg. ,, Het is leuk werk hoor. Het sociale contact, daar geniet ik van. Daarom vond ik mijn werk als wijkagent vroeger ook zo leuk." De meeste mensen die komen stemmen, kent Fraanje ook. Maar praten over de politiek, nee dat gebeurt niet in de gymzaal waar het stembureau staat. ,,Dat doen de mensen op de gang." Fraanje zit samen met Wim van Wingerden en Hylke Jonker op het stembureau. De opkomst in het dorp ligt op schema. Om 15.00 uur zijn 325 stemmen uitgebracht. Fraanje: ,, We hebben ongeveer 700 stembiljetten gekregen, dus we naderen de helft. "
Aan de taart
De uitslagen zijn er natuurlijk nog niet maar D66 zit al aan de taart om de democratie te vieren.
Trekdijk: nummer 1 issue in Nieuwland
© Maurits Sep — Ming Han uit Nieuw- en Sint Joosland stemt opnieuw op de SP. Vier jaar geleden speelde het mee bij het stemmen en nu zeker weer. ,,Het plan voor een bedrijventerrein aan de Trekdijk is hier het nummer 1 issue", zegt Ming Han uit Nieuw- en Sint Joosland. Zijn keuze valt daarom weer op de SP. ,,Ik blijf hopen dat ze iets kunnen betekenen, want een bedrijventerrein is een slecht idee. Aan de overkant van de snelweg ligt Arnestein al." Ming Han brengt halverwege de middag zij stem uit in het dorpshuis van Nieuwland. ,,Ik hoop maar dat het goed komt", zegt hij nadat het stembiljet in de stembus is gestoken. ,,En met goed bedoel ik dat de Trekdijk blijft zoals die is. Zonder bedrijventerrein. Of in ieder geval klein en bescheiden, geen lawaaierige industrie."
Kinderlaarsje
In Stavenisse is het stemlokaal ook omgedoopt tot 'bureau gevonden voorwerpen'.
Stembureaulid: 'We worden heel goed verzorgd'
© Melita Lanting — Harry Smorenberg zit van 14.00 tot 21.00 uur op het stembureau in Kamperland. Ruim op tijd wandelt Harry Smorenberg het stembureau van Kamperland binnen. ,,de aflossing", zegt hij tegen de zittende ploeg van het stembureau. Smorenberg zit van 14.00 tot 21.00 uur op het stembureau. ,,En daarna tellen." Hij vindt het leuk om te doen. ,,Dit is de tweede keer. De vorige keer was het erg gezellig. Je ziet ook allemaal mensen van het dorp. Niet dat ik iedereen ken, maar dat is leuk. En we worden heel goed verzorgd."
Stemmen in de voetbalkantine
© Raymond de Frel — Gert Maas (62) bracht zijn stem uit in de voetbalkantine. In Terneuzen kan er voor het eerst ook worden gestemd in de kantine van voetbalvereniging Terneuzense Boys. Dat heeft op meerdere leden van de club een aantrekkingskracht. Ze komen er speciaal voor naar het Zuidersportpark. Zo ook Gert Maas (62). ,,Ik zou ook dichterbij huis kunnen stemmen, maar ik ben al langer dan 50 jaar lid van deze vereniging. Daarom vond ik het leuk om hier mijn stem uit te brengen. Ik heb nog gevraagd of ze ook oranje potloden hadden, maar helaas!'' De clubkleuren van Terneuzense Boys zijn oranje-zwart.
Wat gaan kersverse raadslieden verdienen?
Kandidaat-raadsleden voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen ligt een aanzienlijk hogere vergoeding in het verschiet dan vier jaar geleden. Bekijk hier wat een raadslid gemiddeld verdient in jouw gemeente.
Jong geleerd is oud gedaan
De Schouwse SGP-wethouder Paula Schot neemt kind mee als lesje in jong geleerd is oud gedaan. Stemmen met de paplepel ingegoten. En de kleine meid vindt het nog leuk ook, aldus 's lands eerste vrouwelijke wethouder van de SGP.
Hetzelfde lesje kregen de leerlingen van Basisschool Inghelosenberghe in Sint Jansteen mee. In hun school is vandaag een stembureau gevestigd en daar gingen zij een kijkje nemen.
Dat mag toch niet?!
© Sheila van Doorsselaer — Wat doet Joris Weemaes (uiterst links), de nummer 3 op de lijst van de PvdA op het stembureau in het stadhuis van Hulst? Hola! Wat doet Joris Weemaes, de nummer 3 op de lijst van de PvdA op het stembureau in het stadhuis van Hulst? Dat mag niet! Er mogen helemaal geen mensen die op kieslijsten staan een stembureau bemannen! Er is echter helemaal niks aan de hand, het is Joost Weemaes, de eeneiige tweelingbroer van Joris, die in het stadhuis de stempassen uitdeelt. ,,Ik doe dit al jaren!", zegt Joost. ,,Misschien moesten we een briefje ophangen, dat je niet je broer bent", zei Wim Reijns.
Privacy van stemmers
© Annemarie Zevenbergen — Jana Fischerová (links) en Carla de Jonghe controleren namens de Raad van Europa of alles goed verloopt in stembureaus. Hoe staat het met de privacy van de stemmers en zijn de stembussen verzegeld? Een paar punten die de Tsjechische Jana Fischerová en Belgische Carla de Jonghe bekijken namens de Raad van Europa.
Vrouwen op de kandidatenlijsten
D66 Hulst schoof gisteravond, aan de vooravond van de verkiezingen, nog even de vrouwen in de partij naar voren. En dat zijn er heel wat: niet minder dan 12 hebben de democraten er op de lijst staan.
De Veerse lijsttrekkers Jacco van Maldegem (D66), Chris Maas (PvdA/GL) en Pieter Wisse (CDA) hebben zich achter het Regenboogstembusakkoord voor de gemeente geschaard. De komende raadsperiode zullen de ondertekenaars zich inspannen om de LHBTI-emancipatie binnen de gemeente Veere te verbeteren. Te denken valt dan aan het voeren van inclusief gemeentelijk beleid in de communicatie richting inwoners, maar ook specifiek aan het verbeteren van de veiligheid van LHBTI-inwoners en potentieel kwetsbare groepen te steunen.
'Hond heeft stempas opgegeten'
© Marjan Verstraeten — Soms is het letterlijk puzzelen om een stem uit te brengen. ,,Mijn hond heeft mijn stempas opgegeten!” Op het stembureau in Heikant toonde een inwoner zijn compleet in stukken gescheurde stempas. De leden van het stembureau puzzelden de pas weer terug in elkaar.
Stem & Ride
© Sheila van Doorsselaer — Door een stem & ride in Hulst kunnen kiezers zonder parkeerkosten hun stem uitbrengen. Geen kiss & ride, maar een stem & ride. Om de stemmers niet op kosten te jagen, zijn woensdag tien parkeervakken op de Grote Markt in Hulst gereserveerd. Betaald parkeren om een stem uit te brengen in het stadhuis hoeft dus niet. Het is de eerste keer dat de gemeente Hulst deze geste doet.
© René Hoonhorst — Jan en Ria de Pagter uit Ritthem. Jan en Ria de Pagter uit Ritthem stemmen lijst 1, PSR. Voor Ria is de PSR de enige mogelijke partij. ,,Ik heb niks met Vlissingen. Al niet sinds de herindeling in '66. Wij waren het laatste echtpaar dat in het zelfstandige Ritthem is getrouwd. Sindsdien ga ik nog liever naar Middelburg dan naar Vlissingen."
© René Hoonhorst — Stembureau Ritthem. Marion Bos, Rijnie de Witte, Arjan van de Reijt en Megan Joosse (vlnr). Met uitzicht op velden KV Atlas. Stemmen in streekdracht
Deze mevrouw is volgens de gemeente Tholen in klederdracht vanwege de aankomende tentoonstelling over rouwrituelen van vroeger, die op 9 april in Museum de Meestoof wordt geopend.
Zinloos om te stemmen op landelijke partij
,,Op een landelijke partij stemmen, daar heb je nu niks aan. Die luisteren niet. De lokalen staan veel dichter bij de bevolking. Toen ik nog in Vlissingen woonde, stemde ik ook al lokaal. Nu ik naar Souburg verhuisd ben, stem ik PSR. Als ik zie wat ze voor de Kanaalstraat hebben gedaan, dan heb ik er vertrouwen in dat ze het durp nog verder kunnen aankleden." Jos Tuns brengt zijn stem uit in de aula van de begraafplaats in Oost- Souburg.
© Wendy de Jong — Jos Tuns brengt zijn stem uit in de aula van de begraafplaats in Oost- Souburg. Verdiend
VVD-Tweede Kamerlid Jacqueline van den Hil uit Goes kwam samen met moeder Riet en vader Ton naar het stembureau in serviceflat De Horst in Goes. Jacqueline stemde op de nummer 20 van de Goese VVD-lijst, Daniëlle van Damme. ,,Meestal stem ik op de eerste vrouw'', vertelde ze. ,,Maar Daniëlle heeft zoveel gedaan voor de campagne en bovendien heeft ze nu ook nog Oekraïense vluchtelingen in huis genomen. Zij verdient het.'' Moeder Riet en vader Ton stemden natuurlijk op hun dochter, die 25ste staat op de Goese VVD-lijst. Ze zijn apetrots dat Jacqueline sinds een jaar in de Tweede Kamer zit en volgen bijna alle debatten waaraan ze deelneemt.
© Rob Paardekam — VVD-Tweede Kamerlid Jacqueline van den Hil (l) uit Goes kwam samen met moeder Riet (r) en vader Ton (niet op de foto) naar het stembureau in serviceflat De Horst in Goes. In Kapelle wordt al druk geteld
Religie doorslaggevend
© Annemarie Zevenbergen — Sharon en Jack Paulussen hebben beide Christen Unie gestemd. Sharon en Jack Paulussen hebben beide Christen Unie gestemd in het stembureau kerk de Hoeksteen in Dauwendaele Middelburg. Jack: ,,Voor ons is het het Bijbels principe belangrijk. Vandaar CU." Sharon: ,, Het is belangrijk om te stemmen om je partij te steunen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde." Wat er in de wijk speelt en de aanpak van de problemen speelt voor het echtpaar geen doorslaggevende rol in de stemkeuze. ,,Nee, dat is voor ons de religieuze achtergrond.''
Reünie bij de stembus
Retranchement is de kern met kleinste aantal mogelijke stemmers in de gemeente Sluis. Om 11.00 uur waren er bijna veertig stemmen uitgebracht. Stemmen in het nieuwe dorpshuis d’Ouwe Kerke is voor veel Truzementenaren een reünie. Ze hebben elkaar lang niet gezien en gesproken. Hans en Els Vercouteren brengen woensdagochtend hun stem uit. Nelly Vercruijsse, Paula Buit en Piet de Voldere leiden alles in goede banen.
© Wilma Valk — Stemmen in d’Ouwe Kerke is voor veel Truzementenaren een reünie. In de gemeente Sluis heeft op woensdagochtend 11.00 uur 11.7 procent van de kiezers zijn stem uitgebracht. Dat is goed voor 2.282 stemmen. Het stembureau in het Verenigingsgebouw in Cadzand is daar tot nu toe het populairst. Bijna een vijfde van de inwoners van Cadzand heeft zijn stem daar al uitgebracht. Ook in Groede, IJzendijke, Waterlandkerkje en Sint Kruis is het druk.
Alleen maar lokale partijen
Oud-raadslid van de Lokale Partij Vlissingen, Wim Hirdes, hoopt dat Vlissingers er deze verkiezingen met zijn allen voor zorgen dat Vlissingen de eerste stad in Nederland wordt waar het college wordt samengesteld uit alleen maar lokale partijen.
In de gemeente Vlissingen werden er op maandag en dinsdag in totaal 2983 stemmen uitgebracht. Dat is 8,16 procent van het totaal.
Meer voor jongeren
© Bob Maes — Thijs Joziasse (27) vindt het belangrijk dat Hulst meer voor jongeren gaat doen. Thijs Joziasse (27) stemt op het stadhuis in Hulst. “Ik vind het belangrijk om te stemmen voor de gemeenteraad. Hulst moet meer voor jongeren doen. Daarom stem ik ook op een jong iemand. Ik stem lokaal op een andere partij dan landelijk.”
In de gemeente Terneuzen gingen maandag en dinsdag 3.907 inwoners naar de stembus. Dat komt neer op 8,7 procent van het totaalaantal stemgerechtigden.
Mobiele stembureaus
© Marcelle Davidse — Het was gisteren een komen en gaan van stemmers bij de stembus bij Randhof in Goes. De buitenlift maakt van iedere bezoeker even een zwevende kiezer. Op Schouwen-Duiveland maakten 2159 mensen gebruik van de mogelijkheid om op maandag of dinsdag hun stem al uit te brengen. Dat is 7,6 procent van de stemgerechtigden. Om bewoners en personeel van verzorgingshuizen het makkelijker te maken om te stemmen, werd de afgelopen dagen ook een mobiel stembureau ingezet voor 5 locaties in Zierikzee, Bruinisse en Haamstede.
Door de gemeente Goes reden twee stembussen. Maandag deden die al de dorpen aan en dinsdag stonden ze bij de verzorgingshuizen. Daar deden ze goede zaken.
Live meekijken met verkiezingsuitslag gemeente Goes
Vanavond zenden onder andere Goes en Veere live de verkiezingsuitslagen uit.
Kaartjes bezorgen
© Rob Paardekam — De Goese CDA-lijsttrekker Joost de Goffau bezorgt kaartjes met een ochtendgroet en standpunten. Veel partijen proberen tot het laatste moment de kiezers voor zich te winnen. De Goese CDA-lijsttrekker Joost de Goffau was in Goes-Oost woensdagochtend nog kaartjes aan het bezorgen met daarop een ochtendgroet en de standpunten van de partij.
Poolse advertentie
Leefbaar Reimerswaal probeert vandaag met een advertentie in de lokale huis-aan-huiskrant Poolse inwoners van de gemeente voor zich te winnen. Voor wie het Pools geen gesneden koek is: de partij belooft zich in te spannen voor 'goede en humane opvang en huisvesting' in de gemeente of bij de werkgevers. Ook zegt de partij -vrij vertaald- dat mensen contact met Leefbaar Reimerswaal kunnen opnemen als de indruk hebben dat er 'iets niet in de haak is'.
Creatief campagne voeren
Dat is weer eens wat anders dan een poster plakken.
Inmiddels hebben ook steeds meer landelijke kopstukken hun stem uitgebracht. Zo ging GroenLinks-leider Jesse Klaver met zijn vrouw richting het Theater de Regentes in Den Haag. Lilianne Ploumen (PvdA) stemde rond 09.00 uur in een stembureau in de basisschool De Mijlpaal in haar woonplaats Amsterdam.
Stemmen op dezelfde partij
© Emile Calon — Coby Aarnoudse en Arjan van Tuijl gaan stemmen in sporthal De Kruitmolen in Middelburg. Coby Aarnoudse en Arjan van Tuijl gaan stemmen in sporthal De Kruitmolen in Middelburg. Ze stemmen op dezelfde partij maar houden hun stem geheim. Wel vertellen ze dat ze al eerder op deze partij hebben gestemd. Hij: ,,Maar niet altijd."
Op maandag en dinsdag waren in de gemeente Borsele al stembureaus open in Heinkenszand en 's-Gravenpolder. Bij elkaar maakten 1533 inwoners gebruik van de mogelijkheid om eerder te stemmen. Dat is 8,4 procent van de kiesgerechtigden.
In de gemeente Hulst waren maandag en dinsdag twee reguliere stembureaus geopend; in Den Dullaert in Hulst en Binnendeur in Kloosterzande. Ook was er maandag een speciaal stembureau geopend in woonzorgcentrum De Blaauwe Hoeve in Hulst en dinsdag in zorgcentrum Antonius in Kloosterzande; speciaal voor de bewoners/begeleiders/werknemers. Op maandag en dinsdag zijn daar in totaal 1899 stemmen uitgebracht. Dat is 8,26 procent van het totaal.
Ook in Sluis kon maandag en dinsdag al gestemd worden, in Oostburg, Breskens en Sluis. 911 inwoners brachten daar hun stem uit
Stadsgedicht over de gemeenteraadsverkiezingen
De stadsdichter van Middelburg, Aschwin van den Abeele, heeft een stadsgedicht gemaakt naar aanleiding van de verkiezingen:
Op een vrouw stemmen
© Raymond de Frel — Annelies Hamelink heeft ook een vakje gekleurd. In kerk De Levensbron in Terneuzen gaat het doorgaans om het Woord van God, maar vandaag ook om de stem van het volk. Annelies Hamelink was er iets voor acht uur de veertiende bewoner die een vakje rood kleurde. ,,Ik heb tot aan de voordeur getwijfeld. Ik wist het écht niet. Ik vind dat de politiek in Terneuzen nog een beetje van de vorige eeuw is. Het is teveel een witte mannenwereld. Dus ja, ik heb op een vrouw gestemd.''
Wil je meer vrouwen in de gemeenteraad? Lees dan dit stuk dat eerder verscheen over hoe je ervoor kan zorgen dat er meer vrouwen in de gemeenteraad kunnen komen.
Opkomst Kapelle