Dit liveblog is afgesloten. Volg alle ontwikkelingen in ons nieuwe liveblog.
In een eerste reactie noemen de Verenigde Staten de verklaring van Poetin het toppunt van ironie. De Russische president zegt dat hij geen landen wil absorberen terwijl hij uitgerekend nu probeert Oekraïne op te slorpen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Washington zal nauwlettend in de gaten houden of Belarus de Russen extra steun gaat bieden en eventueel 'gepast' reageren.
Dat Poetin nu voor het eerst in meer dan drie jaar tijd op bezoek is in Belarus, voedt de vrees dat hij dat land wil meetrekken in een nieuw offensief in Oekraïne, met een nieuwe poging om de Oekraïense hoofdstad Kiev te veroveren.
Het Kremlin ontkent alvast vermoedens in die richting. Dat zijn 'domme en ongegronde fantasieën', zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov volgens persagentschap Ria Novosti in een reactie op de geruchten.
De regering van Belarus ontkent ook plannen te hebben om met Rusland mee te vechten, ondanks extra internationale bezorgdheid rond een recent toegenomen militaire activiteit in het land. Vorige week nog beval de president verrassend een inspectie van het leger.
Uit de uitgelekte plannen van Vladimir Poetin om de hoofdstad van Oekraïne in te nemen, blijkt hoeveel vertrouwen hij in zijn leger had in februari. Dertien uur na het begin van de invasie moesten de Russische troepen zich al bevinden in de buitenwijken van Kiev.
Volgens de invasieplannen die The New York Times in handen kreeg, moesten de luchtlandingstroepen die op 24 februari vanuit Wit-Rusland Noord-Oekraïne binnenvielen, om 1.33 uur vertrekken en diezelfde dag om 14.55 uur aan de rand van Kiev zijn, ruim 200 kilometer verderop.
Het was de bedoeling dat een eenheid van het 26e Tank Regiment de grens met Oekraïne zou oversteken om binnen de 24 uur op te rukken naar een bepaald punt aan de overkant van de Dnipro-rivier, zo’n 400 kilometer verder.
In werkelijkheid mislukte Poetins plan om de hoofdstad in februari in te nemen en tien maanden na het begin van de invasie is dat nog altijd niet het geval.
© AP — Rusland wil Belarus of andere landen niet innemen, zei president Vladimir Poetin tijdens een persconferentie in Minsk met zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko. Rusland heeft volgens Poetin geen enkel belang bij het 'absorberen' van zijn kleinere buur. Wel zijn 'vijanden' er volgens de president op uit de integratie van Rusland met Belarus te stoppen.
Het Kremlin probeert al jaren vaart te zetten achter de eenwording met Belarus, dat voor goedkope olie en leningen afhankelijk is van Moskou. Loekasjenko verzet zich steevast tegen volledige integratie met zijn belangrijke bondgenoot, maar Belarus kan zijn eigen onafhankelijkheid volgens de president niet alleen beschermen.
Beide staatshoofden kwamen overeen de militaire samenwerking en gezamenlijke legeroefeningen voort te zetten, evenals de nog nauwere economische samenwerking tussen de oud-Sovjetrepublieken. Ook zijn afspraken gemaakt over energieprijzen. Daarnaast gaat Rusland Belarussen opleiden voor mogelijke luchtmissies met kernwapens.
Moskou lanceerde in februari zijn offensief tegen Oekraïne mede vanuit Belarus, dat niet direct militair is betrokken bij de oorlog. De regering in Kiev spreekt af en toe de vrees uit dat Rusland Belarus dwingt tot een actievere rol in Oekraïne, zeker nu het Russische leger nederlagen heeft geleden. De woordvoerder van het Kremlin deed de berichten af als "stomme en ongegronde verzinsels".
Het laatste bezoek van Poetin aan Belarus was drie jaar geleden. De Russische ministers Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) en Sergej Sjojgoe (Defensie) arriveerden voorafgaand aan Poetin in Minsk. Niet alleen de onderlinge relatie, maar ook regionale kwesties en internationale ontwikkelingen stonden op de agenda.
© ANP / EPA — President Vladimir Poetin tijdens een persconferentie in Minsk met zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko. De Russische president Vladimir Poetin is in Belarus aangekomen voor zijn eerste bezoek aan het land sinds 2019, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Hij heeft in de hoofdstad Minsk een overleg met zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko.
Het gesprek gaat over de onderlinge relatie, regionale kwesties en internationale ontwikkelingen. De bijeenkomst wordt bijgewoond door leden van beide regeringen en eindigt met een een-op-eengesprek tussen de leiders. De Russische ministers Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) en Sergej Sjojgoe (Defensie) arriveerden voorafgaand aan Poetin in Minsk.
Poetin is niet naar Belarus gegaan om Loekasjenko ervan te overtuigen een actievere rol te spelen in wat door de Russen een 'speciale militaire operatie' wordt genoemd, zegt het Kremlin. De Belarussische regering ontkent plannen te hebben om met Rusland mee te vechten. Daar zijn vanwege de toegenomen militaire activiteit in het land internationaal wel zorgen over.
Rusland is voor Loekasjenko, die al sinds 1994 aan de macht is, zowel politiek als economisch een zeer belangrijke bondgenoot. Begin dit jaar liet hij het Russische leger Oekraïne vanuit Belarus aanvallen, met internationale sancties tegen zijn land tot gevolg.
© AFP President Zelenski van Oekraïne heeft westerse regeringsleiders gevraagd om een breed scala aan wapens, om de oorlog in zijn land sneller te beëindigen. Specifiek Nederland heeft hij om Leopard-tanks gevraagd, of in elk geval bemiddeling om de tanks vanuit Duitsland naar het front te krijgen. ,,Er is geen verklaring waarom Oekraïne die niet krijgt", zei hij via een video-verbinding op een bijeenkomst in Letland.
Ons land bezit de tanks niet zelf. Defensie least er achttien van Duitsland. ,,Praat alsjeblieft met je partners over de beslissing", zei Zelenski. Duitsland is niet op de bijeenkomst in Riga. Nederland is wel aanwezig, vertegenwoordigd bij Defensieminister Ollongren, met verder alleen Noord-Europese bondgenoten. Ook de andere Europese landen kregen een verzoek om specifieke wapens.
Er worden al veel wapens geleverd, maar volgens Zelenski is er meer nodig om de balans in Oekraïens voordeel uit te laten slaan.
© AFP — Defensieminister Kajsa Ollongren in Riga. Via Wikipedia kregen Russische soldaten instructies over de werking van hun geweren. Ook werden ze naar het front gestuurd zonder een EHBO-pakket, met weinig munitie en eten en met kaarten uit 1960. Ook sommige wapens waren een halve eeuw oud. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times op basis van eigen onderzoek. De krant zocht uit in hoeverre Rusland de invasie van Oekraïne heeft onderschat.
Uit dat onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld Russische soldaten hun mobiel gebruikten om naar huis te bellen of om te communiceren met mede-soldaten. Op die manier kon Oekraïense leger hun locaties achterhalen. Ook de doelen die Russische soldaten meekregen, bleken onrealistisch. Tegen sommigen werd gezegd: ,,Volg de wagen, dan zijn we binnen 18 uur in Kiev.''
In maart, vlak na het begin van de Russische invasie, zou de Russische president Vladimir Poetin tegen de toenmalige Israëlische leider Naftali Bennett hebben toegegeven dat Oekraïne 'sterker is dan hem was verteld.'
Bij de Russische aanval op Kiev maandag zijn 18 van de 23 drones uit de lucht geschoten, melden lokale autoriteiten. Bij de Russische aanval is de kritieke infrastructuur in en om de Oekraïense hoofdstad geraakt.
Bij de aanval zouden in Iran vervaardigde Shahed-drones betrokken zijn geweest.. Die hebben de voorzieningen voor elektriciteit en verwarming geraakt. Er wordt geprobeerd om deze beschadigde voorzieningen te stabiliseren, meldt burgemeester Vitali Klitsjko van Kiev. Vanwege het instabiele net worden in de stad bewust stroomonderbrekingen doorgevoerd.
Het luchtalarm in Kiev klonk een groot deel van de nacht van zondag op maandag. In de regio vielen twee gewonden en raakten volgens de gouverneur ook meerdere huizen beschadigd.
Het Oekraïense energienetwerk wordt sinds oktober aangevallen door het Russische leger. Dat zorgt landelijk voor grote problemen nu de temperaturen zijn gedaald en verder zullen dalen. President Volodimir Zelenski drong er zondag bij westerse landen opnieuw op aan om de Oekraïense luchtverdediging te versterken.
Vrijdag vonden er ook al grote aanvallen op Kiev en andere Oekraïense steden plaats. Volgens Oekraïense functionarissen ging het toen om enkele van de grootste aanvallen sinds Rusland op 24 februari het land binnenviel. Rusland zou toen meer dan zeventig raketten hebben gelanceerd.
© ANP / EPA Rusland houdt tussen 21 en 27 december militaire oefeningen met de Chinese marine. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie bekendgemaakt, bericht persbureau Interfax.
Bij de gezamenlijke marine-oefeningen, die sinds 2012 jaarlijks worden gehouden, worden volgens Defensie raketten en artillerie in de Oost-Chinese Zee geschoten. Er worden vier Russische schepen en zes Chinese marineschepen ingezet en daarnaast ook een aantal helikopters en gevechtsvliegtuigen.
,,Het belangrijkste doel is om de maritieme samenwerking tussen Rusland en China te versterken, en om vrede en stabiliteit in de Aziatisch-Pacifische regio te behouden", aldus het Russische ministerie. Moskou probeert zijn banden met Beijing aan te halen sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak.
De twee landen gingen begin dit jaar, kort voor de Russische invasie in Oekraïne, akkoord met een partnerschap 'zonder grenzen'. Hoewel China de inval niet veroordeelt en het Rusland geen strafmaatregelen oplegt, heeft het land wel zijn zorgen uitgesproken over de oorlog en roept het op tot vredesoverleg.
Nederlanders hebben tot nu toe 178 miljoen euro gedoneerd aan Oekraïne, via het rekeningnummer Giro555. Dat laten de samenwerkende hulporganisaties vanochtend weten. De actie zou eigenlijk afgerond moeten zijn, maar vorige maand is besloten het rekeningnummer nog tot zeker maart 2023 open te houden.
Met de miljoenen uit Nederland willen de hulporganisaties Oekraïners ondersteunen die de winter proberen te overleven. Dat gebeurt met onder meer kachels, stookhout, kolen en andere brandstof om huizen te verwarmen. Voor grotere gebouwen worden generatoren aangeschaft.
Ook is er geld beschikbaar voor vluchtelingen. Zij krijgen warme kleding, slaapzakken, dekens en powerbanks om hun telefoon op te laden. Anderen krijgen eten of contant geld, zodat ze zelf de spullen kunnen kopen waar ze de grootste behoefte aan hebben.
Kiev is vannacht getroffen door een aanval met zeker negen drones. Dat laat het leger weten in een verklaring. ,,De vijand is de hoofdstad aan het aanvallen", zo was op Telegram te lezen. Het zou gaan om Shahed-drones van Iraanse makelij.
Volgens getuigen van persbureau Reuters werden vannacht verschillende ontploffingen gehoord in de Oekraïense hoofdstad. Oleksiy Kuleba, gouverneur van de regio Kiev, verklaarde eerder ook al dat de regio werd aangevallen door een of meerdere drones. Hij riep inwoners op zich schuil te houden.
In een centrale wijk van de stad brak brand uit als gevolg van de aanval. Het luchtalarm in de stad klonk het grootste deel van de nacht. Het was niet meteen duidelijk of de drones doelen hebben geraakt of dat ze uit de lucht zijn geschoten door de luchtafweersystemen.
De Britse regering is van plan voor 250 miljoen Britse pond (287 miljoen euro) aan munitie te leveren aan Kiev. Dat gaat premier Rishi Sunak maandag bekendmaken tijdens een bijeenkomst van de regeringsleiders van de Joint Expeditionary Force (JEF) in de Letse hoofdstad Riga.
Sunak zal er bij zijn ambtsgenoten op aandringen om Oekraïne ook het komende jaar krachtig te blijven steunen, zo meldt zijn kabinet zondagavond in een verklaring.
De Joint Expeditionary Force bestaat naast het Verenigd Koninkrijk uit Denemarken, Finland, Estland, IJsland, Letland, Litouwen, Nederland, Zweden en Noorwegen. De leden zullen op de bijeenkomst in Riga naar verwachting de behoeften van Oekraïne op het vlak van defensie bespreken.
Sunak zal de regeringsleiders vragen om de steun die ze Oekraïne in 2022 hebben geboden, het komende jaar te evenaren of te overtreffen. Het Verenigd Koninkrijk heeft het voortouw genomen bij "het verlenen van defensieve hulp aan Oekraïne, in het bijzonder door meerdere raketwerpers en 125 luchtafweerkanonnen te sturen", klinkt het in de verklaring.
,,We blijven standvastig in onze ambitie om vrede in Europa te bewerkstelligen'', liet de Britse premier optekenen in de verklaring. ,,Maar om tot vrede te komen moeten we alle agressie afschrikken en onze inzet in de regio is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat we kunnen reageren op de meest ernstige bedreigingen.''
Vladyslav Omelchenko schreef zondagmiddag geschiedenis op het WK darts. Hij werd de allereerste darter uit Oekraïne die aantrad op het hoogste podium. Hij won niet, maar zijn optreden in Alexandra Palace voelde allesbehalve aan als een nederlaag.
© PDC — Omelchenko De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft voorgesteld om deze winter een wereldwijde vredestop te houden. Zelenski deed zijn oproep in een videoboodschap die hij vlak voor het begin van de WK-finale in Qatar openbaar maakte. De top moet als doel krijgen 'de wereld te verenigen rond de zaak van wereldwijde vrede', aldus Zelenski. ,,De stadions stromen na de wedstrijd leeg, in de oorlog blijven de steden leeg", zei hij onder meer.
Rusland viel eind februari Oekraïne binnen. Bij het conflict zijn duizenden burgers omgekomen. Miljoenen mensen werden uit hun huizen verdreven.
Vrijdag meldde CNN dat Zelenski de wereldvoetbalbond FIFA had gevraagd of die voor de WK-finale tussen Frankrijk en Argentinië zijn vredesboodschap met de wereld kon delen, maar dat verzoek wees de voetbalbond af. Volgens CNN werd er met verbazing gereageerd in Oekraïne op de afwijzing door de FIFA, waarvan bekend is dat die geen voorstander is van politieke boodschappen. ,,We dachten dat de FIFA zijn platform wilde gebruiken voor het algemeen belang", aldus een functionaris.
De Russische president Vladimir Poetin komt komende week met een belangrijke aankondiging tijdens een bijeenkomst van het ministerie van Defensie. ,,We wachten op belangrijke verklaringen", zei een presentator op de staatstelevisie.
Bijna tien maanden na het begin van de jongste Russische invasie in Oekraïne achten waarnemers het mogelijk dat Poetin de verdere omschakeling van de Russische economie naar een oorlogseconomie gaat doordrukken, aangezien de Russische troepen problemen blijven hebben met de bevoorrading. Door de aanhoudende moeilijkheden in de oorlog tegen Oekraïne heeft Poetin het onderwerp de afgelopen weken in het openbaar grotendeels gemeden. Ook de traditionele grote jaarlijkse persconferentie kort voor kerst werd afgelast.
Poetin zal komende week de jaarlijkse topvergadering van het ministerie van Defensie voorzitten. Een exacte datum voor de bijeenkomst is nog niet bekend. Wel wordt Poetin maandag in de Belarussische hoofdstad Minsk verwacht voor gesprekken met de Belarussische heerser Loekasjenko. Tijdens een regeringsvergadering vorige week had Poetin al opgeroepen tot aanpassing van de bewapeningsplannen.
Rusland zet muziek en cultuur in om het moreel van de eigen troepen in Oekraïne te versterken, melden de Britse geheime diensten. Twee zogenoemde 'creatieve brigades', bestaande uit operazangers, acteurs en circusmensen, worden aan het front ingezet om de militairen te vermaken, twittert het Britse ministerie van Defensie zondag.
De Britten betwijfelen of het 'cultuuroffensief' zal werken. De grootste problemen voor de Russen blijven het hoge aantal slachtoffers, slecht leiderschap, problemen met het uitbetalen van salarissen en slechte uitrusting. De creatieve brigades bieden daarvoor geen soelaas.
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne publiceert het Britse defensieministerie op basis van rapporten van de veiligheidsdiensten dagelijks informatie over het verloop van de strijd. Moskou beschuldigt de Britten van een desinformatiecampagne.
De Russische minister Sergej Sjojgoe van Defensie is in Oekraïne geweest om de troepen te inspecteren, heeft het Russische leger zondag in een verklaring bekendgemaakt. Hij sprak daar onder meer met militairen aan de frontlinie die worden ingezet tijdens wat de Russen 'een speciale militaire operatie' noemen.
De militaire leiders ter plekke brachten Sjojgoe op de hoogte van de huidige situatie in het gebied en informeerden hem over de acties van de Russische strijdkrachten, zo staat in de verklaring. Wanneer de defensieminister is langs geweest wordt niet gemeld, maar de mededeling komt twee dagen nadat Sjojgoe een bijeenkomst had met president Vladimir Poetin en de militaire top was over de strategie tijdens de strijd in Oekraïne.
© Vadim Savitsky/TASS — Sergej Sjojgoe Bij nieuwe Russische aanvallen zijn zaterdag volgens Oekraïne vijf doden gevallen. De zwaarste menselijke tol werd geregistreerd in de Dnipro- regio, een kleine 500 kilometer ten zuidoosten van Kiev. Daar werden vier mensen gedood en raakten vijftien anderen gewond, meldde plaatsvervangend hoofd van het presidentieel kantoor Kyrylo Timosjenko.
De vijfde dode viel volgens hem te betreuren in de zuidelijke regio Cherson, waar tevens drie gewonden vielen. De gelijknamige stad werd begin november heroverd op de Russen. Moskou annexeerde de regio in oktober na een illegaal referendum en kondigde er de staat van beleg af. Hetzelfde gebeurde in de regio's Charkov, Donetsk, Loehansk en Zaporizja.
'De vijand blijft zijn inspanningen concentreren op het uitvoeren van aanvallen in de richtingen van Bachmoet (de stad in de regio Donetsk die de Russen sinds afgelopen zomer proberen in te nemen, red.) en Avdiivka (in dezelfde regio)', meldde de generale staf van de Oekraïense strijdkrachten zaterdagavond.
Het Kremlin meldde dat president Vladimir Poetin vrijdag een ontmoeting had gehad met de verantwoordelijk voor de militaire interventie in Oekraïne. Hij vroeg de commandanten naar hun 'voorstellen' over de voortzetting van de operaties.
Maandag zal Poetin zijn Belarussische tegenhanger Alexander Loekasjenko ontmoeten in Minsk voor een top die bedoeld is om hun alliantie verder te versterken. Loekasjenko kondigde in oktober de vorming van een gezamenlijke regionale troepenmacht aan om de westelijke grens van de Uniestaat te verdedigen.
Belarus, de enige bondgenoot van Rusland in deze oorlog, stond aan het begin van de invasie in buurland Oekraïne het gebruik van zijn grondgebied toe voor de Russische aanval op Kiev.
Oekraïne heeft zaterdag als eerste deelnemende land zowel de artiest als het nummer bekendgemaakt waarmee het meedoet aan het Eurovisie Songfestival. TVORCHI doet volgend jaar mee met het nummer Heart of Steel.
De elektronische band TVORCHI en de andere artiesten traden zaterdag tijdens de nationale finale van Oekraïne op vanuit een schuilkelder in Kiev vanwege de oorlog met Rusland.
Omdat Oekraïne de afgelopen editie van het liedjesfestijn heeft gewonnen, plaatst de Oekraïense deelnemer zich automatisch voor de grote finale van het Eurovisie Songfestival op 13 mei. Het winnende land organiseert normaal gesproken de volgende editie van het festival, maar deze vindt volgend jaar in het Britse Liverpool plaats omdat het door de oorlog niet veilig genoeg is in Oekraïne. Het Verenigd Koninkrijk neemt de organisatie over omdat het tweede werd achter de Oekraïense winnaar Kalush Orchestra.
Bijna 6 miljoen Oekraïners hebben de afgelopen 24 uur weer elektriciteit gekregen nadat nieuwe Russische aanvallen de energievoorziening hadden beschadigd. ,,De herstelwerkzaamheden gaan onophoudelijk door na de terroristische aanval van gisteren", zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski zaterdag in een videoboodschap.
Rusland vuurde vrijdag volgens de Oekraïense autoriteiten ongeveer zeventig raketten af op verschillende steden in Oekraïne. Volgens Oekraïense functionarissen ging het om een van de grootste aanvallen sinds Rusland op 24 februari het land binnenviel.
Alleen al op Kiev zouden veertig projectielen terecht zijn gekomen. Als gevolg van de Russische bombardementen vielen op veel plekken de elektriciteit, verwarming en watervoorziening uit. Inmiddels zijn in Kiev en Charkov de nutsvoorzieningen (deels) hersteld.
Moldavië heeft besloten om zes televisiezenders tijdelijk te verbieden omdat deze pro-Russisch zouden zijn. De zenders zouden volgens Moldavië onjuiste informatie uitzenden over het land en de oorlog in Oekraïne.
Rusland noemt het besluit van Moldavië 'politieke censuur'.
De zenders zijn nauw verbonden met politicus en zakenman Ilan Shor, die in 2019 het land ontvluchtte na de verkiezing van de pro-westerse Moldavische president Maia Sandu, meldt Reuters. Shor, die momenteel in Israël verblijft, heeft protesten gesteund waarin wordt geëist dat de regering van Sandu aftreedt.
© AP — De Moldavische president Maia Sandu. Duitsland heeft zaterdag zijn eerste drijvende lng-terminal in gebruik genomen. Daarmee kan vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden omgezet naar vluchtig aardgas, dat vervolgens aan het gasnetwerk kan worden geleverd. De capaciteit is groot genoeg om 50.000 huishoudens per jaar van gas te voorzien.
Duitsland, de grootste economie van Europa, ontving voorheen aardgas uit Rusland. Maar door de oorlog in Oekraïne kwam die toevoer vanaf februari onder druk te staan. Daarom moest het land op zoek naar alternatieve energiebronnen. Duitsland wil nog meer drijvende lng-terminals bouwen, waarmee het eind volgend jaar over 30 miljard kubieke meter aan importcapaciteit wil beschikken.
Duitsland is niet de enige die zijn toevlucht zoekt tot lng. Ook in Nederland is de lng-invoercapaciteit dit jaar al aanzienlijk vergroot door de bouw van een nieuwe faciliteit van 8 miljard kubieke meter aardgas (bcm) in Groningen. Die vormt een aanvulling op de grotere Gate Terminal in Rotterdam, die nu een capaciteit van 16 bcm heeft. Deze moet tegen 2025 met nog eens 4 bcm zijn uitgebreid.
De Europese Unie wil helpen met het financieren van een stroomkabel onder de Zwarte Zee die de Kaukasus verbindt met de EU. De leiders van Azerbeidzjan, Georgië, Roemenië en Hongarije hebben daar zaterdag een overeenkomst voor getekend. De kabel zal 1100 kilometer lang zijn en loopt van Azerbeidzjan naar Roemenië.
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen was ook aanwezig bij de ondertekeningsceremonie. Volgens haar is de EU bereid het project financieel te steunen in afwachting van de resultaten van een haalbaarheidsstudie. Von der Leyen zei dat de EU-strategie om 'Russische fossiele brandstoffen de rug toe te keren' werkt. In de kabel onder de Zwarte Zee ziet Von der Leyen nieuwe kansen. ,,Omdat deze ook kan helpen om elektriciteit te leveren aan onze buren in Moldavië, de Westelijke Balkan en natuurlijk Oekraïne."
Reddingswerkers hebben zaterdag het lichaam van een peuter onder het puin vandaan gehaald in een zoektocht naar overlevenden van een Russische raketaanval. De aanval raakte een appartementencomplex in de Oekraïense stad Kryvyi Rih.
De raket die het gebouw raakte was een van de volgens de Oekraïense autoriteiten zestien raketten die vrijdag door het luchtafweersysteem kwamen en doel raakten.
Gouverneur Valentyn Reznichenko van de regio Dnipropetrovsk, waar Kryvyi Rih ligt, schreef op Telegram dat 'reddingswerkers het lichaam van een 1 á 1,5 jaar oude jongen onder het puin van een door een Russische raket verwoest huis vandaan haalden.' In totaal zijn volgens de autoriteiten vier mensen bij de aanval omgekomen, en dertien gewonden gevallen (waaronder vier kinderen).
De militaire leiding in Oekraïne heeft zaterdagochtend het aantal afgevuurde raketten vrijdag verhoogd naar 98. Hoe veel daarvan door de luchtafweer zijn gestopt werd niet vermeld. De Russen zouden verder meer dan 65 keer het vuur hebben geopend met zogenoemde Multiple Launch Rocket Systems (MLRS).
© AP — De brandweer blust na een aanval op een gebouw in de stad Kryvyi Rih. President Vladimir Poetin heeft vrijdag uitgebreide gesprekken gevoerd met de Russische militaire top over de strategie tijdens de strijd in Oekraïne. ,,Vrijdag heeft de president de hele dag doorgebracht bij de legerstaf die betrokken is bij de speciale militaire operatie in Oekraïne", meldt het Kremlin zaterdag in een verklaring.
Poetin had een ontmoeting met minister Sergej Sjojgoe van Defensie en militaire stafchef Valeri Gerasimov. Ook voerde hij 'afzonderlijke gesprekken met commandanten' van verschillende legeronderdelen. ,,Ik zou graag uw voorstellen horen over onze acties op korte en middellange termijn", zei Poetin tijdens de bijeenkomst, die werd uitgezonden op de Russische staatstelevisie.
Rusland vuurde vrijdag volgens de Oekraïense autoriteiten ongeveer zeventig raketten af op verschillende steden in Oekraïne. Alleen al op Kiev zouden veertig projectielen terecht zijn gekomen. Als gevolg van de Russische bombardementen vielen op veel plekken de elektriciteit, verwarming en watervoorziening uit. Inmiddels zijn in Kiev en Charkov de nutsvoorzieningen (deels) hersteld.
Ook zaterdag klinken de luchtalarmsirenes weer in heel Oekraïne. 'Ga alstublieft naar de schuilplaatsen', laat het militaire bestuur van Kiev op Telegram weten.
De door Rusland aangestelde regionale autoriteiten zeggen dat Oekraïense raketten drie burgers hebben gedood in Sjtsjastja. Vijf anderen zouden gewond zijn geraakt en vier huizen zouden zijn verwoest in de door de Russen gecontroleerde stad in de Oekraïense regio Loehansk. Het bericht kon niet onafhankelijk geverifieerd worden.
Russische oligarchen en bedrijven hebben vanwege sancties van de Europese Unie in totaal 61 rechtszaken aangespannen bij het Europese Hof van Justitie. Dat meldt het Duits dagblad Bild zaterdag. Onder hen zou ook Roman Abramovitsj vallen, voormalig eigenaar van de Londense voetbalclub Chelsea.
Enkele oligarchen zouden compensatie eisen voor 'immateriële schade' die ze als gevolg van de EU-sancties hebben geleden. Zo beweert een van hen, Grigory Berezkin, dat er 'geen verband is tussen hem en het Russische beleid in Oekraïne' en dat hij de Russische regering niet steunt. Berezkin neemt genoegen met een symbolische compensatie van 1 euro. Een andere oligarch eist 1 miljoen euro.
Een negende pakket met EU-sancties tegen Rusland, wegens de oorlog in Oekraïne, werd vrijdag van kracht. Dit pakket richt zich op onder meer het Russische leger, de defensie-industrie en politieke partijen. Vermogen dat zij in de EU hebben ondergebracht wordt bevroren en Europeanen mogen geen zaken meer met ze doen.
Het metronetwerk in Kiev is weer in gebruik en bij alle inwoners stroomt opnieuw water uit de kraan, heeft burgemeester Vitali Klitsjko van de Oekraïense hoofdstad zaterdag bekendgemaakt.
Vrijdag werden raketinslagen gemeld in verscheidene plaatsen in Oekraïne, waaronder Charkov, Dnipro, Krivi Rih, Poltava, Vinnitsia en Zaporizja. Kiev alleen zou door veertig raketten zijn bestookt. Volgens Oekraïense functionarissen ging het om een van de grootste aanvallen sinds Rusland op 24 februari het land binnenviel.
Klitsjko zegt dat de verwarming in de helft van de stad is hersteld en ongeveer twee derde van de inwoners beschikt weer over elektriciteit. Door een capaciteitstekort moeten mensen in Kiev wel rekening houden met stroomonderbrekingen, aldus de burgemeester.
Oekraïne maakt zaterdag de kandidaat voor het Eurovisie Songfestival bekend. De verantwoordelijke omroep UA:PBC zendt in de late middag de nationale finale uit, waarmee wordt bepaald wie volgend jaar afreist naar Liverpool. Onder anderen Angelina, Moisei, 2TONE en Tember Blanche treden vanwege de oorlog met Rusland op vanuit een schuilkelder in Kiev tijdens de finale van het Oekraïense songfestival.
In totaal zullen tien acts in actie komen tijdens de nationale finale Vidbir. De winnaar wordt bepaald aan de hand van stemmen van het publiek en een jury van experts.
Aangezien Oekraïne de afgelopen editie van het liedjesfestijn heeft gewonnen, zal de Oekraïense deelnemer zich automatisch plaatsen voor de grote finale van het Eurovisie Songfestival op 13 mei. Normaal gesproken zou het winnende land het evenement organiseren, maar omdat het vanwege de oorlog niet veilig genoeg is in Oekraïne, vindt het Eurovisie Songfestival plaats in Liverpool.
Oekraïne is het vijfde land dat de deelnemer voor 2023 bekendmaakt. Eerder vonden Cyprus, Israël en Slovenië al hun kandidaten. Nederland kondigde vorige maand aan dat het duo Mia Nicolai en Dion Cooper naar Liverpool gaat.
© Photo News — De Oekraïense muzikant en violist Moisei tijdens de loting van Vidbir 2023, de nationale finale van het songfestival in Oekraïne, waar de inzending voor het Eurovisie Songfestival wordt gekozen. Na een dag die in het teken stond van stroomstoringen, was de elektriciteit in een deel van de Oekraïense stad Charkov vrijdagavond hersteld. De BBC meldt dat bij 55 procent van de inwoners van de stad het licht weer brandt. Eerder op de dag sprak de burgemeester van Charkov nog van 'kolossale schade' aan de infrastructuur in zijn stad.
Raketinslagen werden vrijdag gemeld in verscheidene plaatsen in Oekraïne. Naast Charkov, waar in de hele regio de stroom uitviel, kwamen er ook projectielen neer in Dnipro, Kiev, Krivi Rih, Poltava, Vinnitsia en Zaporizja. Hoofdstad Kiev alleen zou door veertig raketten zijn bestookt.
In de regio rondom de stad was vrijdagavond volgens de lokale autoriteiten de stroomvoorziening van 85 procent van de inwoners hersteld. Er werd met man en macht gewerkt om in de loop van de nacht iedereen weer op het stroomnet aan te sluiten.
Door de omvang van de schade door de Russische raketaanslagen liet de Oekraïense netbeheerder wel weten dat het langer kan duren voordat overal het licht weer brandt. Ziekenhuizen en andere cruciale locaties krijgen voorrang. De Oekraïense defensieminister sprak tegenover de Britse omroep nog altijd van een 'moeilijke situatie'.
In Russische media werd vrijdag gesproken van een succesvolle aanval op de infrastructuur, die kon worden uitgevoerd doordat 'de Oekraïense luchtafweer zich heeft verslapen'. Het elektriciteitsnet is de afgelopen weken een steeds belangrijker militair doelwit geworden in het gewapende conflict in Oekraïne.
Oekraïense militair schiet raket neer: 'Bijna onmogelijk'. Zie hieronder de video.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski en zijn landgenoten hebben opnieuw een prestigieuze internationale prijs toegekend gekregen. Ze krijgen komend jaar de Karelsprijs, een onderscheiding voor mensen die zich uitzonderlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de eenwording van Europa.
Zelenski en het Oekraïense volk verdedigen niet alleen zichzelf, maar ook Europa en de Europese waarden, vindt de jury. Oekraïne hoort bij Europa en verdient dat het snel aan de slag kan met onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie, stelt zij. De Karelsprijs is vernoemd naar Karel de Grote en geldt als een van de belangrijkste onderscheidingen in Europa.
© AFP / Frederick Florin — Zelenski en de Oekraïners krijgen veel lof voor hun optreden sinds de Russische invasie. Ze kregen eerder al onder meer de Sacharovprijs, de mensenrechtenprijs van het Europees Parlement. Van de 72 raketten die Rusland vandaag op Oekraïne heeft afgevuurd, hebben er twaalf doel getroffen. Zestig raketten zijn uit de lucht geschoten. Dat laat het Oekraïense ministerie van Defensie weten.
De raketten die wel hun eindbestemming haalden waren gericht op de energievoorziening. Wederom viel op meerdere plaatsen in het land de stroom uit.
Wereldvoetbalbond FIFA heeft een verzoek van de Oekraïense president Volodimir Zelenski afgewezen om voor de WK-finale van zondag een vredesboodschap te mogen uitspreken, meldt een bron aan CNN. Het idee zou zijn geweest om Zelenski via een videoverbinding te laten spreken voor het duel tussen Frankrijk en Argentinië.
Volgens de bron werd er met verbazing gereageerd in Oekraïne op de afwijzing van de wereldvoetbalbond, die geen voorstander is van politieke boodschappen. ,,We dachten dat de FIFA zijn platform wilde gebruiken voor het algemeen belang", aldus de bron.
Zelenski heeft het afgelopen jaar regelmatig via videoverbinding gesproken bij grote evenementen, zoals het filmfestival van Cannes en de Grammy's. De WK-finale tussen Frankrijk en Argentinië staat zondag om 16.00 uur in Lusial op het programma.
Volgens de energiemaatschappij Ukrenergo is vrijdag meer dan de helft van het stroomverbruik in Oekraïne weggevallen. Dit kan door schade of door voorzorgsmaatregelen zijn. De hoofdstad Kiev alleen al zou door veertig raketten zijn bestookt, maar veel zijn er door de luchtafweer neergehaald. De schade aan het netwerk is volgens Kiev echter 'kolossaal'.
Rusland gaat begin volgend jaar een tweede poging doen Kiev alsnog in te nemen. Dat is de stellige overtuiging van de Oekraïense opperbevelhebber, generaal Valeri Zaloezjny. Lees hier meer.
De dagelijkse strijd in Oekraïne kost beide landen vele miljarden euro’s. Hoeveel precies is moeilijk te achterhalen. Een indicatie van waar het geld aan wordt gespendeerd, is wel te geven. Zo kost een Russische soldaat zo’n 200 euro per dag. Lees hier het hele verhaal.
De inzamelingsactie van actrice Victoria Koblenko en oud-voetballer Evgeniy Levchenko voor Oekraïne werpt zijn vruchten af. Er zijn inmiddels 86 kleine generatoren onderweg en een grote voor een ziekenhuisvleugel, laten ze weten. 'Nogmaals dank voor jullie hartelijke bijdrage! Intussen €289.000 opgehaald', meldt het koppel. Ze zijn beiden van Oekraïense komaf.
De totale waarde van de militaire steun die Nederland heeft geleverd aan Oekraïne is opgelopen tot 987 miljoen euro, meldt Defensieminister Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer.
Het gaat onder meer om 697 miljoen euro aan materieel, een militair steunpakket van 120 miljoen euro en een bijdrage van 100 miljoen die in het International Fund for Ukraine wordt gestopt. Ook draagt Nederland 25 miljoen euro bij aan een NAVO-fonds voor militaire steun aan het door Russisch geweld geteisterde land. Dat fonds is bedoeld om brandstof, kleding en medische spullen mee te betalen.
Het hoge bedrag laat volgens Ollongren zien 'hoe belangrijk het is om Oekraïne te helpen, zodat zij de oorlog tegen Rusland niet verliezen'. Het einde van die oorlog is volgens haar nog niet in zicht. Rusland blijft luchtvaanvallen uitvoeren op de Oekraïense infrastructuur en energievoorziening, terwijl het daar nu winter is. ,,Maar Oekraïne kan het volhouden door hulp."
In de Oekraïense plaats Krivi Rih zijn volgens de plaatselijke autoriteiten twee doden gevallen bij raketinslagen. In de hele centrale provincie Kirovohrad en in de noordoostelijke streek van Poltava zou de stroomvoorziening volledig weggevallen zijn, nadat eerder al duidelijk werd dat ook Charkov zonder elektra zit.
In Russische media wordt gesproken van een succesvolle aanval op de infrastructuur en dat 'de Amerikaanse inlichtingendienst is misleid' en 'de Oekraïense luchtafweer zich heeft verslapen'. Persbureau TASS spreekt over een nieuwe 'enorme klap tegen de Oekraïense infrastructuur'. De Russische strijdkrachten zijn sinds een aanval op een Russische brug naar de Krim, over de zeestraat van Kertsj begin oktober, begonnen de Oekraïense infrastructuur te bestoken.
Het elektriciteitsnetwerk is in gewapende conflicten vaak een belangrijk militair doelwit, maar de burgerbevolking wordt hard getroffen wat politiek moeilijk ligt.
In het oosten van Oekraïne is in de regio Donbas melding gemaakt van een zware explosie in een munitiedepot. Ook zouden er opnieuw zware artilleriebeschietingen door de Oekraïense strijdkrachten zijn geweest op Svatovo, waar volgens de autoriteiten in de regio Loehansk meerdere burgers zijn gedood.
© AFP — Mensen schuilen in een metrostation in Kiev. In verscheidene plaatsen in Oekraïne zijn raketinslagen gemeld en stroomuitval. Volgens plaatselijke media kwamen er projectielen neer in de regio's Charkov, Dnipro, Kiev, Krivji Rih, Poltava, Tsjoehoejiv, Vinnitsia en Zaporizja. Volgens de burgemeester van Charkov, de tweede stad van het land, is in heel de regio de stroom uitgevallen.
In het oosten van Oekraïne is in de regio Donbas melding gemaakt van een zware explosie in een munitiedepot. Ook zouden er opnieuw zware artilleriebeschietingen door de Oekraïense strijdkrachten zijn geweest op Svatovo, waar burgerslachtoffers zouden zijn gevallen.
Deze vrijdagochtend loeien in verschillende plaatsen door heel Oekraïne luchtalarmsirenes, onder meer in de hoofdstad Kiev. Het zijn waarschuwingen voor nieuwe Russische raketaanvallen, zeggen hooggeplaatste functionarissen van het land.
,,Negeer geen luchtaanvalwaarschuwingen, blijf in schuilplaatsen," zegt Kyrylo Timosjenko, een belangrijke medewerker van president Zelenski via de Telegram-berichtenapp.
Er zijn maar liefst 60 Russische raketten gesignaleerd onderweg naar het Oekraïense luchtruim, zei Vitaly Kim, de gouverneur van de regio Mykolaiv in het zuiden van Oekraïne. ,,Een deel van hen is het al boven Noord-Oekraïne", schrijft hij op Telegram.
Rusland heeft sinds oktober al verschillende aanvalsgolven uitgevoerd op de Oekraïense energie-infrastructuur sinds oktober, waardoor er stroomstoringen door het hele land zijn.
De Europese Unie moet, ook na het moeizaam bijeenschrapen van een negende sanctiepakket, verder zoeken naar nieuwe strafmaatregelen voor Rusland. Daar is premier Mark Rutte 'heel erg voor', zei hij na afloop van de EU-top in Brussel.
Het is 'een sanctiepakketje' geworden, de negende reeks strafmaatregelen voor het aanhoudende Russische oorlogsgeweld in Oekraïne, constateert Rutte. ,,Het is niet heel stevig." Maar hij wil er niet geringschattend over doen, want 'het is het negende pakket, dus de grote dingen zijn natuurlijk gebeurd'. De EU 'begint op een gegeven moment ook een beetje door de punten heen te raken'.
Niettemin 'moet je blijven zoeken naar wat je nog meer kunt doen', benadrukt Rutte. ,,Naar misschien wel - je weet het niet - een tiende pakket, een elfde pakket."
De maatregelen die de EU donderdag zijn overeengekomen zijn op het ogenblik wel het hoogst haalbare, meent de premier. Er wordt volgens hem niets achter de hand gehouden voor het geval Rusland de strijd bijvoorbeeld nog verhevigt.
Het Russische leger heeft donderdag Cherson meer dan zestien keer getroffen, heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski donderdag gezegd in zijn dagelijkse toespraak. ,,Alleen al sinds het begin van deze dag heeft Rusland Cherson meer dan zestien keer gebombardeerd!" schreeuwde Zelenski. ,,Op één dag!" Ook sprak Zelenski over ,,brute Russische aanvallen" in de oostelijke Donbas-regio en in de noordoostelijke regio Charkov.
Een 39-jarige Oekraïense vrouw, die als vrijwilliger werkte bij het Rode Kruis, is bij een van de Russische raketaanvallen om het leven gekomen, bevestigde de hulporganisatie. De raket kwam terecht op een coördinatiecentrum van het Rode Kruis in Cherson.
Ook een 70-jarige man is donderdag omgekomen door een Russische raket. Als gevolg van de aanvallen zat Cherson donderdag ,,volledig zonder stroom", aldus een woordvoerder van president Zelenski.
Cherson werd op 11 november door het Oekraïense leger bevrijd van Russische troepen. Het Russische leger heeft zich sindsdien teruggetrokken aan de overzijde van de rivier Dnipro. Daarvandaan vuurt het leger raketten af op Cherson.
De Europese Unie legt Rusland een nieuw, negende pakket sancties op. De EU straft nog eens bijna tweehonderd personen en organisaties voor hun aandeel in de oorlog tegen Oekraïne. Ook worden nog eens drie banken, de mijnbouw en de Russische propaganda geraakt, zijn de EU-landen overeengekomen.
De Europese Commissie stelde de nieuwe serie sancties vorige week voor. De acht voorgaande 'hakken er al hard in', stelt commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Maar Rusland zet de oorlog door en probeert om de haverklap met bombardementen Oekraïne in de kou en het donker te zetten.
De nieuwe sancties moeten onder meer het Russische leger, de defensie-industrie en politieke partijen treffen. Eventuele tegoeden in de EU worden bevroren en Europeanen mogen geen zaken meer met ze doen. Hetzelfde lot zou nog eens tientallen ministers, parlementariërs, gouverneurs en legerofficieren treffen.
Er komt verder een verbod op investeringen in de Russische mijnbouw. Ook de verkoop van drones en andere benodigdheden voor de oorlogsvoering aan Rusland wordt verder aan banden gelegd. De commissie wil verder nog eens vier Russische zenders uit de lucht halen omdat die propaganda zouden verspreiden.
Overeenstemming over de sancties liet nog even op zich wachten. Polen en Litouwen vonden dat ze niet ver genoeg gingen en te veel uitzonderingen telden. Zo bedong Nederland ruimte voor de Rotterdamse haven voor de doorvoer van kunstmest die voor hongerend Afrika van levensbelang is. De EU-landen stemden donderdagavond toch in, al moeten de maatregelen vrijdag nog formeel worden bekrachtigd.
Het Oekraiense ministerie van Defensie heeft een kaart gedeeld waarop de frontlinie tussen Oekraine en Rusland te zien is. Daarop is aangegeven dat de Russen waarschijnlijk verder doorstoten in de Donbas, waar de afgelopen weken al flink werd gevochten.
De Brabantse frietbakkers Franky en Coen zijn al talloze keren met hun frietkraam in Oekraïne geweest. Ook met kerst gaan ze weer. Dit keer nemen ze ook kerstpakketjes mee voor bejaarden en kinderen in de getroffen gebieden.
Rusland gaat meer handelen met partners in Azië, Zuid-Amerika en Afrika als tegenmaatregel voor de westerse sancties die zijn opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin in een televisiespeech. Volgens Poetin probeert het Westen met die sancties Rusland economisch te isoleren, maar zal dat niet lukken.
Rusland wil onder meer grotere hoeveelheden aardgas gaan leveren aan landen in Azië, met name China, en een knooppunt voor gasexport bouwen in Turkije. Ook is Moskou van plan de handelsrelaties met landen in Latijns- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië te verdiepen. Volgens Poetin zullen bepaalde beperkingen op het gebied van financiering en logistiek aangepakt worden om zo de handel te versterken.
Poetin zei dat het Westen met sancties probeert om Rusland naar de periferie van de wereldhandel te sturen. ,,Maar we zullen nooit de route van zelf-isolatie kiezen. In plaats daarvan zijn we de samenwerking met iedereen die daar in interesse in heeft aan het verbreden'', aldus de president.
© AP — De Russische president Vladimir Poetin Het hoofd van het Oekraïense leger denkt dat Rusland mogelijk in februari of maart een nieuwe poging zal doen om de hoofdstad Kiev te veroveren. Dat zei Gen Valeriy Zaluzhny in een interview met de Economist.
Volgens Zaluzhny heeft de Russische mobilisatie van 300.000 reservisten en voormalig soldaten wel degelijk effect. ,,Ze mogen dan niet zo goed zijn uitgerust, maar ze zijn nog steeds een probleem voor ons. We schatten dat ze een reserve hebben van 1,2 tot 1,5 miljoen mensen'', zegt hij. ,,De Russen bereiden ongeveer 200.000 verse troepen voor. Ik twijfel er niet aan dat ze nogmaals zullen proberen Kiev in te nemen.''
De legerbaas denkt dat Rusland nu aanstuurt op een pauze in de oorlog om nieuwe troepen op te bouwen. ,,Ik denk dat we ons op de rand bevinden en balanceren op een dun koord. Als de energievoorziening verwoest wordt.. Dat is het punt waarop vrouwen en kinderen van de soldaten gevaar lopen dood te vriezen. En zo'n scenario is best mogelijk. Kan je je voorstellen hoe de soldaten zich dan voelen?''
In een interview met de Britse krant The Guardian zei ook de Oekraïense minister Oleksi Reznikov van Defensie dat er 'er aanwijzingen zijn dat het Kremlin een breed nieuw offensief aan het voorbereiden is'. Reznikov suggereerde dat een dergelijk Russisch offensief in februari gebeurt. Andere hoge Oekraïense functionarissen zeiden te verwachten dat het al in januari zou kunnen komen, aldus The Guardian.
Oekraïne heeft meer dan 14 miljoen ton graan geëxporteerd sinds afgelopen zomer een exportdeal werd gesloten met Rusland om landbouwproducten via de Zwarte Zee te kunnen exporteren. Dat meldt de Verenigde Naties. Volgens de VN zijn daardoor de voedselprijzen gedaald.
Oekraïne is een zeer belangrijke producent van graan en andere landbouwproducten. De graandeal werd in juli gesloten tussen Oekraïne, Rusland, Turkije en de VN. Door die overeenkomst op initiatief van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan kunnen schepen veilig over de Zwarte Zee richting Turkije varen.
Rebeca Grynspan, het hoofd van de VN-organisatie voor handel en ontwikkeling UNCTAD, zei dat het gaat om zeer significante hoeveelheden graan die erg belangrijk zijn voor de wereldwijde markt. Ze gaf wel aan dat de export nog altijd onder het niveau van 2021 ligt en dat meer werk nodig is. De graandeal werd vorige maand nog met 120 dagen verlengd.
© AFP — De Turkse president Recep Tayyip Erdogan Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen waarin het de hongersnood in Oekraïne in 1932 en '33 volkenmoord noemt. Volgens een zeer grote meerderheid (507 stemmen voor, 12 tegen en 17 onthoudingen) werd de Holodomor, zoals de hongersnood in Oekraïne wordt genoemd, veroorzaakt door het Sovjetregime. Het parlement ziet een parallel met de 'huidige Russische misdaden in Oekraïne' en roept alle landen en organisaties op de Holodomor te erkennen als genocide.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski prees de resolutie onmiddellijk met een tweet. ,,Dankbaar voor deze belangrijke en eerlijke beslissing. Ik hoop op verdere erkenning van de Holodomor als genocide door alle beschaafde landen van de wereld."
De hongersnood eiste aan een onbekend aantal Oekraïners het leven, naar schatting tussen 3,5 en 7 miljoen. Oekraïne was in die tijd onderdeel van de Sovjet-Unie. Veel landen waaronder Nederland erkennen de Holodomor niet als genocide.
Het EU-parlement beschuldigt het huidige Russische regime er verder van 'de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne te schenden, Oekraïne als natiestaat te willen liquideren en de identiteit en cultuur van zijn volk te vernietigen'. Ook veroorzaakt Rusland met de aanhoudende oorlog een wereldwijde voedselcrisis, doordat Rusland de graanopslagplaatsen van Oekraïne vernielt en plundert en het moeilijk blijft maken om de Oekraïense graanexport naar de meest achtergestelde landen ter wereld te verzekeren, stelt de resolutie.
Volgens het parlement hebben het 'witwassen en verheerlijken van het totalitaire Sovjetregime en de heropleving van de cultus van de Sovjetdictator Joseph Stalin ertoe geleid dat Rusland tegenwoordig een staatssponsor van terrorisme is'.
Meer dan een derde van de Oekraïense vluchtelingen die in Duitsland terecht zijn gekomen, zegt in dat land te willen blijven. Dat heeft de Duitse overheid bekendgemaakt, na een enquête onder een deel van de meer dan één miljoen Oekraïners.
De meerderheid van de gevluchte Oekraïners voelt zich welkom, 37 procent wil graag permanent blijven. 34 procent wil blijven tot het einde van de oorlog en 27 weet nog niet wat het wil. Zo'n 2 procent wil binnen een jaar weer vertrekken.
Duitsland heeft van alle landen in de Europese Unie de meeste Oekraïense vluchtelingen opgenomen.
Oekraïense troepen voeren volgens de Russen hun zwaarste beschietingsaanval uit in het door Rusland bezette oosten van het land. Alexei Kulemzin, de door Rusland gesteunde burgemeester van de stad Donetsk, beweert dat er veertig raketten zijn afgevuurd op burgers in het stadscentrum.
Intussen gaan de Russische troepen door met beschietingen en luchtaanvallen langs de hele oostelijke frontlinie. Daarbij kwam één persoon om. In de zuidelijke stad Cherson werden nog eens twee personen gedood, zeggen Oekraïense functionarissen.
,,Het Kremlin probeert het conflict te veranderen in een langdurige gewapende confrontatie", zegt een hoge Oekraïense officier, Oleksiy Gromov, volgens persbureau Reuters. Hij wijst een mogelijke wapenstilstand tijdens de feestdagen af, nadat Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov gisteren al zei dat een staakt-het-vuren niet op de agenda staat.
De paus heeft zich verontschuldigd voor uitspraken die hij vorige maand deed over Russische soldaten. Dat zegt althans Rusland, dat hoopt op een betere relatie met het Vaticaan.
De paus zei dat Russische soldaten uit sommige ethische minderheidsgroepen tot de 'wreedste' strijders behoren in de Oekraïne-oorlog. Dat schoot in Moskou in het verkeerde keelgat. Nu daar excuses voor zouden zijn aangeboden, en hoopt het ministerie van Buitenlandse Zaken op een 'constructieve dialoog' met het katholieke staatje in Rome.
Paus Franciscus heeft de afgelopen tijd vaker iets gezegd over de oorlog. Hij kiest daarbij steeds duidelijker kan voor Oekraïne. Vorige week moest hij nog huilen toen hij bad voor de Oekraïense bevolking.
Russische beschietingen op het centrum van de onlangs bevrijde Oekraïense stad Cherson hebben twee mensen het leven gekost, meldt een Oekraïense topfunctionaris.
Het tweetal werd gedood op ongeveer 100 meter van het gebouw waar de regionale autoriteiten zitten. Dat gebouw werd gisteren eerder geraakt. Twee verdiepingen raakten beschadigd, maar er vielen geen slachtoffers. Russische troepen vallen Cherson aan sinds zij de stad vorige maand verlieten.
De regionale gouverneur Jaroslav Janoesjevytsj zegt dat de hele stad zonder elektriciteit zit. Dat komt volgens hem door zware beschietingen op kritieke infrastructuur in het havengebied. Omdat die aanvallen aanhouden, kunnen herstelwerkzaamheden niet direct plaatsvinden. De Oekraïense energievoorzieningen zijn sinds oktober het doelwit van Russische aanvallen.
© VIA REUTERS — Het gebouw van de regionale autoriteiten in Cherson, dat gisteren werd geraakt. Wat moet er gebeuren met de Nord Stream-pijpleidingen die enkele maanden geleden zijn vernield? Rusland heet vooralsnog geen plannen om ze te repareren, zegt woordvoerder Dmitri Peskov vandaag.
Er is voorlopig ook geen reden om de leidingen te fiksen. De gastoevoer vanuit Rusland naar West-Europa ligt nagenoeg stil. Ook de enig overgebleven leiding van de Nord Stream 2, die niet is gesaboteerd, wordt niet gebruikt.
Europese landen waaronder Duitsland hebben snel na de Russische invasie in Oekraïne gezegd dat ze de Nord Stream 2 niet gaan openen.
Oekraïense onderzoekers hebben in Cherson, dat op de Russen is heroverd, een ruimte gevonden waar kinderen zouden zijn vastgehouden en mishandeld. Dat beweert althans Dmytro Lubinets, de mensenrechtencommissaris namens het Oekraïense parlement. Hij heeft daar volgens persbureau Reuters geen bewijzen voor gegeven, en zijn beweringen zijn (nog) niet te verifiëren.
Lubinets zei dat tijdens de presentatie van een reeks rapporten over marteling, waarover Rusland overigens stellig ontkent dat er Oekraïense burgers worden mishandeld. ,,In totaal hebben we tien folterkamers gevonden in de regio Cherson, waarvan vier in de stad. In een van de kamers vonden we een aparte cel waarin kinderen werden vastgehouden. De bezetters noemden het zelf zo: ‘een kindercel'."
Die kamer verschilde volgens Lubinets van de andere ruimtes omdat er dunne matten op de vloer waren gelegd waarop de kinderen konden liggen. ,,Uit ons onderzoek blijkt dat de kinderen bijna geen eten kregen en maar om de dag water mochten drinken”, aldus de commissaris. ,,De Russen oefenden bovendien psychologische druk op de kinderen uit. Zo vertelden ze hen dat hun ouders hen in de steek hadden gelaten en niet meer zouden terugkomen.”
Lubinets zei ook dat er zo'n 12.000 Oekraïense kinderen zijn meegenomen naar Rusland sinds de invasie in februari begon. Westerse functionarissen berichtten eerder al over de massale deportaties van Oekraïners. Rusland ontkent dat.
Dat Nederland bereid is om in Den Haag een Oekraïne-tribunaal te openen, is ook in Rusland bekend geworden. In een praatprogramma spreekt de bekende tv-presentator Vladimir Solovjov er dreigend en denigrerend over. Hij stelt dat met één raket op de Nederlandse dijken, er geen land meer over is.
,,Den Haag, verdomme", zegt hij. ,,Het zal zinken. Deze tulpsnuivende stonede Amsterdammers - die ik overigens graag mag - gaan Rusland veroordelen? Zijn ze gek geworden?"
,,Werkelijk, wie zijn ze", gaat hij verder, om vervolgens de grootste vliegramp in de Nederlandse geschiedenis aan te halen: het neerhalen van de MH17 boven bezet grondgebied in Oekraïne: ,,We onderhandelden met ze om wat dingen uit te leggen. Zijn we daar nou nog niet overheen?"
Het is overigens niet Nederland zelf dat de inval van Rusland in Oekraïne juridisch gaat veroordelen. Nederland neemt het voortouw en stelt een locatie beschikbaar, maar alleen als er internationaal brede politieke en financiële steun is, zei minister Hoekstra.
Een hoge rechtbank in Oekraïne heeft beslag laten leggen op de bezittingen van de gevluchte oud-president Viktor Janoekovitsj. Volgens The Kyiv Independent gaat het onder meer om een landgoed, een appartement, ondergrondse parkeerplaatsen, een huis en 537 kunstwerken. De geschatte waarde van de bezittingen is 20 miljoen dollar (bijna 19 miljoen euro).
Janoekovitsj (72) was vanaf 2010 president. Eerder leidde hij Oekraïne als premier. In 2014 werd hij tijdens pro-westerse protesten afgezet, waarna hij naar Rusland vluchtte. In zijn thuisland werd hij in 2019 bij verstek veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf wegens hoogverraad. Hij zou Rusland hebben geholpen om het Oekraïense schiereiland de Krim te bezetten.
© Viktor Janoekovitsj. EPA — Janoekovitsj met Poetin, op beeld uit 2017. Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil het Oekraïense leger geavanceerde technologie leveren waarmee ongeleide raketten eenvoudig kunnen worden veranderd in precisiewapens. De technologie kan zowel worden gebruikt voor vliegtuigmunitie als voor raketten die van de grond worden afgevuurd, schrijft The Washington Post op basis van bronnen. Het is onduidelijk of president Joe Biden de plannen al heeft goedgekeurd.
Het gaat om pakketjes voor zogeheten Joint Direct Attack Munition (JDAM), die eenvoudig aan ongeleide projectielen kunnen worden bevestigd. De pakketjes bevatten een gps-systeem dat de bom helpt om zijn doel te vinden. Zo kan bijvoorbeeld de bewapening van de verouderde MiG-straaljagers van de Oekraïense luchtmacht worden gemoderniseerd, zonder dat nieuwe vliegtuigen hoeven te worden geleverd of piloten opnieuw moeten worden getraind, schrijft de krant. Het Oekraïense leger krijgt zo de mogelijkheid om Russische doelen gerichter aan te vallen.
Het Pentagon zal ook een Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraïne sturen. Dit is het modernste luchtafweersysteem waarover de Verenigde Staten beschikken en moet Oekraïense steden beter verdedigen tegen de aanhoudende Russische aanvallen met raketten en drones.
Na nieuwe Russische drone-aanvallen op de Oekraïense hoofdstad Kiev, woensdagmorgen, vertrouwt president Volodimir Zelenski op modernere en effectievere luchtafweersystemen uit het Westen.
,,Deze week hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van luchtafweer", zei hij woensdagavond in een in Kiev verspreidde videoboodschap. Details gaf hij niet. Volgens mediaberichten overweegt de Amerikaanse regering om het Patriot-luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne te leveren.
Zelenski bedankte de luchtmacht, in het bijzonder de 96ste luchtafweerbrigade, voor de verdediging van het luchtruim boven de regio Kiev. Volgens hem werden woensdagmorgen dertien Russische drones neergehaald. ,,Dit betekent dat 13 infrastructuurobjecten gespaard zijn gebleven, dat levens zijn gered", zei hij.
Oekraïne breidt zijn luchtverdediging volgens hem voortdurend uit. ,,En we doen er alles aan om modernere en effectievere systemen voor Oekraïne te krijgen." Er wordt volgens hem hard gewerkt aan overeenkomsten om de defensiecapaciteiten van het land te versterken.
De Oekraïense marinier die hét gezicht werd van de ruim 80 dagen strijd om het laatste verzetsbolwerk in de havenstad Marioepol, is in de Verenigde Staten geopereerd aan zijn rechterbovenarm. Dat meldde politiek adviseur Anton Gerashchenko van de regering in Kiev vandaag op Twitter. 'Glorie aan de held', schreef hij bij een foto van een lachende Mykhailo Dianov die een v-teken maakt voor röntgenfoto's van zijn arm in het ziekenhuis.
De Oekraïense marinier werd dinsdag geopereerd in Saint Louis in de staat Missouri. 'Mykhailo's rechterarm zal na revalidatie weer volledig functioneel zijn. Dianov keert binnen enkele dagen terug naar Oekraïne', schrijft de plaatselijk voetbalclub FC Shaktar op Instagram. De vereniging organiseerde de medische behandeling en dekte alle kosten.
De gelijknamige voetbalclub in Donetsk, die uit solidariteit met de marinier t-shirts met zijn foto droegen, plaatsten op Twitter eveneens foto's van de verdediger van het Azovstal-complex.
De veertiger werd in maart 2022 in zijn bovenarm geschoten tijdens de belegering door Russische troepen van de staalfabriek. De arm werd provisorisch gespalkt. Half mei moesten Dianov en zijn medestrijders zich overgeven. Na vier maanden krijgsgevangenschap werden 180 strijders vrijgelaten bij een van de grootste gevangenenuitwisselingen met Oekraïne.
De Verenigde Staten zijn van plan sancties op te leggen aan Vladimir Potanin (61), een van de rijkste mannen van Rusland, maar willen geen maatregelen nemen tegen Nornickel, 's werelds grootste producent van geraffineerd nikkel en palladium waarvan hij grootaandeelhouder is. Dat meldt The Wall Street Journal woensdag onder verwijzing naar Amerikaanse functionarissen.
De stap, die donderdag al kan plaatsvinden, zal naar verwachting sancties omvatten tegen Potanin, zijn vrouw Ekaterina Potanina, een jacht dat hij bezit en enkele van zijn financiële bedrijven. Daaronder Interros, een investeringsholding die Potanin controleert, en Rosbank. Interros kocht de bank eerder dit jaar van de internationale financiële groep Société Générale SA, aldus de krant.
De oligarch, naar verluidt de rijkste van alle oligarchen in Rusland, staat op plaats 97 in de Forbes' miljardairslijst 2022 met een geschat vermogen van 17,2 miljard dollar. Potanin was vicepremier onder de Russische president Boris Jeltsin (1991-1999) en onderhoudt banden met president Vladimir Poetin.
De miljardair en vader van zeven kinderen pompte 2,5 miljard dollar in de ontwikkeling van skigebied Rosa Khutor dat speciaal werd gebouwd voor de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji. Potanin heeft er nog steeds een aandeel in. Na de Russische invasie in Oekraïne trad hij terug uit het bestuur van de stichting Guggenheim Museum waar hij twintig jaar lang zitting in had, aldus het Amerikaanse zakenmagazine.
© AP — Het 88 meter lange superjacht Nirvana met een waarde van zo'n 300 miljoen dollar, eind juni in de haven van Dubai. Negentig Oekraïense rechters worden met hulp van het Verenigd Koninkrijk opgeleid om Russische militairen te kunnen berechten voor oorlogsmisdaden. De eerste groep is vorige week begonnen met een training. Dat heeft de Britse nieuwszender Sky News bekendgemaakt.
Het idee achter de Britse hulp is dat Oekraïne in staat zal zijn om verdachten te vervolgen terwijl de oorlog voortduurt. Tot dusver zijn volgens de Britse nieuwszender veertien Russische soldaten veroordeeld. In Oekraïne zijn meer dan 43.000 misdaden gemeld met betrekking tot de invasie door Rusland.
De trainingen worden op een geheime locatie gegeven door Howard Morrison, een Britse rechter die voor het Internationaal Gerechtshof (ICC), Joegoslaviëtribunaal en Rwandatribunaal heeft gewerkt.
Het ICC in Den Haag, dat niet door Rusland wordt erkend, doet nu onderzoek naar de oorlog. De Oekraïense president Volodimir Zelenski pleit voor een speciaal tribunaal voor de Russische leiding. Nederland heeft laten weten gastland van het tribunaal te willen worden.
Rusland heeft geen plannen voor een staakt-het-vuren met Kerstmis. ,,Nee, niemand heeft daar suggesties over gedaan en deze kwestie staat niet op de agenda", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov woensdag volgens staatspersbureau Interfax in antwoord op een vraag van journalisten. Feestdagen in Rusland lopen van nieuwjaarsdag tot 8 januari - de dag na orthodoxe kerst.
Na de Russische inval in Oekraïne, op 24 februari, werden alle feestdagen door Kiev opgeschort vanwege de staat van beleg. Voordien golden de dagen voorafgaand aan het orthodoxe kerstfeest als nieuwjaarsvakantie, net als in Rusland.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski riep Moskou maandag op 'een wezenlijke stap' te zetten richting een diplomatieke oplossing voor de oorlog in zijn land en stelde voor dat Moskou voor Kerstmis de aftocht blaast.
,,Als Rusland zijn troepen uit Oekraïne terugtrekt, zal het ook zorgen voor een betrouwbaar einde van de vijandelijkheden", zei Zelenski via een videoverbinding in zijn toespraak tot de onlinevergadering van de G7-leiders. ,,Ik zie geen reden waarom Rusland dit niet nu zou doen, op tijd voor Kerstmis."
Russische troepen hebben volgens Oekraïense bronnen woensdag omstreeks 11 uur raketten afgevuurd op het gebouw van de regionale administratie in de onlangs bevrijde stad Cherson. Twee verdiepingen werden beschadigd maar er vielen voor zover bekend geen gewonden, meldde plaatsvervangend hoofd van het presidentieel bureau Kyrylo Timosjenko op Telegram.
Hij plaatste bij zijn bericht foto's van puin naast het gebouw en het ingestorte plafond in een gang binnen. Er zijn ook enkele kapotte ruiten te zien en rook die opstijgt uit ramen op de derde verdieping. Beelden van een video die circuleert op Telegram tonen een grote rookpluim die opstijgt uit het dak van het administratiegebouw.
Oekraïne heroverde de stad op 11 november op de Russen.
Bijna 18 miljoen Oekraïners, dat is 40 procent van de bevolking, heeft dringend humanitaire hulp nodig, waarschuwt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) over het door Rusland aangevallen land. Veel burgers hebben bijna geen middelen meer om te overleven: 43 procent van alle huishoudens in Oekraïne heeft geen of nauwelijks nog spaargeld. Om de kosten te verlagen, rantsoeneren veel particulieren gebruik van gas, elektriciteit en vaste brandstoffen.
Terwijl de temperaturen in Oekraïne dalen tot min 10 graden, en ondanks de Russische aanvallen op de stroomvoorziening en verwarmingssystemen, overweegt slechts 7 procent van de ondervraagden zijn onderkomen te verlaten. Zelfs in het geval van langdurige uitval van alle belangrijke nutsvoorzieningen zonder vooruitzicht op reparatie, zeggen twee op de drie dat ze hun huis niet zouden verlaten.
President Volodimir Zelenski van Oekraïne heeft tijdens de uitreiking van de Sacharovprijs 2022 van het Europees Parlement per video opgeroepen tot steun voor een internationaal tribunaal dat de oorlogsmisdaden door Rusland in Oekraïne moet behandelen. Eerder deze week zei minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken zich te gaan inspannen om zo'n tribunaal op te richten en dat naar Nederland te willen halen.
Het Europees Parlement riep het 'moedige volk van Oekraïne en zijn leiders'uit tot winnaars van de Sacharovprijs, die in Straatsburg werd ontvangen door Oekraïense vertegenwoordigers van de president, zijn burgers en maatschappelijke organisaties.
Voorafgaand aan de speech vroeg Zelenski een minuut stilte voor alle Oekraïense mannen, vrouwen en kinderen die zijn omgekomen in de oorlog. Daarna zei hij: ,,We moeten nu handelen, niet wachten tot de oorlog voorbij is, om al degenen die hem hebben ontketend voor het gerecht te brengen en herhaling van agressie te voorkomen. Dit zal de meest effectieve bescherming zijn van vrijheid, mensenrechten, de rechtsstaat en andere gemeenschappelijke waarden.''
© Videostill — Door Rusland voor te stellen als kolonisator en Oekraïne als slachtoffer van zijn veroveringsdrang kan de Europese Unie Zuidoost-Aziatische landen winnen voor de strijd tegen Rusland, denkt premier Mark Rutte. Dat raakt een snaar, want alle landen van de zogeheten ASEAN waren zelf ooit kolonie, zegt Rutte bij aankomst op de EU-ASEAN-top in Brussel.
Indonesië en de Filipijnen hebben de Russische inval in Oekraïne veroordeeld, maar dat geldt lang niet voor alle tien de ASEAN-landen. Laat staan dat ze de sancties tegen Rusland steunen of het speciale Oekraïne-tribunaal waarvoor onder meer Nederland pleit.
,,Dit is natuurlijk in feite gewoon een kolonisatie-oorlog van Rusland richting Oekraïne", zegt Rutte. Als de EU dat uitlegt, zijn Aziatische en ook Afrikaanse landen daar volgens hem ontvankelijk voor. Hij hoopt hen zo 'in ieder geval om te beginnen' zover te krijgen de VN-resolutie te steunen die de Russische invasie veroordeelt. ,,Het zal vandaag niet lukken om heel veel verder te komen. Dat gaat natuurlijk stap voor stap."
© ANP / EPA — Door Rusland voor te stellen als kolonisator en Oekraïne als slachtoffer van zijn veroveringsdrang kan de Europese Unie Zuidoost-Aziatische landen winnen voor de strijd tegen Rusland, denkt premier Mark Rutte. Nadat vorige week Brittney Griner werd vrijgelaten uit een Russische cel, meldt Oekraïne vandaag opnieuw de uitruil van een Amerikaanse gevangene. De stafchef van president Zelenski meldt dat Suedi Murekezi is vrijgelaten, en plaatst een foto van hem.
Murekezi is van oorsprong Rwandees en werd gevangengenomen in Oekraïne. Volgens zijn broer werd hij in juni opgepakt in toen bezet Cherson, waar hij al twee jaar woonde. Hij zou worden beschuldigd van deelname aan een pro-Oekraïne-protest, maar dat heeft zijn familie altijd ontkend. Murekezi zou wel enkele jaren in het Amerikaanse leger hebben gediend, waarna hij is gaan handelen in bitcoins. Tijdens een zakenreis zou hij zijn blijven hangen in Oekraïne, zo ging afgelopen zomer het verhaal.
Met Murekezi zijn ook 64 Oekraïense strijdkrachten die vochten in de regio's Donetsk en Loehansk uitgeruild met Rusland. Daarnaast zijn vier lichamen van omgekomen militairen teruggebracht naar Oekraïne.
© Twitter / Andriy Yermak — Suedi Murekezi nadat hij is teruggebracht naar Oekraïne. Geen enkele kamikazedrone die vanochtend op Kiev is afgestuurd heeft zijn doel bereikt. Alle dertien zijn uit de lucht geschoten, zegt een woordvoerder van de Oekraïense regering.
Dat betekent niet dat er geen schade is. De drones dragen een explosief, dat op sommige plaatsen is afgegaan bij het neerkomen in de stad. Op die manier zijn onder meer twee administratie-gebouwen van de overheid geraakt.
Wat de precieze doelen van de Iraanse drones vanochtend waren is niet bekend. Afgelopen weken heeft Rusland een aantal keer gericht op de energievoorziening, waardoor meerdere steden nog altijd kampen met stroomuitval en kou.
© AFP — Een gebouw in Kiev dat is geraakt door een neergehaalde kamikazedrone. Het aantal drones dat boven Kiev is neergehaald is opgelopen van tien naar dertien, volgens de lokale autoriteiten. Op de brokstukken van één van de drones is een tekst geschreven, zo blijkt uit beeld dat journalisten in de stad maakten.
'Voor Ryazan', staat er in het Russisch op geschreven. In de Russische regio Ryazan, op honderden kilometers van de Oekraïense grens, waren vorige week explosies op een vliegbasis, waarbij meerdere Russen omkwamen. Dat doet vermoeden dat de aanval is bedoeld als vergelding.
© REUTERS — Voor Ryazan, staat op de drone te lezen. In de vroege woensdagochtend zijn opnieuw explosies gehoord in Kiev. Volgens burgemeester Klitschko is het centrum van het district Shevchenko geraakt. Tien drones van Iraanse makelij zijn neergehaald, aldus de burgemeester. Online verschijnen beelden van schade aan een administratie-gebouw. Onbekend is nog of het gaat om een gerichte aanval of dat hier brokstukken van een neergehaalde drone zijn neergekomen.
De explosies waren rond 06.00 uur lokale tijd te horen, 05.00 uur Nederlandse tijd. Volgens gouverneur Kuleba van Kiev is het luchtafweersysteem in werking. Of dat de volledige aanval heeft afgeslagen is nog niet bekend.
In de stad gaat vanochtend het luchtalarm af. Ook de steden Zjitomyr en Vnnitsja, beide ten westen van Kiev, zouden zijn aangevallen.
Oekraïne ontbindt de administratieve rechtbank van het district Kiev op aanbeveling van het Nationale bureau voor corruptiebestrijding (NABU), die de rechtbank vergelijkt met een 'criminele organisatie'. President Volodimir Zelenski ondertekende dinsdag de daartoe al door het parlement aangenomen wet. ,,Dit verhaal is ten einde", zei hij in zijn nachtelijke videoboodschap over de ontbinding. ,,Maar de hervormingen gaan door, zelfs in tijden van oorlog."
De hervormingen waarop Zelenski doelde zijn mede noodzakelijk omdat Oekraïne lid wil worden van de Europese Unie. In juni gaf de Europese Unie de zegen aan Oekraïne en buurland Moldavië om zich bij het blok aan te sluiten. Daartoe dienen beide landen uitgebreide hervormingen door te voeren op gebieden die uiteenlopen van justitieel beleid tot voedselveiligheid. Voor Oekraïne geldt vooral dat het dient af te rekenen met wijdverspreide corruptie.
Pavlo Vovk, de voorzitter van de ontbonden rechtbank, noemde de beslissing om de rechtbank te elimineren 'puur politiek' en 'overhaast genomen'. zo schreef hij op Facebook.
Afgelopen zomer werden Vovk, twee van zijn plaatsvervangers en vier rechters aangeklaagd bij de hoge anti-corruptierechtbank van Oekraïne. Zij werden ervan beschuldigd te 'handelen binnen een criminele organisatie' onder leiding van Vovk, met als doel 'de staatsmacht te grijpen door controle te krijgen over rechterlijke instanties en hun werk opzettelijk te belemmeren'. aldus het NABU. Het NABU zei tot zijn conclusies te zijn gekomen na zo'n 16.000 uur gesprekken en vergaderingen te hebben afgeluisterd.
Donderdag legde Washington sancties op aan Vovk 'wegens het vragen om steekpenningen in ruil voor inmenging in gerechtelijke en andere openbare processen'. Volgens Zelenski bewijst de ontbinding van de rechtbank dat Oekraïne tegelijkertijd kan vechten tegen Rusland en tegen een 'geschiedenis van corruptie'.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de internationale gemeenschap gevraagd zijn land te helpen bij het verwijderen van mijnen en andere niet-ontplofte explosieven, die volgens hem verspreid zijn over een gebied dat in grootte vergelijkbaar is met Cambodja of Uruguay, oftewel ruim vier keer het oppervlakte van Nederland.
Zelenski deed zijn verzoek om hulp in een videotoespraak tot het Nieuw-Zeelandse parlement. Hij vroeg het Nieuw-Zeelandse leger, dat naar verluidt ervaring heeft met ontmijning, de inspanningen te leiden.
Volgens Zelenski zijn ook de Zwarte Zee en de Zee van Azov besmet met mijnen, die er in het water drijven. Hij beschuldigde Rusland van het plegen van 'ecocide' in zijn land.
De Amerikaanse regering legt de laatste hand aan plannen om Patriot-raketafweersystemen naar Oekraïne te sturen. Bronnen melden aan CNN dat het ministerie van Defensie in Washington de levering mogelijk deze week aankondigt.
Minister van Defensie Lloyd Austin moet zijn goedkeuring nog verlenen voordat president Joe Biden zich erover buigt. Drie functionarissen vertelden de Amerikaanse zender dat groen licht wordt verwacht.
Oekraïne heeft de VS gevraagd om het geavanceerde systeem, dat allerlei soorten Russische raketten uit de lucht kan schieten. Dat is hard nodig, gezien de aanvallen die Moskou sinds oktober uitvoert op (energie-)infrastructuur verspreid over het land. Dat is ook de reden voor de regering-Biden om het effectieve wapensysteem te leveren.
Om hoeveel Patriots het gaat is nog onduidelijk, maar het transport zou na een officieel besluit snel kunnen plaatsvinden. Oekraïners moeten nog wel worden opgeleid op een Amerikaanse legerbasis in het Zuid-Duitse Grafenwöhr, aldus de bronnen. Om het systeem te bedienen zijn tientallen mensen nodig. Training neemt wel maanden in beslag.
Eerder stuurden de VS Patriots naar NAVO-bondgenoten als Polen om het luchtruim te verdedigen. Duitsland heeft dergelijke systemen ook aan Warschau toegezegd, maar over de inzet is nog discussie. Polen wil ze graag aan Kiev overhandigen, maar dat is voor de Duitse regering een stap te ver.
Als Rusland en Oekraïne aan de onderhandelingstafel willen gaan zitten, moet Oekraïne de annexatie van de Krim door Rusland erkennen. Dat heeft de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, duidelijk gemaakt. ,,De Oekraïners moeten rekening houden met de realiteit die zich ter plaatse heeft ontwikkeld”, aldus Peskov.
De uitspraken van de Kremlin-woordvoerder zijn een reactie op het voorstel van de Oekraïense president Volodimir Zelenski om een 'wereldvredetop' te organiseren. Daarmee wil Zelenski 'beslissen hoe en wanneer de punten van de Oekraïense vredesformule kunnen worden uitgevoerd'.
Voor Moskou daarentegen ligt vrede nog lang niet in het verschiet. ,,De Russische Federatie bezit nieuwe gebieden als gevolg van referenda die daar hebben plaatsgevonden”, zei Peskov. Volgens de woordvoerder is het onmogelijk om diplomatieke vooruitgang te boeken als Kiev die geannexeerde regio’s nog niet erkent.
Eind september lijfde Rusland de Oekraïense regio’s Loehansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson in. In 2014 annexeerde Moskou ook al het schiereiland de Krim. De internationale gemeenschap erkent de annexaties niet. Oekraïne eist bovendien dat Rusland alle bezette gebieden teruggeeft.
Peskov benadrukte alvast dat het 'uitgesloten' is dat Rusland zijn troepen voor Kerstmis uit Oekraïne zal terugtrekken. Die eis stelde Zelenski maandag tijdens een toespraak op een bijeenkomst van de G7-landen.
Tientallen landen en internationale organisaties zullen honderden miljoenen euro's beschikbaar stellen om Oekraïne gevoed en warm te houden deze winter. Daarmee reageren ze op de aanhoudende Russische luchtbombardementen op belangrijke infrastructuur, waardoor miljoenen Oekraïners in de kou en duisternis zitten.
Een internationale donorconferentie in Parijs leverde vandaag al snel toezeggingen op voor financiële steun en steun in natura voor de belegerde burgerbevolking van Oekraïne. De Zweedse minister van Buitenlandse Handel, Johan Forssell, kondigde als een van de eerste een bijdrage aan van 55 miljoen euro voor humanitaire hulp en de wederopbouw van scholen, ziekenhuizen en energie-infrastructuur.
De Franse president Emmanuel Macron, de gastheer van de conferentie, zegt 125 miljoen euro toe. De andere aanwezige landen en organisaties leggen ook nog in, waardoor er meer dan 1 miljard euro wordt opgehaald.
De EU zelf zegde toe om veertig grote generatoren naar Oekraïne te sturen om ziekenhuizen van stroom te voorzien. Polen, Frankrijk, Duitsland, Litouwen en Slowakije leveren kleinere generatoren, transformators en noodsystemen voor als de elektriciteit uitvalt. In Polen wordt een opslagplaats ingericht, vanwaar de leveringen soepel kunnen verlopen.
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zegt de aankoop van 30 miljoen spaarlampen de financieren om de druk op het Oekraïens elektriciteitsnet te verminderen.
Oekraïne heeft 'ongeveer 800 miljoen euro' aan noodhulp in de energiesector nodig om tijdens de winter in de behoeften van de bevolking te kunnen voorzien. Dat heeft president Volodimir Zelenski dinsdag gezegd in een videoverbinding met de internationale donorconferentie voor zijn land in Parijs.
,,We hebben verschillende categorieën apparatuur nodig, transformatoren, materiaal voor het herstel van hoogspanningsnetwerken, gasturbines", zei hij. ,,Ik weet dat het veel geld is, maar een mogelijke stroomuitval kost nog meer." Zijn vrouw Olena Zelenska is wel in Parijs aanwezig.
De noodhulp is nodig voor het herstel van het energienetwerk en voor noodstroom, voor als Rusland de Oekraïense energievoorzieningen weer zal beschieten. ,,Ons energiesysteem heeft, in ieder geval tot het einde van het stookseizoen, noodhulp nodig van het Europese energiesysteem. Dat wil zeggen de invoer van elektriciteit uit de EU-landen in Oekraïne", aldus de Oekraïense president.
Op de internationale donorconferentie draait alles om de kou en de aangevallen energievoorzieningen in het door oorlog getroffen land. Gastheer Emmanuel Macron hoopt dat de internationale gemeenschap tot praktische besluiten kan komen om Oekraïne te helpen in de koude wintermaanden. De Franse president benadrukte nog eens dat Rusland 'terreur zaait' met de aanvallen op gas- en elektriciteitscentrales en dat het oorlogsmisdaden zijn.
Zo'n zeventig landen en internationale organisaties doen dinsdag mee aan de conferentie in Parijs om geld in te zamelen voor Oekraïne en de hulp te coördineren. In een aparte bijeenkomst komen 500 Franse en Oekraïense bedrijven samen om de wederopbouw van het land op de lange termijn te bespreken.
Meer dan de helft van de illegaal door Rusland geannexeerde Donetsk-regio in het oosten van Oekraïne staat volgens de door Moskou aangestelde beheerder onder Russische controle. ,,Iets meer dan 50 procent van het grondgebied van de Volksrepubliek Donetsk is bevrijd", zei Denis Pushilin tegen het Russische staatspersbureau RIA.
De situatie in het gebied langs de frontlinie bij de stad Lyman blijft volgens hem 'erg moeilijk'. Oekraïne heroverde Lyman in september enkele uren nadat Poetin de annexatie van de Donetsk-regio had afgekondigd. ,,De vijand probeert in de tegenaanval te gaan maar onze eenheden houden nu alle posities vast. Het is niet altijd mogeliojk om op te rukken", citeerde RIA het hoofd van de zelfverklaarde en door Rusland erken de Volksrepubliek DPR.
Persbureau Reuters kon de informatie niet onafhankelijk verifiëren.
Pushilin verklaarde maandag dat Russische troepen 70 procent van de plaats Marjinka controleren. Volgens hem zijn ze doorgedrongen tot het centrum en vinden daar hevige gevechten plaats. Marjinka geldt als strategisch belangrijk voor Oekraïne in de strijd om herovering van de nabijgelegen stad Donetsk.
Door de hevige gevechten van de afgelopen weken is het niet duidelijk welke delen van de Donetsk-regio onder Russische en welke onder Oekraïense controle staan.
Oekraïne heeft de opmars van Russische troepen bij meerdere steden in de oostelijke regio Donetsk kunnen stoppen. De Russen proberen daar al weken een doorbraak te forceren. Volgens de Oekraïense strijdkrachten konden aanvallen bij het uiterst fel bevochten Bachmoet en een andere plaats worden afgeslagen.
Vanuit de zuidelijke regio Cherson, die deels is heroverd door Oekraïne, werden meerdere aanvallen van Russische raketwerpers gemeld. Er vielen doden en gewonden. Russische troepen en gepantserde voertuigen waren op hun beurt het doelwit van aanvallen door de Oekraïense luchtmacht en artillerie. Het leger in Kiev gaf echter geen nadere informatie over de locatie.
De Europese Unie legt Iran extra strafmaatregelen op voor het neerslaan van protesten in het land en voor het leveren van drones aan Rusland die verwoestingen aanrichten in Oekraïne. De EU straft 24 Iraniërs en de staatsomroep, een dronefabrikant en een onderzoeksgroep van de Iraanse Revolutionaire Garde, hebben de buitenlandministers van de EU-landen afgesproken.
Nog eens twintig Iraniërs mogen niet langer de EU in en kunnen niet langer bij eventuele tegoeden daar, vanwege hun aandeel in het hardhandige optreden tegen demonstranten. Het gaat onder anderen om Irans hoogste militair, de directeur van staatsomroep IRIB, twee IRIB-verslaggevers, een radicale imam en twaalf commandanten van de Revolutionaire Garde. Dat machtige keurkorps is een van de diensten die met ijzeren vuist optreden tegen de protestbeweging die nu al maandenlang meer vrijheden eist. De staatsomroep zou propaganda verspreiden, en afgedwongen schuldbekentenissen van tegenstanders van het regime.
Nu Rusland het stroomnet en de verwarmingsinstallaties in Oekraïne blijft bestoken met behulp van Iraanse drones, legt de EU ook in dat verband extra sancties op. Behalve de onderzoeksgroep en de dronemaker, wordt ook onder meer de commandant van de luchtmacht gestraft.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft ontvouwd wat hij van plan is als de oorlog met Rusland voorbij is. ,,Ik wil gewoon naar zee en een biertje drinken", zegt de 44-jarige politicus volgens Oekraïense media in een interview met de Amerikaanse presentator David Letterman. ,,Maar ik blijf president tot we winnen", zei het in 2019 gekozen staatshoofd.
Volgens Zelenski is een snel einde aan het geweld mogelijk als de Russische president Vladimir Poetin plotseling zou overlijden. Als zijn 70-jarige ambtgenoot er niet meer is, zou Rusland vooral met zichzelf bezig zijn, denkt Zelenski.
In dat verband denkt hij niet dat Poetin kernwapens inzet. ,,Hij is zich ervan bewust dat als hij ze gebruikt, dit persoonlijke gevolgen voor hem zal hebben", benadrukte de Oekraïner. Poetin zou te veel van het leven houden om die stap te zetten.
© ANP / EPA — Een club van zeven rijke landen, de G7, gaat de financiële hulp aan het door oorlog geteisterde Oekraïne stroomlijnen. Met een zogenoemd platform moet de geldstroom worden gecoördineerd, meldt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz na online overleg met de leiders van de andere leden van de G7.
Het is de bedoeling dit platform ,,snel te bouwen met de deelname van Oekraïne, internationale financiële instellingen en andere partners", aldus Scholz. Hij vergeleek de rol van het platform voor de geplande heropbouw van Oekraïne met het omvangrijke Amerikaanse Marshallplan voor het herstel van Europa na de Tweede Wereldoorlog.
In zijn toespraak tot de G7-leiders vroeg de Oekraïense president Volodimir Zelenski om allerlei steun voor zijn land. Hij drong erop aan zijn regering te helpen nog eens twee miljard kubieke meter aardgas te verwerven. Verder benadrukte hij de noodzaak Oekraïne te voorzien van moderne tanks, meer artillerie, granaten en langeafstandsraketten in de strijd tegen de Russen.
Hij riep Rusland op een 'wezenlijke' stap te zetten richting een diplomatieke oplossing voor de oorlog in Oekraïne en stelde voor dat Moskou voor Kerstmis de aftocht blaast. ,,Als Rusland zijn troepen uit Oekraïne terugtrekt, zal het ook zorgen voor een betrouwbaar einde van de vijandelijkheden", zei Zelenski via de videoverbinding. ,,Ik zie geen reden waarom Rusland dit niet nu zou doen, op tijd voor Kerstmis."
© ANP / EPA — Olaf Scholz. De Noorse Vluchtelingenraad verwacht dat deze winter een grote nieuwe vluchtelingengolf uit Oekraïne op gang komt. Secretaris-generaal Jan Egeland van de hulporganisatie zei in een interview met persbureau Reuters dat niemand de precieze aantallen kent, ,,maar het zullen er honderdduizenden zijn".
Egeland noemt de situatie in Oekraïne 'onleefbaar'. Hij zegt dat de nieuwe stroom vluchtelingen te wijten is aan de 'verschrikkelijke en illegale beschietingen op civiele infrastructuur' door Rusland. De Russische troepen beschieten bijvoorbeeld regelmatig de energievoorzieningen in Oekraïne, waardoor een groot deel van het land zonder stroom en gas komt te zitten. Nu de temperatuur in het land ook overdag onder het vriespunt blijft is die situatie volgens Egeland voor velen onhoudbaar.
Gasunie gaat kijken of het mogelijk is om meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) te importeren. Dat meldt het staatsgasbedrijf na overleg met het ministerie van Economische Zaken. In het onderzoek wordt gekeken naar nieuwe locaties voor lng-installaties, maar ook naar bestaande. Zo zijn er al plannen om die in de Groningse Eemshaven en Rotterdam uit te breiden.
Met de uitbreiding van de lng-importcapaciteit moet de stijgende gasprijs gedrukt worden. Die is het gevolg van schaarste aan aardgas in Noordwest-Europa. Door de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende sancties tegen Rusland, zijn de Russische gasstromen naar Europa stilgevallen. Om tekorten aan aardgas op te vangen, zijn steeds meer landen begonnen met het importeren van lng.
Polen en Duitsland, de landen die veruit de meeste vluchtelingen uit Oekraïne opvangen, hebben recht op meer Europees geld. Dat stelt de Poolse president Andrzej Duda in een toespraak tijdens zijn bezoek aan Duitsland.
De twee landen kreunen onder de druk die de migratiestroom oplevert, aldus de president. Polen heeft volgens cijfers van het Vluchtelingenbureau van de Verenigde Naties (UNHCR) al 1,5 miljoen vluchtelingen opgevangen sinds begin dit jaar. In Duitsland gaat het om iets meer dan een miljoen. Ter vergelijking: Nederland heeft ongeveer 80.000 Oekraïners verwelkomd. Daar hoort meer financiële steun tegenover te staan, vindt Duda.
Sinds de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari zijn iets meer dan 8 miljoen mensen vanuit Oekraïne de grens met Polen overgestoken. Een deel van hen is alweer teruggekeerd naar hun thuisland, maar velen wachten in een Europese lidstaat de strijd af.
De vrees bestaat dat nu de temperaturen in Oekraïne onder het vriespunt zakken, een nieuwe golf van vluchtelingen naar de EU zal afreizen. Zeker omdat door aanhoudende Russische aanvallen op de energie-infrastructuur van Oekraïne inwoners geregeld zonder stroom en verwarming zitten.
Duda zegt dat die nieuwe golf intussen al voelbaar is in Polen. ,,Mensen vluchten voor vorst, voor de dood en voor Russische raketten en bommen", aldus de president. Hij benadrukte dat het belangrijk is dat precies in deze koude wintermaanden Polen en Duitsland de Oekraïense bevolking blijven bijstaan. ,,De Russische strategie is erop gericht de bevolking uit te putten", zei Duda, ,,maar die strategie mag en zal niet werken".
De Russische president Vladimir Poetin gaat dit jaar geen grote eindejaarspersconferentie, nochtans een jarenlange traditie. Dat heeft het Kremlin aangekondigd en is voor het eerst in tien jaar tijd. Normaal worden honderden Russische en buitenlandse mediavertegenwoordigers uitgenodigd.
Het Kremlin gaf geen reden. Waarnemers zijn ervan overtuigd dat Poetin dit jaar kritische vragen van internationale journalisten wil vermijden over de oorlog tegen Oekraïne. Die strijd duurt al ruim negen maanden en gaat gepaard met Russische nederlagen en andere tegenslagen.
Ook de nieuwjaarsreceptie in het Kremlin gaat niet door. Verder is nog steeds geen datum geprikt voor de jaarlijkse toespraak van Poetin tot het parlement. Begin volgend jaar is er wel weer een persconferentie gepland.
© ANP / EPA — Rusland heeft volgens Britse inschattingen momenteel niet de capaciteit om Oekraïne te veroveren. Moskou houdt nog steeds vast aan zijn minimumdoel: volledige controle over de zuidelijke en oostelijke Oekraïense regio's Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja, meldde het ministerie vandaag in haar dagelijkse update over de situatie, gebaseerd op informatie van de Britse inlichtingendiensten.
'Het is momenteel onwaarschijnlijk dat de Russische strategie haar doel zal bereiken', luidde het. De Russische troepen zijn volgens de Britten momenteel nauwelijks in staat om onlangs verloren gebieden te heroveren. 'Het is onwaarschijnlijk dat de Russische grondtroepen de komende maanden significante operationele vooruitgang zullen boeken.'
De nieuwe uitbater van de voormalige McDonald's in Rusland komt met een vervanger voor de Big Mac op de menukaart. Door het vertrek van de Amerikaanse fastfoodketen McDonald's moesten Russen het een tijdlang zonder de iconische dubbele hamburger doen. Maar nu is er de 'Big Hit'. Ook de Happy Meal maakt een doorstart. Het kindermenu wordt omgedoopt tot 'Kids' Combo'.
McDonald's was meer dan dertig jaar actief in Rusland. In maart sloot de keten zijn filialen in reactie op de Russische invasie in Oekraïne. De nieuwe eigenaar Alexander Govor, die sinds 2015 als licentiehouder 25 McDonald's-restaurants in Siberië exploiteerde, kocht alle 825 andere McDonald's-locaties in het hele land. De restaurants gingen verder onder de naam Vkusno & tochka, in het Nederlands 'Lekker en dat is het'.
De nieuwe eigenaar zegt dat alle problemen met de toeleveringsketen zijn verholpen en dat de keten zijn aandeel in de fastfoodmarkt in Rusland aan het vergroten is. Na de overname van de Russische McDonald's-restaurants heeft Govor de Russische activiteiten van het Finse verpakkingsbedrijf Huhtamaki overgenomen. Ook werd een logistiek bedrijf overgenomen.
Vkusno & tochka en vleesproducent Miratorg kwamen verder overeen om in 2023 een fabriek te bouwen om de keten te voorzien van frites en aardappelwedges. Sommige hamburgerrestaurants moesten eerder dit jaar friet van het menu halen vanwege een aardappeltekort.
De aankondiging van een comeback van McDonald's maakte eerder de tongen los in Rusland. De grote belangstelling voor het onderwerp komt deels door het feit dat McDonald's een historische betekenis heeft in het land. De opening van het eerste filiaal van de keten in de jaren negentig was een teken van verandering in het land. De rijen met klanten waren destijds honderden meters lang. De recente sluiting van de McDonald's-filialen staat ook symbool voor de sterke escalatie van de spanningen tussen het Westen en Moskou.
De Europese Unie heeft genoeg gas voor deze winter, maar kan volgend jaar geconfronteerd worden met een gastekort als Rusland zijn leveringen nog verder terugschroeft. Dat concluderen energieagentschap IEA en de Europese Commissie.
,,Ondanks de maatregelen die we hebben genomen, kunnen we volgend jaar nog steeds geconfronteerd worden met een tekort van maximaal 30 miljard kubieke meter (bcm) gas", vertelde de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen op een persconferentie. Ze verwees daarbij naar gegevens van het Internationaal Energie Agentschap die maandag worden gepubliceerd.
De Duitse hoopt dat de EU-landen de komende dagen tot overeenstemming kunnen komen over het instellen van een gasprijsplafond. Verder zei ze dat er steeds meer vraag is naar een gezamenlijke inkoop van gas door de landen van de EU. Ook daarover moet op korte termijn meer duidelijk worden
Volgens Fatih Birol, de hoogste baas bij het IEA, zou voor Europa een dubbel zo groot tekort dreigen als het landenblok geen maatregelen zou hebben genomen, bijvoorbeeld om het verbruik terug te brengen.
VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths is aangekomen in Kiev voor een vierdaagse trip in Oekraïne. Griffiths bezoekt de zuidelijke stad Mykolaiv en het bij de frontlinie gelegen Kherson, dat afgelopen maand werd bevrijd.
,,Griffiths zal de impact van de humanitaire respons bekijken en nieuwe uitdagingen die zijn ontstaan nu de schade aan de infrastructuur opstapelt in de winterse vrieskou", zei de VN. In een statement liet de organisatie weten dat bijna 18 miljoen mensen - ongeveer 40 procent van de hele populatie in Oekraïne - humanitaire hulp nodig heeft.
Door de Russische aanvallen op infrastructuur zitten 'miljoenen mensen zonder de middelen om hun huis te verwarmen, en om schoon water of elektriciteit te hebben, terwijl tegelijkertijd de ijskoude winter begint'.
© REUTERS — VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths De Oekraïense president Volodimir Zelenski spreekt de leiders van de G7-landen maandag toe aan het begin van hun videoconferentie. Concrete wapenleveranties staan niet op de agenda. Dat zei een woordvoerder van de Duitse overheid.
De leiders van de G7 spreken elkaar maandag in een ingelast overleg via videoverbinding over Oekraïne. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz geeft na afloop om 17.30 uur een persconferentie. Ze gaan onder meer met elkaar in gesprek over extra hulp aan Oekraïne. Russische raketaanvallen op het Oekraïense energienetwerk zorgen voor massale en langdurige stroomuitval.
De G7 is een op economische vraagstukken gerichte overleggroep van Canada, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Japan en de Verenigde Staten. De Europese Unie, voorheen de Europese Economische Gemeenschap, schuift sinds 1977 ook aan. Het was aanvankelijk een samenkomst waar de toenmalige leden informeel over wereldproblemen spraken. Maar de G7 heeft steeds meer gewicht gekregen als een westerse topconferentie die zich ook met politieke kwesties bezighoudt.
Viktor Boet, de Russische wapenhandelaar die donderdag na 14 jaar gevangenschap door de VS werd bevrijd in ruil voor de Amerikaanse basketbalster Brittney Griner, heeft zich aangesloten bij de ultranationalistische Liberale Democratische Partij (LDPR). De LDPR is loyaal aan het Kremlin.
In een video die op Telegram werd gedeeld zei LDPR-leider Leonid Sloetski op een podium naast Boet: ,,Ik wil Viktor Anatolievich (Boet) bedanken voor het besluit dat hij heeft genomen, en hem verwelkomen in de gelederen van de beste politieke partij in het huidige Rusland."
De LDPR heeft sinds de oprichting in 1991 een harde ultranationalistische ideologie gepropageerd, en geëist dat Rusland de landen van de voormalige Sovjet-Unie herovert.
De partij heeft in haar geschiedenis regelmatig controversiële figuren de Russische politiek ingehaald. Zo werd in 2007 voormalig KGB-agent Andrej Loegovoj namens de LDPR verkozen in het parlement. Loegovoj wordt in het VK gezocht voor de moord op de Russische ex-spion Alexander Litvinenko, een jaar eerder.
Gasunie gaat kijken of het mogelijk is om meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) te importeren. Dat meldt het staatsgasbedrijf na overleg met het ministerie van Economische Zaken. In het onderzoek wordt gekeken naar nieuwe locaties voor lng-installaties, maar ook naar bestaande. Zo zijn er al plannen om die in de Groningse Eemshaven en Rotterdam uit te breiden.
Met de uitbreiding van de lng-importcapaciteit moet de stijgende gasprijs gedrukt worden. Die is het gevolg van schaarste aan aardgas in Noordwest-Europa. Door de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende sancties tegen Rusland, zijn de Russische gasstromen naar Europa stilgevallen. Om tekorten aan aardgas op te vangen, zijn steeds meer landen begonnen met het importeren van lng.
Met extra lng zou de schaarste aan aardgas worden verminderd, waardoor de aardgasprijs omlaag gaat. Om de prijsverlaging mogelijk te maken, wil Gasunie meer lng importeren tot en met de winter van 2025/2026. Daarvoor moeten uiterlijk voor aanvang van de komende winter maatregelen worden getroffen, aldus het gasbedrijf.
Het kabinet maakte vrijdag al bekend de mogelijkheden te onderzoeken om vanaf 2024 twee nieuwe importfaciliteiten voor lng te bouwen. De lng-invoercapaciteit is dit jaar al aanzienlijk verhoogd.
De lidstaten van de Europese Unie zijn het nog niet eens geworden over een negende pakket met sancties voor Rusland. Dat zei EU-buitenlandchef Josep maandag. Hij hoopt dat later vandaag of morgen alsnog een overeenkomst wordt bereikt.
Het gaat om additionele maatregelen waarbij bijna 200 extra individuen en entiteiten aan de sanctielijst toegevoegd worden.
Bij een aanval op een hotel met daarin leden van de Russische Wagner-groep in Loehansk zijn volgens een Oekraïense functionaris ‘veel doden’ gevallen. Wat weten we over het heimelijke ‘schaduwleger’ van Poetin?
De Wagner Groep is een schimmige organisatie met huurlingen, die veel vuil werk opknapt voor het Kremlin. De organisatie doet denken aan het beruchte Amerikaanse huurlingenbedrijf Blackwater, dat na allerlei gruwelijke uitspattingen tijdens de oorlog in Irak slecht in het nieuws kwam.
Formeel is de Wagner Groep eigendom van Jevgeni Prigozjin, die steenrijk kon worden door zijn nauwe banden met de Russische president Vladimir Poetin. De organisatie Wagner werd in 2014 opgericht door Dimitri Oetkin, een veteraan uit de Tsjetsjeense oorlogen en ook al een vriend van Vladimir Poetin. Oetkin maakte lange tijd deel uit van de Russische elite-eenheden van de Russische geheime dienst.
Lees hier het hele verhaal.
De huidige overgang van een droge herfst naar een natte winterse periode zonder vrieskou biedt geen gunstige operationele omstandigheden voor zowel wiel- als rupsvoertuigen, zo heeft minister Oleksii Resnikov zondag gezegd tijdens een ontmoeting met zijn Zweedse ambtgenoot Pål Jonson in Odesa. Wanneer de weersomstandigheden dat opnieuw toelaten zullen de Oekraïense strijdkrachten hun tegenoffensief tegen de Russische bezetters hervatten, zo verzekerde de Oekraïense minister van Defensie.
,,Ik denk dat de (huidige) afnemende activiteit aan het front te wijten is aan het weer, maar de Oekraïense strijdkrachten denken niet aan stoppen'', aldus Resnikov. Het plan van Oekraïne daarbij is "heel eenvoudig", benadrukte hij. ,,Het is de bevrijding van alle tijdelijk bezette gebieden van Oekraïne tot de toestand van 1991, toen de grenzen van Oekraïne internationaal werden erkend.''
De Oekraïense president Zelenski heeft zijn collega Joe Biden zondag telefonisch omstandig bedankt voor de 'ongekende' steun die het land van de Amerikaanse regering heeft ontvangen sinds de Russen in februari het land binnenvielen.
,,Ik heb hem onder meer bedankt voor de enorme financiële en militaire hulp die de VS aan Oekraïne bieden'', aldus Zelenski op Telegram. ,,Dit draagt niet alleen bij aan het succes op het slagveld, maar ondersteunt ook de stabiliteit van de Oekraïense economie.''
,,We waarderen bovendien de hulp die de VS bieden bij het herstellen van ons elektriciteitsnet'', zo ging de president verder. Het elektriciteitsnet van Oekraïne is sinds oktober flink gehavend door aanhoudende aanvallen van Russische raketten en drones. Miljoenen burgers hebben daardoor al enige tijd in de kou moeten zitten deze winter.
De Verenigde Staten maakten in november bekend in totaal al zeker 19,3 miljard dollar (ruim 18 miljard euro) aan militaire hulp te hebben gegeven aan Oekraïne. Biden beloofde dat de VS zal blijven helpen met de verdediging tegen de Russen. Hij benadrukte dat hij Rusland ter verantwoording wil roepen voor de gepleegde oorlogsmisdaden en het Kremlin wil laten boeten voor de getoonde agressie.