Een door Rusland geïnstalleerde commandant van de regio Donetsk zegt dat er geen tekenen zijn dat Oekraïne troepen terugtrekt uit de oostelijke stad Bachmoet. Hij noemt de situatie voor de Russische troepen 'moeilijk'. De baas van het huurlingenleger Wagner zegt dat zijn troepen 'bijna de halve stad' onder controle hebben. Er zou slechts een uitweg nog zijn voor Oekraïners.
De Oekraïense president Zelenski zei woensdag nog dat Bachmoet zwaar verdedigd blijft en dat zijn troepen 'maximale verliezen aan de vijand willen toebrengen'.
Rusland heeft naar verluidt de locatie van de Amerikaanse drone bereikt, meldt CNN. De Amerikaanse general Mark Milley zegt dat de drone 'waarschijnlijk naar een aanzienlijke diepte is gezonken, zodat elke bergingsoperatie vanuit technisch oogpunt zeer moeilijk zal zijn'.
De Amerikaanse drone van het type Reaper MQ-9 stortte dinsdag in de internationale wateren van de Zwarte Zee nadat hij volgens Washington was geraakt door een Russische straaljager. Moskou geeft toe dat de drone door zijn straaljagers werd onderschept, maar ontkent elk contact dat tot de crash zou hebben geleid.
Het luchtalarm gaat weer af in grote delen van Oekraïne. de Amerikaanse NPR-journalist Eleanor Beardsley schrijft op Twitter dat ze 'niet snapt hoe Oekraïners zo kunnen leven'.
Suspilne, de Oekraïense staatsomroep, meldt dat gisteren in Cherson negentig 'explosieve objecten' onschadelijk zijn gemaakt in gebieden die zijn heroverd op de Russen. Er is meer dan 5000 hectare grond doorzocht en ook zijn meer dan zeven kilometer aan elektriciteitsleidingen geïnspecteerd.
Veiligheidsdiensten in Polen hebben zes buitenlanders aangehouden op verdenking van spionage voor Rusland, meldt de BBC op basis van Poolse regeringsbronnen. Ze zouden verborgen camera's hebben geplaatst bij spoorwegknooppunten en langs belangrijke verkeersroutes die gebruikt worden voor de bevoorrading van het Oekraïense leger.
De Russische aanval op Oekraïne staat volgens president Volodimir Zelenski op het punt te mislukken. ,,Wapenleveringen en andere hulp zijn vooral nu belangrijk, wanneer je voelt dat de Russische agressie het moment nadert waarop ze kan breken'', zei hij woensdagavond in zijn dagelijkse videoboodschap.
Voorwaarde is wel dat de 'druk op terreur' voortdurend wordt opgevoerd. ,,Druk in onze verdediging, bij sancties tegen Rusland, in het vernietigen van de manieren waarop de Russische staat en zijn bedrijven sancties omzeilen, in politieke en juridische druk. Stap voor stap en zonder ophouden. Hoe meer druk we op hen uitoefenen, hoe sneller we onze territoriale integriteit en internationale rechtsorde zullen herstellen'', aldus Zelenski.
Hij blikte terug op een 'vruchtbare internationale dag voor ons land, voor onze defensie'. Er werd volgens hem weer een bijeenkomst in Ramstein-formaat gehouden, 'de tiende alweer. Munitie voor onze krijgers, artillerie, tanks, bescherming van het Oekraïense luchtruim - dit alles werd besproken. Er zijn oplossingen.'
Ramstein is de naam van de Amerikaanse en Navo-luchtmachtbasis in Duitsland waar ministers van Defensie van 50 landen die Oekraïne steunen, in januari voor het eerst bijeenkwamen om te bespreken hoe die steun eruit ziet.
De Russische president Poetin heeft de miljardairs en zakelijke topmensen opgeroepen om te investeren in nieuwe technologie, fabrieken en ondernemingen om de Westerse 'sanctie-oorlog- te doorstaan. Volgens hem wil het Westen de Russische economie vernietigen. Poetin stelt dat zijn land de sancties met succes heeft opgevangen en dat Westerse bedrijven die wél in Rusland zijn gebleven een verstandige keuze hebben gemaakt.
De Russische president Poetin zegt dat zijn land een 'sancties-oorlog' heeft doorstaan. Hij sprak vandaag op een bijeenkomst voor Russische zakenmensen. Volgens Poetin is het Russische bedrijfsleven erin geslaagd om nieuwe handelspartners te vinden. De Russen doen nu vooral zaken met Aziatische en Afrikaanse landen die de Westerse sancties niet steunen.
Een Russische soldaat die bekende vorig jaar in Oekraïne een burger te hebben gedood, is door een militaire rechtbank in Rusland veroordeeld tot 5,5 jaar gevangenisstraf voor van het verspreiden van 'nepnieuws' over het leger. Dat schrijft The Guardian.
In een interview met de onafhankelijke nieuwsdienst Istories afgelopen augustus zei Daniil Frolkin (21) dat hij een mannelijke burger had doodgeschoten in een dorp in de buurt van Kiev, dat kort na het begin van de invasie door Russische troepen werd bezet.
Frolkin is de eerste soldaat van wie bekend is die door Rusland is veroordeeld nadat hij toegaf een burger te hebben gedood. De maatregel wordt beschouwd als een manier om andere militairen ervan te weerhouden zich uit te spreken.
De Verenigde Staten hebben beelden vrijgegeven van de Amerikaanse drone die werd neergehaald door twee Russische straaljagers boven de Zwarte Zee. Op de beelden is te zien hoe de eerste straaljager brandstof dumpt op de drone. Wat later komt er nog een tweede Russische jet die hetzelfde probeert waarna het beeld wegvalt. De propeller van de drone werd geraakt waardoor de Amerikaanse luchtmacht haar drone moest laten landen in internationale wateren.
Het Russische staatspersbureau Tass meldt dat middelbare scholieren in het land aan het begin van het schooljaar een nieuw geschiedenisboek zullen hebben met een hoofdstuk over de 'speciale militaire operatie' in Oekraïne.
Onderwijsminister Kravtsov zegt 'dat het werk in volle gang is'. ,,Volgens de planning is het aan het begin van het schooljaar klaar voor de hogere klassen". Hij zei dat scholen er geleidelijk op zouden kunnen overschakelen.
De Russische autoriteiten noemen de invasie in Oekraïne al vanaf het begin, meer dan een jaar geleden, een 'speciale militaire operatie'.
De Syrische president Bashar al-Assad is in Moskou door zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin ontvangen. Poetin probeert zijn bondgenoot uit het Midden-Oosten te overtuigen dat goede relaties met Turkije nu nodig zijn. De Turkse president Erdogan heeft aangegeven bereid te zijn met Assad aan tafel te willen om tot een vergelijk te komen.
De relaties tussen Syrië en Turkije zijn nooit erg goed geweest. En in de elf jaar geleden losgebarsten Syrische burgeroorlog steunt Ankara soennitische rebellen die het regime van Assad bestrijden. Daarnaast heeft Turkije een stuk van het noorden van Syrië bezet in de strijd tegen wat de Turkse regering ziet als een dreiging van gewapende Koerdische groepen.
Rusland heeft Assad met militair ingrijpen voor een nederlaag behoed en de veelal jihadistische rebellen zijn teruggedrongen tot een geïsoleerd gebied in het noordwesten van Syrië. Rusland en Turkije waren tegenstanders in de Syrische burgeroorlog, maar hebben uiteindelijk afspraken gemaakt om te voorkomen dat daar de oorlog weer oplaait.
© AP — De Syrische president Bashar Assad (links) en de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Mikhail Bogdanov (rechts) kijken naar een erewacht tijdens een welkomstceremonie bij aankomst van Assad op de luchthaven Vnukovo in Moskou. Moskou heeft de Verenigde Staten opgeroepen niet meer met drones in de buurt van Rusland te vliegen. Na het incident boven de Zwarte Zee, waar een Amerikaanse drone in botsing kwam met een Russisch gevechtsvliegtuig, waarschuwt de Russische ambassadeur in Washington dat alle Amerikaanse vluchten bij de grenzen als 'openlijk vijandig' worden opgevat.
De ambassadeur Anatoly Antonov werd dinsdag in Washington op het matje geroepen, maar vindt zelf dat het Amerikaanse toestel daar niet had moeten vliegen. Bovendien is hij niet blij met de manier waarop de Amerikanen over de botsing naar buiten treden. Hij zegt ervan uit te gaan dat de VS vanaf nu zullen stoppen met 'verdere speculatie in de media en met vliegen bij de Russische grens'. Antonov zei dinsdag al de Amerikaanse drone als een provocatie te zien, maar dat Moskou niet uit is op een confrontatie met de VS.
Het Amerikaanse leger zei dat het incident werd veroorzaakt door 'roekeloos' en 'onprofessioneel' gedrag van de Russische piloten. Een van de twee vliegtuigen zou de drone uiteindelijk hebben geraakt, waardoor die uit de lucht moest worden gehaald door de Amerikanen. Volgens het Pentagon vliegen regelmatig Amerikaanse verkenningsvliegtuigen routinematig boven de Zwarte Zee.
Rusland zou nu ook vrouwelijke gevangenen naar het front sturen. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Defensie en wordt onder meer bevestigd door Olga Romanova van de ngo voor gevangenenrechten ‘Roes Sidjasjtsjaja’ (‘Russen achter de tralies’).
Het beruchte Russische huurlingenleger Wagnergroep rekruteert al sinds vorig jaar mannen in gevangenissen en strafkolonies in Rusland. Als ze zes maanden gaan vechten aan het front in Oekraïne, krijgen ze een vermindering of kwijtschelding van hun celstraf en een salaris. De meesten keren echter niet terug.
Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie boort Rusland nu 'alternatieve bronnen' aan voor het aanvullen van de troepen aan het front, na de 'zware verliezen' die het al leed. ,,Zo werd vorige week een trein met rijtuigen voor het vervoer van gevangenen naar de regio Donetsk opgemerkt. Een van de wagons bevatte veroordeelde vrouwen”, was maandag te lezen in een update op Telegram.
Expert Olga Romanova bevestigde het nieuws aan de onafhankelijke Russische website ‘iStories’. Volgens haar worden vrouwelijke gevangenen al ingezet sinds eind vorig jaar. Opmerkelijk: Jevgeni Prigozjin, oprichter van de Wagnergroep, zei in december al dat hij het een goed idee vond om vrouwelijke gevangenen uit Rusland naar de frontlinie in Oekraïne te sturen. ,,Er is weerstand, maar ik denk wel dat het er zal komen”, zei hij toen.
© ANP / EPA Een voormalige Russische generaal en militair expert droomt er in een show op Russische staatstelevisie van dat president Poetin een nucleaire duikboot inschakelt om beweging te brengen in de vastgelopen oorlog. Hij wil een onderzeewapen in actie zien dat volgens hem 'een nucleaire vloedgolf van 300 tot 500 meter hoog' veroorzaakt die aan alles op zijn weg een einde maakt.
De suggestie voor Vladimir Poetin was te horen in de veelbekeken talkshow van Vladimir Solovyov op ‘Russia-1'. Ex-generaal en militair expert Evgeny Buzhinsky riep in de show op om het westen aan te vallen met nucleaire wapens zoals de ‘Poseidon’ en ‘Burevestnik’. Die laatste is door Poetin zelf aangekondigd als een ,,uiterst geavanceerd en technisch ongeëvenaard” wapen, dat echter momenteel nog niet beschikbaar is.
De inkomsten van Rusland uit de export van olie en petroleumproducten zijn in februari fors gedaald onder druk van de westerse sancties tegen de Russische olie-industrie vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn maandelijkse oliemarktrapport. Het Westen heeft een prijsplafond op Russische olie opgelegd, terwijl de Europese Unie een boycot heeft op de invoer van olie uit Rusland via tankers.
© REUTERS — Als reactie op het drone-incident heeft de Britse minister van Defensie, Ben Wallace, er bij Moskou op aangedrongen het internationale luchtruim te respecteren. ,,Alle partijen zouden dat moeten doen", zei hij.
Rusland ontkent dat de drone is neergestort door toedoen van de straaljagers, maar beweert dat dit komt door 'scherp manoeuvreren'. Volgens het ministerie van Defensie hebben de vliegtuigen geen wapens gebruikt en zijn ze veilig teruggekeerd naar hun thuisvliegveld. De Russische ambassadeur Anatoly Antonov, die door de Amerikaanse regering ter verantwoording werd geroepen, zegt dat Rusland het incident ziet als een provocatie, maar ook dat het land niet uit is op een confrontatie met de VS.
Een woordvoerder van het Pentagon wil niet zeggen of het zou proberen om de drone te bergen, maar merkte op Rusland dat in ieder geval niet heeft gedaan. De Verenigde Staten hebben zelf geen oorlogsschepen in de Zwarte Zee, maar ze vliegen er wel routinematig met verkenningsvliegtuigen.
Oekraïense troepen zijn er in de buurt van de felbevochten stad Voehledar in geslaagd om een Russische officier gevangen te nemen die een interessant document bij zich droeg. In een klein schriftje hield hij volgens het Oekraïense ministerie van Defensie bij hoeveel van zijn manschappen dag na dag uitgeschakeld werden. En de cijfers bleken ontnuchterend.
Maar liefst 80 tot 97 procent van de mannen keerde niet terug in de eerste week van maart, zo blijkt. '1 maart: 100 soldaten namen deel aan een aanval; 16 blijven over', staat er te lezen. '3 maart: van de 116 soldaten blijven er 23 over. 4 maart: van de 103 soldaten blijven er 15 over. 5 maart: van de 115 soldaten blijven er 3 over.'
Voehledar ligt ten zuiden van Bachmoet en wordt al wekenlang bestookt door Russische troepen. Behalve dramatische verliezen hebben de Russen echter nog niet veel bereikt.
Turkije voert gesprekken om de graandeal met 120 dagen te verlengen in plaats van met 60 dagen. Dat heeft de Turkse minister van Defensie Hulusi Ajar woensdag gezegd.
De deal maakt veilige graantransporten vanuit Oekraïense havens via de Zwarte Zee naar Turkije mogelijk. Het akkoord werd in juli vorig jaar gesloten. ,,Het voortzetten van de deal is belangrijk'', aldus Akar.
De voedselprijzen lieten afgelopen jaar sterke schommelingen zien. In maart vorig jaar schoten de prijzen omhoog na de Russische inval in Oekraïne. Dat kwam doordat de twee landen grote leveranciers zijn van granen en oliën. Dankzij de zogeheten graandeal tussen Rusland en Oekraïne, die onder leiding van de Verenigde Naties en Turkije werd bereikt, kwam de uitvoer van graan via de Zwarte Zee weer op gang en daalden de prijzen.
De botsing tussen een Russisch gevechtsvliegtuig en een Amerikaanse drone boven de Zwarte Zee dinsdagavond was vermoedelijk 'een onopzettelijke actie van Rusland'. Dat zegt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zegt dat het onderzoek naar het incident loopt. Over mogelijke opzet of een mogelijk motief zei hij op dit moment nog geen uitspraken te kunnen doen. ,,Het was een roekeloos en onveilig incident, maar we moeten verder onderzoek doen", aldus de buitenlandminister.
Moskou heeft Washington naar aanleiding van het incident gewaarschuwd om uit de buurt van het Russische luchtruim te blijven. ,,We zullen niet langer toestaan dat iemand onze wateren schendt", zei de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten volgens het Russische staatspersbureau TASS.
De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin en zijn Russische ambtgenoot Sergej Sjojgoe hebben elkaar woensdag telefonisch gesproken. Volgens Austin heeft hij in het gesprek aangegeven dat de VS zullen blijven vliegen op plekken waar dat volgens het internationale recht is toegestaan. ,,Rusland moet zijn militaire vliegtuigen op een veilige en professionele manier bedienen", stelt hij.
De botsing vond plaats in het internationale luchtruim, nabij Oekraïens grondgebied dat Rusland beweert te hebben geannexeerd. Volgens de Amerikanen was de drone daar bezig met een routinesurveillancevlucht. De drone zou plots zijn geraakt door een Russische straaljager. Rusland zegt zelf niet verantwoordelijk te zijn voor de crash.
Rusland gaat proberen om de neergestorte militaire drone van de Verenigde Staten uit de Zwarte Zee te halen, aldus een lid van de Veiligheidsraad. Die zegt ook dat de drone aantoont dat de VS 'direct deelnemen' aan de oorlog in Oekraïne.
,,Ik weet niet of we de drone kunnen bergen of niet, maar het moet gebeuren. En we zullen er zeker aan werken", zei secretaris Nikolaj Patroesjev tegen Russische staatstelevisie. Daarnaast beschuldigde hij de VS, een zeer belangrijke partner van Oekraïne, ervan te liegen over hun betrokkenheid bij de oorlog.
Het is niet duidelijk of de Amerikanen zelf gaan proberen om het wrak van de drone uit zee te halen. Volgens het Witte Huis is er een kans dat de drone nooit wordt geborgen, omdat die mogelijk terecht is gekomen in een te diep gedeelte van de Zwarte Zee. Een woordvoerder zei dat Rusland dankzij voorzorgsmaatregelen maar beperkt informatie uit de kapotte drone kan halen.
De onbemande drone stortte dinsdag neer na een incident met Russische straaljagers. Volgens de Amerikanen was de drone in het internationaal luchtruim bezig met een routinesurveillancevlucht en werd deze plots geraakt door een van de straaljagers. Rusland ontkent verantwoordelijk te zijn voor de crash en stelt dat de relatie met de VS 'een dieptepunt' had bereikt.
Paus Franciscus heeft Oekraïne woensdag opgeroepen 'respect te hebben' voor religieuze plekken in het land. Hij doelde daarbij specifiek op het klooster waar het hoofdkantoor van de Oekraïense orthodoxe kerk zit. De monniken in dat gebouw moeten van de Oekraïense overheid op 29 maart het klooster uit.
De Oekraïense orthodoxe kerk heeft nauwe banden met Russische orthodoxe kerk. Het hoofd van die Russische kerk, patriarch Kirill, is een felle voorstander van de Russische inval in Oekraïne. De Oekraïense overheid stelt dat de beiden kerken samenwerken en heeft sinds oktober verschillende kerkgebouwen doorzocht, sancties afgekondigd tegen bisschoppen en justitiële onderzoeken geopend naar andere geestelijken.
De nieuwste maatregel is de verplichte ontruiming van het hoofdkantoor in het Pechersk Lavra-complex in Kiev. Paus Franciscus zei tijdens de dienst op het Sint Pietersplein in Rome woensdag 'dat de strijdende partijen in Oekraïne respect moeten hebben voor religieuze plekken'.
© REUTERS — Een kerk en een kathedraal op de grond van het Pechersk Lavra-klooster in Kiev. Het Turkse parlement zal 'zeer waarschijnlijk' voor half april het Navo-lidmaatschapsaanvraag van Finland goedkeuren, zeggen twee Turkse functionarissen. Het lijkt er steeds meer op dat Finland afzonderlijk van Zweden tot het militaire bondgenootschap zal toetreden.
De uitspraken komen vlak voor een meerdaags bezoek van de Finse president Sauli Niinistö aan Turkije. De Turkse president Erdogan hintte woensdag opnieuw op groen licht voor de Finse lidmaatschapsaanvraag.
Finland en Zweden trekken samen op in hun poging lid te worden van de Navo, als reactie op de oorlog in Oekraïne. Hun aanvragen moeten door alle dertig Navo-lidstaten worden goedgekeurd. Turkije ligt nog dwars. De Turkse bezwaren richten zich met name op Zweden. Ankara eist dat Zweden meer actie onderneemt tegen aanhangers van terroristische groeperingen, bijvoorbeeld de Koerdische Arbeiderspartij (PKK).
© AP — De Turkse president Erdogan. Oekraïense troepen zijn er in de buurt van de felbevochten stad Voehledar in geslaagd om een Russische officier gevangen te nemen die een interessant document bij zich droeg. In een klein schriftje hield hij volgens het Oekraïense ministerie van Defensie bij hoeveel van zijn manschappen dag na dag uitgeschakeld werden. En de cijfers bleken ontnuchterend.
Maar liefst 80 tot 97 procent van de mannen keerde niet terug in de eerste week van maart, zo blijkt. ,,1 maart: 100 soldaten namen deel aan een aanval; 16 blijven over”, staat er te lezen. ,,3 maart: van de 116 soldaten blijven er 23 over. 4 maart: van de 103 soldaten blijven er 15 over. 5 maart: van de 115 soldaten blijven er 3 over.”
Voehledar ligt ten zuiden van Bachmoet en wordt al wekenlang bestookt door Russische troepen. Behalve dramatische verliezen hebben de Russen echter nog niet veel bereikt.
© Reuters De Duitse strijdkrachten hebben nog meer tekorten aan wapens en andere uitrusting dan voor de Russische invasie in Oekraïne in februari vorig jaar begon, zegt het parlementslid belast met contacten met het leger, Eva Högl. ,,De Bundeswehr heeft te weinig van alles en nóg minder dan op 24 februari 2022", schrijft Högl.
Ze bekritiseert de regering, omdat die volgens haar wel meer geld vrijmaakt voor defensie, een fonds van 100 miljard euro, maar dat het daadwerkelijk uitgeven van dat geld slechts moeizaam van de grond komt. Bovendien geeft het leger allerlei zaken aan Oekraïne, maar worden die zaken niet of te traag vervangen.
Het Russische parlement heeft voor een wetsvoorstel gestemd waarmee het in diskrediet brengen van 'groepen vrijwilligers' die vaak als huurlingen in de oorlog meevechten ook strafbaar wordt gesteld. Het voorstel is een aanvulling op de bestaande wetgeving waarmee het in diskrediet brengen van de strijdkrachten streng kan worden bestraft.
Het in diskrediet brengen van de strijdkrachten en dus straks ook huurlingen en vrijwilligers, kan worden bestraft met vijf jaar cel en wie dat bewust doet met 'valse informatie' riskeert tot vijftien jaar cel.
De wetgevers in de Doema doelen op huurlingen van het bedrijf dat zich de Wagner Groep noemt en nauw verbonden is met het Kremlin. Die huurlingen vechten momenteel in en rond de stad Bachmoet in Oekraïne aan Russische zijde. De plaats is voor de strijdende partijen een prestigeobject geworden wat aan beide zijden tot grote verliezen heeft geleid, terwijl de frontlijn weinig is verschoven in meer dan een half jaar van strijd.
De Wagner Groep claimt nu tot vlak bij het centrum te zijn opgetrokken, op de oostelijke oever van de rivier de Bachmoetka, maar die is een barrière om het centrum in te trekken. Russische troepen en huurlingen zijn er ook nog steeds niet in geslaagd de stad op de westelijke oever van de rivier te omsingelen.
© Reuters — Oekraïense militairen in de buurt van Bachmoet eerder deze week. De onderhandelingen over een verlenging van het graanakkoord tussen Oekraïne en Rusland gaan door, meldt Turkije. Het land was vorig jaar samen met de Verenigde Naties betrokken bij de totstandkoming van de deal, die het voor Oekraïne mogelijk maakt om ondanks de oorlog landbouwproducten via de Zwarte Zee te exporteren.
De afspraken lopen dit weekend af en worden alleen opnieuw met 120 dagen verlengd als geen van de betrokken landen bezwaar heeft. De deal kwam in juli tot stand en werd in november voor het eerst verlengd. Dat gebeurde in beide gevallen na moeizame onderhandelingen. Ook nu is verlenging niet vanzelfsprekend.
Een Oekraïense regeringsfunctionaris zegt dat Kiev de afspraken 'strikt' zullen blijven naleven, terwijl Rusland voorstander is van een kortere verlenging. Oekraïne wil de afspraken het liefst met een jaar verlengen en ook via een vierde haven exporteren. Volgens de functionaris is het Russische plan niet mogelijk en moet het originele akkoord worden aangepast als de verlenging niet over een periode van minstens 120 dagen gaat.
De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat de deal met zestig dagen is verlengd, aldus staatspersbureau TASS. Of de deal binnen zestig dagen opnieuw wordt verlengd, is volgens een andere functionaris afhankelijk van de Russische uitvoer van voedsel en kunstmest. De landbouwexport van Rusland is niet het doelwit van sancties die zijn ingevoerd vanwege de oorlog in Oekraïne, maar wordt volgens Moskou wel getroffen door barrières veroorzaakt door de strafmaatregelen.
Rusland erkent de jurisdictie van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag niet. Dat vernam Reuters van het Russische staatspersbureau TASS. Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov reageerde vandaag bij TASS op het bericht dat het ICC van plan is twee zaken wegens vermeende oorlogsmisdaden te openen tegen Russische individuen. Naar verwachting worden binnenkort de eerste arrestatiebevelen uitgevaardigd.
Peskov reageerde: ,,Wij erkennen deze rechtbank niet, we erkennen de jurisdictie niet."
Op 14 maart 2022 ging Marina Ovsjannikova de wereld over met haar protestactie op de Russische staatstelevisie: ze hield live in de uitzending een protestposter tegen de oorlog omhoog. Daardoor verloor ze haar familie, huis en werk. Toch gaat ze door met haar verzet. ,,Iedereen haatte me.’’ Lees hier het hele verhaal.
© ANP / EPA Rusland gaat de deal met Oekraïne over graanexporten via de Zwarte Zee met zestig dagen verlengen. Dat heeft de regering in Moskou laten weten na overleg met de Verenigde Naties in het Zwitserse Genève.
De overeenkomst, die vorig jaar juli werd gesloten, maakt de uitvoer van Oekraïens graan en andere landbouwproducten mogelijk, ondanks de oorlog. De afspraken werden in november na moeizame onderhandelingen verlengd tot 18 maart.
Of de deal binnen die extra zestig dagen opnieuw wordt verlengd, zal afhangen van versoepelingen van de sancties tegen de Russische uitvoer van voedsel en kunstmest, zo heeft de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Vershinin, laten weten in een verklaring.
Door het akkoord stegen de prijzen van voedingsmiddelen wereldwijd minder snel omdat Oekraïne, een belangrijke producent van graan, weer kon exporteren. Aan het begin van de Russische invasie in Oekraïne ruim een jaar geleden dreigden grote tekorten en stegen de prijzen.
De deal geldt dan ook als een van de weinige diplomatieke successen sinds de oorlog. In de eerste maanden hielden Rusland en Oekraïne nog overleg over vrede, maar de onderhandelingen liepen vast en werden vervolgens niet meer hervat. Beide partijen zien elkaars voorwaarden voor vrede als onaanvaardbaar.
Zij die het militaire bevel van Oekraïne vormen zijn het unaniem eens om het oosten van Oekraïne, inclusief de zwaar onder vuur liggende stad Bachmoet, te blijven verdedigen. Daarmee wil Oekraïne de vijand 'zoveel mogelijk verliezen' toebrengen, heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski dinsdagavond gezegd.
,,De grootste aandacht was gevestigd op... Bachmoet'', zei Zelenski in zijn gebruikelijke video in de avond. ,,Het gehele commando was daarover duidelijk: 'Versterk deze sector en vernietig de bezetters zoveel mogelijk'.
© AFP — De Oekraïense president Volodimir Zelenski. Moskou ziet het incident met een Russische straaljager een Amerikaanse militaire drone boven de Zwarte Zee als een provocatie. Het Russische staatspersbureau RIA tekende dat op uit de mond van Anatoly Antonov, de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten.
Antonov werd door de Amerikanen op het matje geroepen nadat de drone in zee stortte nadat het in contact was gekomen met het Russische gevechtsvliegtuig.Volgens de Russische president Vladimir Poetin is de sabotage aan de Nord Stream-gaspijpleidingen vorig jaar uitgevoerd op 'staatsniveau'. Dat zei Poetin dinsdag op de Russische staatstelevisie. Het idee dat een autonome pro-Oekraïense groep verantwoordelijk is voor de explosies doet hij af als 'complete onzin'.
Het is nog steeds onduidelijk wie er achter de explosies van de Nord Stream-leidingen zit. Duitsland, Zweden en Denemarken zijn onderzoeken gestart naar de toedracht van de sabotage. Afgelopen week publiceerden media in Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk berichten dat waarschijnlijk een pro-Oekraïense groep achter de sabotage zit. Er zouden geen bewijzen zijn dat de Oekraïense regering erbij betrokken was. President Zelenski heeft de suggestie van Oekraïense betrokkenheid afgedaan als 'belachelijk'.
Zweedse en andere Europese onderzoekers hebben gezegd dat er sprake was van een opzettelijke aanval, maar hebben nog niet gezegd wie verantwoordelijk zou zijn voor de aanval. Moskou heeft, zonder bewijs te leveren, de schuld bij westerse landen gelegd. In het tv-interview hint Poetin op Amerikaanse betrokkenheid, iets dat eerder al door de Verenigde Staten werd ontkend.
© AFP — De Russische president Vladimir Poetin. Het Russische ministerie van Defensie heeft gereageerd op het incident tussen een Russische straaljager en de Amerikaanse drone. Volgens de Russen vloog de drone vanochtend boven de Zwarte Zee, nabij de Krim, in de richting van Rusland en had het onbemande toestel de transponder uit staan.
Russische gevechtsvliegtuigen zouden 'de indringer' daarna gespot hebben. De toestellen zouden geen wapens hebben gebruikt tegen de drone of in contact zijn gekomen met het onbemande toestel. De drone zou zelf in een ongecontroleerde duikvlucht zijn geraakt en daarna zijn neergestort in zee, zeggen de Russen.
De Verenigde Staten gaan de Russische ambassadeur in Washington op het matje roepen om hun 'ernstige bezwaren' kenbaar te maken over het incident tussen een Russische straaljager en een Amerikaanse drone boven de Zwarte Zee.
,,We gaan de Russische ambassadeur bij het ministerie van Buitenlandse Zaken ontbieden", zei de Amerikaanse diplomatieke woordvoerder Ned Price tegen verslaggevers, eraan toevoegend dat de Amerikaanse ambassadeur in Moskou ook het protest van Washington had overgebracht in een bericht aan het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.
Een Russisch gevechtsvliegtuig, een Su-27 zou boven de Zwarte Zee in botsing zijn gekomen met een Amerikaanse drone, waarna de drone, een MQ-9, zou zijn neergestort door een defect aan een propellor. Dat heeft de Amerikaanse luchtmacht bekendgemaakt.
,,Onze MQ-9 was bezig met routine-operaties in het internationale luchtruim toen het onderschept en geraakt werd door een Russisch vliegtuig, met een crash en complete vernieling van de MQ-9 tot gevolg'', verklaarde James Hecker, generaal bij de Amerikaanse luchtmacht.
De Amerikaanse president Joe Biden is op de hoogte gebracht van het neerstorten van de drone. John Kirby, woordvoerder van het Witte Huis, noemde de actie 'onveilig, onprofessioneel en roekeloos.' Dergelijke onderscheppingen komen wel vaker voor, maar dat een drone neerstort is 'uniek', zegt de woordvoerder.
Voor de botsing zou de Su-27, samen met een ander toestel, al diverse keren brandstof op de drone hebben gedumpt, mogelijk om het te beschadigen. Daarnaast zou de Russische straaljager volgens de VS ook al enkele malen voor de MQ-9 hebben gevlogen tijdens 'onveilige' manoeuvres.
Volgens het Amerikaanse leger is sprake van 'een patroon van gevaarlijke acties van Russische piloten tijdens interactie met vliegtuigen van de VS en bondgenoten boven het internationale luchtruim'. Deze zijn 'gevaarlijk en kunnen leiden tot misrekening en onbedoelde escalatie'.
Navo-diplomaten in Brussel hebben het incident bevestigd, maar zeiden dat het niet de verwachting is dat het leidt tot een verdere confrontatie. De hoogste militaire commandant van het bondgenootschap heeft de NAVO-lidstaten op de hoogte gebracht. De Russische regering heeft nog niet gereageerd op het incident.
Een MQ-9, ook wel Reaper genoemd, is een onbemand verkenningsvliegtuig dat op afstand bestuurd wordt. Het is zo'n 11 meter lang en heeft een spandwijdte van 20 meter.
© ANP / EPA — Twee Russische SU-27's tijdens een luchtshow boven Sint-Petersburg. Minister Kajsa Ollongren (Defensie) heeft Oekraïne twee mijnenjagers, een systeem om drones te detecteren en een systeem om snel bruggen te kunnen aanleggen beloofd. Dat deed ze tijdens een bezoek aan twee gebombardeerde havensteden in dat land, meldt het ministerie van Defensie.
Het plan is om twee mijnenvegers uit de Alkmaarklasse te leveren aan Oekraïne. Die kunnen ingezet worden om na de oorlog mijnen te ruimen in de Zwarte Zee. Daarnaast draagt Nederland radarsystemen bij die gebruikt kunnen worden om drones te detecteren en zogenoemde amfibische brugslagvaartuigen van het type M3. Met zo'n voertuig kan snel een brug gelegd worden.
© REUTERS — Ukrainian Defence Minister Oleksii Reznikov and his Netherland's counterpart Kajsa Ollongren shake hands after a joint news briefing, amid Russia's attack on Ukraine, in Odesa, Ukraine March 14, 2023. REUTERS/Serhii Smolientsev Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal plant de Chinese president Xi Jinping een telefoongesprek met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky. De krant meldt dat Xi waarschijnlijk met Kiev wil bellen na eerst volgende week een bezoek aan Moskou te hebben gebracht. Het zou de eerste keer zijn sinds de Russische invasie in Oekraïne dat Xi met Zelensky belt of dat hij Rusland bezoekt.
Persbureau Reuters schreef maandagochtend ook al op basis van anonieme bronnen over een aanstaand bezoek van de Chinese president aan Rusland. Maar Beijing en Moskou wilden dat nieuws nog niet bevestigen.
China heeft altijd benadrukt neutraal in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland te willen staan en een voorstander te zijn van vrede. Het land uit wel vaak kritiek op de rol van het Westen, dat veel wapens levert aan Oekraïne. Washington en de NAVO spraken enkele weken geleden hun vrees uit dat Beijing overweegt om Rusland te steunen met wapens.
Xi kwam een jaar na de invasie op 24 februari met een vredesvoorstel voor het conflict. Het Kremlin was enthousiast over het Chinese plan, maar Kiev zag er geen brood in. Wel was Zelensky blij dat Xi zich actief met de oorlog bemoeide. Hij zei toen al dat hij een ontmoeting plande met de Chinese president. De Russische president Vladimir Poetin zei in diezelfde week ook dat er was afgesproken dat Xi naar Moskou zou komen, maar hij noemde nog geen datum.
Vertegenwoordigers van Rusland en de Verenigde Naties zijn maandag in Genève begonnen aan onderhandelingen over een nieuwe verlenging van de graandeal. Oekraïne kan dankzij dit akkoord tijdens de oorlog graan via de Zwarte Zee exporteren.
Het akkoord tussen Rusland en Oekraïne werd in juli gesloten met hulp van Turkije en de VN. De afspraken werden in november na moeizame onderhandelingen verlengd tot 18 maart. Als geen van de betrokken partijen dwarsligt, blijft de deal ook na die datum geldig.
VN-chef António Guterres reisde vorige week naar Kiev om bij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan te dringen op een 'cruciale; verlenging van de afspraken. Door de overeenkomst konden de prijzen van voedingsmiddelen wereldwijd dalen. Oekraïne is net als Rusland een belangrijke producent van graan.
Oekraïne heeft een gepland telefoongesprek tussen de Chinese president Xi Jinping en zijn Oekraïense tegenhanger Volodimir Zelenski niet bevestigd volgens de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan.
The Wall Street Journal meldde eerder vandaag dat de twee staatshoofden binnenkort voor het eerst aan de telefoon zouden zijn. Sullivan zegt dat de VS Xi hebben aangemoedigd met Zelenski te praten om te voorkomen dat hij het 'Russische perspectief' krijgt.
Volgens de Amerikaanse krant zal Xi waarschijnlijk met Kiev bellen na volgende week eerst een bezoek aan Moskou te hebben gebracht. Het zou de eerste keer zijn sinds de Russische invasie in Oekraïne dat Xi met Zelenski belt of dat hij Rusland bezoekt.
Persbureau Reuters schreef maandagochtend ook al op basis van anonieme bronnen over een aanstaand bezoek van de Chinese president aan Rusland. Maar Beijing en Moskou wilden dat nieuws nog niet bevestigen.
China heeft altijd benadrukt neutraal te willen staan in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland en een voorstander te zijn van vrede. Het land uit wel vaak kritiek op de rol van het Westen, dat veel wapens levert aan Oekraïne. Washington en de NAVO spraken enkele weken geleden hun vrees uit dat Beijing overweegt om Rusland te steunen met wapens.
Xi kwam op 24 februari, een jaar na de invasie, met een vredesvoorstel voor het conflict. Het Kremlin was enthousiast over het Chinese plan, maar Kiev zag er geen brood in. Wel was Zelenski blij dat Xi zich actief met de oorlog bemoeide. Hij zei toen al dat hij een ontmoeting plande met de Chinese president.
De Russische president Vladimir Poetin zei in diezelfde week ook dat er was afgesproken dat Xi naar Moskou zou komen, maar hij noemde nog geen datum.
De film Navalny over de vergiftiging van de gevangen Russische oppositieleider kreeg zondagnacht een Oscar voor de beste documentaire. De reacties in Rusland zijn vrij gematigd. In Oekraïne spugen ze vuur.
Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov liet gisteren weten de film van de Canadese regisseur Daniel Roher niet te hebben gezien. ,,Ik kan de kwaliteit ervan niet beoordelen. Niettemin durf ik het wel aan te zeggen, dat hier een bepaald element van politisering van het onderwerp aanwezig is’’, aldus een voor zijn doen vrij ingetogen Peskov.
In Oekraïne, waar Rusland al ruim een jaar een zogenoemde ‘speciale militaire operatie’ doorvoert met tienduizenden doden tot gevolg, wordt de Oscar-toekenning voor ‘Navalny’ met veel weerstand ontvangen. De algemene teneur in de Oekraïense kritiek: het Westen wil per se de ‘goede Rus’ vinden.
Lees hier het volledige artikel.
Graanproducenten in Bulgarije hebben maandag opgeroepen tot een importverbod op Oekraïense tarwe. De belastingvrije invoer uit Oekraïne, die ruim 30 procent goedkoper is, maakt de binnenlandse tarweproductie niet langer concurrerend, zeiden deelnemers aan protesten in drie noordelijke Bulgaarse regio's op staatsradio BNT. ,,De markt is ingestort, de kampen zijn vol", zei protestcoördinator Dimitar Dimoitrov. Soortgelijke problemen zijn er als gevolg van het importeren van goedkopere zonnebloempitten uit Oekraïne.
Om de Oekraïense economie te ondersteunen in het kader van de oorlog met Rusland, schortte de Europese Unie vorig jaar de douanerechten en andere handelsmaatregelen op die van toepassing zijn op invoer uit Oekraïne.
Rusland is overgestapt op het gebruik van vleesverslindend thermiet om Oekraïense stellingen te bestoken. Thermietmunitie is bijzonder dodelijk omdat deze eerder brandt dan ontploft. De munitie kan temperaturen bereiken van meer dan 2.400 graden en kan gemakkelijk door staal schroeien.
De bommen - gemaakt van metaalpoeder vermengd met metaaloxide - zijn zo dodelijk omdat ze branden in plaats van te exploderen. De munitie wordt bestempeld als het wreedste wapen in het Russische arsenaal. Ze kunnen 'onmiddellijk en levenslang menselijk lijden' veroorzaken, aldus Human Rights Watch.
De Italiaanse minister van Defensie Guido Crosetto beschuldigt de Russische paramilitaire groepering Wagner van het aanwakkeren van illegale migratie naar Europa om bondgenoten van Oekraïne te straffen.
,,De exponentiële toename van het migratiefenomeen vanaf de Afrikaanse kusten maakt in niet te verwaarlozen mate ook deel uit van een duidelijke strategie van hybride oorlogsvoering die de Wagner Groep - huurlingen in loondienst van Moskou - toepast door gebruik te maken van zijn aanzienlijke gewicht in verschillende Afrikaanse landen', zei de minister maandag in een verklaring.
,,Net zoals de EU, de Navo en het Westen zich hebben gerealiseerd dat cyberaanvallen deel uitmaken van de wereldwijde confrontatie veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, zouden ze nu moeten begrijpen dat het front boven Zuid-Europa elke dag gevaarlijker wordt", vervolgde hij. ,,Ze moeten er bovendien rekening mee houden dat ongecontroleerde en voortdurende immigratie een middel wordt om de meest blootgestelde landen, Italië voorop, en hun geostrategische keuzes te beïnvloeden".
De Oekraïense strijdkrachten hebben meer dan 1100 Russische soldaten om het leven gebracht in de Donbas-regio. Dat claimt de Oekraïense president Volodimir Zelenski. In het gebied in het oosten van Oekraïne wordt de afgelopen maanden het hevigst gevochten, zeker in en rond de stad Bachmoet.
,,Sinds 6 maart zijn we erin geslaagd om alleen al in het gebied rond Bachmoet meer dan 1100 vijandelijke soldaten te doden", aldus Zelenski in een videoboodschap.
Ook zouden zeker 1500 Russische soldaten dusdanig gewond zijn geraakt, dat ze niet meer ingezet kunnen worden door het Russische leger. Bovendien zou Rusland volgens Zelenski veel materieel verloren bij de beschietingen en zijn meer dan tien munitiedepots vernietigd.
Zo'n 55 Oekraïense soldaten voltooien deze week in Spanje een Leopard 2-training van een maand. Daarin leerden ze om te gaan met de gevechtstanks van Duitse makelij die westerse bondgenoten aan Kiev hebben geleverd of beloofd. Dat maakte een regeringsbron in Madrid maandag bekend.
De militairen, die half februari in Spanje arriveerden, vertrekken woensdag naar Polen voordat ze terugkeren naar Oekraïne en het front. Ze werden twaalf uur per dag en zes dagen per week getraind op de militaire basis San Gregorio bij de stad Zaragoza in het noordoosten van Spanje, zei de Spaanse kapitein Contreras tijdens een persbezoek.
De republiek Moldavië, een buurland van Oekraïne, wordt momenteel niet bedreigd door gewapende aanvallen vanuit het buitenland. Dat heeft de Moldavische minister van Defensie Anatolie Nosatîi maandag gezegd. ,,Er is op dit moment geen direct militair gevaar voor Moldavië", verklaarde hij in een interview met persbureau Agence France Presse (AFP).
Er zijn volgens hem wel 'andere soorten bedreigingen die de veiligheid van het land aantasten. Zoals de 'hybride oorlogsvoering' door Moskou om de pro-Europese regering omver te werpen, zo schatte de bewindsman in.
Rusland creëert 'desinformatie, spanningen binnen onze samenleving' en probeert 'de politieke orde te veranderen, de staatsmacht te destabiliseren en omver te werpen', lichtte hij toe. ,,De grootste uitdaging is nu een reeks provocaties die de Russische Federatie probeert te gebruiken om de situatie te destabiliseren", voegde Nosatîi eraan toe.
De Moldavische politie maakte zondag bekend dat leden van een vermoedelijk door Moskou georkestreerd netwerk waren gearresteerd. Na huiszoekingen werden 25 mannen verhoord en zeven aangehouden. De vermeende onruststokers worden ervan beschuldigd het land te hebben willen destabiliseren door tussenkomsten bij de antiregeringsdemonstraties die regelmatig plaatsvinden in de hoofdstad Chisinau.
De Moldavische partij van de voortvluchtige pro-Russische en invloedrijke zakenman Ilan Shor organiseerde de afgelopen weken al protesten tegen de pro-Europese regering. Hij wordt ervan verdacht deelnemers geld toe te steken. Ook Washington beschuldigt Rusland ervan Moldavië, tussen Oekraïne en Roemenië, te willen destabiliseren met als doel een pro-Russische regering te installeren.
De Amerikaanse president Joe Biden wil meer geld aan defensie uitgeven dan ooit tevoren in vredestijd of in tijden zonder actieve deelname aan een oorlog. Zijn begrotingsplannen voorzien in een bedrag van 886 miljard dollar (ruim 824 miljard euro). Dat is 28 miljard dollar meer dan vorig jaar (858 miljard).
Het omvat omvat een loonsverhoging van 5,2 procent voor troepen en de grootste geregistreerde toewijzing ooit voor onderzoek en ontwikkeling, waarbij de oorlog van Rusland tegen Oekraïne de vraag naar meer uitgaven voor munitie aanwakkerde.
Bidens begrotingsplan reserveert 842 miljard dollar voor het ministerie van Defensie (Pentagon), 44 miljard dollar voor defensiegerelateerde projecten bij de veiligheidsdienst FBI, het ministerie van Energie en andere instanties. Vorig jaar gaven de VS 858 miljard dollar uit aan defensie.
Het Congres (parlement) heeft aangegeven, zoals zo vaak, dat het de defensie-uitgaven zal verhogen tijdens het maandenlange begrotingsproces dat met Bidens verzoek van start gaat. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden keuren doorgaans veel later in het jaar rekeningen goed die het beleid en de uitgavenniveaus voor het Pentagon bepalen.
Rusland ontvoert Oekraïense kinderen uit de gebieden die het bezet heeft, om ze vervolgens onder te brengen bij Russische gezinnen. Dat zegt een Oekraïense mensenrechtenorganisatie. Polen wil deze kinderen nu samen met de Europese Commissie terughalen.
Lees hier het hele verhaal
Het Kremlin is niet blij met de Oscar voor de documentaire over de gevangen oppositieleider Aleksej Navalny. De film over de vergiftiging van de felste criticus van president Vladimir Poetin won zondagnacht de belangrijkste prijs voor documentaires. Moskou ziet die toekenning als een bewijs van 'politisering' van de Oscars.
Navalny kon zelf de prijs niet in ontvangst nemen omdat hij in de gevangenis zit, maar zijn vrouw Joelia was wel op het filmgala. ,,Mijn man zit in de gevangenis voor het vertellen van de waarheid, voor het verdedigen van de democratie", zei ze toen ze samen met hun kinderen op het podium stond.
In de documentaire zoekt Navalny samen met Bellingcat-onderzoekers uit wie er verantwoordelijk is voor zijn vergiftiging. Tijdens de film zat hij in Duitsland om te herstellen van die aanval. Na zijn terugkeer naar Rusland werd hij meteen opgepakt. Hij zit nu een celstraf uit van 11,5 jaar.
Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov moest toegeven dat hij de film niet heeft gezien, maar vermoedt dat het een gepolitiseerde documentaire is. ,,En Hollywood schuwt zelf soms ook niet om werken te politiseren."
Rusland is niet tegen verlenging van de graandeal voor de Zwarte Zee, maar alleen voor een periode van 60 dagen. Dat heeft de Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken Sergej Versjinin maandag volgens staatspersbureau RIA Novosti gezegd na de eerste dag van onderhandelingen met vertegenwoordigers van de Verenigde Naties in het Zwitserse Genève.
De huidige deal, die de export van Oekraïense landbouwproducten mogelijk maakt uit de zuidelijke havens aan de Zwarte Zee, loopt zaterdag af en kan alleen worden verlengd met toestemming van Rusland.
Het akkoord tussen Rusland en Oekraïne werd in juli gesloten met hulp van Turkije en de VN. De afspraken werden in november verlengd tot 18 maart na moeizame onderhandelingen. Als geen van de betrokken partijen dwarsligt, blijft de deal ook na die datum geldig. Door de overeenkomst konden de prijzen van voedingsmiddelen wereldwijd dalen. Oekraïne is net als Rusland een belangrijke producent van graan.
De deal wordt gezien als een van de weinige diplomatieke successen sinds het uitbreken van de oorlog ruim een jaar geleden. In de eerste maanden hielden Rusland en Oekraïne nog overleg over vrede, maar de onderhandelingen liepen vast en werden vervolgens niet meer hervat. Beide partijen zien elkaars voorwaarden voor vrede als onaanvaardbaar.
© AP — De Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken Sergei Vershinin (L) bij het verlaten van het VN-gebouw in Genève. Europese landen, geconfronteerd met de Russische invasie van Oekraïne, hebben het afgelopen jaar meer wapens ingevoerd, meldt het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Volgens het instituut is Oekraïne na Qatar en India nu de grootste wapenimporteur ter wereld.
,,Hoewel wapentransfers wereldwijd zijn afgenomen, zijn die naar Europa sterk gestegen als gevolg van de spanningen tussen Rusland en de meeste andere Europese staten'', zegt SIPRI-onderzoeker Pieter Wezeman. ,,Na de Russische invasie van Oekraïne willen Europese staten sneller meer wapens importeren.''
Tot en met 2021 was de Oekraïense wapeninvoer jarenlang laag. Nu ontvangt Oekraïne grote hoeveelheden wapens uit de Verenigde Staten en Europa, en moet het zodoende alleen de wapenreuzen Qatar en India laten voorgaan wat invoer betreft.
Tegelijk is de uitvoer van wapens door Rusland, die gewoonlijk tot de hoogste ter wereld behoort, "tussen 2013-2017 en 2018-2022 met 31 procent gedaald", meldt het internationale vredesonderzoeksinstituut. Volgens SIPRI zal de export waarschijnlijk blijven afnemen, aangezien Rusland wapens zal houden voor zijn eigen strijdkrachten en sancties landen ervan zullen weerhouden met Moskou zaken te doen. Toch voert Rusland nu meer uit naar China en Egypte, voegt SIPRI er nog aan toe.
Het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) is van plan om twee zaken van vermeende oorlogsmisdaden in Oekraïne te openen tegen Russische individuen. De aanklager zal ‘op korte termijn’ goedkeuring vragen voor het uitvaardigen van arrestatiebevelen wegens kinderontvoeringen en vernietiging van civiele infrastructuur. Dat meldt persbureau Reuters maandag op basis van een bron met kennis van zaken.
Het is onduidelijk voor welke Russische personen het ICC arrestatiebevelen zou vragen en wanneer precies. Het kantoor van de aanklager weigerde commentaar te geven.
Volgens The New York Times gaat de eerste zaak over de ontvoering van Oekraïense kinderen die vervolgens ter adoptie zijn aangeboden in Rusland of naar heropvoedingskampen zijn gestuurd. De tweede zaak betreft beschuldigingen dat Russische troepen doelbewust civiele infrastructuur zoals energie- en watercentrales met raketten hebben aangevallen.
ICC-aanklager Karim Khan opende een jaar geleden een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide in Oekraïne. Tijdens drie reizen naar Oekraïne benadrukte hij dat hij zich bezighield met vermeende misdaden tegen kinderen en het aanvallen van civiele infrastructuur.
De voormalige procureur-generaal van Oekraïne zei in juni tegen Reuters dat ze hoopte dat het ICC de kinderontvoeringen als genocide zou vervolgen.
Rusland ontkent ten stelligste dat zijn troepen oorlogsmisdaden hebben gepleegd in Oekraïne. Het claimt niet opzettelijk burgers te viseren en biedt naar eigen zeggen humanitaire hulp aan degenen die Oekraïne vrijwillig willen ontvluchten.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft postuum een soldaat tot nationale held uitgeroepen. De man, Oleksandr Matsievskiy, werd beroemd nadat een video naar buiten kwam waarop te zien was dat 'Slava Ukraini' (Glorie aan Oekraïne) zijn laatste woorden waren voordat hij werd geëxecuteerd. De video zou opgenomen zijn door Russische soldaten.
,,Alle Oekraïners zullen deze man kennen", zei Zelensky in zijn traditionele avondtoespraak. ,,Hij zal voor altijd herinnerd worden. Voor zijn moed, voor zijn vertrouwen in Oekraïne en voor zijn 'Slava Ukraini'".
De woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, zou hebben toegegeven dat er 'onenigheid' is onder de vertrouwelingen van de Russische president Vladimir Poetin. Dat beweert de gerenommeerde denktank Institute for the Study of War (ISW), maar Zakharova zelf wuift de berichtgeving weg als nepnieuws.
ISW schrijft dat Zakharova dat zou hebben gezegd tijdens een gesprek met Kremlingetrouwe journalisten. Volgens het ISW zijn er al langer geruchten over een 'verslechterende dynamiek' binnen het Russische regime en dat Poetin de controle over de communicatie aan het verliezen is. De Russische leider zou volgens de denktank ook niet in staat zijn om de controle over 'de Russische informatieruimte' te heroveren.
Zakharova ontkent echter dat ze de uitspraken zou hebben gedaan, dat schrijft ze op Telegram. Volgens haar is dit de 'zoveelste informatie-aanval' tegen haar.
© REUTERS — De woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken Maria Zakharova. Bakmoet is een 'killing zone' geworden die waarschijnlijk een grote uitdaging vormt voor de Russische Wagner-huursoldaten die hun aanval naar het westen proberen voort te zetten, aldus het Britse Ministerie van Defensie.
Het ministerie zegt dat de strijdkrachten van de Wagner-groep de afgelopen vier dagen de controle over het grootste deel van Oost-Bakmoet hebben overgenomen, terwijl Oekraïense troepen het westen vasthielden en belangrijke bruggen over de Bakmoet-rivier hebben gesloopt 'die nu de frontlinie markeert'.© AP — De autoriteiten van het Oost-Europese Moldavië hebben leden van een pro-Russisch netwerk gearresteerd die het land zouden willen destabiliseren. Na huiszoekingen werden 25 mannen ondervraagd en zeven aangehouden, aldus de politie.
Ook Washington beschuldigt Rusland ervan Moldavië, tussen Oekraïne en Roemenië, te willen destabiliseren met als doel een pro-Russische regering te installeren.
Zowel het Russische als het Oekraïense leger heeft de afgelopen 24 uur zware verliezen geleden in de omgeving van Bachmoet. Beide kanten zeggen dat de tegenstander honderden manschappen heeft verloren in de strijd.
Volgens Kiev hebben de Russen 221 soldaten verloren bij Bachmoet en zijn er nog eens 300 gewond geraakt. Rusland meldt juist dat 210 Oekraïners zijn omgekomen in de regio Donetsk. Moskou specificeerde niet waar in Donetsk, maar de hevigste gevechten vinden al maanden plaats bij Bachmoet.
Die stad, grotendeels omsingeld door de Russen, is momenteel in twee delen gescheiden, met de rivier Bachmoetka als frontlijn. Het westelijke deel is nog in handen van Oekraïne, maar het oostelijke deel is veroverd door het Russische leger.
De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba beschuldigt Duitsland ervan de levering van munitie aan zijn land onnodig te vertragen. In een interview met de Duitse krant Bild am Sonntag zegt Koeleba dat Duitse wapenfabrikanten hem al in februari verzekerd hebben klaar te zijn om te leveren, maar dat de regering hun contracten niet ondertekent.
,,Het probleem ligt dus bij de regering'', benadrukt Koeleba, die zegt dat munitietekorten momenteel het grootste probleem zijn in de strijd tegen Rusland. Het Oekraïense leger heeft volgens hem vooral artilleriegranaten nodig. ,,Ik denk dat Duitsland echt meer kan doen als het om munitie gaat'', aldus de minister.
Koeleba roept Duitsland ook op om Oekraïense piloten te leren vliegen in moderne, westerse gevechtsvliegtuigen. Oekraïne vraagt zijn bondgenoten al langer om zulke straaljagers. De Oekraïense luchtmacht beschikt nu alleen over oudere Russische straaljagers.
De minister zegt niet te verwachten dat zijn land snel moderne vliegtuigen zal krijgen, maar wil dat Oekraïense piloten er klaar voor zijn indien dat gebeurt. Als Duitsland het voortouw zou nemen bij de opleiding, dan is dat "een duidelijke boodschap van politieke betrokkenheid", zegt Koeleba.
Patriarch Kirill, het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk, heeft paus Franciscus en andere religieuze leiders opgeroepen Oekraïne ervan te overtuigen de Oekraïens-orthodoxe kerk niet uit het wereldberoemde Holenklooster van Kiev te zetten. De Oekraïense regering heeft via een brief laten weten dat de kerk het kloostercomplex voor 29 maart moet verlaten, omdat zij te pro-Russisch is en zou samenwerken met Moskou.
Kirill dringt in een verklaring er bij religieuze leiders en internationale organisaties op aan 'alles in het werk te stellen om de gedwongen sluiting van het klooster, die zal leiden tot een schending van de rechten van miljoenen Oekraïense gelovigen, te voorkomen'. De oproep is onder meer gericht aan paus Franciscus, aartsbisschop van Canterbury Justin Welby, het hoofd van de Egyptische koptische kerk, paus Tawadros, VN-secretaris-generaal António Guterres en VN-mensenrechtenchef Volker Türk.
Kirill staat pal achter de Russische inval in Oekraïne. De Oekraïens-orthodoxe kerk zegt de banden met Rusland en het patriarchaat van Moskou te hebben verbroken en het slachtoffer te zijn van een politieke heksenjacht. Sinds oktober vorig jaar heeft Oekraïne regelmatig huiszoekingen verricht in kerken, sancties opgelegd aan bisschoppen en strafzaken geopend tegen diverse geestelijken.
Het Holenklooster van Kiev werd in 1051 gesticht en geldt als een vooraanstaand centrum van het oosters-orthodoxe christendom in Oost-Europa. Het complex staat ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het werd tot eind vorig jaar beheerd door de staat en door de Oekraïens-orthodoxe kerk.
© REUTERS — Patriarch Kirill, het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft beschietingen op de zuidelijke stad Cherson, waarbij eerder zaterdag drie doden vielen, scherp veroordeeld. Het gaat volgens hem om 'brute terroristische aanvallen' van pro-Russische eenheden.
De slachtoffers zaten in een auto die door de Russen werd beschoten en in brand vloog, zeiden regionale autoriteiten. Meerdere auto's werden getroffen en drie andere mensen raakten gewond. Volgens Zelenski waren de inzittenden naar een winkel gegaan om boodschappen te doen. ,,Ik wil al onze steden en gemeenschappen steunen die het slachtoffer zijn van brute terroristische aanvallen", aldus de president in zijn dagelijkse videoboodschap.
Zelenski noemt Rusland een 'slechte staat', die wapens gebruikt om 'leven te vernietigen en niets menselijks achter te laten'. ,,Ruïnes, puin en granaatinslagen in de grond zijn een zelfportret van Rusland", zei het Oekraïense staatshoofd.
Donderdag meldde Kiev ook al dat drie mensen in Cherson om het leven waren gekomen door Russische artillerie. Sinds de Russische troepen de stad eind vorig jaar hebben verlaten, nemen ze Cherson regelmatig onder vuur vanaf de andere kant van de rivier de Dnjepr. Cherson is deel van het gebied dat Rusland zei te annexeren, maar dat daarna door de Oekraïners is heroverd.
© ANP / EPA — Reddingwerkers in Cherson na een Russische beschieting. Rusland heeft Oekraïne sinds het begin van de invasie vorig jaar al meer dan 40.500 keer gebombardeerd. Dat meldt de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Igor Klimenko volgens het Oekraïense medium Euromaidan.
Daarbij zouden meer dan 152.000 residentiële gebouwen zijn verwoest.
© AFP — de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Igor Klimenko. De oorlog in Oekraïne heeft de aanzet gegeven tot een wereldwijde wapenwedloop. ,,De bedragen die worden verdiend zijn astronomisch.” En extra pijnlijk: industrie, leger en politiek werken hierbij innig samen.
Lees het artikel hier: En de winnaar van de oorlog is: de wapenindustrie.
De Oekraïense regering wil dat de Oekraïens-orthodoxe kerk het wereldberoemde Holenklooster van Kiev voor 29 maart verlaat. De Oekraïens-orthodoxe kerk zegt hierover een officiële brief te hebben ontvangen, zo schrijft het vrijdag op de website van het kloostercomplex.
Het Holenklooster van Kiev werd in 1051 gesticht en geldt tegenwoordig als een vooraanstaand centrum van het oosters-orthodoxe christendom in Oost-Europa. Het complex staat ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het complex werd tot eind vorig jaar beheerd door de staat en door de Oekraïense-orthodoxe kerk, die banden heeft met de Russisch-orthodoxe kerk.
Eind vorig jaar besloot de Oekraïense regering de overeenkomst met de Oekraïens-orthodoxe kerk over het gebruik van panden in het complex op te zeggen. De uitzetting betreft het deel van het grotklooster waar zich de ingangen bevinden van de grotten die in de middeleeuwen door monniken zijn gemaakt.
Voordat Rusland in februari vorig jaar de grootschalige invasie van Oekraïne lanceerde, sloot de kerk zich aan bij het Patriarchaat van de Russisch-orthodoxe Kerk. Dat reageerde met afschuw op het nieuws van de uitzetting en noemde het "het hoogtepunt van wetteloosheid".
De Russen hebben het oostelijke deel van de Oost-Oekraïense stad Bachmoet in handen, volgens het Britse ministerie van Defensie. De frontlinie ligt nu bij de rivier Bachmoetka, die de stad in een oostelijk en een westelijk deel scheidt. De Britten denken dat de Russen die rivier niet zomaar over kunnen steken.
De Oekraïners hebben de voorbije weken alle belangrijke bruggen over de Bachmoetka opgeblazen. Bovendien zijn de oevers vrij grote open vlaktes, waardoor Russen die oversteken makkelijk kunnen worden beschoten vanuit Oekraïense gebouwen.
Wagner-baas Jevgeni Prigozjin, die met zijn huurlingenleger een belangrijke rol speelt in de belegering van Bachmoet, plaatste een video waarin hij zegt dat zijn troepen het centrum van de stad bijna hebben bereikt. Hij staat bovenop een hoog gebouw en wijst naar een ander gebouw dat het gemeentehuis van Bachmoet zou moeten zijn, volgens hem op 1200 meter afstand. Dat zou kunnen kloppen, aangezien de rivier redelijk dicht bij het centrum ligt.
Prigozjin klaagt verder nog eens over het gebrek aan munitie dat hij ontvangt van het Russische leger. Sinds enkele weken uit hij stevige kritiek op defensie dat haar troepen aan hun lot zou overlaten. Prigozjin komt nauwelijks nog op Russische televisie en lijkt naar de achtergrond te worden geduwd door het Kremlin.
Maar volgens de Britse inlichtingen heeft ook Oekraïne het zwaar met de munitie in Bachmoet. Doordat de stad grotendeels is omsingeld, is de bevoorrading een probleem geworden. Kiev zet nu helikopters in om Russische doelen in de omgeving te beschieten.
© REUTERS — Een Oekraïense soldaat nabij Bachmoet. De Europese Unie moet nog eens 3,5 miljard euro uittrekken voor militaire hulp aan met name Oekraïne, vindt buitenlandchef Josep Borrell. Hij gaat aan de EU-landen voorstellen het alweer leeg rakende fonds dat daarvoor is bedoeld opnieuw bij te vullen, zegt een hoge EU-bron.
Met het fonds van oorspronkelijk 5,7 miljard euro, de zogeheten Europese vredesfaciliteit, moest de EU eigenlijk zeven jaar (tot 2027) kunnen doen. Maar sinds de Russische inval in Oekraïne is er al 3,6 miljard uit geput om wapens naar dat land te sturen.
Het fonds is 'het slachtoffer van zijn eigen succes', zegt een hoge EU-diplomaat. Nederland liet eerder doorschemeren het inleggen van extra geld te steunen. Het zou met de geopperde verhoging in totaal ongeveer 200 miljoen euro extra moeten bijdragen. De EU levert Oekraïne zelf geen wapens en andere benodigdheden voor de strijd, maar vergoedt de uitgaven van de lidstaten.
Het Russische Wagner-huurlingenleger opent rekruteringscentra in 42 steden in Rusland. Volgens eigenaar Jevgeni Prigozjin wordt gerekruteerd in onder meer sportcentra en vechtsportclubs. Het privéleger vecht mee in de oorlog in Oekraïne en lijdt net als het Oekraïense leger grote verliezen bij de stad Bachmoet.
Eerder zocht Wagner maandenlang nieuwe huurlingen in gevangenissen, waar gedetineerden werd beloofd dat ze na hun tijd in Oekraïne gratie zouden krijgen. Prigozjin maakte begin februari bekend dat daarmee was gestopt. Een reden gaf hij niet. Wagner staat erom bekend het buitenlands beleid van Moskou uit te voeren.
De premier van Finland, Sanna Marin, brengt vrijdag een bezoek aan Kiev. Ze heeft veen ontmoeting gehad met de Oekraïense president, Volodimir Zelenski.
Zij woonden een kerkdienst bij in de Gouden Koepelkathedraal van Sint-Michiel ter nagedachtenis aan soldaat Dmitro Kotsiubaylo, die dinsdag bij Bachmoet werd gedood.
Rusland heeft een deel van de door de VS en de NAVO geleverde wapens en apparatuur die op het slagveld in Oekraïne zijn achtergelaten, buitgemaakt en naar Iran gestuurd. De VS denken dat Iran zal proberen de systemen na te maken, zo vertellen vier bronnen die bekend zijn met de zaak aan CNN.
Russische troepen wisten onder meer Javelin anti-tank en Stinger-luchtafweersystemen buitgemaakt die Oekraïense troepen soms gedwongen waren op het slagveld achter te laten. Die spullen zijn volgens CNN naar Iran gebracht, waar ze worden ontmanteld en geanalyseerd, waarschijnlijk zodat het Iraanse leger kan proberen zijn eigen versie van de wapens te maken, aldus de bronnen.
Het Oekraïense leger zegt dat zijn troepen 102 Russische aanvallen op de oostelijke mijnstad Bachmoet hebben afgeslagen in de afgelopen 24 uur, schrijft persbureau Reuters.
Rusland is voor het eerst in weken weer raketaanvallen aan het uitvoeren op Oekraïense steden. Zo ging Oekraïne donderdagochtend gebukt onder een golf van raket- en drone-aanvallen. Zijn luchtafweer heeft er veel kunnen afslaan, maar zegt ook dat de Russische troepen zes 'Kinzhal' raketten heeft afgevuurd, dat zijn hypersonische kruisraketten, die het niet kon afweren. Moskou bevestigt dat het Kinzhal-raketten - Russisch voor dolk - had gebruikt bij de aanval van donderdag.
Huurlingengroep Wagner lijkt een 'tactische pauze' in te lassen in Bachmoet, zegt de Amerikaanse denktank het Institute for the Study of War in zijn dagelijkse update. Het ISW denkt dat Wagner wacht tot er voldoende versterking van de Russische troepen arriveren voordat ze een stap terug te doen in de hevige strijd - het meest gewelddadige gevecht van de oorlog.
Wagner strijdt al negen maanden rond Bachmoet, en kost veel levens. ISW vermoedt dat ze niet voorbereid zijn om op dit moment de rivier over te steken naar het stadscentrum. De laatste dagen zijn er alleen verdedigingsacties en gaan ze niet aanvallend te werk, mogelijk dus om tijd te rekken tot de Russische versterkingstroepen er zijn.
De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko heeft een nieuwe wet ondertekend waardoor ambtenaren en militairen de doodstraf kunnen krijgen als ze verraad plegen. Wit-Rusland is het enige land in Europa waar de doodstraf nog bestaat. Die wordt uitgevoerd met een nekschot.
Het nieuws werd bekendgemaakt door enkele Russische staatspersbureaus, op gezag van een Telegramkanaal dat gelinkt wordt aan de persdienst van Loekasjenko.
De nieuwe wet is een onderdeel van een reeks wetswijzigingen in de strijd tegen 'misdaden met extremistisch, terroristisch en anti-staatssentiment'. Daardoor kan je voortaan vervolgd worden voor het propageren van terrorisme, het schenden van staatsgeheimen en het in diskrediet brengen van de strijdkrachten (zowel militair als paramilitair).
Dat laatste doet denken aan een gelijkaardige wet die Rusland een jaar geleden invoerde na de invasie van Oekraïne. De Wit-Russische wetswijzigingen moeten een 'afschrikkend effect' hebben, klinkt het.
Opmerkelijk: door de wetswijzigingen kunnen mensen die verdacht worden van verraad, samenzwering of andere handelingen om de macht te krijgen, spionage en undercoveractiviteiten ook langer vastgehouden worden. De termijn wordt verlengd van drie dagen naar tien dagen.
Wit-Rusland is een van de weinige openlijke bondgenoten van Rusland. Het heeft zelf geen troepen naar Oekraïne gestuurd, maar laat Rusland wel toe om zijn territorium te gebruiken om Oekraïne aan te vallen.
De internationale schermfederatie FIE laat Russen en Belarussen weer toe op internationale wedstrijden. Een meerderheid van 65 procent van de aangesloten bonden stemde op een buitengewoon congres in Lausanne voor de opheffing van de schorsing van beide landen.
Een vurig pleidooi van de Oekraïense schermbond voor verlenging van de schorsing vond op het congres geen gehoor bij de meeste bonden. De FIE zag ruimte voor het besluit omdat het IOC overweegt Russische en Belarussische sporters onder neutrale vlag te laten meedoen aan de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Schermen is de eerste sport die sporters uit de twee landen weer laat meedoen onder neutrale vlag.
© EPA / Jose Mendez — De Russische Yana Egorian wint goud op Olympische Spelen van Rio, 2016. De Oekraïense president Volodimir Zelenski noemt de vermeende Oekraïense betrokkenheid bij het opblazen van Nord Stream-pijpleidingen 'belachelijk'. Oekraïners zitten zeker niet achter de actie, aldus de president. Kiev had de betrokkenheid van Oekraïne eerder al weersproken.
Duitse en Amerikaanse media wezen eerder deze week naar de mogelijke betrokkenheid van een pro-Oekraïense groep. Volgens Zelensky waren de recente publicaties bedoeld om de westerse hulp aan Oekraïne te vertragen. ,,Ik vind het erg gevaarlijk dat sommige onafhankelijke media, waar ik altijd veel respect voor heb gehad, zulke stappen ondernemen", verklaarde de president. Hij voegde eraan toe dat de situatie zo positief uitpakt voor Rusland.
Moskou zegt dat het Westen verantwoordelijk is voor het opblazen van de gaspijpleidingen in september vorig jaar. Daar is geen bewijs voor geleverd. Wie achter de ontploffingen zit, is nog steeds niet duidelijk. Duitsland, Zweden en Denemarken zijn onderzoeken gestart. De twee Nord Stream-leidingen liggen op de bodem van de Oostzee en werden aangelegd om Russisch gas naar Duitsland te transporteren.
© AFP / Danish Defence Aan het begin van de laatste dag van het staatsbezoek aan Slowakije namen koning Willem-Alexander en koningin Máxima alle tijd om te spelen, knuffelen en zingen met Oekraïense vluchtelingkinderen.
De Oranjes zijn van de hoofdstad Bratislava naar het noordelijke Poprad gevlogen, dichterbij de grens van Oekraïne. Slowakije heeft ongeveer 80.000 vluchtelingen uit het buurland opgevangen. Lees hier de reportage.
© ANP / ANP — Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken een hulpcentrum voor Oekraïense vluchtelingen in Slowakije. In de Oekraïense stad Cherson zijn drie doden gevallen door Russische raketaanvallen, meldt de Oekraïense regering. In de westelijke stad Lviv kwamen zeker vijf mensen om nadat een raket een huis raakte. Rusland voerde in de nacht van woensdag op donderdag een serie aanvallen uit op verschillende steden in Oekraïne, waaronder Kiev, Charkov en Odessa.
De tweede stad van het land, Charkov, kwam door de aanval zonder stroom en verwarming te zitten. Ook kerncentrale Zaporizja had problemen in de stroomvoorziening. De centrale maakt nu gebruik van dieselgeneratoren.
Volgens atoomagentschap IAEA is dit de zesde keer sinds de Russische inval vorig jaar dat alle stroom bij de kerncentrale is uitgevallen en deze op noodstroom moet functioneren. De kerncentrale is al een jaar in Russische handen en volgens Moskou hebben de raketaanvallen niets met de stroomuitval te maken.
Volgens president Volodimirr Zelenski werden er door Rusland 81 raketten afgevuurd. Oekraïne zou hiervan bijna de helft hebben neergeschoten.
De regeringspartij in het Kaukasische Georgië heeft een omstreden wetsontwerp ingetrokken, na talrijke protesten tegen het voorstel. De wet zou het mogelijk maken dat organisaties worden aangemerkt als ‘buitenlandse agenten’ wanneer ze meer dan 20 procent van hun financiering uit het buitenland ontvangen.
Tegenstanders vrezen dat dit kan worden gebruikt om critici het zwijgen op te leggen. Ze noemen het antidemocratisch en anti-Europees en zijn bang dat het een EU-lidmaatschap in de weg zal staan. Enkele EU-kopstukken en EU-lidstaten uitten al hun bezorgdheid.
Feyenoord strijdt vanavond in Warschau voor een plaats in de kwartfinale van de Europa League. Tegenstander Sjachtar Donetsk vecht voor veel meer dan dat. Voor de trots van het land en voor de Oekraïense soldaten, die nog steeds dagelijks sneuvelen. ,,Het doet iets met mij, het komt binnen’’, zei trainer Arne Slot. Lees hier het hele verhaal.
© ANP / EPA — Spelers van Shakhtar Donetsk trainen in het stadion van Warschau Rusland heeft in de nacht van woensdag op donderdag raketaanvallen uitgevoerd op een flink aantal steden in Oekraïne, waaronder Kiev, Charkov en Odessa. Daarbij zijn ook woonwijken geraakt, vooralsnog zijn er geen dodelijke slachtoffers gemeld.
Ook kerncentrale Zaporizja is getroffen. De centrale heeft daardoor geen stroom en maakt nu gebruik van dieselgeneratoren.
De gouverneur van Odessa laat op Telegram weten dat een energieleverancier is geraakt, waardoor de stroom in delen van Odessa is uitgevallen. Charkov, de op een na grootste stad van het land, werd volgens de lokale gouverneur vijftien keer getroffen. Ook daar waren nutsbedrijven het doelwit. Twee mensen raakten gewond toen een raket vlak bij hun huis insloeg.
De burgemeester van Kiev maakte donderdagochtend vroeg bekend dat er in het zuidwesten van zijn stad meerdere explosies hebben plaatsgevonden.
Ook in Dnipro en andere gebieden van Oekraïne zijn in de nacht van woensdag op donderdag raketaanvallen gemeld.
De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, wil Oekraïne voorlopig niet bezoeken. Hij wordt geïnformeerd over de situatie en hoeft dus niet zelf naar Kiev af te reizen, zei hij woensdag tegen de nieuwszender CNN.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski had McCarthy eerder op de dag uitgenodigd om de situatie met eigen ogen te komen bekijken. ,,Meneer McCarthy moet hier naartoe komen om te zien hoe we werken, wat hier gebeurt... en kan daarna zijn aannames maken", zei Zelenskiy in het televisie-interview.
De uitnodiging komt op een moment dat de Verenigde Staten worstelen met een begrotingstekort en het vooruitzicht om in de komende maanden mogelijk hun schuldlimiet te bereiken. De democratische president Joe Biden zal donderdag zijn begrotingsvoorstel onthullen.
McCarthy is een van de Republikeinen van de oppositie. In haar gelederen gaan (extreemrechtse) stemmen op die zich verzetten tegen de uitgebreide Amerikaanse steun aan het Oekraïense leger. De Verenigde Staten hebben Oekraïne voor bijna 32 miljard dollar aan militaire hulp verleend sinds de Russische troepen het land binnenvielen op 24 februari 2022.
McCarthy's standpunt is dat hij Oekraïne steunt, maar dat de Republikeinen van het Huis van Afgevaardigden, die in januari de controle over de Kamer overnamen, geen 'blanco cheque' zullen verstrekken voor Amerikaanse hulp aan Kiev.