Rusland wordt opnieuw bedreigd door Duitse tanks, aldus de Russische president Vladimir Poetin. In een toespraak wees hij op de levering van Duitse Leopard-tanks aan Oekraïne, dat bijna een jaar geleden werd aangevallen door de Russen.
Poetin sprak in Volvograd, het vroegere Stalingrad, bij de herdenking van het einde van de bloedige strijd om de stad tachtig jaar geleden. De Sovjet-Unie versloeg toen het leger van nazi-Duitsland.
De herinnering aan de militairen die de overwinning op de Duitse troepen behaalden in de Slag om Stalingrad en het keerpunt in de oorlog veroorzaakten, is buitengewoon belangrijk en diep geworteld in Rusland. De strijd wordt nog altijd gezien als de bloedigste veldslag in de wereldgeschiedenis, met zo'n 2,2 miljoen doden in zes maanden tijd.
De Russische troepen zijn bezig met meerdere aanvallen in de Oekraïense regio Donetsk. Volgens het Russische ministerie van Defensie hebben de strijdkrachten Oekraïense troepen verslagen bij een nederzetting ten noorden van Bachmoet, waar al maandenlang hevig wordt gevochten.
Of dat klopt dat de Russen terrein veroveren, is niet na te gaan. De Oekraïense president Zelenski erkent wel dat het Russische offensief intensiever is geworden, met het naderen van 24 februari als het een jaar is geleden dat de Russen Oekraïne binnenvielen.
Ondertussen waarschuwt Oekraïne dat Rusland een nieuwe massale raketaanval voorbereidt op doelen in Oekraïne. Een woordvoerder van het zuidelijke militaire commando wees daarbij op bewegingen van de Russische Zwarte Zeevloot.
Als het Westen wapens levert met een groter bereik, zal Rusland de vijand alleen maar verder van de Russische grens moeten duwen. Dat zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov in een reactie op Amerikaanse plannen om een nieuwe raket naar Oekraïne te sturen.
De VS zijn volgens twee officiële bronnen van plan om in een volgende wapenlevering aan Oekraïne nieuwe langeafstandsraketten Ground Launched Small Diameter Bobs (GLSDB) mee te leveren, gemaakt door Boeing.
Die kunnen 150 kilometer ver komen. Een stuk verder dan de nu veelgebruikte Himars, die een bereik hebben van 80 kilometer. Met de GLSDB zou het volledige bezette vasteland van Oekraïne binnen bereik komen, plus enkele delen van de Krim. De levering van de nieuwe wapens zijn onderdeel van een pakket van 2 miljard dollar, dat binnen een week officieel zou worden aangekondigd.
Spanje is van plan tussen de vier en zes Leopard-tanks van het type 2A4 naar Oekraïne te sturen. Dat meldt de Spaanse krant El Pais. De krant baseert zich daarbij op anonieme overheidsbronnen. Het daadwerkelijke aantal hangt af van de staat van de gevechtstanks die in de opslag staan, en van hoeveel andere landen aan Oekraïne gaan leveren, zei de bron.
De Oekraïense buitenlandminister Dmytro Koeleba zei dinsdag dat het land verwacht in totaal zo'n 120 tot 140 westerse tanks in ontvangst te kunnen nemen. Deze zijn afkomstig van twaalf landen. Het gaat onder meer om tanks van het model Leopard 2, de Britse Challenger 2 en de Amerikaanse M1.
De Verenigde Staten bereiden nieuwe militaire hulp voor Oekraïne voor die naar verwachting voor het eerst raketten met een groot bereik bevat, meldt persbureau Reuters op basis van gesprekken met twee hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Het pakket ter waarde van ruim 2 miljard dollar (1,84 miljard euro) zal ook munitie en andere wapens omvatten.
De militaire hulp wordt naar verwachting later deze week aangekondigd, aldus de functionarissen. Het bevat vermoedelijk ook 'ondersteunend materiaal' voor Patriot-luchtverdedigingssystemen, precisiegeleide munitie en Javelin-antitankwapens.
Een aanzienlijk deel van het pakket, ruim1,7 miljard dollar (1,56 miljard euro), zou afkomstig zijn van een fonds dat bekendstaat als het Ukraine Security Assistance Initiative (USAI). Daardoor kan de regering de wapens bij de wapenindustrie bestellen in plaats van ze uit bestaande Amerikaanse wapenvoorraden te halen.
Het geld van de USAI zou worden besteed aan de aankoop van een nieuw wapen, de Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), met een bereik van 150 kilometer. De VS hebben verzoeken afgewezen van onder meer wapenfabrikant Boeing om de zogeheten ATACMS-raket, met een bereik van 297 kilometer, naar Oekraïne te sturen.
Overige hulp zou onder meer tegen mijnen bestendige voertuigen (MRAP's), geleide meervoudige raketsystemen (GMLRS) en munitie omvatten.
De Verenigde Staten beschuldigen Rusland ervan het laatste nog functionerende wederzijdse ontwapeningsverdrag te hebben geschonden. Rusland zou inspecties van nucleair wapentuig op grond van de jongste versie van het Verdrag voor de Vermindering van Strategische Wapens (START) niet hebben toegestaan. Bovendien zou Rusland volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meer strategische nucleaire wapens hebben dan de maxima die het START-verdrag vastlegt.
Het Huis van Afgevaardigden had van het buitenlandministerie de informatie geëist. Rusland heeft afgelopen november een bijeenkomst tussen Amerikaanse en Russische gezanten in het kader van de inspecties voor onbepaalde tijd uitgesteld. De VS zouden 'een giftige vijandschap' met Rusland vestigen en daarom gelastte het Kremlin de bijeenkomst af.
De laatste keer dat de gezanten voor ontwapening over de toepassing van het START-verdrag spraken was in oktober 2021. President Joe Biden heeft begin dat jaar het uit 2010 stammende verdrag met vijf jaar verlengd tot 2026. Bij de ondertekening van het nieuwe START-verdrag in 2010 werd als maximum aantal kernkoppen voor elke partij 1550 gesteld. Dat was 30 procent minder dan bij de ondertekening van de voorganger van het verdrag in 2002.
Rusland beschuldigde de VS er eerder ook van inspecties te dwarsbomen.
Oekraïne zal tussen de 120 en 140 tanks ontvangen, verwacht buitenlandminister Dmitro Koeleba. Hij spreekt over een 'eerste golf' aan tanks en denkt dat er later meer zullen komen.
Volgens Koeleba hebben inmiddels twaalf landen zich aangesloten bij de zogeheten tankcoalitie. Kiev vroeg sinds enkele weken om ongeveer driehonderd westerse tanks. Na lang aarzelen gingen de Verenigde Staten en Duitsland vorige week akkoord met de levering van eigen tanks en stemde Berlijn in met de levering van Duitse tanks door andere landen.
De Verenigde Staten beloofden dertig Abrams-tanks te leveren, Duitsland veertien Leopards en Polen nog eens veertien Leopards. Het Verenigd Koninkrijk zegde veertien Challengers toe. Andere landen die hebben gezegd tanks te sturen zijn onder meer Canada, Noorwegen, Finland en Spanje. Nederland overweegt de tanks die het leaset van Duitsland te kopen en dan te leveren aan Oekraïne.
Washington gaat Oekraïne geen F-16-straaljagers leveren, hoewel Kiev inmiddels permanent vraagt om dergelijke toestellen voor de strijd tegen de Russische agressor. De Amerikaanse president Joe Biden zei nee op de vraag van journalisten of de Verenigde Staten F-16's gaan sturen.
De Franse president Emmanuel Macron op zijn beurt sloot enkele uren eerder het leveren van gevechtsvliegtuigen niet uit. Hij waarschuwde wel voor het gevaar van escalatie. Zo zouden dergelijke toestellen alleen mogen worden ingezet om Oekraïens gebied te verdedigen, niet om Russisch territorium aan te vallen, zo zei hij na een gesprek met premier Mark Rutte. Volgens Rutte is er geen taboe, maar hij benadrukte dat het sturen van straaljagers een grote stap zou zijn.
Noorwegen is van plan zo snel mogelijk Leopard 2-gevechtstanks naar Oekraïne te sturen. Dat heeft de Noorse minister van Defensie maandag gezegd. Hij suggereerde dat de leveringen eind maart zouden kunnen plaatsvinden.
Vorige week kondigde Noorwegen aan een aantal Leopard 2-tanks te willen leveren. Er worden er 36 gebruikt door het Noorse leger. ,,We hebben het aantal nog niet vastgelegd", zei minister van Defensie Bjørn Arild Gram maandag. ,,Het is belangrijk dat dit nauw wordt gecoördineerd met partners, zodat het een levering is die een verschil maakt voor Oekraïne."
Verschillende andere westerse landen hebben te kennen gegeven snel zware tanks aan Oekraïne te willen leveren.
De Turkse president Erdogan lijkt toestemming te gaan geven aan Finland om lid te worden van de Navo. Dat zei hij vandaag, nadat eerder deze week duidelijk werd dat Finland desnoods zonder Zweden lid wil worden.
Eigenlijk stelden Finland en Zweden zich tegelijk kandidaat, maar het lidmaatschap van Zweden staat onder druk na een koranverbranding voor de ambassade van Turkije in Stockholm. Erdogan is daar woedend over en zegt er momenteel niet over te piekeren om zijn handtekening te zetten onder een Zweeds Navo-lidmaatschap. Daarbij komt dat Zweden weigert 120 mensen uit te leveren die door Turkije als 'terrorist' worden beschouwd.
Finland kan een ander bericht verwachten, zei de Turkse president vandaag in een tv-speech. Maar, zo waarschuwde hij, dan moet dat land niet dezelfde 'fout' maken als Zweden.
In een gebied onder Russische controle in de naburige regio Zapororijjia, in het zuiden van het land, zijn vier mensen omgekomen bij een Oekraïense aanval op een spoorbrug. Dat melden de door Moskou geïnstalleerde autoriteiten. Vijf mensen raakten gewond en worden medisch behandeld. Er werd op het moment van de aanval gewerkt aan de infrastructuur van de spoorburg.
Russische beschietingen van woonwijken in de Zuid-Oekraïense stad Cherson hebben zondag minstens drie mensen het leven gekost, aldus lokale autoriteiten. Het gaat om twee mannen en een vrouw.
Een ziekenhuis, school, busstation, postkantoor, bank en appartementsgebouwen werden geraakt, volgens een lokale bestuurder. Er vielen ook zes gewonden, onder wie een verpleegster.
Cherson werd vanaf het begin van de oorlog bezet door Russische troepen. Sinds de bevrijding wordt de stad regelmatig beschoten vanuit Russische posities aan de overkant van de rivier de Dnipro.
Volgens een analyse van het gerenommeerde Institute for the Study of War (ISW) herhaalt de Russische militaire leiding mogelijk dezelfde fout uit het verleden bij de planning van het nieuwe offensief in het voorjaar. Zo zou het offensief opnieuw van start gaan op basis van verkeerde veronderstellingen over de capaciteiten van de Russische troepen.
De Russische militaire mislukkingen in de regio’s Kiev, Charkiv en Cherson hebben keer op keer aangetoond dat de Russische militaire leiding geen goed zicht heeft op mogelijkheden van het Russische leger. Nu is dat mogelijk niet anders, stellen experts.
Als het geplande offensief zoals verwacht in het voorjaar begint, kunnen de Russische soldaten waarschijnlijk wel enkele gebieden veroveren - maar Oekraïne zal dan ook goed gepositioneerd zijn om later een tegenoffensief te starten.
Volgens ISW-deskundigen zou het hoogtepunt van een dergelijk Russisch offensief uiterlijk in april voorbij zijn. Dan begint immers het regenseizoen in Oekraïne, waardoor het moeilijk of zelfs quasi onmogelijk wordt om met zwaar militair materieel op te rukken. De experts van het ISW verwachten bovendien dat een Russisch offensief voor april geen operationeel succes zal opleveren.
Maar deze situatie kan wel gunstige omstandigheden scheppen voor de Oekraïense strijdkrachten, die daarvan gebruik zouden kunnen maken tijdens hun eigen tegenoffensief in het late voorjaar of de zomer van 2023. De Oekraïense troepen zullen bovendien steeds meer kunnen profiteren van de levering van westerse gevechtstanks, wat hun mogelijkheden zal versterken op het slagveld.
Russische troepen probeerden vrijdag de Oekraïense linies in het oosten en noordoosten te doorbreken. De beschietingen intensiveerden nadat de Westerse bondgenoten Kiev militaire steun in de vorm van tanks beloofde. Volgens Kiev komen er hevige gevechten aan. Donderdag werden nog 11 mensen gedood door raket- en drone-aanvallen.
In totaal hebben de verschillende landen gezamenlijk 321 zware tanks toegezegd aan Oekraïne. Dat zei de Oekraïense Frankrijk-ambassadeur Vadim Omelchenko vrijdag op BFM televisie. Volgens president Volodimir Zelenski is de situatie aan het front nog altijd 'extreem acuut', vooral in de regio Donetsk. In een toespraak zei de president vrijdagavond dat de Russische troepen niet alleen de Oekraïense posities aanvalt, maar ook de dorpen en steden daaromheen verwoest.
Een man die twee maanden terug een reeks bombrieven verstuurde naar ministeries en ambassades in Spanje wilde met zijn acties de Spaanse regering onder druk zetten om de steun aan Oekraïne te beëindigen. De onderzoeksrechter noemt dat als het motief van de 74-jarige man, die deze week werd opgepakt.
De verdachte, genaamd Pompeyo Gonzalez Pascual, wordt mogelijk vervolgd voor zwaar terrorisme. Hij blijft in voorlopige hechtenis zitten, omdat hij anders wellicht naar Rusland zou kunnen vluchten. De rechter wijst op het gebruik van Russische berichten-apps en versleutelde mails als aanwijzingen voor dat vluchtrisico. Er zijn geen aanwijzingen dat de man heeft samengewerkt met anderen of deel is van een terroristische organisatie.
Spanje was enige tijd in de greep van bombrieven die op allerlei belangrijke plekken opdoken. De eerste brief arriveerde eind november bij het kantoor van premier Pedro Sánchez. Later werden ook explosieven aangetroffen bij onder meer het ministerie van Defensie, een luchtmachtbasis en de Amerikaanse ambassade in Madrid.
De bombrief die werd bezorgd bij de Oekraïense ambassade is ook daadwerkelijk ontploft. Een beveiligingsmedewerker liep daarbij lichte verwondingen op. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmitro Koeleba, heeft daarna opgeroepen tot extra maatregelen om de veiligheid bij ambassades te verbeteren.
Rusland schendt de 'fundamentele principes van kinderbescherming' in oorlogstijd door Oekraïense kinderen Russische paspoorten te geven en hen aan te bieden voor adoptie. Dat zei Filippo Grandi, directeur van het vluchtelingenagentschap van de VN, de UNHCR, tegen persbureau Reuters.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski drong er woensdag bij de VN op aan te helpen bij het vinden van een oplossing voor de deportaties naar Rusland van duizenden volwassenen en kinderen, die volgens Oekraïne sinds het begin van de elf maanden durende oorlog gebeuren.
,,Dit is iets dat in Rusland gebeurt, en dat niet moet gebeuren", aldus Grandi. Hij zei dat de UNHCR niet in staat was een inschatting te maken van het aantal kinderen dat een nieuw paspoort kreeg of ter adoptie werd aangeboden is. Rusland ontkent de ontvoeringen van Oekraïense kinderen.
Hongarije zal alle mogelijke Europese sancties tegen Rusland aangaande kernenergie blokkeren. Dat zei premier Viktor Orban vrijdag. Oekraïne riep de EU eerder al op ook sancties tegen het Russische staatskernenergiebedrijf Rosatom in te stellen. Die maatregel werd tot dusver echter steeds door Hongarije geblokkeerd. Het land heeft zelf een door de Russen gebouwde kerncentrale, die het in samenwerking met Rosatom wil uitbreiden.
Rafael Grossi, het hoofd van het Internationale Agentschap voor Atoomenergie (IAEA), zei dat de eigen controleurs donderdag krachtige explosies hebben gemeld bij de Zaporizja-kerncentrale. Hij riep opnieuw op tot een veiligheidszone rond de door de Russen bezette kerncentrale.
Een adviseur van het hoofd van het bedrijf Rosenergoatom, dat Russische kerncentrales beheert, stelde dat de opmerkingen ongefundeerd waren. Hij noemde het een 'provocatie'.
Ook op vrijdag dreigen Russische luchtaanvallen. Dat zegt het Oekraïense leger een dag nadat Russische drones tenminste 11 mensen doodden. Het Kremlin heeft gezegd dat het de toegezegde levering van tanks vanuit het westen als bewijs ziet van groeiende 'directe betrokkenheid' van de VS en Europa bij de oorlog.
De ambassadeurs van de 27 EU-landen spreken morgen in Brussel over een prijsplafond voor de import van Russische olieproducten als diesel en stookolie. De Europese Commissie stelt een maximumprijs voor van 100 dollar (92 euro) per vat premium Russische olieproducten zoals diesel en 45 dollar (41 euro) per vat voor 'mindere' producten zoals stookolie.
De sanctiemaatregel vanwege de oorlog in Oekraïne zou op 5 februari moeten ingaan. Dat is afgesproken met de G7-landen, een bondgenootschap van Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
De nieuwe maatregel volgt op een prijsplafond van 60 dollar (55 euro) per vat ruwe olie dat de 27 EU-landen en de G7 op 5 december instelden. Daarmee willen ze de Russische inkomsten uit de export van olie terugdringen zonder de olievoorziening wereldwijd te verstoren.
Canada gaat vier Canada gaat vier Leopard 2-tanks leveren aan Oekraïne, zegt de Canadese minister van Defensie Anita Anand donderdag. Het besluit volgt nadat Duitsland eerder deze week bekendmaakte andere landen toe te staan de tanks van Duitse makelij te exporteren.
.,,Deze donatie, gecombineerd met de bijdragen van bondgenoten en partners, zullen de strijdkrachten van Oekraïne aanzienlijk helpen in hun verdediging tegen de Russische invasie", vertelde Anand tegen de pers. ,,De vier tanks zijn gevechtsklaar en zullen de komende weken worden ingezet."
Meerdere landen gaan tanks leveren aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland. Duitsland levert zelf veertien Leopard 2-tanks, net als Polen. De Verenigde Staten geven 31 Abrams-tanks en het Verenigd Koninkrijk besloot eerder al Challenger 2-tanks te sturen. Deze moeten eind maart worden geleverd. Vanaf volgende week worden Oekraïense soldaten door de Britten opgeleid om de Challenger te gebruiken.
Ook Spanje is van plan Leopard-tanks te sturen, maar volgens de Spaanse minister van Defensie Margarita Robles moeten deze eerst gerepareerd worden. Premier Rutte zei eerder dat Nederland nadenkt over het leveren van Leopard 2-tanks. Nederland leaset achttien van die tanks van Duitsland. leveren aan Oekraïne, zegt de Canadese minister van Defensie Anita Anand donderdag. Het besluit volgt nadat Duitsland eerder deze week bekendmaakte andere landen toe te staan de tanks van Duitse makelij te exporteren.
,,Deze donatie, gecombineerd met de bijdragen van bondgenoten en partners, zullen de strijdkrachten van Oekraïne aanzienlijk helpen in hun verdediging tegen de Russische invasie'', vertelde Anand tegen de pers. ,,De vier tanks zijn gevechtsklaar en zullen de komende weken worden ingezet.''
Meerdere landen gaan tanks leveren aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland. Duitsland levert zelf veertien Leopard 2-tanks, net als Polen. De Verenigde Staten geven 31 Abrams-tanks en het Verenigd Koninkrijk besloot eerder al Challenger 2-tanks te sturen. Deze moeten eind maart worden geleverd. Vanaf volgende week worden Oekraïense soldaten door de Britten opgeleid om de Challenger te gebruiken.
Bij Russische luchtaanvallen in Oekraïne op donderdag zijn meerdere doden gevallen. De Oekraïense hulpdiensten melden elf doden. Ook vielen er zeker elf gewonden.
Rusland voerde in de vroege ochtend luchtaanvallen uit op delen van Oekraïne. Deze waren voornamelijk op energie-installaties gericht. In totaal werden elf regio's getroffen. De aanvallen zijn volgens Kiev grotendeels afgeweerd.
Oekraïners in meerdere steden kregen het advies dekking te zoeken in schuilplaatsen terwijl luchtafweereenheden inkomende raketten neerschoten. De Oekraïense luchtverdediging haalde 47 van de 55 raketten neer, zei topgeneraal Valeri Zaloezjny op Telegram.
Nadat een vertrouweling van president Vladimir Poetin vanochtend al zei dat de levering van moderne aanvalstanks door Europese landen en de VS betekent dat het westen deelneemt aan de oorlog, bezigt ook Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov soortgelijke woorden.
,,Er zijn voortdurend verklaringen van Europese en Amerikaanse leiders dat het sturen van verschillende wapensystemen naar Oekraïne, inclusief tanks, op geen enkele manier de betrokkenheid van deze landen betekent in Oekraïne", zegt Peskov tegen verslaggevers in Moskou. ,,We zijn het hier absoluut niet mee eens, en in Moskou wordt dit gezien als directe betrokkenheid bij het conflict. Het westen speelt een steeds grotere rol."
De Amerikaanse president Joe Biden zei dat de tanks 'geen bedreiging' zijn voor Rusland en dat ze nodig waren om het vermogen van de Oekraïners 'te verbeteren om op open terrein te manoeuvreren'.
Rusland heeft in de vroege ochtend luchtaanvallen uitgevoerd op delen van Oekraïne. De aanvallen zijn volgens Kiev grotendeels afgeweerd. Oekraïners in meerdere steden kregen het advies dekking te zoeken in schuilplaatsen terwijl luchtafweereenheden inkomende raketten neerschoten.
In het hele land ging het luchtalarm af terwijl mensen op weg waren naar hun werk. Alleen al boven Kiev werden vijftien drones onderschept, aldus het stadsbestuur. Dat meldde het Russische leger in totaal 24 drones op doelen in Oekraïne had afgestuurd. Getuigen maakten melding van luide explosies in Kiev.
Ook werden kruisraketten neergehaald, maar de dreiging is volgens het stadsbestuur nog niet voorbij. Volgens Oekraïense media heeft Rusland ook strategische bommenwerpers ingezet. ,,De eerste Russische raketten zijn neergeschoten", zei de presidentiële stafchef Andrej Jermak. In de regio Mykolajiv werden twee raketten gespot, zei de gouverneur op Telegram.
Rusland heeft het Nazi-verleden van Duitsland aangehaald in een reactie op het leveren van Leopard 2-tanks door het land. De Russische ambassade in Berlijn stelt dat Duitsland de 'historische verantwoordelijkheid richting Rusland vergeet'.
De levering brengt het conflict naar een nieuwe niveau en dreigt een 'permanente escalatie' te worden, stelt Rusland. ,,Deze extreem gevaarlijke beslissing brengt het conflict naar een nieuw niveau van confrontatie en staat haaks op de wens van Duitse politici om niet in het conflict te worden gezogen", stelt ambassadeur Sergej Nechajev.
Duitsland gaat zelf Leopard 2-tanks naar Oekraïne sturen en keurt verzoeken van andere landen om dat ook te doen goed. Dat heeft het land zojuist bekendgemaakt. De aankondiging was al gedaan door Duitse media, maar is nu formeel bekendgemaakt door het land.
Bondskanselier Olaf Scholz heeft woensdag tegen zijn ministers gezegd dat snel veertien Duitse Leopard 2 A6-tanks 'naar het Oekraïense front rollen'. Hij heeft dit eerst met bondgenoten afgestemd. Er worden volgens Scholz samen met de bondgenoten twee tankeenheden gevormd. Het zou dan in totaal om bijna dertig Leopards gaan.
De Leopard 2 A6-tank is ruim 60 ton zwaar en is een van de modernste versies van de Leopards. Scholz heeft lang geaarzeld en wilde geen peperdure uitgesproken aanvalswapens aan Oekraïne leveren, mede omdat dit volgens Duitse opiniepeilingen impopulair zou zijn en omdat het bang was voor Russische vergelding.
De tanks worden sinds 1979 in Duitse wapenfabrieken gemaakt of gemoderniseerd. Buitenlandse kopers zijn verplicht eerst toestemming van Berlijn te vragen als ze de tanks willen doorverkopen of leveren aan derden. Duitse media meldden eerder al dat de regering toch maar meewerkt aan het sturen van tanks, nadat andere Europese landen zoals Finland en Polen hadden beklemtoond dat ze de Leopards hoe dan ook willen sturen.
Navo-baas Jens Stoltenberg verwacht dat de aangesloten landen binnenkort gaan afspreken om meer dan 2 procent van hun bruto binnenlands product te investeren in Defensie. Dat moet gebeuren op de Navo-top die in juli wordt gehouden in Vilnius, in Litouwen, zegt Stoltenberg vandaag in de Duitse krant Die Welt.
Nederland gaf in 2022 nog 1,47 procent uit aan Defensie en pas in 2024 zou de norm van 2 procent moeten worden gehaald. Meer Europese landen halen die nog niet, maar toch moet hij alweer omhoog, verwacht de secretaris-generaal. ,,Het doel van 2 procent was aanvankelijk voor een decennium, dus tot 2024. Dus we moeten dat nu bijwerken."
Hoe hoog de nieuwe norm moet liggen weet hij nog niet, maar dat het meer moet zijn dan nu is voor Stoltenberg zeker. ,,Ik neem aan dat het een ambitieuzer doel zal zijn dan voorheen, omdat iedereen ziet dat we meer moeten investeren."
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft in zijn dagelijkse avondtoespraak nog maar eens gereageerd op de discussie die gaande is tussen westerse landen over het leveren van tanks aan Oekraïne.
Rusland staat volgens de president klaar voor een nieuwe ronde van agressie en is bezig zijn offensief richting Bachmoet te intensiveren. En dus roept Zelenski het Westen weer op tot de levering van zwaardere wapens aan het Oekraïense leger.
,,Besprekingen moeten eindigen met besluiten”, drong hij vanavond aan op mogelijke leveringen van westerse zware tanks aan zijn land. Volgens verschillende media zullen Amerika en Duitsland de levering van tanks morgen bekend maken.
Volgens Zelenski kennen de westerse bondgenoten het vereiste aantal tanks dat het Oekraïense leger nodig heeft om de troepen uit Moskou omver te werpen. ,,Het gaat dan niet om 10 of 15 tanks. Oekraïne heeft veel meer nodig en we hebben besluiten nodig over daadwerkelijke leveringen.''
Twee al langer vermiste Britten zijn gedood in Oekraïne terwijl ze een humanitaire evacuatie begeleidden vanuit Soledar in het oosten van het land. Het gaat om Chris Parry en Andrew Bagshaw, laat de familie van de eerste weten in een verklaring die is verspreid door het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.
De verklaring van de familie is de bevestiging van wat al enige tijd speelde. Op 6 januari raakten de beide vrijwilligers vermist in het oosten Oekraïne. De lokale politie was sindsdien naar ze op zoek. Een dag later lieten militairen van de Wagner Group weten het lichaam van een van hen te hebben gevonden. Ze maakten toen niet bekend om wie het ging, maar uit foto's bleek dat bij het lichaam ook de identiteitspapieren van beide Britten waren gevonden.
'Met grote droefheid delen wij mede dat onze geliefde Chrissy, samen met zijn collega Andrew Bagshaw, is gedood tijdens een humanitaire evacuatie uit Soledar, Oost-Oekraïne', meldt de familie. 'Zijn onbaatzuchtige vastberadenheid in het helpen van ouderen, jongeren en benadeelden heeft ons en de familie enorm trots gemaakt.'
De familie besluit: 'Hij voelde in maart dat hij richting Oekraïne werd getrokken, dat zijn donkerste uren beleefde tijdens de Russische invasie. En hij hielp degenen die het meeste in nood verkeerden, redde meer dan 400 levens alsook de levens van veel verlaten dieren.'
Het kabinet is bereid na te denken over het leveren van moderne gevechtstanks van het type Leopard 2 aan Oekraïne. ,,Het besluit is nog niet genomen, maar we sluiten het zeker niet uit", laat een woordvoerder van minister-president Mark Rutte desgevraagd weten.
Nederland zou achttien van Duitsland geleaste Leopard-tanks hebben aangeboden, meldt de krant Frankfurter Allgemeine. ,,We hebben ze geleaset, wat betekent dat we ze kunnen kopen en we ze kunnen schenken", zei premier Mark Rutte vandaag in een interview met de krant. ,,Ik heb veel begrip voor de Oekraïense vraag.''
Na een maandenlang debat en een toenemende internationale druk lijkt Duitsland toch overstag te gaan, zo meldt Der Spiegel. De regering-Scholz zou andere landen zoals Polen toestaan om hun Leopard-tanks van Duitse makelij naar Oekraïne te sturen. Ook zou Duitsland zelf Leopard 2-tanks aan Kiev gaan leveren. Het zou volgens het tijdschrift gaan om in ieder geval een compagnie tanks.
Andere westerse bondgenoten zouden ook de intentie hebben Leopard 2-tanks te sturen. Duitsland hamerde de afgelopen weken op de afstemming met andere landen. De Verenigde Staten zouden op hun beurt dan weer Abrams-tanks leveren aan het Oekraïense leger.
Eerder vandaag meldde The Wall Street Journal al over de deal tussen de VS en Duitsland, een belangrijke voorwaarde voor de Duitse bondskanselier Olaf Scholz om overstag te gaan. Bij de levering van Amerikaanse tanks zou Berlijn instemmen met het sturen van een kleiner aantal van zijn eigen Leopard 2-tanks en ook de levering van de in Duitsland gemaakte tanks door Polen, Finland en andere landen goedkeuren.
De Oekraïense leider Volodimir Zelenski roept al maanden dat hij die gevechtsvoertuigen wil hebben. Hij hoopt dat hij de vrijwel vastgelopen stellingenoorlog kan openbreken met de 74 ton zware Leopard 2-tanks. Hij heeft Duitsland ervan beschuldigd de levering van die tanks te dwarsbomen. SPD'er Scholz wilde de gevechtsvoertuigen niet zomaar vrijgeven. De Duitse sociaaldemocraten verdedigden de beslissing van hun kanselier door te stellen dat Duitsland door het sturen van tanks zomaar de oorlog ingesleurd kon worden. Bondgenoten, waaronder de VS, waren niet onder de indruk van dat argument en uiten forse kritiek.
Een aantal westerse landen zou de tanks graag snel leveren. Polen vroeg eerder vandaag Berlijn formeel om toestemming om de tanks naar Oekraïne door te mogen sturen.
De Amerikaanse regering neigt ernaar een aanzienlijk aantal Abrams-tanks naar Oekraïne te sturen, meldt The Wall Street Journal. De officiële aankondiging wordt mogelijk deze week naar buiten gebracht, zeggen Amerikaanse functionarissen tegen de krant.
De zending zou deel uitmaken van een diplomatieke afspraak met Duitsland, waarin Berlijn zou instemmen met het sturen van een kleiner aantal van zijn eigen Leopard 2-tanks en ook de levering van de in Duitsland gemaakte tanks door Polen, Finland en andere landen zou goedkeuren.
Eerder deze maand werd gemeld dat Duitsland alleen zware tanks aan Oekraïne wil leveren als de VS dat ook doen, om te voorkomen dat de NAVO-lidstaten verdeeld lijken. Het Amerikaanse leger liet daarna weten dat de levering van Abrams-tanks weinig zinvol is, omdat de Amerikaanse tank op een andere brandstof rijdt dan de Leopard 2 of de Challenger 2, die Groot-Brittannië levert. Bovendien is het onderhoud duurder.
Een reeks westerse landen vindt dat Duitsland veel te lang wacht met het geven van toestemming. De regering van bondskanselier Olaf Scholz wil dat er brede westerse consensus is over het sturen van de zware tanks. Meerdere landen zouden er geen voorstander zijn.
Polen heeft Berlijn vandaag formeel om toestemming gevraagd de Leopards aan Oekraïne door te mogen leveren. Het land zei eerder er veertien te willen sturen, desnoods zelfs als toestemming uitblijft. De Duitse regering heeft beloofd op korte termijn een besluit te nemen. Bloomberg meldt vanmiddag dat Duitsland naar alle waarschijnlijkheid deze week toestemming geeft aan Polen, mogelijk woensdag al.
De Belarussische leider Alexander Loekasjenko zegt dat Oekraïne een niet-aanvalsverdrag met zijn land heeft voorgesteld, meldt het staatspersbureau Belta.
Reuters meldt dat Loekasjenko dat heeft gezegd op een bijeenkomst van regerings- en wetshandhavers, waar hij ook het westen beschuldigt van het bewapenen van militanten in Oekraïne die de situatie in Belarus mogelijk zouden kunnen destabiliseren.
Rusland gebruikte Belarus in februari 2022 als springplank voor zijn invasie van Oekraïne, en Rusland en Belarus organiseren nog altijd gezamenlijk militaire oefeningen.
De Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov heeft met klem ontkend dat er sprake is van corruptie in de voedselvoorziening van het Oekraïense leger. Volgens de Oekraïense krant Zn.Ua koopt het leger eten in voor veel hogere bedragen dan de prijzen in de supermarkten. Zo betaalde het voor eieren omgerekend 42 eurocent per stuk, terwijl ze in winkels in Kiev voor 17 cent te koop zijn.
De defensieminister zegt dat er niets klopt van de beschuldigingen over de extreem hoge inkoopprijzen. De leverancier gaf volgens hem de prijs per 100 gram aan in plaats van per stuk, zegt de minister. Dat zou verklaren waarom die inkoopprijs drie keer zo hoog lijkt, in vergelijking met de prijskaartjes in de supermarkt. Ook de risicovolle levering naar het front zou voor hogere prijzen zorgen.
De onthulling van de krant leidde tot woede in Oekraïne, wat een van de meest corrupte landen van Europa is. Militaire uitgaven in de oorlog tegen Rusland worden voor een groot deel betaald met geld van Westerse landen. De defensieminister zegt dat er niets klopt van de beschuldigingen over de extreem hoge inkoopprijzen.
Zn.Ua baseert de bevindingen op het contract dat het ministerie van Defensie voor 2023 heeft gesloten voor de voedselvoorziening van troepen in zes regio's, wat in totaal 327,6 miljoen euro zou bedragen. De Oekraïense autoriteiten zeggen dat er al een onderzoek is gestart naar het contract en de hoge inkoopprijzen. De minister belooft hierbij complete transparantie te bieden.
De Europese Unie maakt nog eens een half miljard euro vrij om Oekraïne van wapens te voorzien. De regering in Kiev vreest dat Rusland binnenkort een nieuwe grootscheepse aanval inzet en vraagt met klem om meer hulp.
De EU-landen hadden tot dusver ongeveer 3,1 miljard euro gereserveerd van een fonds dat lidstaten kunnen aanspreken om wapens naar Oekraïne te sturen. De buitenlandministers hebben nu afgesproken daar een zevende portie bovenop te doen, wat het bedrag op 3,6 miljard brengt, zeggen EU-bronnen. Eind vorig jaar kwamen ze al overeen 2 miljard extra in het leegrakende fonds te storten.
Sommige lidstaten vreesden dat Hongarije, dat probeert Rusland te vriend te houden en zijn steun voor het extra budget nog niet had uitgesproken, zich ertegen zou verzetten. Maar net als vorige keren deed de regering in Boedapest dat uiteindelijk niet.
De EU levert Oekraïne zelf geen wapens en andere benodigdheden voor de strijd, maar vergoedt de uitgaven van de lidstaten. Die kunnen na wapenleveringen de kosten die ze hebben gemaakt bij de zogeheten Europese Vredesfaciliteit declareren.
Van de 50.000 gevangenen die in Russische cellen zijn geronseld voor de oorlog in Oekraïne, zijn er volgens burgerrechtenactivisten nog maar 10.000 bij de troepen. De rest is gedood, gewond, verdwenen, heeft zich overgegeven of is gedeserteerd, meldt de organisatie Rusland Achter De Tralies op haar Telegramkanaal.
De gevangenen werden voornamelijk gerekruteerd door het omstreden Wagner-privéleger. Met name de gevluchte en krijgsgevangen gemaakte ex-gedetineerden vormen een mogelijk probleem voor het huurlingenbedrijf, aldus de mensenrechtenbeweging. Wagner mocht onbeperkt gevangenen ronselen op voorwaarde dat ze volledig onder controle bleven. Ze zouden vrijkomen als ze hun taak in de oorlog tegen Oekraïne hadden vervuld. Daarentegen zouden deserteurs meteen worden geëxecuteerd.
Wagner verspreidde enkele weken geleden een video van een geronselde ex-gevangene die wordt doodgeslagen met een voorhamer. De man was eerder krijgsgevangen gemaakt door Oekraïne, maar hij keerde terug naar Rusland bij een gevangenenruil.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken is vandaag in Zuid-Afrika om meer afspraken te maken over een militaire oefening die volgende maand wordt gehouden door Rusland, Zuid-Afrika en China samen. Die begint op 17 februari en duurt tien dagen.
In 2019 oefenden de landen ook al eens samen. Sindsdien is er veel veranderd, met de Russische oorlog in Oekraïne en Chinese dreiging richting Taiwan. Dat Zuid-Afrika zich met deze landen inlaat, wordt in het westen als zorgelijk beschouwd.
De Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken verdedigt de oefening. Het is onderdeel van 'natuurlijk verloop van de relatie' tussen de landen, zei hij na zijn gesprek met Sergej Lavrov. Het land stelde zich na de inval in Oekraïne in de Verenigde Naties neutraal op tijdens stemmingen tegen Rusland. Lees hier meer over de samenwerking en militaire oefening.
Polen gaat Duitsland zeker vragen om toestemming om Leopard-tanks naar Oekraïne te sturen. Dat zei premier Morawiecki vandaag. Het is een reactie op de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock, die gisteren zei nog altijd geen formeel verzoek van Polen te hebben.
In de praktijk doet dit verzoek er niet zoveel meer toe, zo lijkt het. Ook als Duitsland geen toestemming geeft, stuurt Polen de Leopard-2 naar het buurland. In dat geval gaat Duitsland niet dwarsliggen, zei Baerbock gisteren.
Onder meer Polen en Finland wachten al enige tijd op Duitse goedkeuring voor het sturen van tanks. Dat is formeel nodig, omdat ze in dat land zijn gemaakt. Duitsland vreest echter voor escalatie in de oorlog als het ook aanvalswapens aan Oekraïne schenkt. Het zou in Rusland als een provocatie kunnen worden bestempeld.
Plaatsvervangend minister van Buitenlandse zaken Ryabkov erkent dat vandaag ook: ,,We hebben heel vaak gezegd dat escalatie de gevaarlijkste weg is, en de consequenties zijn niet te voorspellen."
Wagner-baas Jevgeni Prigozjin valt meer en meer uit de gratie bij de Russische president Poetin, nu het zijn huurlingenleger nog altijd niet is gelukt de stad Bachmoet in te nemen. Met dat nieuws komt het Institute for the Study of War (ISW) vanmorgen vroeg.
Prigozjin beloofde Poetin de stad in te nemen, en kreeg daarvoor toestemming om onafhankelijk van het Russische leger hevige bombardementen uit te voeren en gevangenen in te zetten als huursoldaten. Maar nu de inname niet lukt, wordt de Wagner-leider op een zijspoor gezet. Poetin focust zich weer meer op zijn eigen leger.
Volgens het ISW wilde Prigozjin met zijn inzet in Oekraïne onder meer de zittende minister van Defensie Sergej Sjojgoe uitdagen, en zijn macht in het Kremlin uitbreiden. Dat dat niet gelukt is, noemt het Amerikaanse onderzoeksinstituut een goede zaak. 'Het kan ooit goed zijn om mensen zoals Prigozjin in het centrum van de macht te hebben.' Maar, waarschuwt het ISW, als de generaal van het Russische leger ook geen succes heeft, kan de Wagner-baas zomaar een nieuwe kans krijgen.
Als Polen Leopard-tanks aan Oekraïne wil leveren, dan zal Duitsland dat niet tegenhouden. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock vanavond gezegd in een interview met de Franse televisiezender LCI. ,,Op dit moment speelt dit niet, de vraag is niet gesteld (door Polen, red.). Maar als we gevraagd worden, dan zullen we niet in de weg gaan staan.''
Duitsland staat de afgelopen dagen onder druk van westerse bondgenoten om Leopard-tanks aan Oekraïne te leveren. Vorige week was er een top in het Duitse Ramstein, waar vijftig bondgenoten van Oekraïne bijeenkwamen. Zij spraken daar over de levering van zware wapens, maar een besluit over Duitse Leopard 2-tanks werd niet genomen.
Duitsland geeft nog geen groen licht voor de levering van deze tanks, waar Kiev al lange tijd om vraagt. Ook vandaag gaf het land daar nog geen duidelijkheid over. ,,Het principe blijft dat we op het vlak van bewapening in coördinatie met onze bondgenoten handelen", zei bondskanselier Scholz eerder vandaag.
Polen en Finland hebben wel al gezegd de Leopard-tanks te willen leveren, maar omdat ze van Duitse makelij zijn is eerst toestemming van Berlijn nodig. Duitsland had tot nu toe geweigerd om toestemming te geven aan andere landen, zoals Polen, om hun Leopards te exporteren. Veel Duitsers vrezen dat het sturen van zware wapens die ook voor de aanval geschikt zijn, zoals de Leopards, Rusland provoceren en tot escalatie van de oorlog leidt.
Vjatsjeslav Volodin, de Russische voorzitter van de Doema, waarschuwt voor een 'tragedie van wereldformaat' als bondgenoten van Oekraïne Duitse Leopard 2-tanks leveren aan Kiev.
Afgelopen vrijdag kwamen vijftig bondgenoten van Oekraïne bijeen op een top in het Duitse Ramstein. Ze spraken er over de levering van zware wapens, maar een besluit over Duitse Leopard 2-tanks werd niet genomen. Duitsland geeft nog geen groen licht voor de levering van deze beroemde tanks aan Oekraïne, ook al vraagt Kiev er al lang naar. Polen en Finland hebben al gezegd de Leopard-tanks wel te willen leveren, maar omdat ze van Duitse makelij zijn is eerst toestemming van Berlijn nodig.
Volodin gaf vandaag zijn waarschuwing af via Telegram. 'De levering van offensieve wapens aan het regime in Kiev zal leiden tot een wereldwijde catastrofe', schreef hij. Rusland zou nog 'krachtigere wapens' gebruiken als de VS en de Navo-landen wapens aan Oekraïne zouden leveren, waarmee gebieden kunnen worden heroverd, zei hij.
Volodin wees er ook op dat Rusland aanvallen op de vier geannexeerde gebieden - Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson - zal beschouwen als aanvallen op Russisch grondgebied.
Het Duitse ministerie van Defensie beschikt volgens Der Spiegel sinds afgelopen zomer al over een lijst van Leopard-gevechtstanks die vermeldt hoeveel exemplaren in aanmerking komen voor levering aan Oekraïne.
De kersverse minister van Defensie Boris Pistorius verklaarde vrijdag na afloop van overleg met bondgenoten van Kiev dat Berlijn nog geen groen licht voor levering kon geven 'omdat er internationaal geen consensus is' maar dat hij zijn ministerie ‘alvast’ opdracht had gegeven voor het inventariseren van de Leopard-voorraden van het leger en de bewapeningsindustrie ‘om voorbereid te zijn in geval van een worstcasescenario’.
Op de al bestaande lijst staan 212 Leopard 2-tanks uit verschillende series waaronder 53 van de modernste uitvoering (2A7V). ‘Negentien oudere exemplaren lijken bijzonder geschikt omdat ze louter bij oefeningen worden ingezet' aldus het Duitse onderzoeksmagazine. In totaal bestaat de legervoorraad uit 312 Leopards, maar een serie is niet geschikt en 99 tanks waren in mei in reparatie en niet operationeel.
De premier van Polen vindt het niet kunnen dat Berlijn weigert Leopard-gevechtstanks aan Oekraïne te leveren terwijl Kiev ze dringend nodig heeft vanwege de Russische offensieven.
,,De houding van Duitsland is onaanvaardbaar. Het is bijna een jaar geleden dat de oorlog begon. Elke dag sterven er onschuldige mensen. Russische bommen richten grote schade aan in Oekraïense steden. Burgerobjecten worden aangevallen, vrouwen en kinderen worden vermoord”, zei Mateusz Morawiecki zondag tegen persbureau PAP.
De premier zei dat hij ‘een duidelijke verklaring’ verwacht waarin Duitsland toestemming geeft voor de levering van Leopards door landen die deze tanks van Duitse makelij bezitten.
Als Berlijn weigert ‘zullen we een kleine coalitie van landen vormen die bereid zijn een deel van hun moderne tanks te schenken aan het in moeilijkheden verkerende Oekraïne’, aldus Morawiecki. Polen, dat bereid is om 14 Leopard-tanks aan Kiev te leveren, is hierover volgens hem in gesprek met zo’n vijftien landen.
Zijn uitspraken komen twee dagen na de bijeenkomst van vijftig bondgenoten van Oekraïne op de Amerikaanse basis Ramstein in Duitsland. Ze kondigden nieuwe wapenleveringen aan, maar konden het ondanks herhaalde verzoeken van Oekraïne niet eens worden over de levering van gevechtstanks.
Zaterdag hadden de drie ministers van Buitenlandse Zaken van de Baltische landen er op hun beurt bij Berlijn op aangedrongen ‘nu Leopard-tanks aan Oekraïne te leveren’, waarbij ze zich beroepen op ‘de bijzondere verantwoordelijkheid’ van Duitsland, als ‘eerste Europese macht’.
Oekraïne laakt de 'algemene besluiteloosheid' van zijn bondgenoten over het leveren van moderne Duitse Leopard-tanks voor de strijd tegen de Russen. ,,Het doodt nog meer van onze burgers", aldus een adviseur van het Oekraïense presidentschap over het uitblijven van de Duitse goedkeuring.
Presidentsraadgever Podoliak riep de bondgenoten van Kiev op 'sneller te denken'. Volgens hem zullen ze uiteindelijk beseffen dat er geen andere optie is om de oorlog te stoppen.
Ook in de Duitse politiek is er kritiek op de aarzeling van de sociaaldemocratische bondskanselier Scholz, zelfs bij coalitiepartners. Zij vrezen dat de houding van Scholz de Russische president Poetin in de kaart speelt.
Berlijn treuzelt over de levering omdat het de Russen niet wil provoceren. Andere landen die de Leopard hebben, mogen niet op eigen houtje de tanks van Duitse makelij aan Oekraïne overdragen. Zij zijn afhankelijk van Duitse instemming.
De groeiende kritiek op de Duitse houding komt een dag na een top in het Duitse Ramstein. Daar besloten vijftig bondgenoten van Oekraïne tot levering van meer zware wapens, maar bleef een beslissing over de Leopard 2-tanks uit.
De Baltische landen Litouwen, Estland en Letland roepen gezamenlijk Duitsland op om Leopard-tanks aan Oekraïne te leveren. De Letse minister van Buitenlandse Zaken doet de oproep op Twitter en spreekt daarin ook namens zijn Baltische ambtgenoten. ,,Dit is nodig om de Russische agressie te stoppen, Oekraïne te helpen en de vrede in Europa snel te herstellen", schrijft de Letse minister.
De oproep komt een dag na de top in het Duitse Ramstein, waar vijftig bondgenoten van Oekraïne bijeenkwamen. Zij spraken daar over de levering van zware wapens, maar een besluit over Duitse Leopard 2-tanks werd niet genomen. Duitsland geeft nog geen groen licht voor de levering van deze tanks, waar Kiev al lange tijd om vraagt. Polen en Finland hebben wel al gezegd de Leopard-tanks te willen leveren, maar omdat ze van Duitse makelij zijn is eerst toestemming van Berlijn nodig.
Na eerdere oproepen van Oekraïne, Polen en Finland, voeren nu dus ook de Baltische landen de druk op om de tanks beschikbaar te stellen aan Oekraïne. De Baltische politici noemen Duitsland een leidende macht in Europa. Het land heeft volgens hen daarom een speciale verantwoordelijkheid.
De Amerikaanse regering heeft het Russische Wagner-privéleger als internationale criminele organisatie bestempeld. De stap moet het huurlingenbedrijf hinderen bij zijn operaties, zoals die in de Russische oorlog tegen Oekraïne en bij conflicten in Afrika.
Wagner begaat wijdverbreide wreedheden en schendt mensenrechten, aldus het Witte Huis. Binnenkort zullen de Verenigde Staten de groep meer sancties opleggen. De Amerikanen schatten dat ongeveer 50.000 Wagner-manschappen zijn ingezet in Oekraïne.
Washington stelt dat de Wagner-groep betrokken is bij de buitenlandse ambities van Moskou, maar het Kremlin weerspreekt dat. Wagner-baas Jevgeni Prigozjin erkende dat hij zich heeft bemoeid met de Amerikaanse verkiezingen en dat zal blijven doen.
Nederland stuurt geen volledig Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraïne. Wel gaan er twee Patriot-lanceerinrichtingen naar het land, dat ook van de Verenigde Staten en Duitsland Patriots krijgt. Nederland levert daarnaast ‘een aantal raketten’ en helpt mee met de training die voor Oekraïense militairen nodig is om het luchtafweergeschut te bedienen. Dat schrijft minister van Defensie Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer. Lees hier het volledige artikel.
Het Duitse leger begint maandag met het verplaatsen van de eerste twee van drie beloofde Patriot-luchtafweereenheden van Duitsland naar Polen. De verplaatsing begint in Gnoien, zo'n vijftig kilometer ten zuidoosten van de havenstad Rostock in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren.
De luchtafweersystemen verhuizen naar operationele posities in de buurt van de stad Zamosc in het zuidoosten van Polen. Vanaf daar is het ongeveer 60 kilometer naar de Oekraïense grens en 110 kilometer naar de stad Lviv in het westen van Oekraïne. Het doel van de Duitse Patriot-eenheden is te helpen bij het beschermen van het Poolse luchtruim en versterken van de oostflank van de Navo, zo kondigde de Bundeswehr vrijdag aan.
Oekraïne zal nog steeds moeten vechten om moderne zware bepantsering te krijgen. Dat zei president Volodimir Zelenski vrijdag nadat de bondgenoten het tijdens hun overleg op de Navo-vliegbasis Ramstein niet eens waren geraakt over de levering van Leopard-gevechtstanks van Duitse makelij. ,,Elke dag maken we duidelijker dat er geen ander alternatief is dan het nemen van een beslissing over tanks", zei hij in zijn dagelijkse videoboodschap.
Zelenski bedankte de westerse landen voor hun toezeggingen voor grote hoeveelheden andere wapens, waaronder luchtverdedigingssystemen en een ander model tanks. Ze zullen Oekraïne 'weerbaarder' maken in zijn strijd tegen de Russische agressie, aldus de president.
Kiev is ervan overtuigd dat het uiteindelijk de westerse militaire hulp krijgt die het nodig heeft om de Russische troepen te verslaan. Dat zei het hoofd van de Oekraïense presidentiële staf vrijdag. 'We worden sterker en alles wat we nog niet hebben ontvangen, zullen we ontvangen', schreef Andriy Yermak op Telegram.
Hij plaatste zijn bericht nadat de Poolse minister van Defensie Mariusz Blaszczak had gemeld dat de bondgenoten van Kiev geen besluit hadden genomen over de levering van Leopard 2-tanks aan Oekraïne tijdens een bijeenkomst op de Amerikaanse (en Navo) vliegbasis Ramstein.
Polen heeft Kiev 14 Leopard-tanks toegezegd op voorwaarde dat andere landen ook gevechtstanks leveren. Blaszczak zei dat de vijftien landen met Leopards van Duitse makelij de levering aan Oekraïne bespraken maar het niet eens raakten. Hij sprak van een 'goede discussie tussen bondgenoten' en zei dat de kwestie opnieuw zal worden besproken tijdens volgende bijeenkomsten.
Błaszczak verklaarde volgens Poolse media dat Polen eind maart een eenheid ter grootte van een brigade (2000 tot 3000 manschappen) zou kunnen trainen en uitrusten met Russische T-72-tanks en pantservoertuigen van het type BWP-1 (BMP-1).
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft de eventuele levering van Leopard-gevechtstanks aan Oekraïne nooit gekoppeld aan de voorwaarde daartoe alleen bereid te zijn als de Verenigde Staten ook gevechtstanks levert. Dat zei regeringswoordvoerder Steffen Hebestreit vrijdag.
Duitse media meldden woensdag dat Scholz een dag eerder in een telefoongesprek met de Amerikaanse president Joe Biden gezegd zou hebben alleen bereid te zijn tot levering van Leopards als de VS ook zijn Abrams-tanks levert.
,,Ik kan me moeilijk voorstellen dat een Duitse bondskanselier voorwaarden dicteert aan een Amerikaanse president'', aldus Hebestreit. Beide landen handelen volgens hem 'zeer eenvormig'.
Polen kondigde na het nieuws over de vermeende voorwaarde aan desnoods zonder exportvergunning van Berlijn Leopard-tanks (van Duitse makelij) aan Kiev te leveren. Volgens Hebestreit kwam er tot nu toe geen officieel verzoek van de Poolse regering voor zo'n vergunning.
Duitsland heeft nog geen groen licht gegeven voor de levering van gevechtstanks van Duitse makelij aan Oekraïne. ,,Er is internationaal geen consensus over'', zei de nieuwe minister van Defensie Boris vrijdag na afloop van een bijeenkomst met bondgenoten van Kiev op de Navo-vliegbasis Ramstein.
De kwestie werd volgens hem besproken maar 'er is geen beslissing genomen'. De 'indruk' dat alleen Duitsland tegen de levering is, klopt volgens hem niet. 'Veel bondgenoten delen de mening' van Berlijn, verzekerde de minister, overwegende dat 'er goede redenen zijn om voor of tegen deze leveringen te zijn.'
Van aarzeling is naar zijn zeggen geen sprake. ,,We wegen gewoon de voor- en nadelen af omdat we de verantwoordelijkheid hebben goed na te denken over de gevolgen voor alle partijen in het conflict.''
Wanneer er een beslissing wordt genomen over levering over de Leopards en hoe die zal uitvallen, is naar zijn zeggen onduidelijk. ,,Dat kunnen we vandaag niet zeggen.''
Om voorbereid te zijn 'voor het geval dat' gaf Pistorius zijn ministerie vrijdagmorgen opdracht de voorraden en types Leopard-tanks in leger en bewapeningsindustrie te inventariseren. Centraal daarbij staat de vraag naar de compatibiliteit van de systemen met die van de partners, de beschikbaarheid van de tanks en het exacte aantal. ,,We bereiden ons voor op het worst-case scenario", zei de bewindsman.
Hij gaf geen antwoord op de vraag waarom dat inventariseren pas nu gebeurt terwijl al maanden wordt gesproken over eventuele levering van Leopards.
Polen en Finland hebben aangegeven bereid te zijn dit type tank aan het Oekraïense leger te leveren, maar daarvoor een akkoord nodig te hebben van Duitsland omdat de tanks daar geproduceerd zijn.
,,We kunnen nog niet zeggen op welk moment er een beslissing zal worden gemaakt over de Leopard-tanks." Dat zei de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius. Defensieleiders uit ongeveer vijftig landen komen vandaag samen op vliegbasis Ramstein in Duitsland om hun militaire steun aan Oekraïne te bespreken. Een aantal landen wil de moderne Leopard 2-tanks sturen, maar wacht nog op de benodigde toestemming uit Berlijn.
,,Het is verkeerd om te zeggen dat Duitsland de levering van Leopard-tanks blokkeert", stelde hij. Er zouden 'goede redenen voor en tegen' zijn, en die moeten 'zorgvuldig afgewogen worden'. ,,We zijn klaar om snel te handelen aangaande de tanks als er overeenstemming is onder de bondgenoten."
Defensieleiders uit ongeveer vijftig landen komen vandaag samen op vliegbasis Ramstein in Duitsland om hun militaire steun aan Oekraïne te bespreken. De bondgenoten buigen zich over het verzoek uit Kiev om tanks en zwaardere wapens te leveren.
Een aantal landen wil de moderne Leopard 2-tanks sturen, maar wacht nog op de benodigde toestemming uit Berlijn. Deze tanks zijn geproduceerd door Duitsland en volgens de eigen regels van dat land is toestemming van Berlijn vereist voor het doorleveren aan bijvoorbeeld Oekraïne.
De druk op Duitsland om de levering goed te keuren neemt steeds meer toe, omdat Polen bijvoorbeeld al heeft gesuggereerd een Duitse machtiging niet te zullen afwachten als die te lang uitblijft. Het land staat klaar om 'niet-reguliere' actie te ondernemen als Duitsland het sturen van de Leopard 2-tanks blokkeert, zei Pawel Jablonski, de Poolse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken vrijdag tegen de Poolse radiozender RMF FM. Op de vraag of het mogelijk was tanks naar Oekraïne te sturen zonder de steun van Duitsland antwoordde Jablonski: ,,Ik denk dat als er sterke weerstand is, we er klaar voor zijn om zelfs een dergelijke niet-reguliere actie te ondernemen."
Volgens mediaberichten zou Duitsland alleen tanks willen sturen als de Verenigde Staten dat ook doen, maar de Amerikanen zouden die koppeling niet willen maken. De verwachting is dat Austin vrijdag wel aankondigt honderd gepantserde gevechtsvoertuigen te sturen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de Duitse aarzeling bekritiseerd. De Duitse tanks gelden als het meest geschikt voor de Oekraïense strijdkrachten en kunnen vanuit Europa ook het beste worden voorzien van munitie en reserve-onderdelen.
Nederland is ook voorstander van levering van tanks aan Oekraïne. Minister Kajsa Ollongren van Defensie is ook aanwezig op de bijeenkomst in Ramstein. Premier Mark Rutte maakte eerder deze week bekend dat Nederland wil meedoen met het Duits-Amerikaanse project om Patriot-luchtafweer naar Oekraïne te sturen.
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) is blijkbaar bereid groen licht te geven voor de levering van Leopard-gevechtstanks aan Oekraïne. Volgens de Süddeutsche Zeitung wil hij dat doen onder één voorwaarde: als de Verenigde Staten op hun beurt gevechtstanks van het type Abrams leveren.
Alleen dan kan Duitsland toegeven aan de toenemende druk om zelf Leopards te leveren en andere landen toestemming te geven voor de levering van deze Duitse tanks, zou Scholz dinsdag hebben duidelijk gemaakt in een telefoongesprek met de Amerikaanse president Joe Biden.
Die laatste legde zich blijkbaar niet vast in het telefoongesprek. Het blijft onduidelijk of dit zal gebeuren voordat Oekraïne-bondgenoten elkaar vrijdag treffen op de Navo-luchtmachtbasis in het Duitse Ramstein. Scholz heeft altijd benadrukt dat Duitsland niet alleen zal handelen als het gaat om militaire steun aan Oekraïne.
Omdat de Leopard-tank uit Duitsland komt, moet de Duitse regering elke levering, ook door andere landen, goedkeuren. Naast Polen hadden ook andere Europese landen waaronder Litouwen er onlangs op aangedrongen Kiev snel gevechtstanks te leveren. ,,We bevinden ons in een situatie waarin een sterkere inzet nodig is om gepantserde voertuigen aan Oekraïne te leveren'', zei de Litouwse president Gitanas Nausėda woensdag op het World Economic Forum in Davos.
Vertegenwoordigers van verschillende andere EU-landen hadden zich bij de eis aangesloten, evenals Ursula von der Leyen, voorzitter van het Europees Parlement en de Europese Commissie.
Navo-bondgenoten gaan Oekraïne voorzien van 'zwaardere en modernere' wapens om het land te helpen het hoofd te bieden aan Russische offensieven. Dat maakte secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de Alliantie woensdag bekend.
,,We ontmoeten elkaar (vrijdag) in Ramstein (Duitsland) in de contactgroep voor Oekraïne onder leiding van de Verenigde Staten. De belangrijkste boodschap zal zijn dat er verdere geavanceerde steun komt met zwaardere en modernere wapens want dit is een strijd voor onze eigen waarden en democratie", zei hij op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski had zijn bondgenoten eerder op de dag gemaand om zijn land met meer spoed te helpen. Hij waarschuwde dat 'tirannie sneller oprukt dan democratieën.' ,,De tijd die de vrije wereld gebruikt om te denken, wordt door de terroristische staat gebruikt om te doden", zei hij in een videotoespraak op de internationale bijeenkomst.
Met de toespraak verhoogde hij de druk op Duitsland om groen licht te geven voor de export van Leopard-gevechtstanks naar Oekraïne. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz, die enkele uren eerder in Davos een speech hield, liet open of hij de weg wil vrijmaken voor levering van Leopards.
Scholz wees er nogmaals op dat Duitsland samen met Groot-Brittannië en de VS al een van de grootste wapenleveranciers van Oekraïne is. ,,We zullen zo'n grote supporter blijven", beloofde hij. Duitsland levert zolang het nodig is.
De bondskanselier bevestigde ook dat hij alleen samen met de geallieerden zal beslissen over kwalitatief nieuwe stappen in wapenleveranties. Hij noemde expliciet de VS en Frankrijk. ,,Dat is onze strategie." De Bondsrepubliek wil een oorlog tussen de Navo en Rusland blijven vermijden.
De Russen produceren net zo veel raketten als alle andere landen op de wereld samen, beweert de Russische president Vladimir Poetin. Hij toont zich dan ook zelfverzekerd over de Russische overwinning op Oekraïne.
Een zege van Rusland is volgens hem uiteindelijk onvermijdelijk. ,,Ik twijfel er niet aan," zei Poetin tijdens een bezoek aan een wapenfabriek in zijn geboorteplaats Sint-Petersburg ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de doorbraak tijdens het beleg van Leningrad.
De Russische raketbouwers produceren tegenwoordig ongeveer evenveel als alle landen ter wereld bij elkaar, aldus Poetin tegen zorgvuldig uitgekozen arbeiders. Bij de aanvallen op het buurland zetten de Russen veel raketten in. De laatste tijd zijn vooral energievoorzieningen het doelwit. Steeds weer worden woongebouwen geraakt, waardoor veel burgers om het leven komen.
De Kremlin-leider benadrukte het belang van de raketproductie voor Rusland. Hij kondigde een wet aan die arbeiders in de oorlogsindustrie vrijstelt van militaire dienst. De Russische wapensmeden en munitiefabrieken draaien al maanden op volle toeren door de oorlog tegen Oekraïne.
Poetin bezocht Sint-Petersburg ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de doorbraak van de Duitse blokkade in de Tweede Wereldoorlog. Het Duitse leger had de stad, destijds Leningrad geheten, toen al ruim een jaar belegerd.
Het Kremlin lijkt alles in gereedheid te brengen voor een 'beslissende strategische operatie' in Oekraïne. Dat meldt de toonaangevende Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW). De operatie zou in de komende zes maanden plaatsvinden.
Het is volgende maand precies een jaar geleden dat de Russen buurland Oekraïne binnenvielen, maar het lukte hen nog niet om hun grote objectieven te realiseren. Zo slaagden ze er niet in om de hoofdstad Kiev in te nemen en werden ze in veroverde gebieden teruggedreven. De nieuwe operatie moet dat rechttrekken.
Samengevat willen ze nu beter voorbereid op het toneel verschijnen. Zo kondigde Poetin plannen aan om het Russische leger drastisch uit te breiden door nieuwe divisies te vormen, de militaire districten van vóór 2010 in West-Rusland te herintroduceren en de dienstplichtleeftijd te verhogen. Volgens Westerse inlichtingendiensten zouden er ook 'ernstige voorbereidingen' getroffen worden voor een potentiële nieuwe mobilisatiegolf.
Gemobiliseerde Russen worden niet meer onmiddellijk naar het front gestuurd. Volgens het ISW worden ze vermoedelijk getraind en uitgerust om later samen in te zetten.
Bevoorradingsproblemen
Verder krijgt de Russische industrie die zich bezighoudt met de productie van militair materieel een boost. Poetin hield er vorige maand verscheidene vergaderingen over en bezocht tal van bedrijven in het hele land. De president erkende dat er bevoorradingsproblemen waren en eiste dat het minder lang zou duren om contracten uit te schrijven voor overheidsopdrachten op het gebied van defensie.Het Kremlin wil daarnaast nog meer controle krijgen over de informatiestroom in Rusland. Dat moet de publieke opinie winnen voor de oorlog. Ten slotte probeert het Kremlin zijn grip op de toestand aan het front te verstevigen. Vorige week werd stafchef Valeri Gerasimov - de allerhoogste generaal - aangesteld tot nieuwe ‘aanvoerder van de Russische invasie’ in Oekraïne. Hij kreeg ook drie helpers naast zich, om hem te ondersteunen met zijn uitgebreide takenpakket. Verder wordt de commandostructuur bijgestuurd, zodat die beter functioneert.
Hoe de 'beslissende operatie' van Rusland eruit zal zien? Er zijn verschillende mogelijkheden, volgens het ISW, en ze sluiten elkaar niet uit. Zo kan er gekozen worden voor een groot offensief, vermoedelijk in de regio Loehansk. De Russen hebben daar al extra troepen gestationeerd. Maar ook een defensieve operatie is een mogelijkheid, gericht op het counteren en uitputten van een Oekraïens tegenoffensief. Oekraïne heeft immers al meermaals aangegeven dat het dit jaar verschillende van die tegenoffensieven plant.
Het Kremlin heeft tegengesproken dat de strijdkrachten in Oekraïne burgerdoelen bestoken en woningen beschieten. Aanleiding was een raketinslag zaterdag van een appartementencomplex in de stad Dnipro aan de Dnjepr waarbij circa veertig mensen werden gedood.
De tragedie in Dnipro is volgens een woordvoerder van het Kremlin waarschijnlijk een gevolg van een verkeerd afgelopen actie van de Oekraïense luchtafweer. Oekraïense zegslieden zouden dat zaterdag ook eerst zelf als mogelijkheid hebben opgevoerd. Een Oekraïense topambtenaar in Kiev, Oleksi Arestovitsj zei kort na de inslag namelijk tegen de media dat er in Dnipro een Russische raket was neergehaald die voor de ingang van het getroffen appartementsgebouw was neergekomen en zo het drama veroorzaakte. Arestovitsj zei later dat hij enkel aan het speculeren was en oorzaak nog moest worden vastgesteld.
Later spraken de Oekraïners van een Russische beschieting van het appartementsgebouw. De Oekraïense luchtmacht kwam met een verklaring dat het type raket dat het pand trof, niet door Oekraïense raketten kan worden neergehaald.
Het Verenigd Koninkrijk zal de komende weken 14 Challenger 2-tanks leveren aan Oekraïne. Het is het eerste westerse land dat zware gevechtstanks stuurt, om Kiev te helpen het hoofd te bieden aan de Russische invasie.
Tijdens een gesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelensky heeft de Britse premier Rishi Sunak benadrukt dat Londen de steun aan Oekraïne wil opvoeren, met name door Challenger 2-tanks en bijkomende artilleriesystemen te leveren.
De Britse veiligheidsdiensten zagen een kans, 'nu Rusland in het defensief wordt gedrongen door bevoorradingsproblemen en een dalend moreel van zijn troepen'. ,,Een lange en statische oorlog speelt enkel in het voordeel van Rusland”, aldus Sunak.
De Conservatieve premier wil daarom zijn bondgenoten aanmoedigen om hun voor 2023 geplande steun aan Oekraïne 'zo snel mogelijk op gang te brengen, voor een maximaal effect'. Sunak kondigt voor de komende dagen een Brits diplomatiek offensief aan om meer steun te verzamelen voor de Oekraïense bevoorrading. Vrijdag komen de ministers van Defensie van de westerse bondgenoten op de Amerikaanse luchtmachtbasis in het Duitse Ramstein bijeen voor overleg rond de verdere steun aan Oekraïne.
Rusland en Belarus zijn vanochtend begonnen met gezamenlijke luchtmachtoefeningen. Volgens een verklaring die is gepubliceerd op het Telegram-account van het ministerie van Defensie van Belarus, arriveerden eenheden van de Russische lucht- en ruimtevaarttroepen gisteravond laat op de vliegvelden van Belarus.
Even na 8 uur lokale tijd zei het ministerie dat de geplande gevechtstrainingen waren begonnen. De twee bondgenoten zullen luchtmachtoefeningen houden van 16 januari tot 1 februari. Op alle militaire vliegvelden in Belarus zullen oefeningen plaatsvinden.
Door een explosie in een munitie-opslag in Rusland zijn drie Russische soldaten omgekomen. Het incident deed zich voor in de regio Belgorod, nabij de grens met Oekraïne. Zestien anderen raakten gewond. Acht andere mannen worden nog vermist, melden Russische persbureaus.
De explosie gebeurde in een cultureel centrum dat door het Russische leger wordt gebruikt voor munitie-opslag. Een onderofficier zou per ongeluk een handgranaat tot ontploffing hebben gebracht, waarna er brand uitbrak in het gebouw. Hij liep zelf ernstige verwondingen op en werd naar een ziekenhuis gebracht. De doden en gewonden zouden gemobiliseerde rekruten zijn.
De burgemeester van de Oekraïense stad Dnipro zegt dat er weinig hoop meer is op overlevenden na de raketaanval op een flatgebouw van zaterdag. ,,De kansen om nu nog mensen te redden zijn minimaal" zegt burgemeester Boris Filatov. Er worden nog 43 mensen vermist volgens de autoriteiten.
Door de aanval raakten zeker 73 mensen gewond, onder wie 13 kinderen. 39 mensen zijn gered uit de puinhopen van het gebouw. Reddingswerkers zeggen dat ze mensen hebben horen schreeuwen onder het puin. De lage temperaturen leiden tot extra zorgen bij de reddingswerkers over de overlevingskansen van de slachtoffers.
Kiev is zaterdagochtend getroffen door een raketaanval die vooral gericht leek op belangrijke infrastructuur in de Oekraïense hoofdstad. Volgens de burgemeester van Kiev is onder meer de wijk Dniprovski getroffen, maar zijn er geen slachtoffers gevallen en zijn de raketten neergekomen in gebieden waar niemand woont.
Getuigen zeggen dat er meerdere explosies te horen waren voor het luchtalarm afging in Kiev. Meer details over de aanval zijn nog niet bekend, volgens de autoriteiten.
Twee gouverneurs in Oekraïne denken dat Rusland nog meer luchtaanvallen gaat uitvoeren zaterdag. Volgens Vitali Kim, gouverneur van de regio Mikolajiv, zijn er zeventien Russische bommenwerpers opgestegen. Gouverneur van de regio Cherkasi, Igor Taburets, vermoedt dat Rusland ook nog meer raketaanvallen gaat uitvoeren. Hij roept mensen op in schuilkelders te blijven.
Kiev is regelmatig doelwit van Russische raketaanvallen sinds Rusland Oekraïne in februari van 2022 binnenviel.
De Oekraïense president Volodimir Zelenksi wil graag de VN bezoeken om de algemene vergadering daar toe te spreken tijdens een bijeenkomst op 24 februari - de dag dat de Russen Oekraïne binnen vielen, precies een jaar geleden. Dit als de veiligheidssituatie in het land het toestaat. Dat zei een senior medewerker van het Oekraïense Ministerie van Buitenlandse zaken.
De eerste plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken, Emine Dzhaparova , zei tegen persbureau AP evenwel dat veel factoren in orde moeten zijn wil Zelenksi de VN kunnen bezoeken. Met name de militaire situatie op de grond en de waarschuwing van de Oekraïense intelligentiediensten dat Rusland in februari een 'zeer serieus offensief' plant, spelen een rol.
Als Zelenski inderdaad de VN bezoekt dan is dat zijn tweede trip buiten Oekraïne sinds de invasie. Op 21 december bracht hij een verrassingsbezoek aan Washington. Volgens de Oekraïense VN-ambassadeur heeft de algemene vergadering van de VN al een debat over de oorlog gepland op 23 februari, met vervolgens op 24 februari een ministeriële bijeenkomst van de veiligheidsraad.
Dzhaparova zei dat Oekraïne graag wil dat de algemene raad van de VN een van de twee resoluties aanneemt die Zelenski graag goedgekeurd ziet op 24 februari.
Het Verenigd Koninkrijk gaat tanks en artillerie-systemen leveren aan Oekraïne. Dat beloofde de Britse premier Rishi Sunak zaterdag, terwijl Moskou nieuwe raketaanvallen op Oekraïne uitvoert.
Het kantoor van Sunak meldde in een statement dat hij beloofd heeft Challenger 2 tanks en andere artilleriesystemen te leveren, nadat hij vandaag met president Volodimir Zelenski sprak. Er werd niet vermeld wanneer de tanks geleverd zullen worden en hoeveel het er zijn.
Zelenski bedankte Sunak in een Tweet 'voor de beslissingen die ons niet alleen op het slagveld sterker zal maken, maar ook het juiste signaal afgeven aan andere partners.'
Luchtalarmen loeien in het grootste deel van Oekraïne zaterdag. Inwoners wordt aangeraden om te schuilen voor een mogelijke Russische aanval. De regionale gouverneur van Mykolaiv, Vitalii Kim, zei dat Russische raketten al gezien zijn in het zuiden van Oekraïne, en dat de luchtafweer werkt.
De strijd om het stadje Soledar in het oosten van Oekraïne gaat onverminderd door. Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski vrijdagavond gezegd in zijn dagelijkse videoboodschap. Het leger blijft er volgens 'dapper en standvastig' vechten tegen Russische troepen.
,,De zware strijd om Donetsk duurt voort. De strijd om Bachmoet en Soledar, om Kreminna, om andere steden en dorpen in het oosten van onze staat gaat door'', sprak Zelenski. 'Hoewel de vijand zijn grootste krachten in deze richting heeft geconcentreerd, beschermen onze strijdkrachten de Oekraïense staat.''
De president bedankte alle legereenheden en twee in het bijzonder. ,,De jagers van de 'Kraken'-eenheid voor hun beslissende acties om de vijand in het Soledar-gebied te vernietigen en de soldaten van de 'Shaman'-eenheid die Bachmoet dapper verdedigen!''
Zelenski noemde ook de medewerkers van de Inlichtingendienst Buitenland 'die meestal onzichtbaar werken en over wie weinig wordt gezegd' terwijl ze 'zeer belangrijke beslissingen van partners' dichterbij brengen voor Oekraïne, voor onze verdedigers.'
De Duitse minister van Justitie Marco Buschmann (FDP) staat open voor de levering van Leopard 2-gevechtstanks aan Oekraïne. ,,Mijn persoonlijke mening is duidelijk en luidt: dit mag geen taboe zijn", zegt hij in een interview met de Beierse regionale krant Augsburger Allgemeine.
De jurist van de liberale coalitiepartij ziet geen juridische hindernissen voor zo'n levering. ,,De leveranciers van de wapens of landen waar ze geproduceerd zijn, worden geen oorlogspartij. Zelfs niet als Oekraïne er doelen in Rusland mee aanvalt'', benadrukt hij. Oekraïne staat volgens hem in zijn recht omdat het een zelfverdedigingsoorlog voert. ,,Volgens internationaal recht mogen we Oekraïne daarvoor wapens leveren. Het maakt niet uit van welke kwaliteit die wapens zijn."
Bondskanselier Olaf Scholz (SPD) benadrukte vrijdag in een reactie op de druk vanuit de regeringscoalitie dat hij vast zal houden aan zijn 'nuchtere en weloverwogen koers' inzake wapenleveringen aan Oekraïne. ,,Zware beslissingen die te maken hebben met de oorlog moeten zorgvuldig worden afgewogen en in overeenstemming met onze bondgenoten worden genomen'', zei hij volgens fractieleden tijdens een vergadering.
Kiev vraagt al geruime tijd om moderne gevechtstanks maar Duitsland en zijn Navo-bondgenoten leveren tot nu toe oude Sovjettanks en iets jongere pantservoertuigen.
Finland en Polen zijn bereid in Duitsland geproduceerde gevechtstanks van het type Leopard 2 te leveren aan Oekraïne, verklaarden de presidenten van beide landen deze week. In dat geval hebben beide landen toestemming van Duitsland nodig.
De Duitse vicekanselier en minister van Economische Zaken Robert Habeck (Groenen), onder andere bevoegd voor het toezicht op Duitse wapenexport, zei in een reactie op de Poolse leveringsbereidheid dat 'Duitsland niet in de weg mag staan wanneer andere landen besluiten Oekraïne te steunen, ongeacht welke beslissing Duitsland neemt.'
Nederland is niet tegen het leveren van moderne tanks aan Oekraïne en denkt ook dat het zal lukken, zei minister van Defensie Kajsa Ollongren vrijdagmiddag. De Britse regering denkt ook na over het leveren van moderne tanks.
Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) reizen begin volgende week naar Washington voor een gesprek met de Amerikaanse president Joe Biden, melden ingewijden. Op de agenda staan onder meer de oorlog in Oekraïne.
Het is de eerste keer dat ze Biden ontmoeten in het Witte Huis. Onder Biden zijn de banden met de EU weer aangehaald. De Russische invasie in buurland Oekraïne heeft deze trend versterkt.